TOP 15  Škotska z kampervanom

by

Letos avgusta smo preživeli 11-dni na Škotskem. Ker Škotska ob upoštevanju nekih osnovnih pravil še tolerira spanje na divje, smo se odločili za potovanje z avtodomom in si nočitve poiskali kar ob poti. Najeli smo kampervan California, ki je še ravno dovolj majhen za dostop do vseh ozkih cest na Škotskem a hkrati še dovolj velik za štiričlansko družino. Komaj smo čakali, da odklopimo glave stran od divjega vsakodnevnega tempa službe ter se prepustimo čudoviti naravi predvsem severne Škotske – Škotskega višavja (Highlands),  Hebridov oziroma zahodnih otokov Škotske. V teh 11-dnevih smo se naužili lepot pristne narave, vseh odtenkov zelene, mešanice dežja in sonca, mavric čez celo nebo, hkrati pa spoznali Škote kot zelo prijazen narod, ki je vedno družaben, pripravljen pomagati, predvsem pa se znajo zabavati in sprejeti na svoje zabave tudi druge. Škotski dialekt, škotska glasba, dude in njihovi plesi nam bodo še dolgo ostali v spominu.

Na kratko plan potovanja: Leteli smo iz Brnika, preko Pariza v Edinburgh, tam najeli avtodom ter se mimo Stirlinga odpravili po vzhodni obali proti skrajnemu severu Škotske, do konca poti v John o Groats, pomahali otokom Orkney, obkrožili celo severno obalo in v pristanišču Ulapool ujeli trajekt za na otok Lewis in Harris. Prevozili smo vse skrite kotičke otoka Lewis in Harris, se s trajektom odpeljali na otok Skye, ga obkrožili, prehodili z vzponom na Old Man of Storr ter se preko mosta Skye vrnili nazaj na kopensko Škotsko. Nato nas je pot vodila nazaj v Highlands, v okolico mesta Fort William, kjer smo poskušali najti Nesi, osvojili najvišji vrh Škotske Ben Nevis  ter se pustili začarati vlaku Harryja Potterja na viaduktu Glenfinnan. Potem pa mimo Glasgowa počasi nazaj proti Edinburghu. Ob poti smo velikokrat uživali v ogledu neverjetnih gradov, neskončnih plaž ter se zabavali ob višavskih igrah ter vikingških prireditvah. Kaj nas je najbolj navdušilo, pa več spodaj.

Spletne povezave in aplikacije, ki smo jih najbolj uporabljali:

 • Za polnjenje pitne vode smo uporabljali uradno škotsko stran Top Up Tap Map – Scottish Water, saj imajo na različnih koncih Škotske za pitno vodo lepo poskrbljeno.  Ponavadi je pipa s pitno vodo ali v kakšnem centur mesta ali ob otroškem igrišču ali parku. Resnično vodo nikoli ni bilo težko dobiti.
 • Za iskanje prenočišča smo si pomagali z aplikacijo Park4night, čeprav je Škotska res preprosta, sploh ko greš malce stran od krajev, v anravi res ni težko najti prenočišča, kjer nikogar ne oviraš. S to aplikacijo lahko enostavno najdete tudi kampe, kjer so na voljo tudi sanitarije, voda in kopalnica.

TOP 15 aktivnosti in destinacij Škotske po našem izboru

 1. Mistični gradovi

Škotska ima ogromno gradov in dvorcev. Nekateri porušeni, nekateri lepo obnovljeni. Obiskali smo jih kar nekaj, nekatere smo občudovali samo od zunaj (Dunnottar Castle), nekatere pa smo si ogledali v celoti in se sprehodile čez mogočno posest in zidove (Urquhart Castle, Eilean Donan Castle). Gradovi so polni zgodovine in čarobni že sami po sebe, kaj šele, če jih obsije zahajajoče se sonce ali se ob njih prikaže mavrica.

 1. “Till the end of the road” v obmorski vasici John o Groats

Obmorska vasica John o Groats je na skrajnem severo vzhodu Škotske in tu se cesta dobesedno konča. Tu je le majhno pristanišče, od koder trajekt popotnike pelje na otoke Orkney, cerkvica in nekaj pisanih hiš, ki naredijo vasico prav idilično. Prišli smo zgodaj zjutraj, v tipično škotsko vreme, mrzlo, vetrovno, sončno, čez pet minut pa že dež in nato spet sonce. V morju potekajo tu mimo eni najbolj nevarnih tokov v Veliki Britaniji in veliko ljudi je v morju izgubilo svoje življenje.

 1. Vožnja po večinoma eno-pasovni cesti po severni obali Škotske

Severna obala Škotske je čudovita. Cesta je samo ena, večino časa eno-pasovnica. Dva avtomobila se ne moreta srečati. Promet poteka tako, da se  v primeru srečanja, nasproti vozeči avtomobil umakne drugemu na by-pass mestu. Takšna mesta so vsakih nekaj sto metrov, tako da vožnja poteka kar tekoče. Seveda ti pot velikokrat prečkajo ovce, ki pa imajo seveda absolutno prednost. Narava je prav čarobna – povsod lepi razgledi, jezera, škotska šota, vse cveti v vijoličastih barvah, ob obali pa peščene plaže in divji razgledi iz klifov.

 1. Rajske peščene plaže in skrivnostni kamni otoka Lewis

Otok Lewis in Harris sta v resnici en otok, vendar v starih časih gorovje, ki ločuje en del otoka od drugega ni bilo prehodno, tako da ima otok kar dve imeni. Lewis je s svojimi neskončnimi peščenimi plažami pravi paradiž. Če bi bile temperature zraka in morja višje, bi bil tu zagotovo center turizma. Vendar je vreme škotsko, takšno kot je in turistov tudi v avgusti ni veliko. Marsikatero plažo na otoku imaš lahko kar sam zase. Na severu otoka smo si ogledali tudi svetilnik in strme klife. Obiskali pa smo tudi staro keltsko svetišče, kjer še danes stojijo kamni “Callanish Stones”, stari več kot 5.000 let, starejši kakor Stonehenge.

 

 1. Sončni zahodi in škotska romantika

Sončni zahodi so prav čarobni, vsak večer smo jih opazovali. Sploh na otoku Lewis so bili prelepi. Zvečer, ko smo parkirali kamper čisto ob plaži, smo se sprehodili v hrib, da bi ujeli še zadnje sončne žarke. Spremljale so nas samo ovce in šumenje morja. Tišina in mir. Ob morju pa oseka in meduze, ki jih je na obalo prineslo morje. In spet mir.

 1. Zeleni Skye ter vzpon na Old Man of Storr

Otok Skye je prav poseben, zelen, vilinski, z divjimi prelazi in razgledi. Prehodili smo deželo Fairy Glen, občudovali Fairy Pools, poiskali dinozavrove stopinje na plaži An Corranin in osvojili Old man od Storr. Pa še vreme je sodelovalo. Saj ne, da ni deževalo. Je, vsak dan, ampak je tudi sonce sijalo vsak dan. Otok Skye je s kopnom povezan z mostom, kar pomeni, da je lažje dostopen in je tudi turistov več, kot na otoku Lewis in Harris.

 

 1. Čupaste škotske krave

Te tradicionalne škotske krave nažalost nise več tako pogoste. V bistvu jih je že kar težko najti. Mi smo jih ves čas iskali in vedno, ko smo kakšno zagledali, smo se ustavili in jih občudovali. Res so simpatične.

 1. Obisk destilarne viskija

Škotska je seveda znana po viskiju in veliko destilarn odpre svoja vrata ter obiskovalcem na ogledu pokaže, kako nastane viski. Posebnost škotskega viskja je v škotski šoti, ki jo kadijo v fazi priprave in je tako viski “dimljen” oziroma “smokey”. Sploh poleti se je potrebno za ogled destilarne prijaviti kar nekaj dni vnaprej, saj so ture hitro polne. Ker so bile v najbolj znanih destilarnah ture razprodane tudi v času našega obiska, smo si ogledali novejšo, Torabhaig Distillery, ki deluje šele tri leta in pravega viskija niti še nima. Pravi viski mora biti namreč staran najmanj 10-let. Vseeno je bila tura zelo zanimiva in jo priporočamo.

 1. Spanje skorajda kjerkoli

Potovati z kamperjem in se voziti kamorkoli hočeš, zvečer pa se samo ustaviti in prespati nekje ob plaži, morju ali jezeru, kjerkoli, ti res da občutek svobode. Nikoli nismo imeli problem najti mesto za prenočišče. Nekajkrat smo si pomagali z aplikacijo Park4night, v večini primerom pa smo se znašli kar sami. Ko smo šli recimo zvečer na škotski “gig” in se zabavali v pozne večerne ure, smo prespali kar na parkirišču malce stran, pa nismo imeli nobenih problemov.

 1. Highland Games oziroma višavske igre

Če Škotsko obiščete poleti, je obisk višavskih iger obvezen. Treba je kar malce pobrskati po internetu, sploh če želiš najti tiste prave, vaške, ki se dogajajo v kakšni skriti vasi v škotskem višavju. Te so res nekaj posebnega in jih kar tako naključno ne najdeš. Prve smo obiskali v manjšem kraju Glenisla, lokalne, ob reki, kjer skoraj ni bilo drugih turistov, le domačini. Druge pa so bile malce večje, v mestu Nairn, ob morju. Toda manjše ali večje, povsod slišiš škotske dude. Del iger je tekmovanje v igranju dud, škotskih plesih, teku, če se le da v teku v hrib, pa v vlečenju vrvi, metanju kladiva, uteži in seveda v metanju hlodov. In vsi Škoti v kiltih, brez tega ne gre.  Mi smo se zabavali na svoj način, še posebej moški del ekipe, ki se je udeležil teka v hrib. Smo pa poskusili hlode dvigniti tudi sami – ni enostavno, verjemite mi.

 1. Pristne škotske zabave – “Gig at the gathering”

In kako se zvečer končajo vsake višavske igre oziroma “gathering”? Seveda s pravo, tradicionalno žurko, ki ji pravijo “gig”. Pravi Škoti pridejo na žurko v kiltih. Ob ritmični škotski glasbi na odru, ki jo spremljajo dude, bobni, kitara, klaviature, harmonika in po možnosti tudi violina, cela dvorana pleše. Pivo in viski tečeta v potokih in angleško pravilo, da je za vstop potrebno imeti vsaj 16-let, kar dobi svoj smisel, saj so zabave kar divje. Vsekakor vredno obiska.

 1. Osvojitev najvišjega vrha Škotske Ben Nevis

Moški del naše družine ne more brez športnih izzivov in osvojitev vrha Ben Nevis je bil zagotovo eden boljših. Odpravila sta se na pot zjutraj, ob 7:30. Povprečno naj bi pot gor in nazaj trajala okoli 7 ur. No, pa sta bila naša fanta že v dveh urah na vrhu in v dobrih treh urah že nazaj v dolini. Nevis v škotščini pomeni megla in lahko si mislite, zakaj ima hrib takšno ime – ker je vrh večino časa v megli. Tako je bilo tudi to jutro, vzpon je bil tipičen škotski – deževen in meglen. Vendar, če si na Škotski, je to že nekaj običajnega in čisto paše v to okolje.

 1. Viadukt Glenfinnan in čarobni vlak Harryja Potterja

Medtem, ko sta fanta osvajala vrh Škotske, sva se punci odpeljali do viadukta Glenfinnan. Harry Potter je že leta del našega življenja in Škotska je idejna kulisa dogajanja večine prizorov iz filmov. Eden najbolj znanih prizorov je seveda, ko čarobni vlak pelje čez čudovit viadukt, glasno zahupa in iz parne lokomotive v zrak visoko spusti črni dim, ko zapelje mimo. Točno to se v resnici zgodi nad viaduktom Glenfinnan dvakrat dnevno. Seveda je to priljubljena turistična točka, kamor se vije vrsta turistov. Zato, če pridete sem, parkirajte vsaj dobro uro pred prihodom vlaka, saj je parkirišče hitro zapolni. Če pa se imate željo celo peljati s tem parnim vlakom, pa morate vstopnico kupiti kar eno leto prej, saj je vse razprodano.

 1. Festival Fringe v Edinburghu

V Edinburghu se na ulicah vedno kaj dogaja, največ pa v avgustu, ko v mestu poteka tudi največji nedovisni kulturni festival na svetu. Veliko dogodkovj je popolnoma brezplačnih. Nas je navdušil čarovniški šov zmagovalca Talentov Švedske, malce po naključju pa smo našli tudi Pianodrome in poslušali klasični koncert ter po njem še indijske plese v čudoviti akustični dvorani.

 

 1. Dude in kilti vsepovsod

Še zadnja točka – malo za hec, malo za res – dude slišiš skorajda vsepovsod in kilte vidiš skorajda vsepovsod. Pa naj bo to na višavskih igrah ali koncertu škotske glasbe ali ob turističnih atrakcijah ali pa kar tako. Edino vprašanje ostaja odprto, hmm, ali imajo škotje res kaj spodaj ali nič? No, to pa nisem preverila 😊