Zavarovanja pri najemu avta v ZDA

by

vrste zavarovanj: vse agencije ponujajo praktično identična zavarovanja, le vsaka jih imenuje malo po svoje, zato sem spodaj napisal najpogosteje uporabljene kratice.

osnovno zavarovanje (podobno kot naše AO) krije le škodo v višini od 5-25.000USD za škodo na vozilu in od 10-50.000 USD za stroške zdravljenja, kar je bistveno premalo, saj ste dolžni v primeru povzročene nesreče pokriti vse stroške nad to vrednostjo iz lastnega žepa. Zato je nujno izbrati paket, ki vključuje
razširjeno osnovno zavarovanje (ki se skriva pod kraticami SLI(Supplemental Liability Insurance), LIS, LP, EP (extended protection)) in krije povzročeno škodo do enega ali dveh milijonov USD.
Kasko zavarovanje, ki vključuje tudi zavarovanje proti kraji, se skriva za kraticami LDW (Loss Damage Waiver) ali CDW (Collision Damage Waive). To zavarovanje ima lahko odbitno franšizo (excess) ali je brez nje (no excess). Priporočam brez, tako da vam zavarovanje pokrije vse stroške pri eventualnih nesrečah.
Zavarovanje voznika in potnikov (kot naš AO+) – PAI (personal accident insurance)
Zavarovanje za primer nesreče z nezavarovanim vozilom  – UMP (Underinsured Motorist Protection). To zavarovanje vas ščiti, če nesrečo povzroči nekdo, ki nima zavarovanja in vam ga tako ni potrebno tožiti za povzročeno škodo.
Avtomobilska asistenca – Roadside plus

Povzetek: Osebno vedno izberem razširjeno osnovno ter kasko zavarovanje, ostalo ne. Kaj se vam zdi pomembno se odločite pred prevzemom vozila. Na njem vam bodo namreč skoraj zagotovo hoteli prodati vse, kar je možno, zato takrat že takoj na prvo ponudbo odgovorite z odločnim NE, da imate potem do konca prevzema mir.

več informacij o najemu vozil v ZDA pa si preberite TUKAJ.