Zdrava prehrana v ZDA

by

Hmm, kakšen naslov. A mi sploh kdo verjame, da je to mogoče v ZDA? Na prvih dveh potovanjih po zahodu ZDA smo se preživljali s hamburgerji in pomfrijem v verigah hitre prehrane, pred lanskim tretjim potovanjem pa sem se odločila, da temu ne bo več tako. Prepričana sem bila, da se lahko tudi v Ameriki dobi zdravo in nizkokalorično hrano. Res je, da se jo dobiti, toda to sploh ni enostavno. Pred potovanjem sem preštudirala vse mogoče o verigah restavracij ob naši planirani poti potovanja in kot prvo ugotovila, da ima skoraj vsaka veriga restavracij na spletnih straneh in v restavracijah na voljo seznam vseh jedi z navedeno kalorično vrednostjo jedi. Ponavadi so zraven tudi vrednosti sladkorjev, beljakovin in maščob. Zdravo prehranjevanje je dandanes v Ameriki zelo moderno, čeprav smo izredno debele ljudi (kot jih v Sloveniji ne vidiš) srečevali vsepovsod. Zdi se mi, da je največ takšnih ravno žensk srednjih let, mamic, ki so malce pozabile nase…

Na internetu sem našla zanimivo stran, ki svetuje, kako jesti zdravo v verigah hitre prehrane http://www.helpguide.org/life/fast_food_nutrition.htm in res sem se držala teh nasvetov. Jedla sem na primer hamburger brez sira in brez omak in solato s piščancem na žaru in brez prelivov ali pa za zajtrk mleko z ovsenimi kosmiči in jabolki brez dodanega sladkorja. Vsak kalorični seznam jedi je imel na primer 90% normalne hrane, potem pa čisto na koncu nekaj vrstic hrane z nižjo kalorično vrednostjo. Izbirčna torej ravno nisem mogla biti, ampak “fast foodi” ne štejejo ravno za kakšen gurmanski užitek.

Od vseh mi je bila najbolj všeč izbira in hrana v Denny’s, kjer imajo odlične juhe za otroke ter nizkokalorični vegi burger in solato z brusnicami in piščancem – spet, če naročiš brez prelivov oz. daš čez samo žličko ali dve. Za potovanje z otroki so samopostrežne restavracije odlična izbira. V Ameriki je ena izmed teh Sizzler, za katerega se na internetu najde kar nekaj kuponov s popusti, imajo “all you can eat” buffet in za otroke čisto nič ne komplicirajo. Še sladoleda lahko vzameš, kolikor hočeš. Najboljše kosilo pa smo imeli v Applebee’s, kjer imajo tudi lepo ločene menije s kalorično vrednostjo pod 550KCal in sem si privoščila čudovito rižoto in kozice na žaru. Kdor kalorije ne šteje, naj ne skrbi, še vedno lahko naročiš nacho čips z avokadovo in sirovo omako, kjer samo omaka da čez 1400KCal (to je samo za predjed jedel naša glava družine).

Za malico smo vmes kupovali veliko sadja, polnozrnate piškote in čim bolj navadne jogurte (low fat imajo vsi ogromno dodanega sladkorja). In končni rezultat 3 tedenskega potovanja po ZDA je bil, da sta bila otroka ves čas zdrava in nasmejana, moja tehtnica pa je doma kazala 3kg manj. Torej se vse da, če hočeš.

več o tej temi pa na forumu