Od jutri naprej še nižje cene gostovanja v tujih mobilnih omrežjih Evropske Unije!

by

Evropska unija že nekaj let konstantno znižuje cene gostovanja v tujih omrežjih (roaming). Tudi letos je evropska komisija določila znižanje cen, ki stopi v veljavo jutri, 30.4.2016. Znižanje cen gostovanja velja za vse države Evropske unije ter v Liechtensteinu, na Islandiji in Norveškem. Nižje cene bodo veljale vse do 15.6.2017 (junij prihodnjega leta), ko bo evropska komisija (in operaterji) dokončno odpravila stroške gostovanja.

Do takrat pa lahko v tujini, kot že omenjeno, svoj mobilni telefon uporabljate po znižanih cenah. Mobilni ponudniki že sedaj ponujajo različne pakete, ki omogočajo ugoden (ali celo brezplačen) prenos podatkov v tujini. Nova regulacija, ki stopi v veljavo jutri, pa omogoča nižje cene tudi za druge storitve: dohodni klici so vedno brezplačni, odhodni klici pa stanejo 6,1 centa na minuto. Prav toliko stane tudi 1MB prenesenih podatkov. Poslani SMS bo stal 2,44 centa. Cene veljajo za dodatne pribitke v gostovanju na tujem omrežju, v kolikor je cena posamezne enote v domačem omrežju nižja od sedanje regulirane cene. Če je cena v domačem omrežju višja od reguliranih cen, potem se pribitek s strani omrežja gostovanja ne obračuna. V praksi to pomeni nižje cene za večino uporabnikov (še posebej tistih z zakupljenimi količinami).

Vsi tisti, ki že imate zakupljene storitve za tujino, do porabe le-teh zgornjih pribitkov ne boste plačevali (tako kot do zdaj). Vsekakor bomo letos lahko mobilna omrežja na počitnicah v Evropi uporabljali še z manj slabe vesti. Upajmo pa, da z ukinitvijo pribitkov gostovanja v tujih omrežjih prihodnje leto ne bo prišlo do splošnega dviga cen oz. naročnin pri domačih operaterjih.

Cene maksimalnih pribitkov (brez DDV) po 30.4.2016

Cene maksimalnih pribitkov (brez DDV) po 30.4.2016