Na letalo z dojenčkom in otrokom do starosti 2 leti

by

Če želiš potovati, je vožnja z letalom skoraj neizogibna. In ko imaš enkrat otroke, tudi brez njih več ne gre. Torej z otrokom na letalo?!? Veliko vprašanje in dilema za marsikatere starše, ki si zaradi strahu potem rajši izberejo destinacijo bližje domu, kamor ni potrebno leteti. Ampak ne midva. Sebe in otroka sva preizkusila že kar na nekaj različnih letih, krajših po Evropi (Ljubljane-Frankfurt, Benetke-Madrid, Benetke-Sicilija) ter daljših do ZDA (Frankfurt-Denver, Madrid-Los Angeles) in tole letenje z otroki sploh ni tak bav-bav.

 VT_RyanAir

Mislim, da ni otroka, ki vožnje z letalom ne bi komaj čakal. Beseda “letalo” je bila ena prvih besed najinega sedaj 2,5-letnika. Kratki leti po Evropi, tam do dveh ur letenja, so resnično zabavni in čisto enostavni. Komaj vzletimo, gledamo kako postajajo hiške vedno manjše, pokukamo med bele oblake, prijazne stevardese prinesejo kakšno pobarvanko, prigrizek, enkrat lulat in že spet pristajamo. Vse mine res zelo hitro. Daljši leti in večja letališča pa so že težji izziv za starše in otroke. Sama vem, da sem prebrskala internet po dolgem in počez, preden smo se odpravili na letalo z našo prvorojenko. Nasveti in izkušnje drugih so mi še kako prav prišli, zato jih bom tudi jaz z veseljem delila z vami.

Na letalo z dojenčkom in otrokom do starosti 2 leti:

+ Dojenček oz. otrok do 2 let potuje brezplačno oz. zanj plačaš samo del letaliških taks.V_letalo_kosara
+ Ob nakupu kart lahko brezplačno rezerviraš košaro za otroka, ki jo postavijo pred sedeža staršev in izgleda kot košara za voziček. Ob check-in-u te potem vprašajo, koliko je težak otrok, saj je košara predvidena za otroke do 8kg (drži pa preverjeno tudi nekaj več). Košara je super za daljše lete, saj v njej lahko otrok resnično spi.
+ Velika letališča niso problem, saj otroka posadiš v voziček in ga v njem pelješ vse do vhodnih vrat letala. Zložljiv voziček vse letalske družbe brezplačno spravijo na letalu in ti ga ponovno vrnejo ob pristanku, prav tako pri izhodnih vratih letala, da lahko otroka takoj posadiš vanj.
+ Družine z majhnimi otroki imajo ponavadi prednost pri check-in-u na letalo.
T_letalo_okno+ Večina letalskih družb dovoli na letalo brezplačno vzeti dodatek kos prtljage kot “nursing bag”, torej torbo, v kateri lahko imaš vse za dojenčka, kar pomeni tudi hrano in tekočine večje od 100ml. Seveda lahko zahtevajo, da lonček odpreš in pred njimi hrano tudi poskusiš. Mi s hrano za dojenčke nismo nikoli imeli nobenih težav.

– Slaba lastnost tega, da otrok potuje zastonj, je to, da zanj nimaš dodatnega sedeža. Sploh je to problem, če je otrok za košaro že prevelik. To pomeni en kup stiskanja in skakanja po kolenih, kar postane po nekaj urah kar naporno. Če imaš srečo, mogoče letalo ni razprodano in če se le da, stevardese posedejo potnike tako, da družini ostane dodaten sedež. Mi smo imeli vedno srečo.
– Pri letih z nizkocenovnimi letalskimi družbami, se lahko zgodi, da so pristojbine za dojenčka tudi dražje od letalske karte, vendar so obvezne in žal ne moreš obrniti in namesto tega za dojenčka kupiti letalsko karto.

Nagrada za super potovanje je lahko potem tudi takšna:

Mickey_Mouse_DSCF8361mala

V nadaljevanju sledijo naše izkušnje iz letala z otrokom starosti 2 do 5 let.