Doplačilo za enosmerni najem vozila v ZDA

by

Za vračilu avta v drugi poslovalnici, kot ste avto najeli, je običajno potrebno doplačati. Ta strošek se imenuje “one way fee” (občasno tudi “drop-off fee”). Različne agencije imajo različne pogoje obračunavanja te storitve, spodaj bom poskušal našteti nekaj najpogostejših in najugodnejših.

Večina evropskih posrednikov “rent-a-car” storitev višine tega stroška ne prikaže pri izračunu, ampak le zapiše, da je to potrebno plačati na kraju samem pri ponudniku. Pogoji pri teh ponudnikih pa so naslednji:

  • Alamo: brez doplačila: znotraj Floride in Kalifornije in posameznega otoka na Havajih, med Kalifornijo in Nevado ter Kalifornijo in Arizono in med letališčem Seattle in letališči v Los Angelesu in San Franciscu. V drugih primerih je doplačilo odvisno od razdalje med poslovalnicami: do 200 milij 99$, 201-500 milij 150$, 501-1000 milij 300$, nad 1000 milij 500$. Na te zneseke se obračuna še davek v višini okoli 10%, odvisno od zvezne države.
  • Dollar: brez doplačila: znotraj Floride in Kalifornije in posameznega otoka na Havajih ter med Kalifornijo, Nevado in Arizono. V drugih primerih je doplačilo odvisno od razdalje med poslovalnicami: do 200 milij 50$, 201-500 milij 100$, 501-1000 milij 300$, nad 1000 milij 750$. Na te zneseke se obračuna še davek v višini okoli 10%, odvisno od zvezne države.
  • National: brez doplačila: znotraj Floride in Kalifornije in posameznega otoka na Havajih, med Kalifornijo in Nevado ter med Manhattnom in njuroškimi letališči (JFK/LGA/EWR). V drugih primerih je doplačilo fiksnih 250$ (plus davek), kar pomeni, da je National običajno najugodnejša agencija za dolge “coast-to coast” najeme. Dodatno 25.5.2014: od 1.4.2014 je višina doplačila narasla na 399$ :(.
  • Hertz: Pri agenciji Hertz običajno ne zaračunajo klasičnih doplačil za enosmerni najem, ampak to vključijo v ceno avta. Občasno je zato cenovno zelo ugodna varianta, da z avtom najetim preko agencije Hertz prevozite veliko km (npr. iz vzhodne obale do Las Vegasa ali pa iz New Yorka do Floride), potem pa tam avto vrnete in vzamete cenovno ugodnejšega za vožnjo po področjih, kjer ni stroška enosmernega najema.

Obstajajo pa tudi posebne agencije, ki so specializirane za enosmerni najem kot npr:
http://www.mietwagen-usa.de: brez stroškov na naslednjih relacijah: znotraj Floride in Kalifornije, med Kalifornijo/Arizono/Nevado, med Kalifornijo/Koloradom, med Washingtonom(zv. država)/Kalifornijo, med Florido/Georgio, term med Mannhatnom/ posameznimi njurškimi letališči. V drugih primerih je doplačilo odvisno od razdalje med poslovalnicami: do 200 milij 99$, 201-500 milij 150$, nad 501milij 250$. Na te zneseke se obračuna še davek v višini okoli 10%, odvisno od zvezne države.

Pozor: Posebno bodite pozorni pri najemu v New Yorku, saj mnogo agencij (tudi zgornja Mietwagen-usa) zaračuna fiksnih 250 ali še več $, če avto vrnete v drugem kraju, tudi v neposredni bližini!

Pomembno opozorilo: zgornji stroški naj vam bodo le smernice pri odločitvi, v vsakem posameznem primeru podrobno poglejte splošne pogoje ponudnikov ali jih osebno kontaktirajte.

Mietwagen vergleichen auf Deutschlands größtem Mietwagen-Preisvergleich