Teden dni po Dalmaciji, Hrvaška 2021

by

V teh korona časih res ni enostavno potovati, sploh pa je težko biti izbirčen pri izbiri destinacije. Kdor nas pozna, ve, da vsake počitnice nekam odletimo, vendar nam nepredvidljiva situacija za letošnje prvomajske počitnice res ni bila všeč. Tako je padla odločitev, da se končno odpravimo na raziskovanje naše južne sosede – Hrvaške. Vremenska napoved za Slovenijo kot tudi za Hrvaško ni bila idealna, zato smo se na pot odpravili skorajda brez plana in se odločili, da se bomo sproti prilagajali vremenu. Iskali bomo sonce in bežali pred dežjem. Zdaj lahko rečem, da nam je kar dobro uspevalo :). V šestih dneh smo z avtomobilom prevozili dobrih 1.800 km, prehodili pa preko 50 km, moški del družine pa še kakšnega več.

Čas za obisk Dalmacije, še posebej mest kot sta Dubrovnik in Split, je sedaj v času korone preprosto idealen. Na voljo so čudoviti luksuzni apartmaji celo z brezplačnim parkiriščem in to po četrtinskih običajnih cenah (mi smo recimo plačali 40€/noč). Restavracije in lokali so odprti, terase obratujejo, turistov pa je malo, da so ogledi mest pravi užitek.

Glede narave je seveda prednost obiska Dalmacije poleti to, da se lahko povsod kopaš. Aprila/maja je morje res še premrzlo (čeprav so se najbolj pogumni tudi zdaj kopali), je pa to idealen čas za planinske pohode in vse peš ture, ki smo jih naredili ob prijetnih plus 20°C. In še vstopnine v narodne parke so v tem času nižje.

Kaj smo si ogledali v Dalmaciji? Večina priporočil smo dobili od kolegov iz Hrvaške, nekaj idej smo sami našli na zemljevidu in priznam, da smo bili nad videnim navdušeni.

Dalmacijo in naše oglede lahko razdelimo na 3 dele:

SEVERNA DALMACIJANarodni park Krka, Grad Trošenj, Kanjon reke Zrmanje in stari Kudin most na reki Krupi, Trdnjava Sv.Nikole

SREDNJA DALMACIJA: Izvir reke Cetine, Omiš, Split, Biokovo Skywalk

JUŽNA DALMACIJA: Pelješac in obzidje Ston, Korčula, Dubrovnik, Plaža Pasjača, Polotok Prevlaka in Trdnjava Oštro

Spodaj nekaj več o vsaki od naših destinacij.

 

SEVERNA DALMACIJA 

Narodni park Krka

Čudovit. Mi smo naš ogled začeli netipično na severni strani parka pri Manojlovačkih slapovih, kjer se odpre lep pogled na kanjon reke Krke.

Glavni del narodnega parka se nahaja na jugu ob mestu Skradin. Iz Skradina se lahko z ladjico peljete do lepo urejene poti med tolmuni in jezerci vse od Skradinskega buka. Splača se vnaprej preveriti vozni red ladjice. Če jo ravno zamudite (tako, kot smo jo mi), se lahko z avtom peljete do mesta Lozovac, od koder peš ali z organiziranim avtobusnim prevozom pridete do iste poti. Sprehajalna pot je res lepo urejena, spomladi je vse še bolj bujno zeleno, da imaš občutek, da si sredi prave džungle.

Na poti iz severa proti Skradinu smo si ogledali še pomembne ostanke rimskega tabora Burnum, srednjeveške utrdbe ter preizkusili zvočno akustiko starega rimskega amfitearta.

Grad Trošenj

V bistvu so to ruševine nekdanjega gradu in trdnjave Trošenj. Pot do tja vodi skozi vas Čućevo. Cesta je makedamska in zelo ozka, verjetno bolj za kolesarje kot za avtomobile. Zato je bila pot do tja še toliko bolj zanimiva. Zadnji kilometer smo prepešačili in razgled na kanjon reke Krke je od tu čudovit. Če pomisliš, da je tu čez nekoč res visel viseči most…

Kanjon reke Zrmanje in stari Kudin most na reki Krupi

Za dodatek smo si na poti domov pustili še tale poseben kotiček. Ob kanjonu reke Zrmanje, ki malce res spominja na kanjone v Severni Ameriki, so snemali originalni film Vinetou. Ko takole zreš v kanjon, si ni težko predstavljati poglavarja Apačev in njihovo življenje ob reki in z njo. Pogledi so prav čarobni.

V okolici reke Zrmanje in reke Krupe si splača vzeti čas in narediti kakšen planinski pohod. Idej kam, tukaj ne zmanjka. Mi smo se odločili za pohod do starega Kudin mosta na reki Krupi. Iz parkirišča na vrhu je do reke, slapov in mostu okoli 20-30 minut hoje. Pot je strma, vendar je pogled na kanjon in zeleno travnato dolino spodaj čudovit. Legenda pravi, da je most v 18.-19.stoletju zgradil zaljubljeni Kuda, da bi lažje obiskoval izbranko svojega srca na drugi strani reke. Most se imenuje po njemu, dolg je 109 metrov, širok 1,5m, prečkanje pa je pravo doživetje.

Seveda se lahko v kanjonu sprehajate v vse smeri, pogledate še brzice na reki, slapove ali pa preprosto uživate v pikniku.

Trdnjava Sv.Nikole

Na to trdnjavo Sv.Nikole pri Šibeniku sta med branjem vodičev naletela otroka in zaradi svoje lege ter oblike je pristala na naši “to-go-listi”. Trdnjava leži namreč na svojem otočku in v času oseke naj bi jo bilo mogoče obiskati tudi peš. Žal je bila v času našega obiska plima in do trdnjave nismo mogli. Vseeno je bil sprehod že do tja zanimiv, saj je pot lepo urejena do sosednjega otočka, z dolgim pomolom, kjer hodiš skorajda po morju – res zanimivo.

 

SREDNJA DALMACIJA

 

Izvir reke Cetine

Z avtom se pripelješ tik do razgledne ploščadi, do brezna oziroma samega izvira reke Cetine pa vodi prijetna peš potka (5-10min). Zanimivo reka Cetina izvira globoko v kraškem breznu v tako imenovani kopenski modri luknji, globoki med 120 do 130 metrov, ki je prelepe turkizne barve in izgleda, kot da nima konca. Ob reki se lahko sprehodite tudi naprej čez mostiček, pogled pa polepša tudi pravoslavna cerkev. Reka Cetina teče naprej skozi hribovit kraški teren vse do mesteca Omiš, kjer se izliva v Jadransko morje.

Omiš

Omiš je simpatično mestece na jadranski rivieri. Kot že rečeno se tu v morje izliva reka Cetina, ki je mestu že v zgodovini ustvarjala zaščito in tedanje gusarje varovala v svojih skrivnostnih okriljih. Sprehodili smo se po lepi peščeni plaži, se povzpeli na čudovito razgledno točko nad mestom, če pa si želite bolj adrenalinskih dejavnosti mesto ponuja veliko zanimivosti kot so plezanje v steni in po feratah, zip-line in kanjoning po reki Cetini.

 

Split

Split je čudovito mesto. Nočitev smo dobili v starem delu mesta, na obrobju Dioklecijanove palače in se tako hitro počutili čisto domače. Brez cilja smo se izgubljali med starimi uličicami in preprosto uživali. Ožja kot je bila, bolj je bila zanimiva. Privoščili smo si še odličen pistacijin sladoled in večer je bil popoln.

Drugo jutro smo se odpeljali do mesta Solin, kjer ležijo ostanki antične Salone, ki je bila nekdaj središče ilirskega plemena Dalmatov in eno najpomembnejših mest rimskega cesarstva. Ostanki Salone veljajo za eno najpomembnejših arheoloških najdišč na Hrvaškem. Ohranjeni so deli nekdanjega obzidja, amfiteatra, term, starokrščanske bazilike in vrsta drugih objektov.

Biokovo Skywalk

Biokovo je druga najvišja gorska veriga na Hrvaškem. Na gorskem robu tik nad Makarsko so pred leti zgradili razgledno ploščad Biokovo Skywalk, ki je postala prava atrakcija. Cesta je ozka, prepadna in zelo strma, zato naenkrat v park in v hrib spustijo samo 20 avtomobilov, saj so srečevanja skorajda nemogoče. Mi smo prišli malce po 9h zjutraj in na vrh prišli brez težav. Vendar ko smo se okoli 13h vračali nazaj, so gor že vozile kolone avtomobilov in tudi parkirišče spodaj pred zapornico je bilo polno. Resnično si ne predstavljam, kako je tu poleti, ko je še več turistov.

Vsekakor pa Biokovo nudi veliko več kot samo to razgledno ploščad. Če se peljete naprej, se lahko vzpnete na najvišji vrh Sv.Jure 1762m, ali pa različne vrhove, kjer se vam odpre čudovit pogled na Makarsko in celotno obalo ob Jadranski magistrali. Vredno vsakega koraka.

 

JUŽNA DALMACIJA

Pelješac in obzidje Ston

Pelješac je lep polotok, pol vinogradov, lepih plaž, divjih razgledov ter znan po najboljših školjkah, še posebej ostrigah, ki je tu gojijo. Ampak ali ste vedeli, da se ravno tu skriva drugi največji zid na svetu? Dubrovčani so Mali Ston ustanovili leta 1333, postopoma pa začeli graditi trdnjave, stolpe in 7-kilometrov dolg obrambni zid, ki je varoval tudi pomembne soline Ston v ozadju. Zid je danes zelo lepo urejen in omogoča prijeten 40-minutni sprehod od Stona do Malega Stona. Res zelo zanimivo doživetje.

 

Korčula

Korčula se je na našem seznamu znašla predvsem zaradi zgodb o Marcu Polu. Marco Polo naj bi med drugim živel tudi na Korčuli, tako da lahko v starem dela mesta najdete njegovo hišo, obiščete pa tudi muzej Marca Pola. Nažalost je bilo zaradi covida na Korčuli vse zaprto, tudi muzej. Tako smo se sprehodili po starem delu mesta. Podobno kot Dubrovnik ima Korčula tipične srednjeveške ulice s starimi zgradbami, utrdbami in mestnimi obzidji, tako da se je lepo malce izgubljati med ozkimi uličicami.

 

Dubrovnik

Dubrovnik nas je popolnoma očaral. Potovati tja v aprilu/maju, še posebej v času corone pomeni, da tam ni ogromnih križark in enodnevnih turistov. Sprehod po mestnem obzidju ter izgubljanje med uličicami starega mesta je sproščujoče in pravo doživetje. Obzidje smo imeli skorajda zase in res uživali v vsakem koraku tega skoraj 3-kilometre dolgega kroga na mestom.

Vstopnina za mestno obzidje vključuje tudi ogled trdnjave Lovrijenac, s katere je še lepši razgled na rdeče strehe starega mestnega jedra.

 

Če ste ljubitelji filmske serije Igra prestolov, zagotovo veste, da so kar nekaj serij snemali v Dubrovniku, tako da se lahko potrudite in najdete tudi vse scene iz serije.

Za Dubrovnik je najboljše, da najdete nočitev s parkiriščem nekje na robu starega mesta in staro mesto raziskujete peš. Prehodili boste kar nekaj stopnic in višinskih metrov, vendar je hoja zabavna in polna lepih razgledov.

Ko ste enkrat že v Dubrovniku, se splača dvigniti tudi nad mesto na vrh Srd. Na vrh se lahko odpravite peš, tako kot naša-dva fanta, lahko pa uporabite žičnico ali pa se peljete kar z avtom. Z vrha je čudovit razgled na mesto Dubrovnik, ogledate pa si lahko tudi muzej v stari trdnjavi.

Plaža Pasjača

Južno od Dubrovnika, le nekaj kilometrov stran od letališča Čilipi, se nahaja divja peščena plaža Pasjača. Dostop je kar dobro skrit, tako da se splača že doma malce pogledati na zemljevidu. Plaža je prav posebna, dostopna samo peš, po strmi, urejeni poti urezani v klife in strmo obalo ter z neverjetnim razgledom. Če bi bilo morje še malce bolj toplo, bi bila res idealna.

Polotok Prevlaka in Trdnjava Oštro

Če smo se pripeljali že do Dubrovnika, pa si je potrebno pogledati tudi skrajni jug polotoka Prevlaka, kjer Hrvaška meji na Črno Goro. V normalnih razmerah bi se zagotovo peljali tudi čez mejo, žal pa zaradi covid omejitev zdaj to ni bilo mogoče. Vseeno je polotok Prevlaka zanimiv, pokrit z neverjetnimi gozdovi cipres, prelepim razgledom čez zaliv proti Boki Kotarski, na cestah pa avtomobila skorajda ne srečaš. Polotok zaključuje trdnjava Oštro, ki je nažalost v fazi prenove, vendar je sprehod okoli nje in razgled z vrha nad njo vreden truda.