Mehika, polotok Jukatan – majevske piramide

by

Po celem polotoku Jukatanu so že 2.000 let nazaj Maji gradili svoja mesta, na najbolj nedostopnih krajih, globoko v džungli. Arheologi so odkrili kar nekaj teh mest, toda ko se takole voziš po Jukatanu, ni težko opaziti, da je džungla res ogromna in čisto mogoče je, da se verjetno v marsikaterem od hribčkov skriva do danes še neraziskana piramida.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piramid in majevskih mest primernih za obisk je na Jukatanu veliko. Nekatere so bolj znane (Chichen Itza, Tulum), druge manj (Kohunlich), nekatere lažje dostopne (Uxmal, Coba), druge težje (Calakmul). Skupna značilnost vseh najbolj znanih pa je, da je obiskovalcev veliko, največ po 10-i uri dopoldne, kar pomeni gužvo povsod in da so v zadnjih letih zaradi zaščite piramid dostop in plezanje nanje prepovedali. Ravno zato smo mi tokrat več časa namenili manj znanim in manj dostopnim, kjer lahko še prosto plezaš po piramidah in uživaš v njihovi mogočnosti

1. Tulum – edine majevske piramide ob morju in s peščeno plažo

PosvetuMehikaPiramide12

Tulum se nahaja le dve uri vožnje od letališča v Cancunu. V bližini arheološkega parka je ob obali veliko možnosti nočitev. Mi smo izbrali prenočišče Zazil Kin, kjer lahko spiš še v preprostih bungalovih tik ob plaži. Lokacija je idealna za uživanje v sončnem zahodu na plaži, kot tudi za raziskovanje piramid. Do arheološkega parka in vhoda z zahodne strani je samo par minut vožnje (ali dobrih 10 min peš). Ker se Tulum nahaja blizu turistično najbolj obiskanih krajev Jukatana, ga dnevno obišče ogromno turistov. Zato predlagamo, da ga obiščete zgodaj zjutraj, ko je obiskovalcev manj, pa še vroče ni.

PosvetuMehikaPiramide13

2. Calakmul – po našem mnenju najlepše majevsko mesto na Jukatanu

{ "product_id": "0901", "uuid": "4301C5AE301546275A3B911ECB189B30", "run_date": "2017-02-22T094817-0500", "filename": "Bebop_Drone_2017-02-22T095304-0500_4301C5.dng", "media_date": "2017-02-22T095304-0500" }

Calakmul je bilo nekdaj največje in najbolj pomembno majevsko mesto na Jukatanu ter pravi rival Tikalu v Gvatemali. Nahaja se čisto sredi džungle, samo 35 km stran od gvatemalske meje, 1 uro in pol vožnje stran od glavne ceste med Xpujilom in Campeche. Že takoj, ko zaviješ z glavne ceste, te opozorijo, da je do piramid še 60 km slabe ceste. Vstopnino plačaš v treh delih, dvakrat za vožnjo po cesti, nato pa še za ogled samih piramid. Še vedno vse skupaj nanese le kakšnih 8€/os. Vožnja pa je res naporna, saj cesta pelje skozi džunglo, sonce-senca se ves čas menjavata, cesta pa je polna lukenj, ki te v trenutku nepazljivosti lahko stanejo gume in povzročijo dodatne komplikacije. Ja, kar nekaj truda je potrebno vložiti, da prideš do Calakmula, toda verjetno je ravno zaradi tega še bolj čaroben. Obiskovalcev je zelo malo, turistični avtobusi do tu ne pridejo. In kaj to pomeni? Da lahko prosto plezaš povsod in na vse piramide. In kar je še lepše, imaš celo največjo piramido samo zase in se na vrhu počutiš kot kralj sveta 🙂 Pogled, ko povsod okoli sebe vidiš le ravno črto in zeleno džunglo do koder seže pogled, je res nekaj posebnega.

PosvetuMehikaPiramide16

Ravno, ko smo bili na vrhu največje piramide in vriskali od ponosa osvojitve »vrha sveta«, so nam kontro v vriskanju dali “strašni dinozavri”. Naenkrat smo zaslišali grozne glasove, ni nam bilo jasno, kaj se dogaja in priznam, da nismo imeli nobene želje zapustit vrh piramide. Le kaj se dogaja tam spodaj? Glasovi so bili res grozni in spominjali so me le na Jurasic park in dinozavre. Vseeno smo se opogumili, se spustili v dolino in prve ljudi, ki smo jih srečali vprašali, čigavi so ti glasovi. Bili so glasovi majhnih, toda najbolj glasnih opic, ki živiju v tej džungli. No, pa so nas prestrašile samo opice 🙂 Žal nismo srečali jaguarja in videli tukanov, smo pa po parku lovili pisane pave in divje prašičke. Prav zabavni so bili.

Arheološki park je velik, od ene do druge piramide se kar nahodiš, toda ker se park nahaja sredi džungle, je na srečo veliko sence. Vseeno priporočamo obisk zgodaj zjutraj, ko še ni tako vroče. Mesto je zelo lepo ohranjeno, sprehajaš se med nekdanjimi trgi, zgradbami, igrišči, dvorišči, stebri in oboki in z malo domišljije si lahko predstavljaš, kako so tu Maji včasih živeli.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Kohunlich – arheološki park zahodno od mesta Chetumal, znan po templju mask

PosvetuMehikaPiramide15

Kohunlich je le nekaj kilometrov stran z glavne ceste. V arheološkem parku so razkrite le glavne piramide in templji, večji del mesta pa je še vedno prekrit z divjo vegetacijo in skrit v džungli. Mesto je bilo včasih veliko, z glavnim trgom, akropolo, piramidami in igriščem za majevski nogomet. Na vzhodnem delu mesta je najbolj znani tempelj, kjer lahko ob stopnicah vidiš pet lepo ohranjenih kipov mask. Kohunlich je primeren za kratek postanek, če se vozite v smeri Xpujila, saj za obisk ne potrebuješ veliko časa. Vsekakor pa priporočamo obisk kot enega prvih stikov s piramidami in preden vidite Calakmul (po Calakmulu človek postane kar malce razvajen in pričakuje veliko več).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Uxmal – najbolj znan po najlepši Čarovnikovi piramidi

PosvetuMehikaPiramide18

Poleg Chichen Itza, Palenque in Calakmula šteje Uxmal med najbolj pomembna arheološka najdišča. Nahaja se 62km južno od Meride. V arheološkem parku si lahko ogledamo velika dvorišča, trge, podolgovate palače, glavna znamenitost pa je Čarovnikova piramida, na katero na žalost ne smemo splezati. Zanimivost pri plačilu vstopnine – cena za tujce je višja kot za domačine. Tega smo bili sicer vajeni v Aziji, toda v Mehiki se nam je to zgodilo samo tu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piramide smo obiskali popoldne, vendar je bilo še ob 17h zelo vroče, tako da smo ves čas iskali senco. Dodatni razlog, zakaj smo sploh obiskali Uxmal, pa je čokoladnica in muzej čokolade, ki se nahajala le nekaj minut stran od piramid. V čokoladnici se prosto sprehajaš čez park, ki je delno tudi živalski vrt. Ogledaš si lahko tudi predstavo majev in poizkusiš pravo majevsko čokolado. Vas zanima kakšna je majevska čokolada? Uhh, priznam, prav zanič. Toda če vanjo dodaš veliko sladkorja in cimet, je pa že veliko boljša.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. Tukaj bom omenila še tiste najbolj znane piramide, ki jih mi tokrat nismo obiskali, sva pa jih odrasla člana družine obiskala že 13-let nazaj:

Chichen Itza – velja za najlepše in najbolj znane majevske piramide, dnevno jo obišče do 8.000 obiskovalcev, in nažalost je danes prepovedano vsako plezanje po piramidah; če potujete samo na Riviero Maya, je obisk Chichen Itza idealen kot enodnevni izlet.

Palenque – ležijo na jugu Mehike, ob meji s Gvatemalo; čudovit, arheološki park, ki vsebuje nekaj najboljše arhitekture, kipov, reliefov in drugih mojstrovin, ki so jih izdelali Maji.

Coba – leži 44km severozahodno od Tuluma in je po mnenju naših prijateljev zelo lep arheološki park, kjer se lahko izposodite kolo in med piramidami kolesarite.

PosvetuMehikaPiramide1

Ne glede na to, katere piramide boste obiskali, vam ne bo žal. Stik z majevsko kulturo je res nekaj posebnega in če si predstavljaš, kako so predniki teh nasmejanih ljudi vse te mogočne piramide zgradili tisoče let nazaj, dobi vsaka piramida še svoj poseben čar. Tudi takšna, ki jo kar tako mimogrede srečaš tik ob živahni majevski tržnici. Ja, Maji živijo še danes, mogoče malce drugače kot včasih, toda ponos na kulturo in svojo tradicijo ostaja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Več o naših vtisih iz potovanja po Mehiki pa v prispevku:

Mehika, polotok Jukatan – zakaj, kako in kaj je tisto najboljše?