Ideje za šolske počitnice (prvomajske ali krompirjeve) – Sicilija

by

Prvomajske ali pa krompirjeve počitnice – čas, ko v Sloveniji še ni prave vročine, ali pa zunaj zapihajo hladni vetrovi in že zadiši po snegu… Vendar se lahko za nekaj dni umaknemo stran in ni nam potrebno iti daleč. Počitnice na toplem, blizu in poceni. Pripravili smo vam idejo, kam se odpraviti za kratek in poceni dopust – na Sicilijo!

Sicilija – divje srce ene najbolj posebnih pokrajin v Evropi.

Sicilija je primerna tako za krajše 4-dnevno kot tudi za daljše 7-dnevno raziskovanje, saj je ravno dovolj majhna, da je potovanje enostavno, in hkrati dovolj velika, da nam ne postane dolgčas. Najbolj udobno je potovanje z avtomobilom, ki ga po naših izkušnjah lahko najugodneje najamete brez odbitne franšize preko agencije Billiger-Mietwagen že za 20€ dan. Od Trapanija na skrajnem zahodu Sicilije do Catanie na vzhodu je dobrih 300km, torej 3-ure vožnje. Cestna infrastruktura je odlična, večja mesta povezujejo tudi avtoceste, tako da je vožnja enostavno in hitra. Ravno zaradi tega vam svetujemo, da si poiščete ugodno več-dnevno nočitev na istem mestu  in od tu naprej delate dnevne izlete kamorkoli po otoku: npr. 2x nočitev na vzhodu blizu Catanie (ogled Syracuse, Etna, Taormina), 2x nočitev na zahodu blizu Trapanija (ogled solin, mlini na veter, Palermo, Monreale, Segeste, Can Vito do Capo) in 2x nočitev na jugu blizu Agrigenta (Dolina templjev, Scalla del Turchi). Apartmaje lahko najamete že za 40€(2 os)-50€(4 os) na noč, nočitev z zajtrkom pa že za 50€(2 os)-80€(4 os) na sobo, priporočamo spletni strani Hotels.com in Booking.com.

Temperature v maju se na Siciliji gibajo od 15°C ponoči do 22°C in več podnevi. Morje ima, za pogumne, že dovolj visoko temperaturo za kopanje – povprečno okoli 19°C. Jeseni so temperature tudi prav prijetne, oktobra se najvišje dnevne gibajo okoli 21°C, v novembru pa okoli 17°C. Prijetno toplo pa je tudi še morje, ki ima v začetku novembra v povprečju prijetnih 22°C.

Na Sicilijo letijo številni nizkocenovci iz letališč blizu Slovenije (Ryanair, Volotea,…). V Trapani, Palermo ali Catanio lahko letite iz Trsta ali Benetk v času počitnic že za 49€ (povratna letalska karta z ročno prtljago).

Volotea:

Ryanair:

Vožnja (gorivo, cestnine) do letališč Trst, Benetke/Marco Polo in Benetke/Treviso skupaj z enotedenskim parkiranjem vas iz Ljubljane stane okoli 100€, ali pa se do letališč odpravite z družbo GoOpti, ki vas iz Ljubljane do Benetk (in nazaj) pripelje že od 26 EUR naprej.

Vse skupaj tako za 7-dnevno potovanje s prevozom Ljubljana-letališče, letalsko karto, najemom avtomobila in 7x nočitvami z zajtrkom za 2 osebi odštejete od 600€ naprej (300€ na osebo), za 4 osebe v apartmaju pa od 800€ naprej (200€ na osebo). Cene hrane v trgovinah pa tudi v domačih gostilnicah so izven glavne sezone primerljive z našimi.

Več o najemu avtomobilov na Siciliji in eventualnih pasteh pa v prispevku Pasti pri najemu avtomobilov.