Tenerife – naših Top 11

by

Naših top 11 otoka Tenerife:

1. kopanje v morju: Obiskali smo naslednje plaže – Baya de Duque, ki je bila naša prva in ostala kot ena najlepših; črna vulkanska plažica Poris de Abona, zelo intimna, neturistična; velika Playa del Vista v Los Cristianosu, lepo urejena in prijetna; res rajska plaža Las Teresitas na severu otoka.

2. Loro Parque v Puerto de la Cruz: to je živalski vrt, kjer lahko vidiš gorile, belega tigra, ogromne mravljinčarje, veliko različnih opic, kušarjv, papig in drugih tropskih ptičev, ogromen akvarij in čudovit svet pingvinov. Park pa je znan tudi po res lepih in kvalitetnih predstah z orkami, delfini, morskimi levi in papigami. Ves čas pa v parku poudarjajo, kako za svoje živali skrbijo in obiskovalci si lahko od blizu ogledamo tudi bolnišnico za živali.

Loro Parque

3. narodni park Teide in vožnja z gondolo tik pod vrh: Izberite lep, sončen dan. Če se pripeljete iz juga, se v dobrih 50 km ceste vzpne iz morja direktno na 2.400 m, kolikor jih ne na spodnji postaji gondole. Čim bolj zgodaj zjutraj, še pred prihodom avtobusov iz večjih hotelov, se splača biti že na spodnji postaji. Z gondolo se v nekaj minutah dvigneš na višino 3.500 m in vrh El Teide je s svojimi 3.718 m tik nad tabo. Četudi je ob vznožju gondole dobrih 15 ali celo 20°C, je na vrhu okoli 0°C. Tudi nadmorska višina se čuti, ko se sprehajaš po urejenih poteh čez vulkansko pokrajino. Vožnja z gondolo je ena dražjih aktivnosti na otoku, toda izkušnja vredna svoje naložbe. Nekaj posebnega pa je tudi cel narodni park, še posebej Roques de Garcia, ceste so ponekod speljane kar skozi polja lave.

P1030303

4. vasica Masca in pot do nje: Cesta do vasice Masca se začne strmo vzpenjati že iz Santiaga del Teide, v ostrih in prepadnih zavojih, do vrha prelaza, nato pa strmo nazaj dol, v divjo pokrajino, polno kaktusov. Povsod naokrog strmi vulkanski hribi z ostrimi vrhovi, tam na sredi pa vasica Masca in v ozadju samo morje, do katerega vodi ozka, zelo prepadna soteska, po kateri se mi nismo spustili.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

5. stari del mesta Los Cristianos: To je bilo naše bazno mestece, ki pa nam je bilo zelo všeč. Na jugu, toplo, sočno, z lepo sprehajalno potjo ob obali, lepo urejenim stanovanjskim delom ter zelo živahnim starim delom mesta, še posebej zvečer, ko zaživijo gostilne s tisoč in eno vrsto hrane. Nam osebno pa je bilo najboljše odkritje Food Market Pepa, kjer smo se večino dni prehranjevali. Izbiraš lahko med različnimi vrstami hrane s celega sveta, naročiš pri stojnici, ki ti je všeč in v miru poješ na terasi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

6. vasica Los Roques: vasica z le nekaj hišami, zgrajenimi v divji hrib, spodaj pa črna vulkanska plaža… levo desno visok klif, na drugi strani klifa pa še ena čudovita vulkanska plaža – pisanje s palico po črni mivki, proučevanje kaktusov na plaži, skakanje pred valovi in nikjer nikogar, samo mi… le dva potapljača sta prišla mimo, v polni potapljaški opremi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7. plezanje na Montana Amarilla pri Las Galletas: Moški del naše ekipe je splezal na vrh gore (torej odrasel in 5-letnik) in vsa ponosna sta mahala v vrha dol. Punci pa sva uživali spodaj, raziskovali obalo in opazovale te prav posebne klife.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

8. klifi Los Gigantes: Spet divja pokrajina, prekrita s kaktusi in nasadi banan, ki se kar ne končajo. In naenkrat se ti odpre pogled na mogočne klife, ki so še posebej v sončnem zahodu čudoviti. Sonse je obsijalo klife in počasi izginjalo za sosednji otok Gomera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

9. pogled na Las Teresitas: Če se do plaže Las Teresitas pripeljete z juga otoka oz. iz smeri Santa Cruz, ne zavijte takoj na parkirišč eplaže, temveč nadaljujte pot po cesti strmo gor, čez serpentine, vse do vrha, kjer se odpre pogled na rajsko peščeno plažo na desni in strmo vulkansko obalo na levi. Čudovito.

OLY10114

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

10. Museo de la Ciencia Y El Cosmos in peš cona v Laguni: Čudovit muzej znanosti, kjer se lahko vsega dotakneš, postaneš del eksperimentov, delaš preizkuse in rešuješ zapletene naloge. Poiščeš lahko tudi svojo pot iz labirinta ogledal, se preizkusiš kot tv-voditelj ali pa testiraš svoj vid v sobi čudnih perspektiv. In Laguna je čudovito mestece, s prijetno peš cono.

OLY10138

11. Dragon Tree v Icod de Los Vinos:  Seveda smo poiskali tudi tole milijon let staro zmajevo drevo. Predvsem otroka sta komaj čakala, da vidita, kako zgleda to zmajevo gnezdo. Res je, je zanimivo in nekaj posebnega, samo pozor: ob iskanju drevesa nikar ne zaupajte navigacijskemu sistemu, ker nas je usmeril do drevesa po resnično kozji stezici, ki je bila še komaj široka za avto. Tako smo hitro občutili pravo tradicionalno kanarsko vasico s strmimi ozkimi uličicami, kjer za avtomobile skorajda ni prostora. Videli pa smo tudi kar nekaj tipičnih kanarskih balkonov.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Več razlogov, zakaj obiskati Tenerife, lahko najdete tudi v članku Tenerife – najbližji otok za popolni rajski odklop.