Tenerife – najbližji otok za popolni rajski odklop

by

Kanarske otoke sestavlja 7 otokov: Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote, La Gomera, La Palma, El hierro in Fuerteventura. Gre za otoke vulkanskega izvora, ležijo pa zahodno od Afrike, kar jim daje poseben tropski pridih. Krompirjeve počitnice, pravi trenutek, da spet nekam pobegnemo in tokrat smo za našo novo destinacijo potovanja izbrali otok Tenerife.

Zakaj izbrati ravno otok Tenerife?

1. Tenerife bi lahko imenovali tudi otok večne pomladi, saj je zanj značilno prijetno stabilno vreme skozi celo leto. Povprečne temperature se gibljejo med okoli 15°C zjutraj do 26°C čez dan, ker prestavlja idealno lokacijo za pobeg pred mrzlo slovensko zimo.

2. Letos jeseni je Ryanair uvedel novo direktno linijo med South Tenerife in Trevisom. Povratno letalsko karto lahko dobite že od okoli 80-100 EUR naprej in v samo 4-5 urah leta že pristanete na popolnoma drugačnem eksotičnem otoku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pico del Teide

3. Tenerife je vulkanski otok, za katerega je značilno zelo raznoliko podnebje in neverjetno pestra pokrajina: strma obala in predvsem na zahodu visoki klifi (Los Gigantes), borovi gozdovi in ognjeniška pokrajina v narodnem parku Teide, polpuščavska eksotična območja prekrita s kaktusi, bananovimi nasadi in evkaliptusi na jugu ter divji kanjoni in prepadi na severo-zahodu okoli Masce.

4. Velika prednost otoka je tudi njegova majhnost, saj je prav vse izlete na otoku mogoče izvesti kot dnevni izlet iz ene lokacije. Po naših izkušnjah predlagamo, da si za bazo izberete enega izmed turističnih krajev na jugu otoka (npr. Los Cristianos), saj je na jugu vreme stabilnejše, toplejše in bolj sončno. Če vsaj za nekaj dni najamete avtomobil, se lahko po otoku prosto premikate in izlete izbirate glede na trenutno vremensko napoved (za obisk El Teide je recimo sončni dan osnova, da izlet res uspe).

OLY10114

Las Teresitas

5. Otok Tenerife ima 342 km dolgo obalo, od tega kar 67 km plaž. Večina plaž je prekritih s črnih vulkanskim peskom in kamni, veliko plaž pa je umetno prekritih z zlatim saharskim peskom (predvsem tistih bolj turističnih na jugu in in najbolj fotogenična Las Teresitas na severu). Plaže so lepo urejene, morje na večini plaž kar valovito, temperature morja pa če ste vsaj malo pogumni primerne za kopanje skozi vse leto (od januarja do junija res le okoli 20°C, od junija do decembra pa povprečno med 22-24°C). Če pa se vam zdi morje premrzlo, pa skoraj vsako apartmajsko naselje skriva kakšen bazen za vsak slučaj 🙂P1030235

6. Čeprav so Kanarski otoki oddaljeni samo dobrih 300 km od Afrike, spadajo po Španijo in so tako še vedno del Evrope, kar pomeni, da je potovanje preprosto in domače. Za potovanje ne potrebujete potnega lista (dovolj je veljavni osebni dokument). Valuta plačevanje je euro, torej spet enostavno. Uradni jezik pa španščina, toda tudi angleščina ni problem v turističnih krajih.

7. Razlog, zakaj, je lahko tudi zelo okusna španska toda tudi svojevrstna hrana: paella s školjkami in morskimi sadeži, španska tortilja z jajcem in krompirjem, španski tapasi več vrst, kanarski kroketi različnih okusov, tradicionalni kanarski krompir (neolupljen, soljen in v celem pečen v pečici), postrežen s kanarsko rdečo omako (kot naš ajvar) in zeleno omako (zeliščna z avokadom), ribe na sto načinov in zelo sladke kanarske banane.