Test: kovčki Bon Air – American Tourister

by

Potovanje je naša strast, ljubezen pa tudi “služba”, zato veliko časa preživimo na poti in na letališčih. V tem času smo zamenjali kar nekaj kovčkov in nahrbtnikov, od poceni izdelkov iz azijskih tržnic do kakovostnih planinskih nahrbtnikov, a pogrešali smo kovček, ki bi nas lahko spremljal tako na zasebnih potovanjih kot na poslovnih poteh. Zato smo bili veseli, da smo s strani družbe Toko dobili v preizkus trde kovčke Bon Air ugledne blagovne znamke American Tourister z več kot 80-letno tradicijoTakoj po prejetju so se različni člani naše ekipe z njimi odpravili v London in v Prago, da smo lahko uporabnost kovčka preverili tudi v praksi, prav test – črna Afrika, pa bo sledil v naslednjih tednih 🙂

Kovčki so na voljo v treh dimenzijah: 31,5l, 57,5l in 91l. Dimenzije kovčkov so natančno umerjene glede na pravila letalskih družb, najmanjši ima zunanje mere (vključno s koleščki in ročajem (ki ne zavzema dodatnega prostora)) natančno 55x40x20cm, tako da do ustreza dimenzijam za ročno prtljago praktično vseh letalskih družb, od Ryanaira in Easyjeta do klasičnih prevoznikov.

Srednji je primernih mer za poslovna potovanja, največji pa je s seštevkom zunanjih mer 158cm ravno še ujame zgornjo mejo kovčkov za oddano prtljago.

Za testiranje smo imeli na voljo  manjša dva od kovčkov. Med sabo se z izjemo nekaj malenkosti (večji ima dodatne nogice in ročaj ob strani, tako da se lahko postavi na tla tudi vodoravno) razlikujeta le po velikosti, funkcionalno pa sta navzven in znotraj enaka.

Oba kovčka sta t.i. spinnerja – imata 4 vrtljive koleščke, tako da je vožnja po letališčih ali ulicah peresno lahko opravilo, tudi za otroke ali starejše.

Tudi notranjost je razporejena enako. Oba imata prostor razdeljen na dva predela, ki sta lahko ločena s posebno pregradno steno z zadrgo. V enega od prostorov tako lahko daste čevlje in druge težje in “umazane” predmete, v drugega pa zložite obleke. Na pregradi imata dva praktična mrežasta žepa ter še en dodaten žep na sredi med pregradama.

Oba kovčka imata TSA kompatibilno ključavnico (kar pride zelo prav pri potovanjih v ZDA) na kodo, tako da lahko zavarujete vaše dragocenosti. Zadrga se odpira tekoče, “ročaja” pa sta dolga in sta po občutku močna in vzdržljiva. Plastika kovčkov izgleda trpežna (ne pretrda, da bi hitro počila in ne premehka, da bi se sam kovček zvijal. Glede odpornosti na ravnanje “metalcev” prtljage na letališčih bo pokazal čas, imata pa oba kovčka 2 leti garancije. So pa bile že po prvem potovanju na obeh kovčkih vidne manjše praske na zunanji strani (glej slika spodaj), ki sicer ne vplivajo na uporabo in tudi vsaj nas ne motijo, za bolj občutljive pa priporočam, da jih pred oddajo na letališču ovijete v zaščitno folijo ali pa uporabite atraktivne “oblekice” za kovčke. Kovčka sta za svojo velikost in trdo konstrukcijo presenetljivo lahka, saj manjši tehta le 2,5, večji pa 3,4 kg, kar je povsem primerljivo s kovčki iz blaga in bistveno lažje od večine trdih kovčkov, tako da vam ostane več prostora za vaše stvari.

Prva dva preizkusa sta kovčka odpravila z odliko – praktična notranjost kljub na papirju relativno nizkim vrednostim (31,5 in 57,5l) omogoča, da vanj spraviš več, kot si misliš, razdelitev na dva prekata pa prepreči mečkanje učinkoviti loči čiste in umazane dele prtljage. Vožnja po neskončnih letaliških hodnikih in postajah podzemne železnice postane povsem nenaporna, tudi tlakovane ulice pa prenaša presenetljivo brez problemov in se že veselimo naslednjega večjega testa na jugu Afrike.

      

Več o kovčkih si lahko preberete na spletni strani http://www.americantourister.si/