Maldivi ali Sejšeli – primerjava destinacij

by

»Katero destinacijo bi priporočala, če bi morala izbrati samo eno? Komu bi svetovala Maldive in komu Sejšele? Kje so lepše plaže? So za pare bolj primerni Maldivi ali Sejšeli? Kaj pa za družine?« Že med samim dopustom, še posebej pa po objavi članka Počitnice na Sejšelih, sem prejela kar precej tovrstnih vprašanj. Ker je odgovor preobsežen, da bi ga lahko strnila v samo en stavek, sem se odločila, da na to temo spišem poseben članek.

Najprej vas moram trikrat razočarati. Prvič, Maldivi in Sejšeli preprosto niso primerljivi. Lahko se le odločiš, katero otočje ti, glede na življenjski stil in proračun, bolj ustreza. Drugič, ne Maldivi ne Sejšeli niso poceni. Še posebej, če jih želiš izkusiti v malo bolj udobni različici. In tretjič, če ste ljubitelj belih peščenih plaž, ne boste mirno spali, če ne obiščete obeh. 😉

Skupne lastnosti

Maldivi in Sejšeli imajo kar nekaj skupnih točk, a tudi tu se razlikujejo v niansah. Svetujem, da jih ne preskočite, saj boste morda ravno v teh malenkostih dobili svoj odgovor.

Skupina otokov. Ko govorimo Maldivih in Sejšelih, imamo vedno v mislih skupek otokov, ne samo enega. Maldivi obsegajo skoraj 1.200 otokov, od katerih je poseljenih okoli 180. Sejšeli so precej manjši, med 115 otoki je poseljenih le 8.

Eksotika in luksuz. V obeh primerih gre za eksotiko, tako v naravnem kot etnografskem smislu. Zaradi svoje majhnosti in edinstvenosti se smatrata za luksuzni destinaciji. To ne pomeni, da se ne da dobiti ugodnih ponudb, a v splošnem so dražji od npr. azijskih ali karibskih držav.

Ugodne letalske povezave. Časovno in cenovno je najugodneje leteti s Turkish Airlines, direktno iz Ljubljane, postanki v Istanbulu so večinoma zelo kratki. Ko preverjate ostale prevoznike, računajte vse stroške in celotno trajanje potovanja. Cena letalskih kart za obe destinaciji se začne nekje pri 600 €. Občasno se najde tudi kakšna ugodnejša varianta, če ste fleksibilni z datumi, zato se splača spremljati Posvetu.si.

Oddaljenost in časovna razlika. Obe državi se nahajata na vzhodu in sta od istanbulskega letališča oddaljeni dobrih 8 ur leta. Časovna razlika ni pretirana: s Sejšeli je 3 ure, z Maldivi pa 4.

Tropsko podnebje. Sejšeli in Maldivi imajo tropsko podnebje, kar pomeni, da se temperature skozi vse leto gibljejo med 26 – 33 °C. Tudi morje je zelo toplo, zato sta oba primerna za vse »zmrzljivce«. Deževna obdobja se nekoliko razlikujejo (tudi med samimi otoki zaradi lege), a so kratkotrajna, dež pa je topel in nemoteč. Če želite čimbolj izključiti vse vremenske neprilike, svetujem ogled te strani.

Čudovite plaže. Seveda ne morem govoriti prav za vse otoke, a v splošnem velja, da plaže na Maldivih in Sejšelih sodijo med najlepše na svetu. Večinoma gre za fin bel pesek in čudovite turkizne barve morja, plaže pa so bolj ali manj čiste.

Snorkljanje in potapljanje. Sama sem snorkljala le na Maldivih in lahko rečem, da se izkušnja med otoki precej razlikuje. Tisti, ki imajo v bližini koralni greben, so polni živopisanih ribic, mant in tudi manjših morskih psov, drugi pa so precej bolj dolgočasni. A v splošnem velja, da se za počitnice na Maldivih in Sejšelih s seboj vzame masko in plavutke.

Glavne razlike

Velikost otokov. Maldivi so večinoma majhni otočki, na katerih je po en resort in jih z lahkoto prehodiš peš. Z izjemo glavnega otoka Male in največjega Gan na otokih ni prometa, morda se kje najde kakšna steza za kolo, a tu ne govorimo o asfaltnih cestah. Sejšeli, vključno z recimo majhnim LaDigom, so čisto druga pesem, kar pomeni, da imate precej več možnosti za raziskovanje. Za tiste, ki imate fobijo, da vas bo odplavilo sredi oceana, so torej Sejšeli boljša izbira.

Dostopnost otokov. Medtem ko se v primeru Sejšelov lahko odločite za počitnice na glavnem otoku Mahe, morate na Maldivih obvezno računati na dodaten transfer. Bodisi s čolnom, bodisi z lokalnim letalom. Časovno je to lahko zelo potratno, pa tudi stroški se seveda povišajo.

Plaže. Čeprav so plaže povsod čudovite, je dejstvo, da jih imate na Maldivih pred nosom, na Sejšelih pa se je treba ponavadi do njih zapeljati. Najlepše plaže na Sejšelih so namreč neposeljene, nekatere celo nedostopne z avtomobilom. Kot drugo, pa so Maldivske, če govorimo o tistih, v lasti resortov, res lepo vzdrževane in vsako jutro očiščene listja, na Sejšelih je to malce bolj divje. Če želite »ziher« varianto s čudovito pažo pred nosom, izberite Maldive.

Plavanje. Na določenih plažah na Sejšelih v obdobju monsunov sploh ne moreš plavati, ker so tokovi in veter premočni, valovi pa prenevarni. Na Maldivih se še ni zgodilo, da si ne bi upala mirno zaplavati. Prav tako je na Sejšelih kar velik problem oseka, tako da so tiste plitke plaže dostikrat neuporabne. Tu zame dileme ni, Maldivi z vidika brezskrbnega plavanja zmagajo.

All-inclusive ponudba. Na Maldivih je večina turističnih otokov narejena kot »resort«. Torej, na otoku je ena osrednja restavracija s pripadajočimi enotami (npr. fitnes, teniško igrišče, spa itd.) ter bungalovi. All inclusive pomeni, da imate na otoku vso hrano, pijačo in večino športnih aktivnosti vključenih v ceno. Na Sejšelih tega ni veliko, ali pa je precej dražje. Spet, točka za Maldive.

Izven penzionska ponudba. Te na Maldivih praktično ne boste našli, če greste v resort. Medtem ko se na Sejšelih lahko dobro naješ za relativno ugodno ceno v »take away« kioskih (imajo pa tudi trgovine), na Maldivih tega ni. Za slednje zato priporočam, da vzamete vsaj pol penzion (jaz sicer vzamem polni penzion, ali pa all-inclusive, odvisno kaj poleg pijače še zajema). Poudarjam pa, da so Sejšeli, če želite jesti v pravih restavracijah, precej dragi.

Cenovni vidik. Pri Maldivih prosim NE šparajte. Namreč, na Maldivih obstajajo tudi otoki, kjer lahko spiš pri domačinih ali v surferskih središčih, in to NISO tisti Maldivi, ki jih vidite na Instagramu. Pri Sejšelih je malce drugače, saj se vam splača vzeti kakšno cenejšo namestitev in raziskovati otoke s kolesom ali avtomobilom. Si pa upam reči, da bi bila primerljiva “all inclusive” storitev na Sejšelih precej dražja.

Pohodništvo. Ker ne morem iz svoje kože, tudi na najmanjših otokih vedno poiščem, kam lahko »splezam«. 😊 Medtem ko si na Maldivih ujetnik majhnega ravninskega otoka, Sejšeli ponujajo kar nekaj simpatičnih in tudi relativno zahtevnih pohodnih poti. Na Maheju je to recimo pot do slapu, na Praslinu pohod do Anse Georgette, na LaDigu pa skok na najvišji vrh otoka (300 m. n. v.).

Izleti. Kot vam je zdaj verjetno že jasno, Sejšeli ponujajo precej več možnosti – od obiskov sosednjih otokov, do izletov po otokih (npr. parki, botanični vrtovi) in neprimerno več rekreacije. Na Maldivih recimo ponujajo maksimalno potapljaške izlete, ali pa recimo nočno ribarjenje.

Glavno mesto. Čeprav sta imeni zelo podobni, sta Male in Mahe precej različna.

Kulturne razlike. Maldivi so »heavy« muslimanska država, kar pomeni, da na otokih, kjer so domačini, ne boste dobili alkohola (v resortih je na voljo, brez skrbi), na glavnem otoku Mahe pa morajo imeti ženske pokrita tudi ramena. Meni je Mahe zelo dolgočasen, nima neke duše niti zanimivosti, vredne ogleda.

Sejšeli so, bolj “evropski”, saj so bili v preteklosti najprej francoska, potem pa angleška kolonija. Glavno mesto na istoimenskem otoku Mahe je precej manj hektično in recimo da zmaga v kontekstu »things to see«, čeprav tudi ni bog ve kaj.

Torej, Maldivi ali Sejšeli?

Še vedno oklevate? Morda poskusimo takole:

  • Če ste težko pri miru: Sejšeli
  • Če ste radi »komot«: Maldivi
  • Mladoporočenci: za zelo zaljubljene so Maldivi bolj »safe« izbira
  • Družine z malimi otroki: Maldivi
  • Družine z večjimi otroki: verjetno Sejšeli

Kar se mene tiče, ostajam neopredeljena. Sejšeli ao logistično malo zahtevnejši podvig, Maldivi pa so zame »no brainer«. Kam se bom še vrnila? Na Maldive zagotovo. Na Sejšele pa morda na kak drug otok, ampak ne v bližnji prihodnosti.

Sem vam kaj pomagala? Vam je bil članek všeč? Zahvalite se mi lahko tako, da me posledite na Instagramu ali Facebooku, kjer redno objavljam vse nove članke, zanimive informacije in še neobjavljene fotografije. Dodatna vprašanja? Podrsajte navzdol in jih zapišite v komentar! 😉