Lepote zahoda ZDA&Kanade: narodni park Glacier

by

Severno od Yellowstona se na poti proti Kanadi voziš skozi zvezdno državo Montana, četrto največjo ameriško državo. Kavboji, konji, neskončna polja in v ozadju že dobro vidna mogočna gorska veriga Rocky Mountains, ki se iz Kanade vije v ZDA.

Montana

Montana

Montana

Montana

Tik ob meji s Kanado leži narodni park Glacier. Dokaj neznan narodni park, po mnenju večine popotnikov nič posebnega, če se tu ustaviš le na poti do bolj znanih delov kanadskih Rocky Mountains, toda mi smo tu preživeli čudovit dan v pristni naravi. Gore, ki obkrožajo park, in čudovito ledeniško U dolino so izoblikovali ledeniki, ki v zadnjih 12.000 letih počasi izginjajo. Ostajajo pa kanjoni, jezera, slapovi in čudoviti razgledi na mogočne tri-tisočake povsod okoli tebe.

Glacier NP

Glacier NP

Glavna in edina cesta, ki pelje skozi park Glacier se imenuje Going-to-the-Sun Road. Na prelazu Logan Pass prečka veliko ameriško kontinentalno ločnico, ki ločuje reke, ki se iztekajo v Pacifik in druge, ki se iztekajo v Atlantik. Cesto so tudi v času našega obiska popravljali, tako da je bilo kar nekaj zastojev, vendar s tem tudi več priložnosti za fotografiranje in razgledovanje po okolici.

Glacier NP Logan Pass

Glacier NP Logan Pass

Na vrhu prelaza Logan je parkirišče, ki je hkrati izhodiščna točka za večino planinskih pohodov v različne smeri. Mi smo za popoldanski pohod izbrali turo do jezera Hidden Lake, ki je zelo primerna za družine z majhnimi otroci in za nas, ki smo navajeni slovenskih hribov, kar pretirano urejena. Predstavljajte si, da ste v hribih, saj veste, v naravi, med cvetočimi travniki, hodite pa po urejeni postavljeni leseni poti in to skoraj kakšno uro. Stopiti dol s te lesene poti je strogo prepovedano. Mogoče se vse to sliši čudno, toda ko vidiš, koliko nog dnevno prehodi to pot, je mogoče odločitev smiselna, saj bi bila verjetno trava popolnoma uničena.

Glacier NP

Glacier NP

Travniki pa cvetoči, pisani v vseh neverjetnih barvah. In razgledi čudoviti: pisani travniki, vrhovi  blizu kot na dlani, z njih pa potočki in slapovi, ponekod tudi ostanki ledenika in sneg, da so se lahko otroci celo kepali. To pa še ni vse. Na poti so nas presenetili še svizci, gorske koze in mufloni. Vsi so nam pozirali, da smo jih lahko opazovali pri hranjenju ali ponosni hoji. Tudi grizlija bi lahko srečali, pa to ne bi bilo prav nič posebnega.

Glacier NP

Glacier NP

Za nagrado za prehojeno turo smo na koncu našli še tisto skrito jezero – Hidden Lake. Čudovito.

Glacier NP Hidden Lake

Glacier NP Hidden Lake

Nekaj koristnih povezav: http://www.nps.gov/glac/index.htm

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.

Še en pogled na narodni park Glacier pa lahko najdete tudi na strani potepanj naših prijateljev. Priporočamo 🙂