Jordanija – mirna oaza na Bližnjem vzhodu

by

Arabske dežele so me od nekdaj privlačile, a zadnje čase se zdi, da se izbira popotniških destinacij na arabskem področju zaradi vojne, terorističnih napadov in drugih napetosti, vedno bolj krni. Na srečo pa se za vse ljubitelje arabskega sveta še vedno najdejo povsem mirne in varne dežele. Ena takšnih je tudi Jordanija.

Jordanija se je na moji poti znašla takoj za potovanjem po Siriji, zato me v primerjavi z njeno sosednjo državo, ni tako zelo navdušila, a ker je potovanje v Sirijo zaradi tamkajšnje vonje sedaj povsem onemogočeno, je Jordanija vseeno dobra alternativa. 

Popotniku Jordanija kljub množičnemu turizmu z nekaj raziskovanja še vedno ponuja povsem pristne arabske kraje, kjer lahko najdemo gostoljubne domačine. Prav domačini so namreč tisti, zaradi katerih naša potovanja ponavadi uvrstimo med izvrstne ali povprečne.

Dejstvo pa je, da je Jordanija izredno bogata arabska država, polna zgodovinskega in naravnega bogastva. Tu se nahaja eno najbolj fascinantnih vodnih področij; Mrtvo morje, ki je znano po visoki koncentraciji soli, zaradi katere dobimo občutek, da v vodi lebdimo. Najnižja točka na svetu pa bo vsem lepotnim navdušencem nudila še močno zaželeno in zdravilno črno blato, ki ga uporablja in ceni svetovna kozmetična industrija.
Jordanija-Mrtvo-morje
V bližini morja se nahaja tudi sveta Mojzesova gora, ki jo zaradi močne krščanske simbolike obiskujejo predvsem kristjani. Tu naj bi namreč Mojzes svojemu ljudstvu prvič pokazal pogled na obljubljeno deželo.
Jordanija-Mojzesova-gora
V Jordaniji je tudi vse polno antičnih in drugih zgodovinskih ostankov, a brez dvoma je turistično najbolj prepoznavno področje okoli majhne vasice Wadi Musa. Tu se namreč nahaja Petra, eno od sedmih čudes sveta. Upam si trditi, da ob obisku mogočne Petre nihče ne ostane ravnodušen in ga to starodavno Nabatejsko mesto naravnost očara. Sploh če se v Petri znajde zgodaj zjutraj, še pred obiskom številčnih avtobusnih skupin, ki zaradi pretirane gneče nekoliko kvarijo tamkajšnje vzdušje.
Jordanija-Petra

jordanija-Petra-samostanPoleg Petre obiskovalec Jordanije nikakor ne sme izpustiti niti narodnega parka Wadi Rum. Tu se spoznamo s puščavo, ki te očara in začara. Ogromne količine peska pa slikovito popestrijo kamniti osamelci, ki jih je veter in pesek skozi tisočletja oblikoval v prave umetniške mojstrovine. Čisto brez primerjave pa je še nočitev v hotelu »Tisoč zvezdic«, ki ga lahko doživimo, če se v puščavi odločimo prenočiti.
Jordanija-Wadi-Rum
Kljub pusti pokrajini pa nam skrajni jug Jordanije ponuja še eno bogastvo. Nad njim bodo najbolj navdušeni potapljači in tisti, ki obožujejo morski svet, saj se iz obmorskega mesta Aqaba lahko obišče prekrasen koralni greben v Rdečem morju. Slikoviti in barviti prizori bodo navdušili staro in mlado. Poleg tega pa je Aqaba pravi naslov tudi za tiste, ki radi potovanje na koncu zaključimo z nekaj dnevnim oddihom, ki nas zopet pripravi na stik z realnostjo in žal na našo prehitro pot domov.

Besedilo in fotografije: Nina Kogej, www.nina-potuje.com / FB stran Nina potuje

Bi tudi ti rad delil svoje popotniške vtise in izkušnje z našimi bralci? Kontaktiraj nas na info@posvetu.si.

Jordanija-Aqaba-Rdece-morje