Jordanija in Izrael – snorklanje v Rdečem morju in aktivnosti v bližini

by

Kot že omenjeno v prejšnjem članku o našem potovanju po Jordaniji in Izraelu, smo v ta del sveta leteli iz Bergama, od koder Ryanair nudi direktni let v izraelsko letovišče Eilat ob Rdečem morju. V času našega odhoda je bila povratna karta okoli 50 EUR na osebo. Tako smo se sredi evropske zime, konec februarja, znašli ob toplem Rdečem morju, kjer so temperature zunaj in v morju povprečno okoli 21°C. Z malce sreče pri vremenu zelo pogosto posije sonce in se ozračje segreje tudi do 28°C. Mi te sreče nismo imeli. Imeli smo kar nekaj dežja in “mrzlih” okoli 20°C.  Pri odhodu domov pa je šofer na avtobusu do letališča z velikim veseljem razlagal, kako bo že danes 29°C. Nam to ni več prav nič pomagalo.

Ampak nam dež in razmeroma hladno vreme nista pokvarila počitnic. V morju si tako ali tako moker 🙂. Za prijetnejše snorklanje smo se že v Italiji na poti do letališča ustavili v Decathlonu in kupili neoprene za vse štiri. Tiste osnovne, za 13 EUR, pa so bili čisto v redu. Ko greš v vodo oziroma iz nje, te malce pohladi. Vendar ko si enkrat v morju, je prav prijetno.  

Snorklanje je lepo in preprosto tako na izraelski kot na jordanski strani. Voda je brez tokov in nizka, vrtovi koral pa čisto ob obali in enostavno dostopni. Korale so res živih barv, od belih, modrih, rumenih, zelenih, rjavih in vijoličastih, različnih oblik in velikosti. Koralnih ribic okoli koral pa je tudi veliko. Rdeče morje nudi res čudovito snorklanje.

 

Na izraelski strani je mesto Eilat in snorklanje je najlepše čisto ob jugu proti egiptovski meji, na Princess Beach. Parkirali smo na parkirišču zapuščenega hotela Princess, kjer smo za parkirnino za 3-ure plačali 10 NIS = 2,5 EUR  (pozor – plačajte parkirnino, saj je v času našega obiska kar veliko avtomobilov dobilo kazen). S parkirišča vodi do plaže podhod pod glavno cesto. Na plaži sta dva pomola, od koder je dostop do koral še lažji. Samo po stopnicah dol in že snorklaš med barvitimi koralami in pisanimi ribicami.

Mesto Eilat je lepo letoviško mesto, ki nas je malce spominjalo na naš Portorož. V centru je čudovita morska riviera s peš-cono  in najboljšimi restavracijami, ki pa seveda na tej elitni lokaciji niso poceni. Se pa da na drugem koncu mesta dobiti tudi falafel in shawarma pito za normalno ceno v tradicionalni košar restavraciji Wide Heart, ki je bila ustanovljena že leta 1978 (pita stane okoli 20 NIS = 5 EUR). Prenočili smo v hotelu Club in Eilat – Coral Beach Villa Resort, najugodnejša možnost za hotel z ogrevanim bazenom, ki pozimi kar prav pride.

Mogoče v vednost zapišem še tole, da smo bili v Eilatu za vikend in že v petek popoldne se večina restavracij zapre, prav tako pa je večina vse zaprto tudi v soboto do sončnega zahoda. Odprte so bile le restavracije v samem centru ob rivieri.

Če obiščete mesto Eilat vam toplo priporočamo, da se odpravite tudi na pol-dnevni izlet do kanjona Red Canyon. Red Canyon se nahaja le 20 kilometrov iz Eilata. Kanjon je povsem naraven, brez vstopnin in turističnega centra, vendar idealen za raziskovanje. Predvsem je to raj za otroke. Pot skozi kanjon je zelo lepo urejena, s klifi in plezalnimi lestvami, kjer je to potrebno, da lahko kanjon prosto prehodiš in preplezaš. Pazite samo, da dan prej ni bilo kakšno večje deževje, saj je kanjon še vedno kanjon, ki ga lahko zalije voda oziroma so lahko tudi skale spolzke.

Za nas je bila to ena boljših izkušenj v Izraelu. Med vožnjo nazaj pa smo ob poti videli tudi značilne izraelske kozoroge, tako da je postal dan res popoln.

 Na jordanski strani leži mesto Aqaba, ki ima dolgo lepo peščeno plažo, v morju pa jo spremlja koralni greben, zaščiten pod imenom Aqaba Marine ParkNajlepši del za snorklanje je 10 km južno od mesta, proti meji s Saudovo Arabijo. Če hitro cesto zapustite blizu hotela Bedouin Garden Village, kjer smo mi tudi prenočili, lahko ob cesti blizu plaže brezplačno parkirate. Tu se v morju skriva največja zanimivost – potopljen tank, ki je enostavno dostopen tudi otrokom. Potopljen je v dokaj plitvem morju, tam okoli 3-4 metrov, mesto pa je označeno z bojami. Ker je v Rdečem morju zelo dobra vidljivost, je snorklanje nad potopljenim tankom noro doživetje. V tanku so lepo vidne pisane korale, ježki in morske spužve, okoli njih pa plavajo koralne ribice in ne-nevarne roza meduze. Preprosto čudovito.

Naslednji dan smo šli na snorklanje kakšen kilometer bolj severno ob plaži. Tam so urejena parkirišča in tudi tu je parkiranje brezplačno. S prijaznim fantom smo se na plaži dogovorili za izlet z ladjico s steklenim dnom(spogajali smo se za ceno 20 JOD = 25 EUR za eno uro). Peljal nas je do malce bolj oddaljenega koralnega vrta Japanese Garden, ki velja za najlepši del koralnega grebena. Tu smo snorkali sredi res čudovitih koral, potem pa si ogledali še ostanke potopljene ladje Cedar Pride. Žal smo imeli smolo z vremenom in nas je na morju ujel dež, vendar se je izlet vseeno splačal.  


Mesto Aqaba je veliko cenejše kot izraelski Eilat na drugi strani. Tu smo jedli odlični humus, falafel  in fatah v restavraciji Hashem Son’s (za vse štiri smo plačali 10 JOD = 13 EUR). Sprehodili smo se skozi zanimivo tržnico, polno začimb, dišav, sadja in celo nogometno žogo smo našli za našega nogometaša, da naslednje dni na plaži in v puščavi ni bilo dolgčas. 

 Tik pod visokimi hribi, ki obdajajo Aqabo z zadnje strani, so zgradili čudovito mošejo, ki je kopija glavne mošeje v Abu Dhabiju. Nismo vedeli, ali se do nje da priti ali ne, pa smo vseeno poskusili. Prijazno so nas povabili naprej in nam mošejo razkazali. Obiskali smo jo ravno v času polne lune in tik pred sončnim zahodom. Z mošeje se odpre prekrasen pogled na mesto Aqaba in sončni zahod je bil od tu preprosto čudovit.