Lepote zahoda ZDA&Kanade: narodna parka Yoho in Kootenay

by

Na zahodni strani kanadskega Skalnega gorovja, le pol ure vožnje od kraja Lake Louise, se nahajata narodna parka Yoho in Kootenay. Sta veliko manjša od narodnih parkov Banff in Jasper, vendar zato nič manj zanimiva.

Napovedoval se je še en deževen dan, deževalo je celo noč. Toda na na zahodu naj bi bilo hitreje jasno, zato smo se odpeljali proti mestu Golden in se odločili, da se v narodnem parku Yoho ustavljamo rajši na poti nazaj. Na zemljevidu parkov smo blizu mesta Golden opazili znak za nekakšen Wolf Centre in odločili smo se, da ga obiščemo. Bilo ga je kar težko najti, saj so ga dobro skrili v gozdu. Center je kot majhen “živalski vrt”, kjer poskrbijo za volkove ostalih živalskih vrtov, ki so jih zaprli ali pa za ranjene volkove, najdene v divjini. Vodič nam je povedal vse o življenju volkov, njihovih navadah, kaj in koliko jejo in predvsem poudarjal, da človeku sploh niso nevarni. Miti iz pravljic torej ne držijo 🙂 Na žalost smo volkove lahko videli le skozi ograjo, vseeno pa jih je bilo zanimivo opazovati. V naravi jih ne živi več prav veliko, saj smo jih ljudje skoraj iztrebili.

Wolf Centre, Golden

Wolf Centre, Golden

V tem času se je nebo skoraj zjasnilo in naše raziskovanje narodnega parka Yoho se je lahko začelo. Najprej smo se ustavili pri naravnih mostovih, ki jih je izoblikovala ledeniška reka Kicking Horse, nato se sprehajali ob jezeru Emerald, ki je res čudovito ledeniško turkizne barve.

Emerald Lake, Yoho NP

Emerald Lake, Yoho NP

Emerald Lake, Yoho NP

Emerald Lake, Yoho NP

Ob naslednjem postanku pa smo že občudovali mogočen slap Takakkaw. S svojim 384m visokim padcem spada med najvišje slapove Kanade. Takakkaw v jeziku Indijancev Cree, ki so živeli tukaj, pomeni “magnificent” oziroma “veličasten”. Pa še res je, saj pod njih vse doni od moči vode. Hkrati pa je slap tudi izhodišče za nekatere najlepše pohode v hribe, npr. za pot slapov do Laughing Falls, Twin Falls, nato pa do prelaza Yoho Pass in naprej po dolini Little Yoho Valley. Zaradi nestabilnega vremena se na kakšno daljšo turo žal nismo mogli podati.

Takakkaw Falls, Yoho NP

Takakkaw Falls, Yoho NP

Zvečer nas je čakala še zadnja noč v kampu Lake Louise. Končno se je popolnoma zjasnilo, da se je celo naš šotor posušil in zjutraj so nas prebudili sončni žarki in velik mraz. Kako krasna sta Lake Louise in Lake Moraine v jutranjem soncu, si lahko ogledate tukaj.

Sledilo pa je slovo od narodnega parka Banff, vendar smo ga zapustili po poti skozi narodni park Kootenay na jugozahodu. Na eni strani se vzdolž kontinentalne ločnice (ki ločuje reke, ki se izlivajo na vzhod od tistih, ki se izlivajo na zahod in smo se z njo srečali že v narodnem parku Glacier) raztezajo z ledeniki pokriti vrhovi, na drugi strani pa je v suhi travnati dolini v Columbia Valley možno najti celo kaktuse.

Kootenay NP

Kootenay NP

Kootenay NP

Kootenay NP

Velik del parka kot duhovi prekrivajo ostanki požganih dreves, pri tleh pa se že dobro vidi novo življenje, ki vstaja v živo zelenih odtenkih in pisanem cvetju vseh barv. Tudi ob kanjonu Marble je tako. Sprehodili smo se skozi lep, visok, globok in zelo ozek kanjon, po katerem teče ledeniška reka in na svoji poti ustvarja slapove, brzice in naravne mostove. Sprehajalna pot je zelo lepo urejena, tako da varno prideš čisto blizu kanjona in uživaš v vseh lepotah.

Seveda so Rocky Mountains znane še po nečem: po termalnih bazenih, ki jih je tu kar nekaj. Ene najbolj znanih sta Banff Upper Hot Springs v Banffu in Radium Hot Springs v Kootenay parku. Časovno nam obisk ni šel skozi, verjamem pa da mora biti kopanje prav prijetno, še posebej pozimi.

Nekaj koristnih povezav:

http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/bc/yoho/index.aspx

http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/bc/kootenay/index.aspx

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.

yohoDSC06309