Lepote zahoda ZDA&Kanade: narodni park Jasper

by

Kot že opisano v potopisu o narodnem parku Banff smo z vstopom v kanadsko skalno gorovje oz. Canadian Rockies dočakali najbolj pričakovani del potovanja. Šotor smo za 4 noči postavili v kampu Lake Louise in to je bila naša izhodiščna točka za raziskovanje vseh štirih narodnih parkov, ki so del Skalnega gorovja: Banff, Jasper, Kootenay in Yoho. V bistvu smo vsakemu od njih posvetili en dan.

Za obisk narodnega parka Jasper smo izbrali vremensko najbolj siv in nepredvidljiv dan. Namenoma, saj skozi park od kraja Lake Lousie do kraja Jasper vodi 230km dolga razgledna cesta Icefield’s Parkway. Slabo vreme smo želeli izkoristiti za vožnjo, hkrati pa upali na kakšne sončne trenutke, saj pot velja za eno najlepših na svetu. Cesta pelje skozi osrčje skalnega gorovja, mimo dramatičnih tri-tisočakov, ledenikov, smaragdnih jezer in slapov ter dih jemajočih cvetočih ledeniških dolin.

narodni park Jasper

narodni park Jasper

Ob poti smo se ustavljali na razglednih točkah in uživali v lepih razgledih. Imeli pa smo divje vreme: dež, ledeni dež, celo sneg in 1°C na prelazih, pa na srečo res tudi sončne trenutke za kakšen lep posnetek.

narodni park Jasper

narodni park Jasper – Waterflow lake

Najdaljši postanek smo naredili pri Columbia Icefield, ki je še največji preostali ledenik južno od arktičnega kroga. Od parkirišča smo šli peš do ledenika, vse skupaj krog dobre pol ure hoje. Bilo je mrzlo, zato smo se oblekli kar dvo- oziroma večslojno. Toda vreme je ravno v trenutku, ko smo prišli do ledenika, resnično podivjalo. Naenkrat je začel padati ledeni dež in to s strani, nekako od spodaj navzgor, tako da je kar streljajo po nas. Hitro smo se obrnili in začeli skoraj teči proti avtu, saj pri ledeniku ni bilo nobenega zavetja, vendar ni nič pomagali. V trenutku smo bili premočeni do kosti. Dvojno oblečeni in v trenutno dvojno mokri. In prav neverjetno: ko smo se v avtu preoblačili in na ventilaciji sušili mokre lase in oblačila, se je zunaj popolnoma zjasnilo in sledu o dežju in kakšnem mrazu ni bilo več. Samo še čudovit pogled na ledenik in modri oblaki v ozadju. Neverjetna moč narave…

narodni park Jasper

narodni park Jasper – ledenik Columbia Icefield

narodni park Jasper ledenik Columbia Icefield

narodni park Jasper – ledenik Columbia Icefield

Na poti do kraja Jasper smo se ustavili še ob dveh mogočnih slapovih Sunwapta in Athabasca, v celem narodnem parku pa je kar 11 slapov. Julija, ko se ledeniki najbolj topijo, so reke res polne vode, slapovi pa zelo veliki.

narodni park Jasper

narodni park Jasper – Athabasca slapovi

Tako so tudi razgledi na ledeniška jezera in reke, ki vijugajo po ledeniški dolini enkratni. Pa še travniki v cvetju in gore v ozadju…

narodni park Jasper

narodni park Jasper

čudovita ledeniška dolina narodnrga parka Jasper

čudovita ledeniška dolina narodnega parka Jasper

indijanski totem v kraju Jasper

Tik pred Jasperjem smo ob gozdu videli tudi čredo posebne divjadi “woodland caribou”, ki živijo prav v kanadskem skalnem gorovju. V kraju našli še indijanski totem, napolnili naše trebuščke s tradicionalno ameriško hrano in za piko na i našli še super otroško igrišče. Še en super izkoriščen dan.

Nekaj koristnih povezav: http://www.pc.gc.ca/eng/pn-np/ab/jasper/index.aspx

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.

jasperDSC06261

Bow Lake