Vikend izlet v London

by

Priznam, ko pride novo leto, imamo hitro preštete in splanirane vse dni dopusta, ki ga imamo. Vedno ga je premalo in vedno prehitro mine. Sploh, če imaš poleg omejenega dopusta še šoloobvezne otroke, ceniš kratke izlete še bolj kot bi jih običajno. Če se v zgornjem opisu najdete tudi vi, vam izdamo skrivnost, da se da skočiti v London tudi samo za vikend. Letalska družba Easyjet leti v London iz Ljubljane v petek popoldne in nazaj v nedeljo zvečer, kar je idealno za vikend izlet. Karte po ceni 50€ na osebo smo kupili enkrat jeseni, za običajni majski vikend, ki se je sicer pozneje izkazal za šolsko delovno soboto, toda to nam ni povzročalo težav.

Glede na to, da London nudi nešteto možnosti za preživljanje časa čez dan in zvečer, je bil ta vikend izlet prav zabaven. Seveda ob bogati ponudbi aktivnosti v Londonu vsak izberi sebi najbolj primerne. V naši družini, zdaj že z 12-letnico in 9-letnikom, v zadnjih letih med interesi zmagujejo muzeji, raziskovalne dejavnosti  in športne prireditve, kar podpira tudi ati, mami pa poskuša uriniti v urnik tudi kakšno galerijo in kulturno prireditev. Ni enostavno uskladiti vse interese, zato so že doma dobro »spogajamo«, da na poti ni težav.

Kako smo mi preživeli vikend v Londonu?

 • Obisk galerije Tate Modern – Moderna galerija je v petek zvečer odprta do 22.ure, tako da smo jo uspeli obiskati še isti večer ob prihodu v London. Do galerije smo se sprehodili čez most Millenium, ki sta ga naša otroka poznala predvsem iz filmov Harry Potter, saj so Jedci Smrti v šestem delu ta most napadli in porušili. Še sreča, da ta most danes sploh še stoji 🙂 Vstop v Tate Modern je brezplačen in z malce priprave doma, če veste, katera dela si želite ogledati, je za ogled dovolj tudi dobra ura. Večina del najbolj znanih slikarjev kot so Picasso, Dali, Magritte, Monet in ostali, se nahaja v 2.nadstropju, stripovski in otrokom bolj zanimiv del pa je v 4.nadstropju. Seveda se lahko med umetniškimi deli izgubljate tudi več ur, če vam to omogoča čas. Čisto na vrhu galerije je tudi razgledna terasa, ki omogoča lep razgled nad mesto.
 • Studio Harry Potter – Če vprašate najina otroka, je bil to glavni razlog, zakaj smo v London sploh šli. Obisk studija Harry Potter je bila novoletna želja naše 12-letnice in ko sva ji povedala, da bomo res šli, je dobila nalogo, da obisk studija organizira sama. Kupilo smo vstopnice za prvo jutranjo predstavo, saj je takrat najmanj ljudi in če se postaviš v prvo vrsto, ob vstopu v veliko dvorano ni nikogar pred tabo. Priznam, da nas je studio pozitivno presenetil in sva v čarobnem filmskem svetu uživala tudi starša. Najprej se seznaniš z glavnimi igralci, prikaz odlomkov filma te ponese v zgodbo, potem pa se pred tabo sredi filmskega platna odprejo prava vrata v veliko dvorano in naslednje ure si zlahka predstavljaš, da si eden od igralcev. Začarani gozd, čarobne metle, vsak čudna bitja, hudobna in prijazna, železniška postaja in peron 9 3/4, vsa oblačila in čarovniški triki, banka vsa v zlatu, vse je tako resnično in čudovito pripravljeno. Celo butterbeer lahko spiješ, ki je mimogrede slasten. Po studiju se lahko razen v veliki dvorani zadržuješ poljubno dolgo in te nihče ne preganja naprej. Za ogled smo potrebovali skoraj 4-ure.
 • British Museum – Britanski muzej velja za zakladnico človeške zgodovine, saj so tu razstavljeni eni najstarejših in najpomembnejših odkritij in eksponatov človeštva. Muzej predstavlja eno največjih zbirk egipčanskih najdb na svetu. Tu lahko vidite ogromno mumij, med drugim tudi mačjo mumijo, granitni kip Ramzesa II, poslikave hieroglifov ter originalne dele piramid in grobnic. V drugih sobah muzeja pa se skrivajo etnografske zbirke predmetov iz različnih koncev sveta, originalni ostanki grške akropole, kamen iz Rosette, ostanki afriške zgodovine, kipec japonskega Samuraja, kip iz Velikonočnega otoka  in še veliko drugih zanimivosti. Muzej je last ljudstva in je vstopnina brezplačna. Ker je muzej eden največjih na svetu, priporočamo, da se na ogled vnaprej pripravite in si že doma označite sobe, ki jih želite obiskati.
 • Chinatown – Skozi kitajsko četrt smo se sprehodili v soboto popoldne. Podobno kot v vsakem velikem mestu je kitajska četrt pisana, polna barv, zmajev in dobrih restavracij po dostopnih cenah.
 • Muzikal Phantom of the opera – Sama sem velik oboževalec muzikalov, še posebej Fantoma iz opere, ki sem ga gledala že dvakrat. Obožujem to glasbo in ker jo doma večkrat igram, jo poznata tudi moja otroka. V času, ko rasteta, sem jima večkrat rekla, da ju peljem v London na musikal, ko bosta dovolj velika, da bosta zgodbi in glasbi lahko sledila. In moram reči, da sta zdaj z velikim ponosom vstopala v Majesty Theater. Bila sta bila edina otroka v teatru, toda kako sem bila ponosna na njiju. Angleščina je seveda še problem, sploh v opernem petju. Vendar sem jima že doma povedala zgodbo, predstavila vsebino pesmi, tako da je bilo med samo predstavo dovolj le nekaj malega prevajanja, da sta dojela kdo je kdo. Fantom se je oglašal iz vseh vogalom, lestenec je padel iz stropa in po napetem zaključku smo bili vsi polni čustev in navdušenja. Preprosto čudovito.
 • Menjava straže pri Buckingham Palace –Menjava straže poteka v nedeljo dopoldne. Ob Buckingham palači se zbere ogromna množica turistov, tako da je blizu zelo težko priti in je samo menjavo straže pred palačo skorajda nemogoče videti. Se pa cela četa vojakov sprehodi ob spremstvu vojaškega orkestra v obe smeri po cesti ob kipu, tako da jih lahko vidijo vsi obiskovalci. Če ste kje v bližini, zagotovo zanimivo, čeprav je gužva res velika.
 • Tower Bridge   Skoraj cel London smo prehodili peš. Tower bridge je ena od ikon Londona, pa še lep je v tej sinje modri barvi. Sprehodili smo se čez most ter potem še ob Temzi navzgor in uživali v lepih razgledih na most.

Kaj moraš obvezno storiti, če si v Londonu:

 • Obiščite kakšnega od mnogih nacionalnih muzejev in galerij, saj je vstop brezplačen.
 • Najti staro tradicionalno telefonsko govorilnico, kar sploh ni več tako lahko.
 • Preverite razpoložljivost vstopnic za aktivnosti vnaprej, pred nakupom letalskih kart. Vstopnice za studio Harry Potter ali za ogled muzikalov so marsikdaj razprodane že mesece vnaprej.
 • Peljite se z originalnim starim dvo-nadstropnim avtobusom, ki še vedno vozi – poiščite številko 15, ki vas pelje iz centra mesta do Tower bridge.
 • Uporabite aplikacijo MyTaxi, s katero si za prevoz naročite taksi, ob prvi prijavi  ustreznim kuponom vam podarijo vožnjo v vrednosti 15 funtov.

Hotel in lokacijo nočitve je najbolje izbrati glede na to, kaj si želite v Londonu ogledati. Mi smo izbrali hotel Premier Inn London Kensington Earl’s Court. Lušten hotel na dobri lokaciji, z avtomatskim check-in in hitrim prevzemom sobe, prijaznim osebjem in zelo dobrim zajtrkom.

Naša izkušnja je, da se v London splača iti tudi samo za vikend, vendar pa vsega tako na hitro nikakor ne moreš videti. Torej dober razlog, da se kmalu spet vrnemo. 🙂