Mehika, polotok Jukatan – stara kolonialna mesta

by

Na Jukatanu lahko obiščete kar nekaj lepih kolonialnih mest, ki so nastala v letih okoli 1540, ko so Španci osvajali polotok Jukatan. Značilnost vseh teh mest je velik glavni trg, kjer se še danes dogajajo kulturne prireditve, ob njem pa veličastna katedrala, ki se mogočno dviga nad ostale hiše v mestu. Z osrednjega trga na vse strani vodijo vijugaste tlakovane uličice, ki jih obdajajo značilne barvite fasade hiš. In ravno te pisane barve dajejo mehiškim mestom tisti latino pridih, ki sovpada z živahno kulturo ljudi, ki tu živijo.

PosvetuMehika11

Sami smo obiskali mesta Bacalar, Merida, Valladolid in Campeche. Dlje, kot greš proti zahodu, stran od Cancuna, lepša in bolj pristna so mesta na Jukatanu. Nekatera so večja, polna muzejev, ljudi in obiskovalcev (Merida), druga manjša, bolj turistična a prav tako lepa (Valladolid), nekatera odmaknjena, ko turista skorajda ne srečaš (Bacalar, Campeche). Ker smo potovali ravno v času pustnega karnevala, so imeli pustni karneval prav v vsakem kraju, ne glede na dan v tednu. Tako so zvečer uličice okoli osrednjega trga popolnoma oživele, glavna prireditev pa se je preselila na trg in trajala še dolgo v noč.

V mestih se res vse dogaja okoli glavnega trga. Tu naokrog so najboljše restavracije in slaščičarne, kjer lahko sediš na terasi oziroma ulici ter ješ z razgledom na trg. Sredi trga je oder, kjer se zvečer zberejo mariachiji in mehiška serenada zadoni po celem mestu.

Daleč najlepše mesto od vseh, ki smo jih obiskali, je po našem mnenju Campeche, ki je danes tudi pod UNESCO zaščito. Tu nam je bilo tako všeč, da smo ostali kar dve noči in spremenili cel plan potovanja za naprej. Zdi se mi, da zelo malo turistov zaide sem in mogoče je ravno zato mesto tako privlačno, pristno mehiško in zares prijetno.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Campeche se nahaja na zahodni strani polotoka Jukatan, na obali mehiškega zaliva. Mesto je obdano s trdnjavo in zaščitnim obzidjem, ki je prebivalce varoval pred napadi gusarjev. Če obiščete Campeche, predlagamo, da nočitev najdete nekje v centru, saj je mesto ravno prav veliko za raziskovanje peš. Mi smo izbrali hostel Viatger Inn – lepe čiste sobe, odlična lokacija, privatno parkirišče in samopostrežen zajtrk, priporočamo. Že sama vožnja skozi center je čudovita, saj se pelješ kot čez pravljično pisano mestece, fasada hiše ene barve, okviri oken druge, balkoni pa tretje.

Kaj početi v Campeche?

 • Obisk prestižne meščanske hiše Casa no.6, kjer lahko vidite, kako so v Campeche živele bolj premožne družine. Sprehodite se lahko čez dnevni prostor, spalnico z razgledom na mestni trg, notranje dvorišče, kuhinjo in celo notranji vrt s papigami in palmo. Resnično razkošje. Vstopnina: 20 pesov na osebo, otroci prost vstop.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA PosvetuMehikaMesta24
 • Ogled katedrale in samostanskega vrta.
  PosvetuMehikaMesta21
 • Obisk muzeja Museo de La Arquitectura Maya, kjer lahko spoznate zgodnje začetke majevske kulture, njihove običaje in pisave ter vidite predstavitev glavnih majevskih mest in piramid. Muzej se nahaja v starem obzidju mesta in od tu se lahko po obzidju tudi sprehodite. Vstopnina: 40 pesov na osebo, otroci prost vstop.
  PosvetuMehikaMesta11
 • Ogled ladje Barca Pirata, ki je zanimiva še posebej za otroke. Ladja čez vikende tudi zapluje, med tednom pa se po njej lahko prosto sprehajate, preizkusite gusarsko lasuljo in pravi gusarski meč, odprete skriti zaklad ter zavrtite krmilo ladje. Na stenah ladje strašijo tudi zgodbe in fotografije pravih gusarjev, ki so pred davnimi časi napadali mesto Campeche. Do ladje se sprehodite skozi manjši botanični park, kjer so predstavljene tipične rastline Mehike (agava, razni kaktusi, značilna drevesa). Sam vhod pa je iz restavracije El Faro del Morro, ki nas je presenetila z odlično hrano za normalno ceno (30€ hrana in pijača za celo družino) – priporočamo. Vstopnina za ladjo: 25 pesov na osebo.
  OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 • Sprehod po obmorski promenadi, ki je čudovito urejena in je ob sončem zahodu ena najlepših točk mesta. Tu domačini kolesarijo po nekaj kilometrih urejeni kolesarski poti, tečejo za rekreacijo ali pa samo uživajo v sprehodu ob večernem zahajajočem soncu.
  PosvetuMehikaMesta10
  Ravno tu je potekal tudi pustni karneval, ko so glavno cesto zaprli, po njej pa so se na strehah avtomobilov predstavile kraljice pustnega karnevala vseh starostnih kategorijah (od 5 do 80 let).

 • Obisk restavracije Casa Vieja, ki se nahaja v drugem nadstropju stare hiše tik ob glavnem trgu (vhod je tik ob McDonaldsu). Že stopnišče je nekaj posebnega, sama restavracija pa kot galerija, stene polne slik in umetniških del. Terasa je na balkonu, obrnjenem proti glavnem trgu in katedrali in razgled je enkraten. Popolno razkošje. Malce s strahom smo pogledali na cenik, toda bil je pravo presenečenje – za dva sladoleda, tortico, dva soka in dva koktajla smo plačali 370 pesov = 18 €. In to na najlepšem razgledu v mestu. Opozorilo: restavracija ima mešane ocene glede kakovosti hrane in tudi mi smo raje jedli drugje, jo pa priporočamo za pijačo s popolnim razgledom 🙂
  PosvetuMehikaMesta22
 • Nakup spominkov v eni izmed mnogih trgovinic v centru, mogoče kar v peš-coni ali pa kje v sosednji uličici. Spominki so tu res zelo poceni, izbira pa je velika od raznih majevskih koledarjev, verižic, do majic in oblek.
  PosvetuMehikaMesta23
 • Lov za skritim zakladom oziroma iskanje stenskih poslikav v mestu – ali najdete vse, ki smo jih mi? 🙂
  PosvetuMehikaMesta5

Campeche nas je res presenetil z nekakšno pozitivno energijo, ki kar polni dušo. Mesto, ki nas je prepričalo, da se ustavimo. To se nam na potovanjih ne zgodi ravno pogosto 🙂

Smo se pa na potovanju po Jukatanu, sploh na jugu in zahodu, velikokrat vozili skozi vasice, kar tako nekje in to so tiste prave majevske vasice, kjer ljudje še živijo tako kot včasih, v preprostih hišah, z eno preprosto trgovinico v vasi, cerkvijo sredi vasi ter pisanim pokopališčem ob robu. Tudi to je del čarobne kulture, ki jo takole mimogrede prečkaš. In če si vzameš kakšno minuto in se ustaviš, začutiš tisti pravi čar potovanja, ko sploh ni pomembno kje točno si, samo čutiš, da je lepo.

PosvetuMehikaMesta1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

PosvetuMehikaMesta3

PosvetuMehikaMesta2

Še več o naših vtisih iz potovanja po Mehiki pa TUKAJ.