Plavanje s kitovci v Oslobu

by

Prišel je dan, ko smo se morali posloviti od El Nida (več v prejšnjem članku). Vstali smo ob 5h zjutraj in ujeli prvi jutranji kombi za Puerto Princesa. Iz Palawana smo namreč leteli na Cebu z namenom, da še isti večer pridemo čisto na jug otoka, do mesteca Oslob, znanega po morskih psih kitovcih. Na letališču v Cebu smo vzeli taksi, da bi čim hitreje prišli do avtobusne postaje in ujeli zadnji avtobus za Oslob. Vendar smo se s prijaznih taksistom tako ujeli v pogovor in se hkrati spogajali za ceno, da nas je peljal kar do cilja. Še sreča, saj je že s taksijem vožnja trajala dobre 3 ure in smo prišli v sobo že pozno zvečer. Bil je dolg, naporen dan, toda spet nam je uspelo.

Naslednje jutro pa spet vstajanje ob pol šestih zjutraj, toda tokrat ni bilo težko. Dejstvo, da nas čaka plavanje s kitovci, je bila dobra motivacija 🙂 Želeli smo izkoristiti lokacijo, da smo spali čisto zraven centra za opazovanje kitovcev, in iti tja takoj zjutraj, ko je kitovcev največ, turistov pa najmanj.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Oslob ob sončnem vzhodu

Oslob (6)

Vsi obiskovalci najprej poslušajo obvezno predavanje, kjer izveš osnove o kitovcih in pravila obnašanje v vodi – prepoved dotikanja in navodila, da se kitovcem umikaš na razdaljo pet metrov. Potem dobiš rešilni jopič in čakaš na čoln, da prideš na vrsto. Vse dogajanje spremljajo biologi in na morju res velja red, kjer je število čolnov omejeno, čas plavanja pa prav tako (30 minut).

Morski pes kitovec

Morski pes kitovec

 

Priznam, da pred temi kitovci nisem ravno vedela, kaj naj pričakujem… Malo me je bilo strah, ker so tako veliki in kako bo to plavanje sploh izgledalo. Toda od prvega trenutka naprej je bil občutek čudovit. Ti morski psi so ogromna toda čisto miroljublja prijazna bitja, ki z na široko odprtimi usti pobirajo plankton in mirno plavajo mimo tebe. Na ljudi se sploh ne ozirajo. In veliko jih je. Umikaš se enemu in se skoraj zaletiš v drugega. Veliki so namreč okoli 10 metrov in plavajo tik pod površino vode.

Na mestu opazovanja je naenkrat okoli 20 ribiških čolnov. Z enim manjšim v sredini kitovce hranijo, tako da ostajajo blizu čolnov…

Seveda ostajajo dileme, da je to hranjenje škodljivo za kitovce in njihov naravni bioritem, toda po drugi strani jih vsaj ne ubijajo več. S turisti služijo, v zadnjih letih pa so tudi način izvajanja zaostrili in omejili tako časovno kot z dodatnimi kontrolami. Tako je vse skupaj lepo doživetje, ki ga verjetno doživiš enkrat v življenju in ostane nepozabno.

Nočitev Oslob: MB Sunrise View Resort – priporočamo!

Po čarobni izkušnji v Oslobu nas je pot peljala na otoček Apo. Celoten potopis pa si oglejte na TEJ POVEZAVI:

 Do Filipinov lahko običajno letite iz Ljubljane ali Benetk za okoli 500-600€, v akcijah pa občasno tudi za samo 400€, trenutno aktualne ponudbe letalskih kart si oglejte tukaj: http://www.posvetu.si/blog/category/azija/jugovzhodna-azija/filipini/. Večino nočitev smo rezervirali preko agencije Agoda, ki ima v Aziji običajno največ izbire in najboljše cene, ostale pa preko preko iskalnika Trivago ali agencije Booking. Nekaj noči pa smo spali tudi v zasebnih apartmajih, ki smo jih rezervirali preko storitve AirBnB.