Posvetu.si potuje po svetu!

by

Prvič objavljeno 30.4.2015, dopolnjeno 30.4.2016

Končno je nastopil ta dan: danes, 30.4. 2015, se naša ekipa odpravlja na pot okoli sveta! Več o ideji si preberite v članku Okoli sveta za 1000€v tem članku pa bomo (glede na čas in dostopnost interneta) sproti opisovali naše dogodivščine. Še več vtisov in slik iz potovanja pa boste našli na naši FB strani www.facebook.com/posvetu in v albumu Okoli sveta 2015. Intervju s članom naše ekipe pa si preberite na spletni strani Svet24.si.

To zgoraj so bile želje, realnost pa je (bila) taka, da je ob vseh dogodivščinah zmanjkalo časa, energije in tudi interneta za sprotno pisanje dnevnika, zato bomo to poskušali nadomestiti v naslednjih dneh. Hvala za razumevanje 🙂

—————————————————————————

GREMO! (1. dan, četrtek, 30.4.2015)

Dan odhoda se je hitro bližal in kot običajno so bili zadnji dnevi pred potovanjem polni službenih in družinskih obveznosti ter tehničnih priprav na potovanje: poklical sem svoji banki in ju obvestil, da bo vzorec plačevanja s plačilnimi karticami v naslednjih dneh »malce« drugačen in da naj mi jih zaboga nikar ne blokirajo, naredil sem si fotokopije dokumentov, preveril pogoje turističnega zavarovanja, natisnil nekaj rezervacij in vaučerjev, ki jih še vedno zahtevajo v tiskani obliki in si ostale pomembne informacije shranil na mobilni telefon v obliki slike ali pdf dokumenta, saj se na internet na potovanju ni za zanašati. Čeprav sem tokrat izjemoma prtljago zaradi povsem polnega urnika zadnjih dni pripravil že skoraj teden dni pred potovanjem, pa je bilo vseeno potrebno zadnjo noč še enkrat preveriti in dodati manjkajoče (predvsem tehnične napravice – računalnik in fotoaparat, ter polnilci in pretvorniki vseh vrst) in teža nahrbtnika se je iz začetnih 6 kg hitro približala meji 10 kg, no nekaj kompromisov jo je spravilo nazaj k bolj prijaznim 8 kg (od tega 2 kg za prenosnik). Na dan odhoda še normalno v službo, ob petih popoldne pa je končno prišel čas, da sem lahko izklopil službeni računalnik ter se srečal s popotniškima kompanjonama, ki sta me že čakala pred vhodom. Še dva smo pobrali nekaj kasneje pred njihovimi domovi, medtem ko se je najmlajši član ekipe v tem času že vozil v kombiju proti beneškemu letališču. Dve urici kasneje smo že parkirali na parkirišču v bližini letališča ter dobri dve uri pred letom na avtomatih družbe Alitalia opravili check-in za naslednja dva leta: let AZ0858 iz Benetk do Abu Dhabija ter let AZ5740 (oz EY470) z družbo Etihad iz Abu Dhabija do Singapurja. Ostalo je še ravno dovolj časa, da smo si v loži Marco Polo privoščili manjši prigrizek in nazdravili na srečno in dogodivščin polno pot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Let AZ0858 Benetke – Abu Dhabi je na voljo šele od 1. aprila letos (2015) in je po našem »strokovnem« mnenju mogoče celo najpomembnejša nova linija iz bližnjih letališč v letu 2015, saj je omogočila direktno povezavo do letov družbe Etihad (družba Alitalia je od začetka letošnjega leta pod njihovo kontrolo in delnim lastništvom) iz njihovega matičnega letališča Abu Dhabi do več kot 50 letališč v Aziji, Afriki in Avstraliji. Z uvedbo tega leta se je sprožila prava cenovna vojna med letalskimi prevozniki Turkish (ki je prav tako uvedel dodatne lete iz Benetk), Qatar, Etihad in Emirates za lete v Azijo, kar nam je vsem prineslo okoli 50-100€ nižje cene letalskih kart iz Benetk do tega dela sveta. Let AZ0858 trenutno opravlja letalo Airbus A330-200 z 219 sedeži v ekonomskem razredu, z razporeditvijo 2-4-2 sedeža in s solidnim prostorom za potnike (razmik med sedeži med 31 in 32 inči in širina sedeža 17 inčev). Vsak sedež je imel na voljo standardno velik osebni ekranček, USB polnilec poleg ekrana in 110/220V polnilec med sedežema (spodaj). Vsak potnik je tudi dobil slušalke, blazino in dekico ter dva obroka hrane (“večerjo” takoj po vzletu in “zajtrk” pred pristankom) ter pijače (tudi alkoholne) po želji.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poleg nas so bili na letalu še (vsaj) 3. Slovenci, bralci naše spletne strani, ki so se odpravljali na podobno pot okoli sveta, tako da je prvi del leta minil v prijetnem pogovoru in izmenjavi načrtov za naslednje dni. Ob precejšnjem številu praznih sedežev so se nekateri člani ekipe še prav lepo in udobno naspali, zame pa se je na žalost spanje na letalu tudi tokrat izkazalo za misijo nemogoče, a kaj češ, “spali bomo doma!” je kmalu postal moto naše avanture.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

sledi: Abu Dhabi

Stroški:

  • gorivo Ljubljana-Benetke 20€ (za 5 oseb, na osebo 4€)
  • cestnina Trst-Benetke 10,9€ (za 5 oseb, na osebo 2,18€)
  • večerja in pijača: loža Marco Polo (brezplačno za lastnike Diners kartice)
  • letalska karta Benetke – Abu Dhabi 66€ (¼ od 264€)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

————————————————————————-

Prevožena razdalja:

  • avto: Ljubljana – Benetke 230km
  • letalo: Benetke – Abu Dhabi 4433km

letVCEAUH

————————————————————————-

Tabela stroškov:

Datum Kraj prevoz nočitev hrana&pijača ogledi SKUPAJ luksuz
30.4. Lj-Benetke 72,18€ 0 0 0 72,18€ 0
1.5.
2.5.
SKUPAJ 72,18€ 0 0 0 72,18€ 0

Opomba: Stroške bom vodil za sebe osebno, skupne stroške (npr. nočitev v večposteljni sobi, skupni prevoz, ..) bom delil glede na število oseb. Na ta način bom zagotovo nekaj privarčeval, a tudi za solo popotnika strošek ne bi smel biti večji za več kot 100€. Upošteval bom javne cene za vse storitve, ki jih bomo mogoče dobili s popustom na račun promocije na naši strani, tako da bo končni znesek primerljiv s stroškom vsakega od vas. V celotni strošek ne bom upošteval stroška zabave (npr. alkohola, ki je v nekaterih državah precej drag, vstopnin v nočne lokale, iger na srečo, dragih adrenalinskih aktivnosti in drugih ekscesov, ki si jih bom mogoče privoščil na poti, a niso del osnovne turistične ponudbe) ter stroška nakupov (npr. spominkov, oblek, tehnike, …), bom pa dodatno vodil tudi to statistiko.