Antigua, dežela morja in sonca

by

Karibe sem prvič obiskala leta 2002. Bilo je za božič, bilo je za mojo prvo plačo (no, vsaj prvi obrok sem pokrila z njo) in bila je ljubezen na prvi pogled. Dominikanska republika. Raj za vse, ki želijo okusiti eksotiko prelepih peščenih plaž in turkiznega karibskega morja na najbolj udoben in ugoden možen način: z all inclusive aranžmaji, bogatim izborom hrane, ki je ne boste mogli pojesti, rajskimi koktajli v vseh odtenkih vašega razpoloženja, odlično animacijo in športne aktivnosti za vse generacije ter lokalnega vodiča, ki bo skozi celoten dopust skrbel za vaše udobje.

Vendar pa Karibi ponujajo mnogo več kot le instant turizem. Za vse, ki ljubite rajske plaže in toplo morje skozi vse leto, a vam raziskovalna popotniška žilica ne pusti, da bi se zgolj svaljkali na ležalniku pod palmo, je na voljo več kot 7.000 manjših in večjih otokov, razpetih med Severno, Srednjo in Južno Ameriko. Med malo manj znanimi, a zato nič manj gracioznimi, je Antigua, ki sva jo s partnerjem obiskala tik po novoletnih praznikih.

AntiguaAnda006

Točneje, država se imenuje Antigua and Barbuda, po dveh glavnih otokih (ki sta tudi edina poseljena), njeno ozemlje pa obsega še okoli 50 manjših otočkov. Glavno mesto, St. John’s, leži na Antigui, otočje pa premore skupaj okoli 90.000 prebivalcev. Vse do leta 1981 je bila država pod okriljem britanskega kraljestva, zato je angleščina uradni jezik, a se je treba včasih kar precej potruditi, da razumeš njihova narečja.

Idealne temperature skozi vse leto

Antigua (mimogrede, ime se kot izgovori “Antiga”) leži v jugovzhodnem delu Karibov in ima prijetno klimo skozi vse leto. Najtoplejši meseci so junij, julij in avgust, najhladnejši pa je januar, s povprečno temperaturo okoli 25°C – torej še vedno dovolj za tiste, ki želimo pozimi malce “pogreti kosti”. Zimski meseci so najbolj suhi, vendar so tudi najbolj vetrovni, zato lahko takrat na svoj račun pridejo predvsem kajterji in surferji. Če želite kristalno čisto in mirno morje, lokalni prebivalci svetujejo obisk Antigue spomladi, medtem ko so jesenski meseci najbolj deževni. In še najbolj pomemben podatek za vse zmrzljivce: temperatura morja nikoli ne pade pod 26°C 🙂

AntiguaAnda002

Kako do tja

Zahvaljujoč nemškim agencijam, ki tržijo aranžmaje na Antigui, lahko Slovenci tja potujemo relativno ugodno, če se malce časovno prilagodimo. Letalska družba Condor namreč leti v St. John’s vsak ponedeljek (direktna povezava iz Frankfurta), cena pa je praktično enaka, če let rezerviraš iz Ljubljane. Manjšo žrtev sicer predstavlja dolg postanek v Frankfurtu, ki pa ga lahko izkoristite za obisk mesta (z letališča vozi hitri vlak, ki stane zgolj 4,5€ v eno smer). Še eno posebnost velja omeniti: isto letalo odleti z Antigue v Dominikansko republiko in tam odloži preostale potnike. A to malenkost boste zaznali šele pri povratnem letu, kjer vam bo pobiranje “sotrpinov” na letališču v Punta Cani vzelo kakšno urico spanca.

Od luksuznih hotelov do cenovno ugodnih namestitev

Za tiste z debelejšo denarnico je na voljo kar nekaj hotelov z all inclusive ponudbo in prav nobeden ni poceni. Sama sva najprej razmišljala, da bi nekaj dni “preležala” v kakšni bolj luksuzni različici, za preostanek dopusta pa najela avto in apartma, ki bi nama služil samo kot prenočišče med potepanjem po otoku. Na koncu sva se odločila za najbolj komfortno opcijo, ki pa je bila cenovno še vedno ugodnejša, kot če bi počitnice rezervirala prek agencije. Izbrala sva Jolly Beach Resort & Spa, največji hotelski kompleks na otoku, ki leži na čudoviti plaži in ima v neposredni bližini tudi marino s supermarketom in trgovinicami. Če želite seči (še) globje v denarnico, vam svetujem, da najprej preverite lokacijo izbranega hotela – mnogi namreč na fotografijah izgledajo fenomenalno, a boste za dostop do plaže morda potrebovali celo avto.

Za tiste, ki jim udobje ni toliko pomembno (nenazadnje na Karibe res ne prideš ležati v hotelsko sobo, kajne?), Antigua ponuja tudi cenejše opcije, kot so sobe, apartmaji in bed & breakfast bungalovi za okoli 50 – 70€ na dan (nočitev za 2 osebi). Naj omenim še to, da se lahko po otoku skoraj povsod plačuje z ameriškimi dolarji, kljub temu da je uradna valuta vzhodno-karibski dolar (XCD). Cene hrane in pijače v trgovinah so zelo spodobne, največjo ponudbo pa ima supermarket v Jolly Harbour marini, kjer boste našli tudi pestro izbiro zdrave prehrane.

AntiguaAnda001

Najem avtomobila za tiste najbolj drzne

Trg najema avtomobilov je na Antigui precej dobro razvit. Na letališču boste našli skoraj vse večje družbe, nekatere pa imajo svoje poslovalnice tudi v bližini hotelskih kompleksov, kar je dobrodošlo, če vas “zagrabi”, da bi avto najeli le za kak dan ali dva. Če potujete v visoki sezoni, priporočam, da rezervacijo opravite vnaprej, saj se lahko cene do datuma vašega prihoda znatno povečajo.

Je pa najem avtomobila na Antigui tudi svojevrsten podvig. Prvič zato, ker vozijo po levi (ah, ti Britanci), drugič pa zato, ker so razmere na cestah na določenih mestih skoraj apokaliptične. Ne samo, da so ležeči policaji tako visoki, da jih z lahkoto “posnamete” s podvozjem, tudi luknje v cestah so ponekod tako velike (in neoznačene!), da je vožnja, sploh v mraku, prava loterija. Kljub temu, da sem imela ob sebi odličnega šoferja, je najina Mazdica vsak dan doživela kakšen manjši “facelifting”. Ko sva ob vračilu povedala, da nama je neznano kam odletel okrasni pokrov, je prodajalec, k sreči, samo brezbrižno zamahnil z roko.

Gremo mi po svoje

Antigua meri po površini skupaj okoli 280 km2 (najdaljša razdalja od vzhoda do zahoda je 21 km) in je torej ravno prav velika za nekajdnevno raziskovanje z avtomobilom. Če vam ni do najema vozila, se lahko prijavite na katerega izmed številnih organiziranih izletov, ki jih ponujajo agencije oziroma lokalni vodiči.

Kljub temu, da je otok relativno majhen in slovi predvsem po čudoviti obali, pa zaradi svoje razgibanosti in zgodovine ponuja mnogo več, kot le vzdihljaje ob pogledih na peščene plaže. V osmih dneh, kolikor je trajal najin dopust, sva ga prevozila po dolgem in počez, najbolj pa mi bodo v spominu ostala naslednja doživetja:

AntiguaAnda005

  • Fort Barrington

Manjša stara utrdba leži na vzpetini, ki se dviga nad prelepim zalivom Deep bay. Dostop je mogoč samo peš, za vzpon na 90 metrov visok hribček pa boste v natikačih potrebovali okoli 20 minut (tla so na mestih precej spolzka). Pogledi na 50 odtenkov karibske modrine, ki jih ponuja stara ruševina, so nekaj, kar si boste zapomnili za vse življenje. Od bele peščene plaže Deep bay beach, bogatega tropskega zelenja in gričkov, ki so posejani po notranjosti otoka, pa vse do glavnega mesta St John’s, kjer so ponavadi zasidrane večje križarke.

  • Shirley Heights

Najbolj tipična fotografija z Antigue, ki te pričaka že na letališču, zajema pogled na English Harbour – z belimi jahtami posut zaliv, obdan s pravljičnimi plažami in številnimi manjšimi zalivi. Za ta pogled se morate z avtomobilom zapeljati v nacionalni park Shirley Heights (vstopnina je 8$ na osebo), ki vas zagotovo ne bo pustili ravnodušne. Gre za planoto s staro utrdbo (Antigua je polna manjših obzidij, ki so jih gradili za obrambo pred morebitnimi napadi, ki pa se v resnici niso nikoli zgodili) in t. i. “Shirley Heights Lookout”, ki ponuja prečudovit razgled na živahen zaliv. V neposredni bližini je manjša kamnita hiška, v kateri predvajajo ogled 15-minutnega filma o zgodovini Antigue, vstopnica pa vključuje tudi dostop do manjšega nacionalnega parka Nelson’s Dockyard, ki leži spodaj v zalivu.

  • Stingray City

Plavanje z “morskimi biči” je eno najbolj priljubljenih doživetij med turisti. Stingray City je manjše posestvo, kjer ponujajo izlete s čolni na odprto morje, v spremstvu izurjenih vodičev. Priporočam, da termin rezervirate vnaprej, ker odplujejo samo 3x dnevno, poleg tega pa se pred rezervacijo splača vprašati, koliko prijav že imajo; včasih se namreč zgodi, da Antiguo “okupirajo” večje križarke in takrat je lahko precejšnja gneča – tudi sredi oceana. Izlet stane 50 $ na osebo, vključuje pa pijačo za dobrodošlico, uvodno “izobraževanje”, podvodna očala in dihalko. Priložnosti za božanje in fotografiranje je dovolj, saj so mante zelo miroljubna bitja, ne gre pa ravno za adrenalinsko druženje, kot bi morda lahko pričakovali iz opisov navdušenih turistov.

AntiguaAnda004

  • Devil’s Bridge

Razburkano morje je skozi tisočletja v strmo kamnito obalo na vzhodu otoka izklesalo neke vrste naravni most, ki sicer ne povezuje ničesar, ponuja pa svojevrsten adrenalinski sprehod med visokimi valovi. Na plavanje seveda pozabite 😉

Raj za ljubitelje plaž

Antigua ima 365 plaž – po eno za vsak dan v letu, torej. Seveda niso vse enako lepe, a okusi so različni in pestrost razgibane obale tega vulkanskega otoka vas bo težko pustila ravnodušne. Za ljubitelje belih peščenih plaž naj jih naštejem samo nekaj: Valley Church Beach in Darkwood beach, ki sta v neposredni bližini že omenjene Jolly Beach, Long Bay beach s pisanimi lesenimi hišicami, ki pričarajo živahen karibski utrip, prestižne Hermitage, Hawksbill in Galley bay ter Halfmoon bay in Rendezvous bay za pobeg v popolno zasebnost. Če vam srce zaigra ob pogledu na zasidrane jahte in čolne, potem se odpravite na Galleon ali Pigeon beach v English Harbour, najbolj priljubljena plaža za kajterje pa je Jabberwock beach, kjer ima človek občutek, da valov nikoli ne zmanjka.

AntiguaAnda007

Glede na to, da sem poleg Dominikanske republike doslej obiskala tudi Kubo, Bahame, Portoriko, otočje Turks and Caicos ter košček mehiške obale, lahko rečem, da se Antigua brez dvoma kosa z bolj znanimi karibskimi destinacijami. Prelepa narava, dih jemajoče plaže, nevsiljivost domačinov, izjemno nizka stopnja kriminala ter pestra turistična ponudba za vse okuse, so razlogi, zaradi katerih vam obisk Antigue toplo priporočam. Več fotografij dežele morja in sonca, kot jo imenujejo domačini, lahko najdete na tej povezavi.  Vabljeni k všečkanju moje Facebook strani, kjer vam bom z veseljem odgovorila na dodatna vprašanja 😉

Anda Arko je po izobrazbi ekonomistka in vodja prodaje v podjetju Valens, v prostem času pa strastna popotnica, ki je obiskala že 50 držav. Več o njenih dogodivščinah in nasvetih s potovanj najdete na blogu www.travelwithanda.com.