Lepote zahoda ZDA&Kanade: narodni park Yellowstone

by

Divje živali, gejzirji, vulkanski vrelci in jezera. Vse to je verjetno prva asociacija vseh, ki so že kdaj slišali za narodni park Yellowstone. Kot prvi narodni park na svetu je bil ustanovljen leta 1872 in se razprostira čez tri zvezdne države ZDA: Wyoming, Montana in Idaho. Čeprav je od zahodne ali vzhodne obale ZDA oddaljen kar veliko ur vožnje, ga letno obišče okoli 3 milijone obiskovalcev. Leži na področju “super-vulkana” – največjega vulkana na Zemlji, ki lahko kadarkoli ponovno izbruhne. Mogoče ravno v trenutku, ko čakamo na novi izbruh gejzirja Old Faithful? Ali pa mogoče šele čez milijon let… Kadarkoli že se bo zgodilo, znanstveniki predvidevajo, da bodo posledice na Zemlji in človeštvo pretresljive, tako mogočen je. Ampak na našem potovanju se to ni zgodilo in lahko smo uživali v vseh njegovih lepotah 🙂

Yellowstone West Thumb

Yellowstone West Thumb

Prvič smo Yellowstone obiskali maja 2008. Takrat se je južni vhod parka komaj odprl, povsod je bil sneg, visok tudi do nekaj metrov. Črede bizonov so se sprehajale po cesti in si vzele absolutno prednost pred avtomobili, saj so bili travniki še vedno prekriti s snegom. Celo jezero Yellowstone je bilo zaledenelo.

Prav zanimalo me je, kako bo tu letos julija? Ali bomo sploh videli kaj živali? Strah me je bilo, da se bodo vse poskrile pred trumo turistov. A doživeli smo pravo presenečenje. Videli smo živali, vse po vrsti: medvede, bizone, jelene, srne, košute, ptice, pelikane, veverice, celo losa. Ne samo, da smo jih videli, te divje živali so tu zares doma, mi smo jih samo obiskali za nekaj dni. In sprejele so nas medse, nam dovolile da jih opazujemo pri hranjenju in nam velikokrat pozirale. Nasvet, kako jih najlažje največ vidiš? Vstani še pred sončnim vzhodom in se zapelji skozi Lamar Valley ali Hayden Valley. Dobro odpri oči, opazuje rečna nabrežja in livade med gozdovi, če pa se kje nabere kolona avtomobilov je to zagotovo znak, da je blizu medved ali čreda bizonov.

 

Kaj obvezno ne smeš izpustiti:

Kjer se po stopnicah spustiš čisto blizu Yellowstone slapu, nato pa nadaljuješ pot po vrhu kanjona Grand Canyon Yellowstone do naslednje razgledne točke “Artist’s Point“. Tura je čudovita, polna barv, mavric in čudovitih razgledov. Primerna tudi za družine z majhnimi otroki.

Urejena sprehajalna pot vodi ob obali jezera Yellowstone in med barvitimi vulkanskimi vrelci in bazenčki, ki se v soncu kar bleščijo v vseh možnih barvah.

Pogled na mavrični Grand Prismatic Spring s ture Fairy Falls, kjer se vzpneš na sosednji hribček in s ptičje perspektive uživaš v pogledu. Pogled od tu je veliko lepši kod iz neposredne bližine.

Gejzir Old Faithful izbruhne vsakih 90 minut, nekje v odmiku plus-minus 20 minut. Zraven so lepo urejene klopce, da v varni razdalji počakaš in opazuješ izbruh.

Čudovita sprehajalna pot okoli Noris gejzirja, kjer se pogledi na vulkanske vrelce in res posebno pokrajino v vseh možnih barvah sploh ne končajo.

Mammoth Hot Springs, ki počasi izginjajo, zato uživajte v pogledih, dokler trajajo…

Kopanje v divji reki Yellowstone in v čudovitih toplo-hladnih bazenčkih ob Garden River, kjer se vrela vulkanska reka preko bazenčkov izliva v ledeno mrzlo reko Garden. To je res posebno doživetje.

Zanimivosti:

  • Če se sprašujete, od kod vse te barve vulkanskih bazenčkov in kaj pomenijo? Barva je odvisna od bakterij, ki živijo v vodi. Najbolj vroča so svetlo modra jezerca, ki imajo okoli 75°C, najbolj hladna pa tista temno rjava, ki imajo okoli 27°C.
  • Super-vulkan Yellowstone je v preteklosti izbruhnil vsaj trikrat, nazadnje pred 640.000. Na svetu je 30 aktivnih super-vulkanov in Yellowstone je edini kopenski.
  • V Yellowstonu je okoli 40 slapov, 300 aktivnih gejzirjev in okoli 10.000 termalnih vrelcev.
  • V povprečju se vsako letu zgodi približno 2.000 potresov.
  • Znotraj parka je okoli 750 km cest in 1.500 km makadamskih poti.

Priporočamo, da si nočitev najdete znotraj samega parka, ker tako vsaj nekaj časa privarčuješ na vožnji, saj je park ogromen. Mi smo spali v šotoru, v kampu Madison, tokrat tri noči, tako smo imeli cele 4-dni za raziskovanje parka. Dovolj za ogled glavnih atraktivnosti, vendar veliko premalo za kakšne daljše pohode v naravi.

Več o naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.

Še en pogled na Yellowstone pa lahko najdete tudi na strani potepanj naših prijateljev. Priporočamo 🙂