Norveška: fjordi, ledeniki, otoki, slapovi, mesta in še več

by

Na tole potovanje sva res dolgo čakala. Ko sva gledala slike z rdečimi hišicami, modro morje in zasnežene hribe, sva sanjala, da bova tudi midva nekoč te kraje videla s svojimi očmi. Letos sva se končno odpravila v deželo fjordov, ledenikov, losov, trolov, polnočnega sonca… na Norveško. Potovala sva v juliju, ker se je nabralo veliko fotografij in informacij, z objavami malo zamujam.

Preden sva šla na pot, sva na netu pa tudi iz blogov in potopisov poiskala kar nekaj informacij. Če se boste odpravili tja gor, samo na hitro nekaj kratkih uporabnih informacij, ki lahko olajšajo potovanje:

– Norveška je dežela tunelov, mostov in trajektov. Nekajkrat sva se peljali tudi skozi tunel speljan pod morjem, pa skozi krožno križišče v tunelu. Plačevanje cestnin si uredite preko strani autopass, kjer vpišete svoje vozilo, kar pa je potrebno začeti urejati kašen mesec pred potovanjem. Jaz sem bila malo pozna, saj skoraj do konca nisva vedela, ali bova lahko šla. Kljub temu, mi je uspelo urediti autopass sporazum tako za plačevanje cestnin kot tudi za trajekte. Višina cestnine je odvisna od tega, koliko vaše vozilo onesnažuje okolje. Cestnine se ne plačujejo sproti, ampak kamera odčita tablico vozila in potem plačate preko spleta. Za trajektne prevoze pa je potrebno določen znesek (3000 NOK) nakazati vnaprej, potem pa se predplačilo enostavno znižuje za opravljene trajektne prevoze, ko na trajektu odčitajo registrsko tablico vozila. Možno je tudi, da tega ne uredite. V tem primeru bi račun dobili domov brez upoštevanja popustov.
– Vse se plačuje z bančnimi karticami. Norveških kron tako sploh nisva videla.
– Norveška je zelo velika in temu primerne so tudi prevožene razdalje, zato cena nafte ni zanemarljiva. Ta je višja kot v Sloveniji ( trenutno približno 1,7 eur) in se od črpalke do črpalke lahko zelo razlikuje. Mogoče je tu najboljši nasvet, da enostavno napolnite rezervoar, ko se peljete mimo črpalke z nizko ceno, tudi če ta še ni prazen.
– Pogoji uporabe interneta so enaki kot v državah članicah EU.
– Trgovine so večinoma odprte od 7. do 23. ure. Hrana v trgovinah je nekoliko dražja kot pri nas. Midva sva kar nekaj zaloge naložila v najin kombi, kupovala pa le osnovne stvari in si sama kuhala. Na Norveškem je tudi dovoljen in brezplačen ribolov v morju. Mislim, da to zahteva nekaj časa in predvsem spretnosti, vendar splača se poskusiti
– Na Norveškem je dovoljeno divje kampiranje, v kolikor upoštevate nekatera pravila in sicer, da parkirate dovolj stran od domačinov, da jih ne motite, ne onesnažujete narave in pospravite za sabo. Povsod je tudi veliko PZA-jev in kampov. Tu je poleg prostora za kampiranje vse dodatne storitve potrebno posebej doplačati. Možno pa je tudi koristiti samo eno storitev. Midva nikoli nisva prespala v kampu, ampak vedno divje kampirala in se nekajkrat v kampih ustavila samo za tuširanje.
– vreme zna biti muhasto in se hitro spremeni, zato je smiselno, v nahrbtniku vedno imeti nepremočljivo vetrovko oz. pelerino. Čeprav so naju vsi opozarjali, da zna biti v teh krajih ogromno komarjev, naju ni zmotil niti eden.
Najina pot je izgledala približno tako:
Avtorica gostujočega potopisa je Marjetka Krivec (Zeleni trenutki). Nadaljevanje potopisa vas čaka s klikom na spodnje povezave: