Znova dovoljena turistična potovanja, ukinitev kontrolnih točk na notranjih Schengenskih mejah!

by

3.6.2020: Grčija: odlične cene letalskih povezav, država v primeru okužbe s  Covid-19 krije celotno namestitev 

Grčija bo letos zagotovo ena izmed bolj zanimivih destinacij, saj ima država eno izmed boljših epidemioloških slik, privlačne cene pa nas še dodatno vabijo na rajske plaže, obisk številnih znamenitosti in okušanje tradicionalnih dobrot grške kuhinje. Grčija se turistom ponovno odpira v treh fazah, zadnje podrobnosti, ki jih je objavilo grško ministrstvo za zunanje zadeve, pa predstavljajo drugačen načrt, kot smo morda pričakovali. Predstavljamo vam ponudbo samostojnega nakupa letalskih kart (Solun 38€, Rodos 53€, Atene 53€, Zakintos 58€, Krf 60€, Santorini 78€ itd.) in številne zanimive agencijske ponudbe. Še ena zanimivost: če se boste na vašem dopustu v Grčiji slučajno okužili s koronavirusom, vam bo država krila stroške nastanitve in boste zaradi tega morali v karanteno v hotel. Celotni članek vam je na voljo TUKAJ.

Grčija – varen in cenovno ugoden dopust

3.6.2020: Uradno: že od jutri gremo Slovenci lahko v Avstrijo brez omejitev!

Oe24 poroča, da bo Avstrija že jutri odprla meje do vseh sosednjih držav, razen meje z Italijo! Po približno treh mesecih omejitev zaradi koronavirusa bodo s četrtkom lahko brez kakršnihkoli ovir Slovenci prestopali državne meje, stanje pa bo tako, kot v časih pred situacijo s Covid-19. Zunanji minister Alexander Schallenberg je danes na konferenci sporočil, da bodo Avstrijci omogočili popolno svobodo potovanja v sosednje države, z izjemo Italije. V Avstrijo bodo torej brez problemov lahko prišli prebivalci Slovenije, Češke, Liechteinsteina, Madžarske, Nemčije, Slovaške in Švice. Naslednje ocenjevanje stanja je pri naših severnih sosedih predvideno za prihodnji teden. Schallenberg je dodal še, da se je položaj bistveno izboljšal tudi v Italiji in da je naslednji cilj odpiranje njunih medsebojnih mej, takoj ko bodo številke to dopuščale.

Faaker See

3.6.2020: Croatia Airlines razmišlja o ustanovitvi baze v Ljubljani

Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines po poročanju Dela in portala Exyuaviation razmišlja o ustanovitvi baze v Ljubljani. O tej zadevi so se pogovarjali s slovenskim ministrstvom za infrastrukturo in družbo Fraport Slovenija, ki letališče upravlja. Letalski prevoznik naj bi bil pripravljen sodelovati z enim ali dvema letaloma na ljubljanskem letališču, seveda ob pričakovani spodbudi Slovenije. Potnikom bi tako omogočili povezave do različnih evropskih destinacij. Interes naj bi potrdili tudi pri Fraportu, kjer so trenutno v pogovorih z različnimi prevozniki, po nekaterih informacijah pa naj bi razpravljali o destinacijah, ki trenutno niso na voljo z Brnika, med drugimi sta se omenjala tudi Sarajevo in Skopje. Hrvaški letalski prevoznik Trade Air, ki organizira čarterske prevoze, pa načrtuje, da bi to poletje povezovali Ljubljano z Dubrovnikom in grškimi otoki.

Bo Ljubljana kmalu povezana z novimi destinacijami?

2.6.2020: Tunizija bo 27. junija začela odpirati meje

Konec meseca bo Tunizija ponovno odprla meje. Vlada je po seji nacionalnega odbora sporočila, da bodo kopenske, morske in zračne meje začeli odpirati 27. junija. Od četrtka bodo znova dovoljena potovanja med mest, odprli pa se bodo tudi hoteli, restavracije, kulturne ustanove, muzeji in mošeje, obisk bo sicer omejen na polovico zmogljivosti. Bi obiskali Tunizijo? Deželo, ki je imela v času pandemije zgloj nekaj čez 1000 okužb s Covid-19. Pošljite nam povpraševanje TUKAJ ali pa si poglejte nekaj ponudb na spletni strani.

Tunizija bo letos ena izmed varnejših držav

2.6.2020: Emirates od 1. julija z Dunaja v Dubaj, TAP Portugal pa avgusta v Lizbono z Dunaja in Zagreba

Poletni urnik je objavila tudi družba Emirates, ki bo na Dunaj iz Dubaja letela od 1. julija naprej, v Benetke in Zagreb pa od 1.8. dalje. Celotni razpored letov vam je na voljo TUKAJ. TAP Portugal bo z začetkom avgusta povezal Lizbono z Dunajem in Zagrebom. Celotni razpored vam je na voljo TUKAJ. Najboljša opcija za obisk Madeire pa se ponuja kar z Lufthanso iz Ljubljane.

Poćitnice na Portugalskem?

2.6.2020: Aegean Airlines brez poletnih letov iz Aten na Hrvaško, 14,6 milijonov evrov izgube Croatie Airlines

Grška letalska družba Aegean Airlines je prestavila nadaljevanje vseh letov na Hrvaško do septembra. Letalska družba je prvotno načrtovala, da bo v prvem tednu julija ponovno uvedla lete iz Aten v Zagreb, Dubrovnik in Split. Po spremenjenem urniku se bodo leti do Splita nadaljevali 1. septembra, v Zagreb 2. septembra, medtem ko se bodo Atene in  Dubrovnik ponovno povezale 3. septembra.

Croatia Airlines je v prvem trimesečju leta 2020 povečala izgube, kajti število potnikov je upadlo, kot posledica pandemije s Covid-19. . Prevoznik je v prvem trimesečju zabeležil 14,6 milijona evrov čiste izgube, letalska družba pa je opozorila, da bodo polne učinke koronavirusa začutili v drugem četrtletju, ko je bila večina operacij prekinjena. Croatia Airlines v času pandemije, kot eden izmed redkih prevoznikov, sicer vzdrževal redno linijo med Zagrebom in Frankfurtom.

2.6.2020: Air Serbia dodal nove povezave v juniju, po novem tudi Split, Nico, Benetke in Kijev

Prevoznik Air Serbia je razširil seznam povezav v 37 destinacij za junij, tako da po novem vključuje Split, Nico, Benetke in Kijev – prvi leti bodo 28. junija. Po drugi strani pa so bili leti do Soluna, ki naj bi jih ponovno uvedli 15. junija. odpovedani v mesecu vsaj do začetka julija. Pri družbi sporočajo še, da bo obseg njenih storitev na koncu odvisen od odločitev in smernic nacionalnih, tujih in mednarodnih organov ter organov civilnega letalstva in od sprememb omejitev potovanja, ki veljajo v državah, ki jih prevoznik opravlja. Objavljamo urnik prvih letov:

2.6.2020: Slovenci bomo lahko na Češko odšli že 15. junija

Češka je objavila seznam 20-ih držav, katerih prebivalci bodo lahko brez omejitev potovali v državo severno od Avstrije. To so državljani Avstrije, Bolgarije, Cipra, Estonije, Finske, Grčije, Hrvaške, Islandije, Latvije, Litve, Liechtensteina, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Norveške, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije in Švice. Minister za zdravje Adam Vojtech (ANO) je v ponedeljek zvečer na Twitterju objavil nov sklop predpisov za potovanja po Evropi. Nova pravila postavljajo evropske države v tako imenovani sistem semaforja oziroma rdečih, oranžnih in zelenih con glede na njihovega epidemiološkega položaja. Slovenci smo v zeleni coni, tako da za vstop na Češko potrebujemo zgolj osebni dokument.

Od 15. junija naprej preko Avstrije na Češko?

2.6.2020: Šrilanka bo odprla turistični sektor šele 1. avgusta

Poročali smo, da bodo turisti na Šrilanko lahko prišli že v juliju, a kot poroča Reuters bo Šrilanka ponovno zagnala svoj turistični sektor šele v avgustu, tako da bo za začetek obisk dovolila le majhnim skupinam obiskovalcev. Kimali Fernando, predsednik urada za promocijo turizma Šrilanke je v lokalnem Sunday Timesu zanikal poročilo, v katerem je dejal, da se bo sektor ponovno odprl kmalu. Omejeno število majhnih skupin z vsega sveta bi lahko od avgusta bivali ​​v odobrenih hotelih s petimi zvezdicami, kjer bodo vzpostavili stroge varnostne ukrepe, je za Reuters še povedal Fernando. Potrdil je, da bodo morali turisti s seboj nositi certifikat z negativnim testom na Covid-19, ki ga izdajo njihove vlade ali druge agencije. Turiste bodo za koronavirus testirali tudi na letališču.

2.6.2020: Končno: 15. junija naj bi se odprle meje z Avstrijo

Po poročanju največjega avstrijskega časopisa Kronen Zeitug naj bi naši severni sosedje 15. junija odprli državne meje, na seznamu pa je končno tudi Slovenija. Odprle se bodo še avstrijske meje z Nemčijo, Češko, Slovaško, Madžarsko, Švico in Liechtensteinom. Odprta ne bo edino meja z Italijo, prehod bo mogoč šele v juliju ali pa še kasneje. Točno potrditev glede odprtja meje pričakujemo jutri. Avstrijske agencije še vedno ne bodo smeli ponujati letov v Grčijo, košarico pa naj bi zaenkrat dobili tudi Hrvati. Več tukaj: https://www.krone.at/2164826 (v nemščini)

Dunaj

1.6.2020: Egipt: Mednarodni leti v drugi polovici junija ali prvi polovici julija, iz Ljubljane v Hurgado avgusta

Tiskovni predstavnik kabineta Nader Saad je sporočil, da bodo mednarodni leti v Egipt spet mogoči nekje med drugo polovico junija in prvo polovico julija. V intervjuju je povedal, da bo krizni odbor za koronavirus prihodnji teden razpravljal o ukrepih zaradi pandemije, govorili pa bodo predvsem o ponovni vzpostavitvi letov. Več svetovnih prevoznikov naj bi izrazilo pripravljenost za nadaljevanje letov v Egipt v Juliju, Saad pa je dodal, da bodo poskrbeli za številne preventivne ukrepe na letališčih. Zračni prostor v je časih pandemije Egipt ohranjal predvsem na račun tovornih letov ter vrnitvijo različnih državljanov v domovino. Številne domače letalske družbe so v globoki krizi ter pozvale ministrstvo na pomoč, nacionalnemu prevozniku EgyptAir bo država zagotovila slabih 113 milijonov evrov pomoči.

Slovenska organizatorja ETI in Palma sta sporočila, kdaj se bo prvič v Egipt letelo z Brnika. ETI naj bi neuradno prvič proti Rdečem morju poletel v septembru, Palma pa je že predstavila ponudbe, in sicer se bo v Hurgado lahko letelo 8. avgusta, in sicer že od 419 evrov naprej. Še ena zanimiva novica iz dežele faraonov. V juniju, juliju in avgustu bodo namreč znižali stroške turističnih vizumov z 25 dolarjev (slabih 23 evrov) na 15 dolarjev (slabih 14 evrov), prepolovila pa se bo tudi vstopnina za vsa arheološka najdišča in muzeje.

1.6.2020: Ugledni italijanski virolog: “Virus postaja vse manj agresiven!” – Italija se odpira v sredo

Arnaldo Caruso, predsednik italijanskega društva za virologijo, meni, da koronavirus postaja vse manj agresiven. Verjame, da imajo bolniki, ki so jih v zadnjih dneh sprejeli v bolnišnico zgolj lažje simptome. “V Italiji in tudi v Španiji se zdi, da je virus izgubil veliko moči z vidika okužb, ki so zdaj precej bolj oslabljene,” je Caruso povedal za El Mundo. “Obstajajo pacienti, tudi starejši, ki imajo zelo lahke simptome. Zaradi tega misliš, da virus nima več tiste uničujoče moči, kot jo je imel prej.” Caruso kljub temu koščku pozitivnih novic ostaja previden: “Drugi val bi lahko zgodil, ko bo virus spet močnejši ter bodo podnebne razmere optimalne za njegovo širjenje.” Caruso je mnenja, da se to ne bo zgodilo pred decembrom. Oblasti so opozorile, da je še prezgodaj za praznovanje. V nedeljo so pri naših zahodnih sosedih potrdili 355 novih okužb s Covid-19, večino v  Lombardiji. V sredo se sicer odpirajo meje med italijanskimi deželami, od takrat pa bo vstop v državo brez karanteno možen tudi za prebivalce držav članic Evropske unije.

Podobnega mnenja kot Caruso je tudi glavni islandski epidemiolog Þórólfur Guðnason. Po njegovem mnenju so ljudje manj bolni kot prej, ko so mu postavili diagnozo, morda zato, ker se diagnosticirajo na poznejši stopnji bolezni, morda pa zaradi tega, ker virus mogoče izgublja na moči: “Resnost bolezni se od 28. februarja postopoma zmanjšuje. To lahko kaže, da virus ni tako agresiven in hud, ampak le čas bo to pokazal.”

1.6.2020: Maske bodo po novem naša obvezna oprema

Od danes nam recimo v trgovinah ni več potrebno nositi mask, a javni govorec Jelko Kacin opozarja, da naj brez maske ne hodimo nikamor več, pa naj bo bodisi v torbi, vrečki, žepu ali suknjiču. Povedal je še, da bo v primeru gneče v trgovini varnostnik lahko zahteval, da se ljudje ustavijo, da se zmanjša gneča oziroma naj si nataknejo maske. Kacin še pravi, da je to nekaj običajnega in da bo vsak takšno navodilo razumel

1.6.2020: Estonija in Litva sta odprli meje za države z odlično epidemiološko sliko

Baltski državi Estonija in Litva sta danes odprli državne meje za prebivalce držav članic Evropske unije ter šengenskega območja in Združenega kraljestva. To velja samo za tiste države, ki imajo manj kot 15 okuženih na 100.000 prebivalcev, vsi ostali pa morajo v 14-dnevno karanteno. Med štiriindvajsetimi državami, ki izpolnjujejo te pogoje je seveda tudi Slovenije, seznam pa bodo preverjali in posodabljali vsak teden. V Latvijo gredo trenutno še vedno lahko zgolj državljani drugih baltskih držav. V Litvi in Estoniji so z današnjim dnem zrahljali tudi nekatere ukrepe, dovoljeno bo recimo druženje do 100 ljudi, lokali pa bodo lahko ostali odprti dlje časa.

Talin

1.6.2020: Črna gora od danes odprta za 131 držav, meje odpri tudi BIH in Kosovo

Danes so se na Balkanu odpirale meje, ki so se dobra dva meseca in pol nazaj zaprle zaradi pandemije s Covid-19. Črna gora je tako danes predstavila seznam s kar 131. državami, katerih prebivalci lahko obiščejo to nekdanjo jugoslovansko republiko ob jadranskem morju. Še vedno se držijo sistema, da jih lahko obiščejo le prebivalci tistih držav, ki imajo okuženih manj kot 25 prebivalcev na 100.000 ljudi. Na seznamu, kjer je seveda tudi Slovenija, še vedno ni Srbije. V celoti pa je danes mejne prehode s Hrvaško, Srbijo in Črno goro odpravila tudi Bosna in Hercegovina, državljani drugih držav pa lahko vstopijo samo iz poslovnih razlogov in z negativnim potrdilom Covid-19, ki ne sme biti starejše kot 48 ur. Meje je odprlo tudi Kosovo, na prehodih pa bodo izvajali zdravniške preglede.

Črna gora nima zgolj morja

1.6.2020: Nove informacije z Maldivov

Na voljo so nove informacije z Maldivov oziroma pa popravek prejšnje izjave tamkajšnjega ministrstva za turizem. Meje se bodo po napovedih odprle julija (točnega datuma niso sporočili), jasno pa so v obvestilu zapisali, da njihovim gostom ne bo treba odšteti nobenih dodatnih stroškov ob vstopu na rajsko otočje. Na letališčih naj prav tako ne bi bilo potrebno opraviti testa na Covid-19, najmanj dvotedenski dopust pa so bile zgolj špekulacije.
Obiskovalcem Maldivov ne bo treba odšteti nobenih dodatnih stroškov ob vstopu na rajsko otočje

1.6.2020: Turistični boni najkasneje od 15. junija naprej

Na voljo so nove informacije glede turističnih bonov. Uradni datum za začetek je še vedno 1. julij, toda že po hitri zeleni luči Bruslja in sprejetju tretjega protikoronskega zakona, je bilo jasno, da bodo vrednotnice na voljo precej hitreje, kot v začetku julija. Vladni govorec Jelko Kacin je sporočil, da bomo bone lahko koristili najkasneje od 15. junija naprej. Vse informacije o turističnih bonih so vam na voljo na naši novi spletni strani, kjer so predstavljeni tudi številni ponudniki s svojimi namestitvami.

Ljubljana

1.6.2020: Šrilanka naj bi se z omejitvami za turiste odprla že v juniju

Šrilanka se turistom odpre že v juniju, seveda s strogimi omejitvami. Sekretar na ministrstvu za turizem je povedal, da bodo obiskovalci morali ob prihodu imeti cerifikat, da so negativni na Covid-19. Za začetek naj bi dopustovanje omogočili le majhnim skupinam turistov. Omejeno število manjših skupin bo lahko obiskalo Šrilanko bivalo v odobrenih hotelih s petimi zvezdicami, ki so vzpostavili stroge varnostne ukrepe. Posameznim popotnikom vstop na otok še ne bo dovoljen, s Šrilanke pa še niso sporočili kakšno bo lahko število ljudi v skupini. Glavna turistična sezona se sicer običajno začne novembra, tako da je časa za spremembe več kot dovolj. Ko bo vlada načrt odobrila, se bosta odprli dve mednarodni letališči, pomoč turistom pa naj bi nudile tudi zasebne bolnišnice. Po nekaterih informacijah bodo popotniki lahko obiskali le izbrane destinacije, kjer se bo dalo izogniti gneči, med temu območji pa naj bi zagotovo bili narodni park Yala, Udawalawe, Arugamski zaliv, Trincomalee in izbrana območja na plaži.

Obisk Šrilanke še nekaj časa ne bo tak, kot včasih

1.6.2020: Maldivi še bolj ekskluzivni in s hudimi omejitvami – odprli naj bi se 1. julija

Rajski Maldivi so predstavili morda najobsežnejši načrt za zagotavljanje t.i. varnega turizma. Omejitve so zares hude, obenem pa bo otočje vsaj nekaj časa še bolj ekskluzivno. Pred prihodom bodo morali popotniki zaprositi za turistično vizum po ceni 100$ (90€), vize pa bi podelili samo tistim, ki imajo potrjeno rezervacijo za najmanj 14 noči, obenem pa tudi potovalno zavarovanje. Popotniki bi morali teden dni pred prihodom predložiti bodisi test negativnega antigena bodisi pozitiven test na protitelesa, ob prihodu pa bodo morali plačati še 100$ (90€) za dodaten test. Turisti bodo morali ostati v svojih prostorih, dokler ne bodo obveščeni o izvidih (3 do 12 ur).

Maldivi – še bolj ekskluzivni?

1.6.2020: Turisti vsaj še nekaj mesecev ne bodo smeli na Tajsko

Guverner Tajske turistične uprave (TAT) Yuthasak Supasorn je za CNN povedal, da bodo morali turisti počakati vsaj še nekaj mesecev, preden bodo začeli pakirati torbe za odhod na Tajsko. Tudi takrat bodo verjetno obstajale številne omejitve, mednarodni turisti bodo verjetno lahko obiskali le določena mesta. Pripravili bodo posebne pakete za dolgotrajno bivanje na osamljenih in zaprtih območjih, kjer bo mogoče nadzirati zdravstveno stanje obiskovalcev. To naj bi po besedah guvernerja koristilo tako njim, kot tudi lokalnim prebivalcem.

Turisti bodo na Tajskem močno omejeni na t.i. mehurčke

1.6.2020: Letališča se na Malti odprejo 1. julija

Malta bo 1. julija odprla svoja letališča in pristanišča, je napovedal premier Robert Abela. Malta je zaradi pandemije s Covid-19 zaprta od sredine marca, sedaj pa se otok počasi vrača v normalne tirnice. Turizem je na Malti pomembna panoga, zato bo odprtje zagotovo vsaj delno ublažilo hude gospodarske posledice zaradi koronavirusa. Sredi maja so na otoku znova odprli trgovine in restavracije, že v petek pa bo vlada odpravila več omejitev, med drugim bodo odprti bari in telovadnice.

Turizem bo na Malti ponovno zaživel v juliju

1.6.2020: Laudina baza na Dunaju je dokončno ukinjena

Letalska družba Ryanair je dokončno ukinila glavno bazo svoje hčerinske družbe Laudamotion na Dunaju, potem ko ni dosegla sporazuma s sindikati o plačilu, tudi potem, ko je vodstvo v četrtek podalo novo ponudbo z izboljšanimi pogoji. Izvršni direktor Michael O’Leary je v začetku maja dejal, da bo skupina ustavila glavno bazo Laude v avstrijski prestolnici in namesto tega pripeljala letala prevoznika Ryanair, razen če bi se osebje strinjalo z ogromnim znižanjem plač in novim sporazumom o delu. Tiskovna predstavnica družbe Lauda je dejala, da je zaustavitev povzročila izgubo približno 370 delovnih mest. O’Leary je povedal, da namerava obdržati druge baze Laude v Stuttgartu, Düsseldorfu in Palmi de Mallorci, 15 Laudinih letal je bilo tako že premeščenih v London (Stansend), Düsseldorf in Palmo de Mallorco. Kakšna bo prihodnost nizkocenovcev na Dunaju in ali bo Wizz-u konkurenco od sedaj delal Ryanair?

Bridki konec glavne baze na Dunaju

1.6.2020: Spet gremo lahko v Bolgarijo, samo danes Wizz Air akcija z 20% popustom za Bolgarijo

Bolgarija se je danes odprla za turiste iz številnih evropskih držav (razen tistih s slabo epidemiološko sliko in Vzhodne Evrope), med drugim tudi za Slovenijo. Odprtja so veseli tudi pri madžarskem nizkocenovniku Wizz Air, kjer samo danes ponujajo vsem potnikom 20% popusta za katerokoli letalsko karto v ali iz Bolgarije. Za nas je najbolj zanimiva možnost odhod z Dunaja do Črnega morja (Varna). S popustom nam je povratna povezava v juliju na voljo za 67€ (popust se odšteje od cene s klikom na prevoznika Wizz).

Bolgarija je odprta za Slovence

31.5.2020: Od 15.6. v Grčijo le preko kopenske meje ali letališč v Atenah in Solunu, od 1.7. pa preko vseh letališč

Kot smo že poročali je Slovenija s 15. junijem uvrščena na seznam držav za prost vstop v Grčijo. V Grčijo bomo takrat lahko vstopili le preko kopenske meje in preko letališč v Atenah in Solunu. Na obeh letališčih je napovedano naključno preverjanje s Covid-19 testi. Preko ostalih letališč bomo Slovenci lahko vstopali 1. julija. Poglejmo še na Ciper. Prepoved potovanj na to otoško državo preneha veljati 9. junija 2020.

Grčija je lahko popolna kombinacija oddiha na sanjskih plažah in ogledov številnih znamenitosti

31.5.2020: Vse kar ste želeli vedeti o turističnih bonih na enem mestu

Na voljo vam je nova spletna stran, kjer so (bodo) na enem kupu zbrani številni ponudniki iz vseh slovenskih regij. Nastanitve boste lahko poiskali tudi pod sekcijami (Apartmaji, hoteli itd.), tako da boste lahko na najboljši možno način izkoristili vaše turistične bone. Vabljeni tudi ponudniki nastanitev, da se brezplačno predstavijo Sloveniji in si zagotovijo boljšo zasedenost. Na strani so nam na voljo tudi informacije o turističnih bonih, nekatera najbolj pogosta vprašanja, objavljen pa je tudi tekst 35. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije Covid-19, ki ureja področje bonov, ki ga lahko preberete TUKAJ. Če imate kakršnakoli vprašanja glede bonov ali pa še vedno iščete svojo namestitev, se včlanite v Facebook skupino “z BONOM po SLOVENIJI“.

31.5.2020: Tunizija se kmalu odpre za turiste

Tunizijske meje bodo kmalu odprte za sprejem evropskih, alžirskih in drugih turistov, je v petek napovedal Nabil Bziouech, generalni direktor Tunizijskega nacionalnega turističnega urada (ONTT). Foued Lejmi, predstavnik nemške turistične skupine “DER Touristik”, je pozval, naj ne prekinjajo promovirati Tunizije kot destinacije, tako v Nemčiji, kot na drugih trgih in da ostanejo v stiku s ponudniki, medtem ko čakajo na oživitev turistične dejavnosti. Po nekaterih informacijah naj bi turisti afriško državo lahko obiskali konec junija.

Tunizijo naj bi letos obiskalo veliko turistov

31.5.2020: Karantene ob vrnitvi iz tretjih držav ni več

Ogromno prahu je povzročila odločitev vlade, ki je dobesedno čez noč spremenila pogoje glede prihoda v Slovenijo iz t.i. tretjih držav. Največ je bilo s spremembo prizadetih tistih, ki so vračali iz BIH, nekaj pa tudi iz Srbije. Sedaj pa nova sprememba: vsem, ki se vračajo iz tretjih držav ter imajo v Sloveniji urejeno stalno ali začasno prebivališče,zdaj ne bo več treba v 14-dnevno karanteno. Karantena še naprej ostaja obvezna za vse, ki se vračajo v Slovenijo iz tretjih držav in pri nas nimajo urejenega stalnega ali začasnega prebivališča.

29.5.2020: Maske obvezne vsaj še do ponedeljka

V nasprotju z napovedjo direktorja Nacionalnega instituta za javno zdravje Milana Kreka, bodo maske v javnih prostorih obvezne vsaj še do ponedeljka. Tako je danes sporočil javni vladni govorec Jelko Kacin, ki se zaveda vznemirjenosti zaradi Krekovih izjav. Napovedal je tudi, da bo uporaba mask še naprej obvezna v javnem prometu in prireditvah v zaprtih prostorih. Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, a bo več jasno v ponedeljek.

V trgovine bomo morali z maskami vsaj še do zaključka tega vikenda

29.5.2020: Obvezna karantena pri prihodih iz tretjih držav tudi za Slovence

Vlada Republike Slovenije je brez predhodne najave oziroma brez kakršnega koli obvestila dobesedno čez noč spremenila odlok o vstopu slovenskih državljanov, ki se vračajo iz tako imenovanih tretjih držav. Še do včeraj je veljalo, da obvezna 14-dnevna karantena ne velja za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem pri nas. Številni državljani, ki so se vračali iz Bosne in Hercegovine so tako morali v obvezno 14-dnevno karanteno, po informacijah pa je bilo nekaj podobnih primerov tudi na prvem poletu letala Air Serbia iz Beograda ob pristanku na Brnik. Do spremembe je prišlo nedavno, uveljavljena pa je bila danes. Zares nenavadna odločitev vlade, ki bo (je) zagotovo povzročila kar nekaj nejevolje.

Vlada RS je z nenadno spremembo glede karantene povzročila kar nekaj preglavic (na sliki: prihod potnikov danes na Brnik)

29.5.2020: Boni bodo mogoče začeli veljati že kmalu po potrditvi zakona v DZ

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes napovedal, da bo turistične bone mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po potrditvi zakona v državnem zboru. Kot smo včeraj že poročali, naj bi neuradno Slovenija iz Bruslja že dobila zeleno luč za to zares privlačno turistično akcijo oziroma državno pomoč turizmu, od katere bomo imeli korist vsi s stalnim prebivališčem v Sloveniji. To torej pomen, da bomo po vsej verjetnosti bone lahko začeli koristiti že precej pred napovedanim 1. julijem. Počivalšek je poudaril še, da bodo ponudnike, ki bodo zlorabljali storitve glede bonov, kaznovali kar potrošniki sami, ker bodo preprosto šli drugam. Uradni nadzor naj bi sicer izvajala tržna inšpekcija ob podpori FURS-a. Minister je ponudnikom zagotovil, da bodo skušali zagotoviti čim hitrejšo refundacijo bonov (rok za plačilo FURS-a je sicer 30 dni).

Lepote Slovenije bomo verjetno lahko s turističnimi boni odkrivali že pred 1. julijem (na sliki slap Virje / Foto: Jaka Škrlep)

29.5.2020: Estonske meje odprte spet 1. junija, gruzijske pa mesec kasneje

Estonska vlada je potrdila odločitev o ponovnem odprtju meja Estonije od 1. junija za potnike brez simptomov, ki prihajajo iz Evropske unije, šengenskega območja ali Velike Britanije in Severne Irske. V Gruziji pa vlada in lokalne oblasti po vsej državi aktivno delajo na ustvarjanju varnih koridorjev, da bi preprečili nadaljnje širjenje virusa. Prve turiste v tej državi pričakujejo že 1. julija.

Talin

29.5.2020: Koroški Slovenci se zavzemajo za odprtje meje med Avstrijo in Slovenijo

Na avstrijskem Koroškem so vse glasnejši pozivi k odprtju meje med Avstrijo in Slovenijo, tako se je za odprtje odločno zavzelo Društvo slovenskih koroških pravnikov. Opozorili so, da je zavlačevanje pri odpiranju meja protiustavno in da bi si Slovenija zaslužila boljšo obravnavo, sploh zaradi odlične epidemiološke slike. Njihov predsednik Rudi Vouk je mnenja, da je neupravičena omejitev potovanj v Slovenijo med drugim tudi kršitev manjšinske zakonodaje. Za odprtje meje so tudi nekateri avstrijski gospodarstveniki, ki pravijo, da ni več razlogov za zaprtje meje.

29.5.2020: Tudi Slovenci na uradnem grškem seznamu! Na dopust lahko že od 15. junija

V nasprotju z neuradnimi informacijami je na uradnem seznamu držav, katerih prebivalci bodo v Grčijo lahko stopili že 15. junija, tudi Slovenija! Celoten seznam vseh 29-ih držav je naslednji: Albanija, Avstralija, Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Črna Gora, Danska, Estonija, Finska, Hrvaška, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Kitajska, Latvija, Libanon, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Norveška, Nova Zelandija, Romunija, Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Švica. Več TUKAJ.

Na neuradnem seznamu sprva ni bilo Slovenije, po uradnem seznamu pa bomo sredi junija že lahko odšli na Rodos (na sliki), Kreto itd.

29.5.2020: Na Brniku je danes po dolgem času stekel potniški promet

Na ljubljanskem letališču je ob 9.04 pristalo letalo prevoznika Air Serbia z devetindvajsetimi (po nekaterih informacijah štiriindvajsetimi) potniki na krovu. Po približno dveh mesecih in pol zatišja je tako znova stekel redni letalski potniški promet na našem največjem letališču. Po besedah direktorja Fraporta Zmaga Skobirja bodo s prvimi leti kmalu sledile še druge letalske družbe, veliko pa bo odvisno tudi od odpiranja meja. Aktualni status prvih letov z Brnika lahko spremljate TUKAJ. Gradnja novega potniškega terminala zaenkrat nadaljuje. Več si lahko preberete v članku na strani Letim z Brnika. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se zaradi predvidene karantene nekaj potnikov z letom ob 10. uri odpravilo takoj nazaj v Srbijo.

Prvi prihod potniškega letala na Brnik po dolgem času

28.5.2020: Boni potrjeni tudi s strani Evropske komisije

Slovenski premier Janez Janša je danes na Twitterju sporočil, da je Evropska komisija prižgala zeleno luč za načrte slovenske vlade in turističnih bonov. S twittom je odgovorij na SIOL-ov članek, da so boni pod drobnogledom Bruslja: “Nič več. Dana zelena luč ?”. Uradnega potrdila s strani Evropske komisije sicer še ni bilo, a to lahko pričakujemo kaj kmalu. Državni zbor bo tretji protikoronski sveženj obravnaval jutri, vse podrobnosti glede bonov pa bo vlada pojasnila v uredbi čez nekaj dni.

28.5.2020: Slovenija in Madžarska odpravili omejitev prehajanja meje

Slovenija in Madžarska sta po srečanju zunanjih ministrov Anžeta Logarja in Pétra Szijjártaa skupaj odpravili omejitev prehajanja meje za državljane obeh držav. Od danes so odpravljene omejitve na štirih mejnih prehodih, ki so bili odprti že sedaj (Hodoš – Bajansenye, Dolga vas – Redics, Pince (avtocesta) – Torniyszentmiklos (Orszagut) in Pince (lokalna cesta) – Torniyszentmiklos). Ostale prehode bodo naj bi po napovedih odprli v torek. Po drugi strani pa Avstrija še ne želi odpreti meje s Slovenijo in Italijo in požela kar nekaj kritik tako z naše, kot z italijanske strani.

Budimpešta

27.5.2020: 1. junija se odprejo bazeni in vodni parki, možno bo javno zbiranje do 200 ljudi

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se bodo s 1. junijem lahko poleg vseh hotelov, fitnes in wellness centrov odprli tudi bazeni in vodni parki. Vlada bo 1. junijem omogočila tudi združevanje na javnih mestih in krajih do 200 ljudi, trgovine pa ob nedeljah ostajajo zaprte, tako kot tudi diskoteke in nočni klubi. Kacin zagotavlja, da vlada ne bo trpela diskriminacije pri uporabi turističnih bonov, nekomu, ki bi torej rad prišel na počitnice na podlagi bona, ni mogoče zaračunati več in drugače kot običajno.

Od 1. junija dalje bomo že lahko skočili v bazen

28.5.2020: Wizz Air napovedal novi bazi v Larnaki in Milanu, Ciper z nenavadno ponudbo

Madžarski nizkocenovni prevoznik je danes hkrati napovedal novi bazi v Milanu in na Cipru ter nekaj novih poti iz svojega vozlišča v Londonu (Luton). Wizz naj bi kmalu ustanovil tudi svojo novo podružnico v Abu Dabiju. Nova baza v Larnaki bo že 28. (29.) baza letalskega prevoznika, od julija pa bosta na letališču na otoku pristala dva Airbusa A320. Za nas je ta novica posebej zanimiva zaradi tega, ker povezuje Ciper z bližnjim letališčem v Salzburgu. S Cipra prihaja še ena zanimivost, turiste namreč skušajo privabiti z nenavadno ponudbo. Če se turist s Covid-19 okuži na Cipru, mu bo država (in njegovi družini) plačala vse, razen vožnje do letališča ter letalske karte. V tem primeru bi bili zastonj prenočišče, hrana in zdravila.

Ciper je bil v zadnjih tednih omenjen pogostokrat, verjetno tudi zaradi njihovega seznama in naših akcij.

28.5.2020: Iberia letos ne bo letela z Brnika, Lufthansa in hčerinske družbe objavili poti

Letalski prevoznik Iberia, ki je poleti Ljubljano nameraval povezati z Madridom, z Brnika v letu 2020 ne bo letel. Do Španije bo tako treba priti s prestopanjem ali pa iz bližnjih letališč. Kot smo že napovedali, bo letalski prevoznik Austrian Airlines po skoraj treh mesecih prizemljitve vseh letal, znova poletel 15. junija. Svoje poti so predstavili tudi pri Lufthansi in vseh hčerinskih družbah. Urnike si lahko pogledate TUKAJ, aktualne povezave prvih letov z Brnika pa so vam na voljo TUKAJ.

Ljubljana in Madrid letos ne bosta povezana direktno

28.5.2020: Končno: maske niso več obvezne, so priporočene

Direktor Nacionalnega instituta za javno zdravje Milan Krek je sporočil, da maske niso več obvezne, so pa priporočene, če ni mogoče držati varnostne razdalje. Po njegovih besedah nihče ne bo kaznovan zaradi nenošenja, priporoča pa, da si jih nadenete, ko greste v trgovino in s tem zaščitite sebe in druge. Nihče pa za vami ne bo tekel, vam grozil ali pa kaznoval, kaznoval vas bo lahko le virus, še pravi Krek.

Sprostitev ukrepa bo razveselila mnoge Slovence

28.5.2020: Hrvaška sprošča ukrepe: ni več potrebno navesti razloga za vstop v državo

Hrvaška je danes sprostila nekatere ukrepe za prehod meje za državljane desetih članic Evropske unije, poleg Slovenije tudi za Avstrijce, Čehe, Estonce, Latvijce, Litvance, Madžare, Nemce, Poljake in Slovake. Z današnjim dnem torej ne bo več treba navesti razloga za vstop v državo. Po besedah hrvaškega premierja Plenkovića, se tako država odpira za turiste, napovedal pa je, da bodo ta seznam kmalu še razširili. Njihov notranji minister je pojasnil da od sedaj ne bo več potrebno navesti razloga za vstop v državo, še vedno pa bo potrebno sporočiti naslov bivanja v državi, telefonsko številko in elektronski naslov.

28.5.2020: V ponedeljek v šole učenci 4. in 5. razredov OŠ, v sredo preostali razredi, dijaki ostajajo doma!

S prvim junijem se v osnovne šole vračajo učenci 4. in 5. razredov, dva dni kasneje pa še učenci 6., 7. in 8. razredov. Prvi trije razredi in 9. so v šoli sicer spet od 18. oziroma 25. maja. Dijaki bodo ostali doma in nadaljevali s šolanjem na daljavo, razen dijakov zaključnih letnikov srednjih šol, ki imajo pouk od 18. maja naprej. Tako je po predlogu ministrice za šolstvo Simone Kustec danes odločila vlada. V šolo bodo lahko prišli izključno zdravi učenci, mask pa učencem v istem razredu ne bo potrebno nositi. Tako pravi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, ki je dodal, da naj učitelji maske nosijo zaradi lastne zaščite. Ravnatelji vseh šol so že dobili okrožnico z vsemi navodili, ki jih bodo posredovali naprej učiteljem, učencem in staršem, skrčenih razredov pa po novem ne bo več. S ponedeljkom ob upoštevanju vseh ukrepov skrčenih skupin ne bo niti v vrtcih, staršem, ki otrok ne bodo v vrtce vrnili v mesecu juniju, bo stroške krila država (tretji korona paket).

Nekateri šolarji že komaj čakajo ponovno snidenje s sošolci

27.5.2020: Japonska bo subvencionirala počitnice s kar 168 evri na dan

Japonska bo subvencionirala počitnice popotnikom v prizadevanju za oživitev turizma in sicer do kar 20.000 jenov (slabih 169 evrov) na dan v obliki ogromnih popustov in bonov, ki jih bo mogoče uporabiti v lokalnih trgovinah in restavracijah. Subvencija bi v veljavo lahko stopila že konec julija, ko se omilijo potovanja zaradi pandemije s koronavirusom, veljala pa bo za turiste, ki bodo potovanja rezervirali pri japonskih turističnih agencijah, neposredno v hotelih in pa v tradicionalnih gostilnah. Program bo namenjen tudi tujim turistom, subvencije pa ne bodo veljale za potne stroške obiskovalcem iz tujine. Kot smo že poročali, se je število turistov v aprilu zmanjšalo za kar 99,9%. Kako najceneje na Japonsko? S klikom TUKAJ, kjer smo za vas objavili najugodnejše povratne povezave.

Japonci si prizadevajo privabiti čim več turistov

27.5.2020: Znanih nekaj novih informacij glede turističnih bonov

Odbor DZ za delo je na današnji nočni seji potrdil naslednja dopolnila zakona, in sicer natančnejšo opredelitev nastanitvenih obratov, kjer se bo bon lahko koristil: hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas. Prenosljivost bonov bo lahko do drugega kolena: boni bodo prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki. Vse informacije so vam dostopne v članku TUKAJ. Vse koristnike bonov in ponudnike nastanitev vabimo, da se nam pridružite v skupini ?????? z BONOM po SLOVENIJI ??????

Vsak dan je znanih več informacij o turističnih vrednotnicah

27.5.2020: Tudi Islandija s turističnimi boni

Islandija bo, kot Slovenija, svojim državljanom ponudila turistične bone. Res da v precej manjši vrednosti, a vseeno so Islandci z gesto njihove vlade zadovoljni. Vsaka polnoletna oseba bo prejela bon za 5.000 ISK (približno 33 evrov), ki ga bo lahko porabila za domači turizem. Vavčerji bodo veljavni od začetka junija do 31. decembra 2020, unovčljivi pa bodo v turističnih podjetjih vključno z restavracijami, zabavnimi prizorišči, podjetji za izposojo avtomobilov, hoteli, muzeji, savnami, zasebnimi bazeni in kampi. Vlada je za ta ukrep namenila 1,25 milijarde ISK oziroma 8,27 milijona evrov.

Boni bodo prenosljivi, vlada pa bo kmalu zagnala aplikacijo, prek katere bodo Islandci lahko zahtevali svoj kupon, seveda za starejše od 18 let in če imajo islandsko identifikacijsko številko. Turističnim podjetjem, ki delujejo na Islandiji, bo dovoljeno sprejeti največ 20.000 bonov, kar ustreza 100 milijonov ISK (660.000 evrov). Turistični minister Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir je priznal, da je to v prvi vrsti bolj simbolična gesta. Islandcem želi omogočiti potovanje po svoji državi, zlasti glede na to, da bo poletje verjetno precej tišje kot običajno. Upa tudi, da bo ukrep na neki način podpiral manjša turistična podjetja in jih spodbudil, da uvedejo posebne ponudbe za uporabnike bonov.

27.5.2020: Letališče Portorož: V stikih z letalskimi prevozniki

V našem obalnem letališči bodo v četrtek ob 11. uri objavili promocijski video z naslovom “Pristanek v raju”, ki bo predstavil slovensko obalo ter dejavnosti s katerim se bodo lahko turisti ukvarjali. Lani je letališče naštelo rekordnih 29.000 potnikov, letos pa seveda sezono kroji koronavirus. Letališče bi nujno potrebovalo povečanje in obnovo zastarele infrastrukture, posebno so nujni podaljški na stezi, ki bi povečali varnost poletov. Trenutno so v stikih z različnimi prevozniki, ki bi bili pripravljeni leteti na letališče blizu solin.

Se za Aerodrom Portorož obetajo lepši časi?

27.5.2020: Negotova prihodnost letalske družbe Brussels Airlines

Načrt belgijske vlade za reševanje Brussels Airlines bi bil v nasprotju s strogimi pravili v EU o državni pomoči industriji, poroča njihov časopis De Tijd. V samo nekaj dneh bo, glede na lastne izračune, prevozniku Brussels Airlines zmanjkalo denarja. Vsi leti so začasno odpovedani, osebje pa na čakanju, seveda kot posledica pandemije s Covid-19. Letalska družba je k vladi priskočila na pomoč s paketom ukrepov, ki bi stal 290 milijonov evrov, a položaj je zapleten zaradi dejstva, da je Bruselj Airlines del skupine Lufthansa, ki vključuje letalske družbe v Nemčiji, Švici in Avstriji. Belgijska vlada državne pomoči družbi Brussels Airlines noče ponuditi brez jasnih zagotovil, da bi bil denar namenjen samo njim in ne bi izginil v velikanski kotel Lufthanse. Kot rešitev v zameno za pomoč, naj bi vlada našla tako, da bi dobila sedež v odboru Brussels Airlines. To bi vladi zagotovilo veto na vsak načrt, ki bi bil v nasprotju z belgijskimi interesi. Predsednik uprave Lufthanse Carsten Spohr je nakazal, da takemu pogoju ne bo nasprotoval. Lufthansa je z nemško vlado ravno dosegla dogovor, da bo iz Berlina prejela 9 milijard evrov pomoči.
Bo Gargamel ujel Smr… Brussels Airlines?

Tak dogovor pa ne ustreza Evropski uniji. Vztrajajo, da pravila o državni pomoči letalski industriji zahtevajo, da so kakršni koli ukrepi pomoči začasni in ne smejo moteče vplivati ​​na trg. To pomeni, da vlada morda ne bo vskočila na pomoč, poleg tega pa mora sicer vsak načrt pomoči vključevati strategijo izstopa iz tega paketa, ki se bo iztekel v največ šestih letih. Berlinski paket za Lufthanso po drugi strani vključuje 9 milijard evrov pomoči brez glasovalnih pravic. Vlada se bo še naprej pogovarjala s Komisijo, da bi ugotovila, kaj je mogoče. Obeti pa so žal taki, da lahko družba Brussels Airlines v kratkem bankrotira ali pa ji bo na pomoč vsaj kratkočasno priskočila kar Lufthansa.

26.5.2020: Otroci od 4. do 8. razreda OŠ k pouku 1. ali 8. junija

Danes je na ministrstvu za izobraževanje potekal sestanek glede vrnitve vseh osnovnošolcev ter dijakov v šole, a le-ta ni prinesel končne odločitve. Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je povedal, da naj bi to odločitev vlada sprejela v četrtek. Včeraj so se v šole sicer vrnili devetošolci, ki so se pridružili učencem od prvega do tretjega razreda.

Vsi osnovnošolci nazaj v šoli že ta ponedeljek?

26.5.2020: Bazenski kompleksi in zdravilišča mogoče odprti že v prihodnjem tednu?

Številna zdravilišča in bazenski kompleksi se pripravljajo na odprtje v začetku junija, a čisto mogoče je, da bodo morali na to počakati kar to 1. julija. Vsaj tako je nekaj dni nazaj izjavil vladni govorec Jelko Kacin. Odgovor je prišel s strani gospodarskega ministrstva, kjer pravijo, da delajo vse kar je v njihovi moči, da bi se zdravilišča in bazeni odprli že v prihodnjem tednu.

Terme Topolšica

26.5.2020: Srbski ukrep: Prepoved pristajanja črnogorskih letal na Beograjskem letališču

Maščevanje Srbije Črni gori, ker jih ni bilo na njihovem odmevnem seznamu (preberi še starejše novice) se nadaljuje! Srbski mediji so grobo napadli črnogorsko vlado, premierka Ana Brnabić pa je odločitev Podgorice obsodila in državljane Srbije pozvala, naj letos ne hodijo k njim na dopust, če pač niso zaželjeni. Užaljeni so očitno tudi na srbskem direktoratu civilnega letalstva, kjer naj bi sprejeli ukrep, da letala družbe Montenegro Airlines od jutri ne bodo več smela pristajati na beograjskem letališču.

Od jutri naj bi Srbi prepovedali pristajanje letalom družbe Montenegro Airlines

26.5.2020: Od 1. junija naprej se bodo lahko odprli vsi hoteli, fitnes in wellness centri

Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da se bodo v ponedeljek 1. junija odprli čisto vsi hoteli (do sedaj zgolj tisti z manj kot 30 sobami), ponovno pa bodo lahko obratovali fitnes in wellness centri. Nekatere omejitve bodo veljale tudi po koncu epidemije. Trenutno pa še ni jasno, kaj bo z bazeni, vodnimi parki, toplicami in podobnimi kompleksi.

Od 1. junija naprej boste znova lahko odšli v fitnes center

26.5.2020: Srbska premierka jezna na sosede: “Srbi, letos ne hodite v Črno goro”

Srbska premierka Ana Brnabić je pozvala svoje rojake, naj letos ne dopustujejo v Črni gori, saj da tam niso zaželjeni. Premierka je jezna na sosede potem, ko Srbije ni bilo med državami, za katere je Črna gora včeraj napovedala odprtje svojih meja v začetku junija. Črnogorc so včeraj sporočili, da bodo meje odprli za države z odlično epidemiološko sliko. Izpolnjevati bodo morale merila črnogorskega Inštituta za javno zdravje, kar pomeni 25 ali manj obolelih s koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Kot glavnega krivca za to odločitev so Srbi sicer izpostavili predsednika Črne gore Mila Đukanovića in odločitev predstavili, kot napad na Srbijo.

Srbski vrh je zameril Črnogorcem, da njihove države ni na seznamu in svojim prebivalcem tako odsvetujejo počitnikovanje v Črni gori

26.5.2020: Nemčija poziva k odprtju notranjih meja EU do 15. junija

Nemška vlada bo kmalu glasovala o tem, ali bo opozorila o potovanju za 31 evropskih držav odpravila do 15. junija. Seznam vključuje 26 držav v Evropski uniji, skupaj s štirimi državami šengenskega območja, ki niso članice EU (Islandijo, Norveško, Švico in Liechstenstein). Nemčija želi odpraviti svoje opozorilo o potovanju v 31 evropskih držav do 15. junija, če bo to omogočala epidemiološka slika. Zunanji minister Heiko Maas je 17. marca izdal globalno opozorilo o potovanjih, razveljavitev opozorila pa bo predvidoma prišlo še pravočasno v sezoni, da se omogočijo čezmejne poletne počitnice v Evropi. Opozorilo bo nadomeščeno s posameznimi potovalnimi nasveti, možno odpravo omejitev potovanja pa je pozdravilo tudi nemško potovalno združenje. Italijanski zunanji minister je dejal, da bo dan, ko se meje ponovno odprejo, podoben še enemu “dnevu D” za evropski turizem.

26.5.2020: Znane naj bi bile kazni za ponudnike namestitev, ki bodo kršili zakone glede bonov

Po poročanju SIOL-a naj bi predlog zakona predvideval, da je do bona v vrednosti 200 evrov upravičena polnoletna oseba oziroma oseba, ki bo v letu 2020 dopolnila 18 let, s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020. Vsi mlajši bodo upravičeni do bona v vrednosti 50 evrov. Po predlogu zakona slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini do bona ne bodo upravičeni.
Od bona se seveda ne bo plačala dohodnina.

Vlada si je želela, da bi lahko ukrepi iz tretjega svežnja začeli veljati že 1. junija, a s bo to zamaknilo za (slab) mesec. Po sprejemu v državnem zboru mora vlada v osmih dneh pripraviti uredbo, ki bo natančno določila, na kak način bodo boni dodeljeni in kako jih bo mogoče uporabiti. To pa bo morala potrditi še Evropska komisija. Odbor Državnega zbora za delo bo ukrepe obravnaval danes ob polnoči, DZ pa v petek. Znane naj bi bil tudi kazni za ponudnike namestitev, ki bodo kršili zakone glede turističnih bonov – če bodo npr. unovčili bone za storitve, ki niso nočitev ali nočitev z zajtrkom. Pravne osebe bodo lahko kaznovane z globo od treh do 40 tisoč evrov, samostojni podjetniki z globo od 1.500 do 20 tisoč evrov, posameznik, ki dejavnost opravlja samostojno pa z globo od 1.200 do 4.000 evrov. Nadzor bo izvajal tržni inšpektorat .

25.5.2020: Prebivalci Evropske Unije ob vstopu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno!

Vlada je danes na dopisni seji izdala novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COovid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Poglejmo kaj piše v 9. členu (Ukrepi ob vstopu v Slovenijo):

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah članicah EU ali drugih državah schengenskega območja, ki niso na seznamu seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za obdobje 14 dni.

To ne velja za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, za ostale pa se odpravlja postopoma, upoštevaje epidemiološko stanje v državah EU in schengenskega območja in na podlagi dvostranskih tehničnih dogovorov s temi državami ali v okviru splošnega dogovora na ravni EU, če bo ta dosežen hitreje. Vlada s sklepom določi in spreminja seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo. Seznam in njegove spremembe se ažurno objavljajo na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za zunanje zadeve. Na podlagi ocene NIJZ o epidemiološki situaciji in obvestila Ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih tehničnih dogovorih s posamičnimi državami lahko vlada s sklepom seznam dopolni.

Vstop v Republiko Slovenijo se ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2 (povišana telesna temperatura, kašelj, težko dihanje). Po navodilu epidemiološke službe NIJZ na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

Na seznam z državami, ki imajo prost vstop je bila do sedaj uvrščena zgolj Hrvaška. izjeme, ki so objavljene v 17-ih točkah so npr. delovni migranti ali osebe, ki imajo v Sloveniji nepremičnino ter osebe, ki imajo pri nas rezervirano nočitev. Vse izjeme in celoten članek si preberite TUKAJ.

25.5.2020: Luč na koncu tunela za Laudamotion?

Približno 50 zaposlenih iz letalskega prevoznika Laudamotion je danes zjutraj pred sindikatom demonstriralo glede novih ukrepov in zaprtje baze na Dunaju. Nova pogodba naj bi zagotavljala osnovno plačo v višini zgolj 1000 evrov bruto za stevardese, kar je v povprečju 848 evrov neto – seveda precej manj od zajamčene minimalne plače v Avstriji.  Vodstvo Laude je nato zaposlene presenetilo s pisnim obvestilom, da bo zaprtje dunajske baze razveljavljeno, če bo sindikat pogodbo podpisal do četrtka, 28. maja. Izvršna direktorja Laudamotiona in Ryanaira Andreas Gruber in David O’Brien sindikat obtožujeta, da so podatki, ki so jih posredovali medijem lažni. Najnižja osnovna plača za mlajše stevardese zagotavlja zajamčenih 1200 evrov bruto na mesec (brez ur letenja), kar je več kot 1020 evrov neto. Beseda “zajamčeno” je v sporočilu poudarjena z velikimi črkami. Je to mogoče luč na koncu tunela za avstrijskega nizkocenovca?

Bo baza na Dunaju vendarle obstala?

25.5.2020: Uradno: SP v poletih bo v Planici med 11. in 13. decembrom

Na videokonferenci je svet Mednarodne smučarske zveze potrdil, da bo svetovno prvenstvo v poletih v Planici med 11. in 13. decembrom. Po prvotnem načrtu bi moralo prvenstvo potekati v letošnjem marcu, a je bilo takrat odpovedano zaradi pandemije koronavirusa. Omenjal se je tudi datum pred božičem, a so pri FIS očitno popustili pritiskom Švicarjev, ki se z Engelbergom niso hoteli odpovedati tradicionalnemu terminu pred novoletno turnejo.

V sezoni 2020/21 bo Planica na sporedu kar dvakrat. Svetovno prvenstvo v decembru, marca pa še tradicionalni zaključek Svetovnega pokala

25.5.2020: Slovenci gremo v Črno goro lahko že v začetku junija

Črna gora je sporočila, da bo v začetku junija odprla meje za nekatere države, tudi za Slovenijo. Njihov premier Duško Marković je povedal, da bodo meje odprli za države z odlično epidemiološko sliko. Izpolnjevati bodo morale merila črnogorskega Inštituta za javno zdravje, kar pomeni 25 ali manj obolelih s koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Poleg Slovenije bo Črna gora meje odprla še za Albanijo, Avstrijo, Češko, Grčijo, Hrvaško, Madžarsko, Nemčijo in Poljsko, Srbije ni na tem seznamu. Točnega datuma še niso razkrili. Veselijo nas tudi ugodne cene povezav direktno z Brnika do Podgorice oziroma Tivata. Kdaj bomo lahko odleteli iz našega največjega letališča, si preberite TUKAJ. Let z Brnika + 8 nočitev za 180 evrov?!? Sliši se super, mar ne?

Boka Kotorska

25.5.2020: Brussels Airlines predstavil 59 poletnih povezav, Austrian Airlines preklicali vse lete do 14. junija

Belgijski prevoznik je na svoji spletni strani objavil 59 destinacij, ki jih bodo poleti povezali. Med njimi je seveda tudi Ljubljana. Prva letala se bodo med oblake podala 15. junija. Tudi avstrijska letalska družba Austrian Airlines bo prvič poletela v sredini junija, kajti spet so svoje prve lete prestavili za dva tedna. To je posledica trenutnega zaprtja meja držav EU za ljudi zunaj EU. Če je ne bodo podaljšali bi morala biti ta odpoved zadnja.

25.5.2020: Zakaj Avstrija ne odpre meje s Slovenijo?

Slovenski notranji minister Aleš Hojs se je danes po telefonu pogovarjal z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem, ki je navedel dva razloga zakaj Avstrijci meje s Slovenijo še ne bodo odprli. Skrbi ga, da bi državljani Italije prišli v Avstrijo prek Slovenije, obenem pa se boji nezakonitih migracij. No, mi imamo v mislih še tretji razlog, in sicer naj bi Avstrijci letos skušali svoje turistične zmogljivosti napolniti predvsem z domačimi gosti in jim preprečiti pot na jug.

Avstrijci naj bi letos večinoma počitnikovali doma

25.5.2020: Air Serbia je objavila urnik prvih letov

Srbski nacionalni prevoznik je potrdil, da bo ponovno vzpostavil operacije od Beograda do Aten, Barcelone, Berlina, Bruslja, Bukarešte, Dusseldorfa, Kopenhagna, Istanbula, Larnake, Milana, Stockholma, Sofije, Stuttgarta, Prage, Rima, Tel Aviva, Soluna, Tirane in Zagreba med 15. in 21. junijem. Ti bodo dopolnili štiri poti, ki jih je Air Serbia nadaljevala prejšnji teden, ko je Beograd povezal s Frankfurtom, Dunajem, London (Heathrow) in Zürichom ter cilji, ki bodo ponovno dosegljivi v naslednjih dveh tednih. Med njimi so Amsterdam, Pariz, Ljubljana, Banja Luka, Sarajevo, Skopje, Podgorica, Tivat in New York. Celotni urnik prvih letov objavljamo spodaj. 29. maja bosta Beograd in Brnik ponovno povezana.

25.5.2020: Mongolija v karanteni, dokler ne najdejo cepiva za Covid-19

V ponedeljek je njihov premier Ukhnaagiin Khürelsükh dejal, da naj bi Mongolija ostala v karanteni, dokler ne najdejo cepivo za koronavirus. Država v osrčju Azije med Rusijo in Kitajsko, je bila ena prvih, ki je zaprla svoje meje, da bi se zaščitila pred pandemijo. Drugi ukrepi za omejitev širjenja virusa vključujejo prepoved otrokom mlajšim od 12 let obisk trgovskih centrov in restavracij, obvezne maske za obraz v javnosti ter zaprtje univerz, šol in celotnega izobraževanja do septembra. “Država bo držala pravila o karanteni, dokler cepivo ne bo na voljo,” je premier dejal novinarjem v državnem parlamentu. Na tisoče Mongolcev še vedno ostaja nasedlo v tujini, potem ko je država dejala, da se lahko vrnejo samo ranljive skupine (nosečnice, starejši, otroki s starši in tisti z resnimi zdravstvenimi težavami).

Mongolija ostaja v karanteni

Južno od Mongolije pa se življenje ponovno vrača v stare tirnice. Na Kitajskem so se ponovno odprli nekateri nočni klubi, v Šanghaju so lahko obiskovalci kluba znova plesali in se družili brez kakršne koli omejitve distanciranja, zaposleni pa so še vedno morali nositi maske.

25.5.2020: Uradno: Španija bo od 1. julija ukinila karantene za tuje državljane

Španija bo odpravila karanteno za tiste, ki vstopajo v državo s 1. julijem. To je pravkar potrdila njihova vlada. Trenutno morajo popotniki iz tujine ob prihodu opraviti 14-dnevno samoizolacijo. V soboto je premier Pedro Sánchez dejal, da se bo država ponovno odprla za turiste od julija.

Očitno bo torej obisk otokov in celinske Španije res mogoč že od 1. julija naprej

25.5.2020: Je to konec družbe GoOpti? Bodo stranke ostale brez denarja? Objavljamo pismo bivših zaposlenih

V preteklih novicah smo že pisali o družbi GoOpti, ki naj bi odpovedala vse skupinske prevoze v letošnjem letu. Zasledil smo tudi objave jeznih strank na družbenih omrežjih, da ne bodo dobili vračila denarja za celotne nakupe preko različnih kod s popusti. Kot kaže se bo najverjetneje odvil najslabši možni scenarij in se družbi morda obeta celo bridki konec? Kot poroča Požarreport.si, naj stranke takoj zahtevajo celotni znesek nakupa nazaj, preden bo prepozno! Prejeli so namreč pismo razočaranih bivših zaposlenih pri prevozniku, ki se ga zagotovo splača prebrati v celotu. Objavljamo ga TUKAJ, spodaj pa še izvleček.

Bodo stranke ostale brez vrnjenega denarja? Sprva so jim obljubili vrednotnice za potovanja v prihodnjih letih

Direktor Marko Guček je za časnik Finance povedal, da naj bi danes novi investitorji kupili družbo, po informacijah naj bi šlo za irskega državljana, ki že nekaj časa živi v Sloveniji in ima res podjetje s solastništvom v Omanu.

24.5.2020: Francozi državljanom priporočajo dopustovanje doma

Francozi še vedno lahko odpotujejo zgolj 100 kilometrov od svojega doma, vlada pa bo prihodnji teden oznanila ali bodo to prepoved omilili. Na nekaterih ministrstvih so mnenja, da naj letos državljani Francije dopustujejo doma, rezervacije na tujem naj ne bi priporočali. V Italiji pa oblasti kritizirajo vedenje mladih, ki naj ne bi upoštevali varnostnih razdalj ter se zbirali na prostem navkljub prepovedim. V nekaterih mestih so zato odredili zaprtje lokalov že ob 21.30.

Francozi so letos pozvani k dopustovanju doma

24.5.2020: Turisti gredo od 9. junija znova lahko na Ciper, od 20. junija brez potrdila

Ciper je objavil seznam 19 držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija z letalom pripotovali v to državo v sredozemskem morju. Na seznamu je za razliko od grškega tudi Slovenija. A za vstop bodo vsi turisti potrebovali več tri dni staro potrdilo o negativnosti s koronavirusom. Od 20. junija naprej to potrdilo ne bo več potrebno. Hoteli se bodo odprli 1. junija.

Po 20. juniju bomo brez omejitev lahko odšli na Ciper

24.5.2020: Portugalska vrata so odprta za turiste

“Portugalska vrata so odprta za turiste.” Tako je v petek dejal zunanji minister Augusto Santos Silva in dodal, da so turisti na Portugalskem dobrodošli. Na letališčih bodo uvedli nekaj zdravstvenih pregledov, a za tiste, ki letijo, ne bo obvezne karantene. Komentarji ministra so se pojavile dan zatem, ko je britanska nizkocenovna letalska družba EasyJet, ki deluje v različnih portugalskih mestih, dejala, da bo prihodnji mesec znova zagnala manjše število letov. V začetku maja je portugalski nacionalni prevoznik TAP nadaljeval z nekaterimi mednarodnimi povezavami v London in Pariz. Poleti v Evropsko unijo in zunaj nje so še vedno začasno prekinjeni do 15. junija, s par izjemami, kot so nekatere povratne poti iz portugalsko govorečih držav, kot je npr. Brazilija. Špansko-portugalska kopenska meja je od marca za turiste zaprta, tako pa bo ostalo vsaj do sredine junija.
 

23.5.2020: Kaj takega! Letalo iz Nemčije ni moglo pristati v ItalijiZares nenavadna stvar se je danes pripetila potnikom, ki so se odpravili iz Düsseldorfa na Sardinijo. Letalo Airbus A320 družbe Eurowings bi moralo danes zjutraj pristati na letališču Olbia Costa Smeralda, a se je moralo obrniti obrniti vse do Nemčije, saj ni dobilo dovoljenja za pristanek na italijanskem letališču. Časnik Corriere della Sera razkriva, da je italijansko ministrstvo za infrastrukturo in promet z začetkom druge faze koronavirusa v nujnih primerih ponovno odprlo letališče za komercialni letalski promet na otok, vendar se je regija nekaj ur pozneje odločila, da umakne to odločitev. Ne zavedajoč se razmer, je letalo na Sardinijo odletelo zgodaj zjutraj. Po podatkih Flightradar24 je letalo krožilo okrog letališča 40 minut, nato pa se odpravilo nazaj proti severu in pristalo na letališču v Düsseldorfu štiri ure po začetnem vzletu z nemškega letališča. Naslednji povratni let med Olbijo in Düsseldorfom je bil odpovedan.

Štiri ure je bilo letalo v zraku, nato pa pristalo nazaj v Nemčiji23.5.2020: Španija se za turiste odpre 1. julijaV juliju boste spet lahko obiskali Kanarske otoke, Mallorco, Barcelono, Madrid in ostale španske destinacije. Njihov premier je danes sporočil, da se Španija za turiste odpre 1. julija. Plaže letos zagotovo ne bodo prenatrpane, kajti kapaciteta bo povsod vsaj prepolovljena. V Andaluziji npr. razmišljajo omejiti čas, ko je oseba lahko na plaži na štiri ure.

Julija boste lahko obiskali tudi Kanarske oroke23.5.2020: Neuradno: Grčija se za tujce odpre že 15. junija, Slovenije ni na seznamuGrčija bo zaradi dobre epidemiološke slike mednarodni turizem zagnala že 15. junija, ko bo omogočila prihod turistov iz dvajsetih držav. Sprva so prve turiste v državo nameravali spustiti 1. julija. Različni grški mediji poročajo o drugačnih seznamih, nekaj nejasnosti se pojavlja pri omembi Nemčije. Na seznamu so še: Albanija, Avstralija, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Danska, Hrvaška, Izrael, Japonska, Kitajska, Madžarska, Norveška, Poljska, Romunija, Severna Makedonija, Slovaška in Srbija. Naše države kar nekoliko presenetljivo ni na seznamu, kljub razglasitvi konca epidemije. Na uradne informacije iz Grčije še čakamo, zanimivo pa bo spremljati ali se bo uradna Slovenija na to odzvala. Seznam naj bi razširili 1. julija in nato še 15. julija.

Ni še jasno, kdaj bodo Slovenci lahko počitnikovali v Grčiji

23.5.2020: Kurz: Meje z Italijo in Slovenijo se ne bodo odprle hitro

Italija poziva Avstrijo k čimprejšnjemu odprtju meja. Avstrijski kancler Sebastian Kurz pravi, da so počitnice v Avstriji varne. Italijani mu odgovarjajo, da so varne tudi pri njih. Do odločitve Avstrije, da 15. junija še ne bo odprla meje z Italijo in Slovenijo, so kritični tudi nekateri italijanski evroposlanci, a Kurz ostaja neomajen: “Kot zvezna vlada želimo narediti vse, kar je v naši moči, da oglašujemo počitnice v Avstriji in pokažemo ljudem, da so počitnice v Avstriji varne. Ne bomo odprli svojih meja državam, ki še ne nadzorujejo razmer. Naredili bomo vse, kar lahko, da ne bomo ogrozili zdravja ljudi. Meje z Italijo in Slovenijo se ne bodo odprle tako hitro, ker so občutljive.”

Z Avstrijci se ne strinja italijanski minister za evropske zadeve Enzo Amendola: “Zapiranje zunanjih meja za spodbujanje turizma v Avstriji se mi ne zdi smiselna ideja. Z Evropsko komisijo za usklajeno upravljanje meja sodelujemo na podlagi epidemioloških podatkov. Ni čas za reklame ali enostranske razglasitve, ampak za intenzivno delo, da bi Evropo združili v tej občutljivi fazi.”

23.5.2020: Letališče v Nišu spet odprto, Emirates iz Zagreba ne bo letel pred 1. avgustom

Letališče v Nišu se je včeraj ponovno odprlo za komercialni promet, prvi polet pa so opravili pri madžarskem nizkocenovcu Wizz Air, ki je Dortmund znova povezal z mestom na jugovzhodu Srbije. Wizz Air bo s preostankom svoje flote z Niša spet poletel v prvem junijskem tednu (prvi let z Brnika v Niš je predviden 31. julija). Družba Ryanair medtem na NIš še ne načrtuje vrnitve, Air Serbia pa bo s svoje baze začela obratovati v naslednjem mesecu. Še skok k družbi iz ZAE. Prevoznik Emirates je spet prestavil začetek letov iz Zagreba. Sezonska linija bi morala začeti obratovati na prvi dan poletnega voznega reda, a se to zaradi pandemije s Covid-19 ni zgodilo, družba pa je nato večkrat prestavila začetek obratovanja, najnovejše informacije so bile, da se bo to zgodilo 1. julija. Ponavadi so Dubaj in Zagreb povezovali dnevno, sedaj pa so zaradi zmanjšanega povpraševanja leti prestavljeni na 1. avgust, ko naj bi linija začela obratovati s samo štirimi leti na teden (ponedeljek, torek, četrtek in sobota). Na progi so napovedana letala B47-300ER s kapaciteto 354 sedežev. Obstaja sicer velika verjetnost, da se Emirates v tej sezoni splh ne bo vrnil v hrvaško prestolnico.

Letališče Konstantin Veliki – Niš

23.5.2020: Air Baltic bo 2. junija začel leteti z Dunaja

Air Baltic bo že v ponedeljek ponovno obudil nekatere lete s svojimi Airbusi A2020-300 po dolgi prekinitvi zaradi koronavirusa, ko bodo iz Rige leteli v Amsterdam, Helsinke in München. Glavno mesto Latvije bo z Dunajem povezano od 8. junija naprej (dnevni leti), od 2. junija naprej pa bodo trikrat tedensko na voljo leti iz Talina.

23.5.2020: Italija s 60-odstotnimi subvencijami za nakup kolesa

Slovenija bo turizem financirala s turističnimi boni za prebivalce, pri naši zahodni sosedi pa so ubrali nekoliko drugačno taktiko. Želijo si še bolj zdravega načina življenja prebivalcev v teh “pokarantenskih” časih, obenem pa v večjih mestih zmanjšati število avtomobilov na cesti. Ker so Italijani pravi kolesarski narod, država v mestih z več kot 50.000 prebivalcev subvencionira nakup koles, in sicer največ 60 odstotkov vrednosti novega kolesa oziroma največ 500 evrov. V zadnjih dveh tednih so tako v celotni državi prodali toliko koles kot lani v dveh mesecih. Razlogi za višjo prodajo so zagotovo tudi strah pred okužbo na avtobusih in vlakih ter dva meseca stroge karantene, ko kolesarjenje ni bilo mogoče. Italijanska vlada je v zadnjem svežnju pomoči ukrepu subvencioniranja nakupa koles namenila 120 milijonov evrov. V Rimu so v preteklih dneh potegnili za 150 kilometrov začasnih kolesarskih stez, v Emiliji-Romanji pa so vsem, ki se bodo v službo vozili s kolesom, obljubili še 50 evrov mesečnega dodatka k plači, uporabnikom vlaka pa po 300 evrov pomoči za nakup zložljivih koles za prevoz med postajo in službo.

Ob nakupu kolesa so Italijani dobili kar 60% subvencije (slika je simbolična)

23.5.2020: Air Canada ukinila številne poletne povezave z Evropo

Kanadski letalski prevoznik je objavil načrt poletnih letov. Najbolj žalosti dejstvo, da je ogromno poletnih povezav z Evropo letos ukinjenih, ostale so večinoma le povezave, ki ne vključujejo sezonskih poletnih letov. V letošnjem poletju so ukinjene povezave iz:
– Montreala v: Barcelono, Bordeaux, Bukarešto, Lyon, Marseille, Nico, Reykjavik in Dunaj
– Toronta v: Bukarešto, Budimpešto, Edinburgh, Glasgow, Manchester, Milano, Porto, Prago, Reykjavik, Benetke, Varšavo in Zagreb
– Vancouvra v: Dublin in Pariz
Ostale linije bodo delovale po sledečem urniku:
Calgary – Frankfurt eff 01JUL20 3 weekly 787-9 (7 weekly from 01AUG20)
Calgary – London Heathrow eff 01AUG20 5 weekly 400-seater 777-300ER (1 daily from 22AUG20)
Montreal – Athens eff 01JUL20 Seasonal service, 2 weekly 787-8 (1 daily from 01AUG20; Replacing rouge 767)
Montreal – Brussels eff 15MAY20 3 weekly 787-9 (A330-300 from 02JUN20, 1 daily 787-9 from 24JUN20)
Montreal – Frankfurt 4 weekly 787-9 (1 daily 787-9 from 01JUN20, 1 daily A330-300 from 24JUN20, 1 daily 787-8/-9 from 01AUG20)
Montreal – Geneva eff 03JUL20 3 weekly 787-8 (1 daily A330-300 from 01AUG20)
Montreal – Lisbon eff 03JUL20 2 weekly A330-300, replacing rouge 767 (5 weekly from 02AUG20)
Montreal – London Heathrow 3 weekly A330-300 (5 weekly from 01JUL20, 1 daily 400-seater 777-300ER from 01AUG20)
Montreal – Paris CDG 1 daily 787-9 (400-seater 777-300ER from 24JUN20)
Montreal – Rome eff 03JUL20 2 weekly 787-8 (1 daily 450-seater 777-300ER from 01AUG20)
Montreal – Toulouse Planned new 5 weekly service from 04JUN20 cancelled
Ottawa – London Heathrow eff 01AUG20 1 daily A330-300
Toronto – Amsterdam eff 02JUL20 3 weekly 787-9 (1 daily 777-200LR from 01AUG20)
Toronto – Athens eff 03JUL20 2 weekly 787-8 (1 daily from 01AUG20; replacing rouge 767)
Toronto – Barcelona eff 01AUG20 1 daily A330-300 (replacing rouge 767)
Toronto – Brussels New route begins on 25OCT20, 787-8 operating
Toronto – Copenhagen Service cancelled until 26OCT20
Toronto – Dublin eff 01JUL20 4 weekly 787-9 (1 daily from 31JUL20)
Toronto – Frankfurt 1 daily 400-seater 777-300ER (2nd daily resumes with 787-9 from 01AUG20)
Toronto – Lisbon eff 01JUL20 2 weekly A330-300 (5 weekly from 01AUG20; replacing rouge 767)
Toronto – London Heathrow 1 daily 400-seater 777-300ER (2 daily 777-300ER from 01JUL20, 4 daily 777/787-8/A330-300 from 01AUG20)
Toronto – Madrid Service cancelled until 23OCT20
Toronto – Munich eff 25JUN20 3 weekly 787-9 (1 daily A330-300 from 01AUG20)
Toronto – Paris CDG eff 01AUG20 1 daily 450-seater 777-300ER
Toronto – Port of Spain eff 10SEP20 2 weekly rouge A319
Toronto – Rome eff 02JUL20 2 weekly 787-8 (1 daily 450-seater 777-300ER from 01AUG20)
Toronto – Vienna eff 01AUG20 1 daily 787-9
Toronto – Zurich 3 weekly 787-9 (4 weekly from 07JUN20, 5 weekly from 02JUL20, 1 daily 400-seater 777-300ER from 01AUG20)
Vancouver – Frankfurt eff 01AUG20 1 daily 400-seater 777-300ER
Vancouver – London Heathrow 3 weekly 787-8 (4 weekly 787-9 from 02JUN20, 1 daily 787-9 from 01JUL20, 1 daily 400-seater 777-300ER from 01AUG20)
Vancouver – Zurich eff 01AUG20 5 weekly 787-9
Air Canada je za letošnje poletje ukinil številne povezave z Evropo

Še zanimivost iz ZDA. V tem trenutku ima dovoljenje za mednarodne lete le sledečih 12 letališč: JFK (New York), EWR (Newark), IAD (Washington DC), BOS (Boston), ORD (Chicago), DTW (Detroit), MIA (Miami), ATL (Atlanta), DFW (Dallas), LAX (Los Angeles), SEA (Seattle), SFO (San Francisco) in HNL (Honolulu).

23.5.2020: Od 8. junija naprej 14-dnevna karantena ob vstopu v Veliko Britanijo 

Popotniki, ki prihajajo v Veliko Britanijo od 8. junija naprej, bodo morali oblastem sporočiti, kje bodo 14 dni nastanjeni in se soočiti z morebitnim preverjanjem. Pričakuje se, da bodo vsi novi prišleki, vključno z državljani Velike Britanije, izpolnili spletni obrazec za iskanje kontaktnih podatkov, vključno s podatki o potovanju. Kdor tega ne bo izpolnil ali pa ga ob kontroli ne bo na zapisanem naslovu, bo lahko kaznovan z globo v višini 1.000 funtov.

22.5.2020: V šolo kmalu vsi osnovnošolci?

Vladni govorec Jelko Kacin je zaradi dobre epidemiološke slike zadnjih dni povedal, da se pogovarjajo o vrnitvi vseh osnovnošolcev v šolo. Več bo znanega prihodnji teden, kot datum pa nekateri omenjajo ponedeljek 1. junija. Ta ponedeljek se sicer v šolske klopi vračajo učenci 9. razredov osnovnih šol, medtem ko so učenci prve triade že v šoli. Kacin: “V ponedeljek bomo organizirali tiskovno konferenco, kjer bosta direktor zavoda za šolstvo, ki bo ocenil prvi teden zagona vrtcev in šol, ter glavni epidemiolog NIJZ. Z njima se bomo pogovarjali, kako naprej. Če bi prišlo do dogovora, sredi tedna načrtujemo tudi navzočnost šolske ministrice.”

Večina učencev že komaj čaka vrnitve v šolske klopi

22.5.2020: Z enim bonom se bo lahko “plačalo” tudi prenočitve več ljudi

Sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija pojasnil nekaj podrobnosti glede turističnih bonov. Povedal je, da zdaj potekajo pogovori s pristojnimi institucijami (Ajpes, Furs) ter s hotelirji, da bi nato izvedba potekala čim bolj gladko. Shemo državne pomoči morajo pred tem prijaviti tudi na Evropsko komisijo, a pričakujejo, da bo to potekalo hitro, tako, da bodo boni verjetno v uporabi proti koncu junija. Svoj bon bomo uveljavili direktno pri ponudniku s svojo davčno številko. Pri plačilu bo tako račun za 200 evrov nižji, naša stvar pa bo koliko ljudi bo z nami prenočevalo. Zajc pravi, da bo pri prenosljivosti bonov treba doreči še kar nekaj stvari, tako da do zlorab ne bi prihajalo. Ta prenos želijo urediti zato, da bodo tisti, ki morda kljub vsemu ne morejo na dopust, ta bon lahko poklonili svojim otrokom ali vnukom. Boni bodo unovčljivi pri ponudnikih, ki ponujajo prenočitev oziroma prenočitev z zajtrkom in ki so vpisani v register ponudnikov pri Ajpesu.

22.5.2020: Osrednja Laudamotion baza na Dunaju se zapira!

Ryanair bo v petek 29. maja zaprl osrednjo bazo svoje hčerinske družbe Laudamotion na Dunaju, potem ko je prometni sindikat zavrnil znižanje plač za zaposlene pri tem avstrijskem nizkocenovniku, ki ga je kriza s Covid-19 močno prizadela.Laudamotion je v petek dejal, da bo zaprl svojo osrednjo bazo na Dunaju. Po navedbah letalske družbe bi novinci kabinskega osebja (mlajše kabinske posadke) z novo kolektivno pogodbo prejeli povprečni letni dohodek v višini 24.450 evrov, pilot (kapitan) pa okoli 117.000 evrov. Sindikat je govoril o mesečni izhodiščni plači za stevardeso v višini 848 evrov, kar je seveda pod zajamčenim minimalnim dohodkom države. Pri Laudi močno obžalujejo izgubo več kot 300 delovnih mest za svojo ekipo ter zaprtje baze na Dunaju. Letalska družba ima še tri manjše baze – dve v Nemčiji, v Düsseldorfu in Stuttgartu in eno v Palmi de Mallorci v Španiji.

Glavna baza na Dunaju se zapre 29. maja

22.5.2020: Danes pogovor Slovenije in Hrvaške o odpiranju meje

Zunanji minister Anže Logar se bo dopoldne na mejnem prehodu Dragonja srečal s hrvaškim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom. Govorila bosta o ukrepih za odpiranje meje med Slovenijo in Hrvaško ter ukrepih, ki bodo omogočali lažji prehod v turistično sezono. Vstop v Slovenijo brez omejitev je trenutno mogoč le iz Hrvaške, kamor gredo Slovenci lahko samo z dokazilom o rezervirani namestitvi ali pa podatkom o lastništvu nepremičnine oziroma plovila. Zunanja ministra se bosta pogovarjala o odpiranju meje. Minister Logar za Radio Slovenija: “V bistvu bova pregledala izvajanje tega medsebojnega sodelovanja in iskala ali pa izpostavila problemske točke, kjer so, zato da se to čim prej odpravi.” Vladni govornik Jelko Kacin je v četrtek na vladni novinarski konferenci dejal, da naj bi do konca tega tedna s Hrvaško parafirali protokol, kako naj poteka čim učinkovitejše prehajanje meje med Slovenijo in Hrvaško. V pripravi je tudi nov poseben sistem, ki bo omogočil, da zlasti tisti, ki večkrat potujejo na Hrvaško in lastniki nepremičnin oziroma plovil, ne bodo več zadrževani, saj bo njihova lokacija že v sistemu.

22.5.2020: Japonska naj bi pokrila polovico potnih stroškov vseh turistov

Japonska je ena izmed turistično najbolj zanimivih in fascinantnih držav, sedaj pa imajo v deželi vzhajajočega sonca načrt, kako pridobiti čim več turistov, ko se meje spet odprejo. Japonski Times poroča o ustvarjalnem načrtu tamkajšnje vlade za privabljanje obiskovalcev. Država naj bi pokrila polovico potnih stroškov vseh turistov. Program bi se lahko začel izvajati že julija, zanj pa naj bi bilo namenjenih približno 11,5 milijarde evrov. O podrobnostih zaenkrat še ni jasno več. Kot smo poročali je Japonska zabeležila kar 99,9-odstotno znižanje turistov v letošnjem aprilu, ki je običajno eden najbolj priljubljenih mesecev v letu (2900 tujih obiskovalcev). Tudi Japonskih turistov v tujini je bilo aprila močno zmanjšano (kar za 99,8%). Japonsko je takrat zapustilo le 3900 japonskih državljanov.

Tokio

Precej bolj pesimistične pa so napovedi glede Olimpijskih iger, ki bi se morale odvijati že v letošnjem poletju in so prestavljene v leto 2021. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach pravi, da bo treba igre odpovedati, če se ne bodo odvile v naslednjem poletju, rezervni načrt naj ne bi obstajal. Nekateri predlagajo, da bi morali Japonci igre organizirati za zaprtimi vrati, kar pa Bach zavrača. Po njegovem mnenju je olimpijski duh to, da združuje navijače in da Olimpijske igre brez gledalcev ne bi bile, to kar si želijo.

22.5.2020: Tanzanija je že odprta za turiste

Tanzanija je od 1. maja naprej zaznala zgolj 29 okuženih s Covid-19 in je po mnenju predsednika Johna Magufulija varna. Turisti lahko zato zdaj brez vseh omejitev pridejo v to vzhodnoafriško državo. Potrebna je samo socialna distanca in nošenje mask v nekaterih prostorih. Na prihod turistov se pripravlja tudi Kambodža, in sicer od 1. julija naprej.

22.5.2020: Sejšeli prepovedali prihod ladij za križarjenja do konca leta 2021

V okviru križarjenja Sejšelov ne bo mogoče obiskati pred letom 2022, saj bo do takrat na otočju križarkam prepovedalno zasidranje. Ta ukrep so sprejeli na sejšelskem ministrstvu za turizem, da bi preprečili širjenje koronavirusa. V mehiškem Cancunu, priljubljenem letovišču pa bodo po poročanju različnih medijev pričeli z obratovanjem že v juniju. Sprva sicer največ za konvencije ter poroke.

Sejšeli, brez križarjenja do leta 2022

21.5.2020: Turistični boni šele od konca junija naprej

Po najnovejših novicah bodo boni v uporabi šele od konca junija naprej v slovenskih turističnih namestitvah ali namestitvah z zajtrkom. Tako je sporočil državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc, ki upa, da bodo boni lahko v uporabi vsak nekaj dni pred 1. julijem. Kot poročajo številni mediji, je vlada predlog tretjega svežnja protikoronskih ukrepov, ki vključuje tudi turistične bone, potrdila v sredo in ga poslala v DZ. Poslanci ga bodo  obravnavali prihodnji teden, nato pa mora vlada v osmih dneh pripraviti uredbo, ki bo natančno določila, kako bodo boni dodeljeni in kako jih bo mogoče uporabiti. Letos bo večina Slovencev spoznavala poznane in skrite domače kotičke, kajti vsak, ki bo v letošnjem letu dopolnil 18 let, bo dobil turistični bon za 200 evrov. Vsi mladoletni oziroma tudi dojenčki, ki se še bodo rodili v letošnjem letu, bodo prejeli bon za 50 evrov.

21.5.2020: Nova Facebook skupina ??????z BONOM po SLOVENIJI??????

Vse in še več o turističnih bonih v novi Facebook skupini ter spodnjem članku! V skupino ste vabljeni tudi vsi ponudniki turističnih nastanitev!

z BONOM po SLOVENIJI: Bone smo unovčili že 150.000-krat!

21.5.2020: GoOpti v letu 2020 ne bo več nudil skupinskih prevozov!

Slabe novice prihajajo s strani prevoznika GoOpti, ki bo do vključno 31.12.2020 odpovedal vse skupinske prevoze. Vse rezervacije do tega datuma so seveda odpovedane, kupcem pa bodo celoten znesek rezervacije povrnili v obliki 100% kode za popust, ki jo bodo lahko uporabili za prihodnje rezervacije v naslednjih dveh letih, in sicer do 32.12.2022. Prevoznik od 1.7. naprej začne z izvajanjem zasebnih prevozov.

Za prevoze do letališč v letošnjem letu bo potrebno poiskati druge alternative

Objavljamo še izvleček iz sporočila družbe eni izmed strank:

21.5.2020: Turistični boni bodo prenosljivi med člani družine do drugega kolena

To v praksi pomeni, da bodo lahko recimo stari starši bon prenesli na svoje vnuke. Štiričlanska družina z dvema mladoletnima otrokoma bo dobila bone v skupni vrednosti 500 evrov (200€ + 200€ + 50€ + 50€). Med komentarji na naši Facebook strani so se pojavile kritike, da se s kriterijem, da moramo bon porabiti naenkrat, ne bo podprlo nekaterih manjših ponudnikov namestitev. Rešitev je mogoče, da na določeni destinaciji bon porabi ena oseba, na naslednji destinaciji pa druga oseba. Pojavila so se vprašanja glede davčne številke. Zapisano jo imamo na številnih papirjih (recimo na plačilni listi), če pa je ne poznate, jo lahko izveste na vaši najbližji izpostavi FURS-a. Celoten izvleček na vladi sprejetega osnutka zakona o interventnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic epidemije SARS-COV-2 si lahko preberete v novici z dne 20.5. (nekaj novic spodaj), ostale novice glede turističnih bonov pa v novicah z dne 19.5.

Kje boste vi unovčili svoje bone?

21.5.2020: Slovenija bo storila vse, da se stanje na mejah do 1. junija normalizira

Slovenija bo meje s sosednjimi državami odpirala glede na epidemiološke razmere. Zunanji minister Anže Logar je zagotovil, da bo Slovenija naredila vse, kar je v njeni moči, da bo stanje na mejah do 1. junija normalizirano. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je mnenja, da je vsaj del skrbi Avstrije pri odločanju o odpiranju meje s Slovenijo slovenska meja z Italijo. Slovenija bo z avstrijsko stranjo ravnala podobno kot s hrvaško – stroka bo sporočila ves protokol. Zajcu se zdi pomembno tudi, da bodo pravila ob prehajanju mej za vse enaka. Če želiš recimo priti iz Nemčije na Hrvaško, je pomembno, da že v startu veš, da boš cilj lahko dosegel.

21.5.2020: EasyJet naj bi 15. junija nadaljeval lete v Veliki Britaniji in Franciji

Nizkocenovna letalska družba EasyJet naj bi 15. junija obnovila manjše število letov v Združenem kraljestvu in Franciji s povečanimi varnostnimi ukrepi na krovu, vključno z obveznim nošenjem mask za obraz. 30. marca je prevoznik prizemljil celotno floto zaradi situacije s Covid-19. Ko se bo povpraševanje potnikov povečalo bodo nato v nadalnjih tednih dodali več povezav. Objava EasyJet-a prihaja le nekaj dni po tem, ko je letalska družba razkrila, da so hekerji v kibernetskem napadu dostopali do osebnih podatkov devetih milijonov strank, vključno z elektronskimi naslovi in ​​podatki o potovanjih.

Konkurent EasyJet-a Ryanair je prav tako napovedal nadaljevanje letov. Irski prevoznik namerava julija znova zagnati 40% svojih letov na skoraj 1.000 na dan, vendar le s polovičnim številom potnikov med julijem in septembrom, kot je bilo predhodno napovedano.

20.5.2020: Nove spremembe letov z Brnika

V zadnjih dneh je ogromno letalskih družb spremenilo datume prvih poletov z našega največjega letališča. Poročali smo že, da naj bi Turkish Airlines prvič z Brnika poletel šele 13. junija, spremembe pa so naznanili tudi drugi prevozniki. Montenegro Airlines bo Ljubljano s Podgorico prvič povezal 15. junija, Transavia pa Amsterdam 11. junija. Wizz Air bo v Bruselj poletel 16.6., Brussels pa 29.6., medtem ko bo Lufthansa v München prvič letela 1. julija, LOT pa je v Varšavo prvi let s 1.6 prestavil za dva tedna (na 15. junij). Nobenih letov nismo zasledili za lete z Air Serbio v Niš. Je možno, da bo (je) srbski nacionalni prevoznik to linijo ukinil? Več bomo po vsej verjetnosti izvedeli kmalu. Aktualno tabelo prvih letov z Brnika lahko spremljate TUKAJ.

EDIT 21.5.2020: Povezava v Niš bo vzpostavljena 31.7.2020.

Bo povezava z Nišem ukinjena?

20.5.2020: Turkish Airlines ne bo letel pred 10. junijem

Največja svetovna letalska družba bo prizemljila svoja letala vsaj do 4. junija, ko bo začela s prvimi notranjimi leti. Mednarodni potniški prevoz bo mogoč šele 10. junija, tako je namreč sklenila turška vlada. Mnogi so mnenja, da bi sicer družba povezave vzpostavila hitreje. Prvi let z Brnika je sedaj načrtovan 13. junija, vse to pa so zaenkrat samo neuradne informacije.

20.5.2020: Bone bo treba uporabiti naenkrat, veljavni bodo od 1. junija naprej!

Znane so nekatere nove informacije glede turističnih bonov. Seveda bodo najprej morali zakon še potrditi, ampak načeloma jih bomo lahko koristili v obdobju od 1. junija naprej do konca letošnjega leta. Celotni bon bo treba unovčiti direktno pri ponudniku storitve preko naše davčne številke. Namestitveni obrat bo od FURS-a dobil sredstva povrnjena nazaj v osmih dnevih. Rezervacije se bo dalo opraviti tudi pri različnih ponudnikih namestitev (Booking itd.). Bon bomo lahko uporabili samo za nočitve ter za nočitve z zajtrkom v hotelih, kampih in drugih namestitvenih objektih. Vsaka polnoletna oseba bo prejela bon za 200€ (ali oseba, ki bo letos dopolnila 18 let), vsaka mladoletna pa 50€. Boni bodo v družini prenosljivi. Ne bodo se šteli v regres za letni dopust, obenem pa naj ne bi šteli v dohodnino in vplivali na razne dodatke.

Letos bo veliko Slovencev spoznavalo skrite in nekoliko manj skrite kotičke naše države

OBJAVLJAMO CELOTEN IZVLEČEK IZ NA VLADI SPREJETEGA OSNUTKA ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA OMILITEV IN ODPRAVO POSLEDIC EPIDEMIJE SARS-COV-2 (ZIUOOPE):

2.2. Bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma
33. člen (bon za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma)
(1) S tem zakonom se ureja bon z namenom odprave posledic epidemije v turizmu za izboljšanje gospodarskega položaja na področju domače potrošnje turizma (v nadaljevanju: bon).
(2) Upravičenec do bona v višini 200 evrov je oseba, ki je oziroma bo v letu 2020 dopolnila 18 let, s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji na dan 13. marca 2020, ostale osebe, ki ne izpolnjujejo starostnega pogoja, izpolnjujejo pa pogoj glede stalnega prebivališča, so upravičene do bona v višini 50 evrov.
(3) Ponudniki na področju turizma (v nadaljevanju: ponudnik storitev), pri katerih se bon unovči, so za potrebe tega člena subjekti, registrirani v Republiki Sloveniji, vpisani v register nastanitvenih obratov, ki ga vodi Agencija Republike Slovenije za javno pravne evidence in storitve (v nadaljevanju: AJPES), ki opravljajo dejavnosti po Standardni klasifikaciji dejavnosti Uredbe o standardni klasifikaciji dejavnosti (Uradni list RS, št. 69/07 in 17/08) po Prilogi I: Standardna klasifikacija dejavnosti – SKD 2008 in Priloga II: Pojasnila k standardni klasifikaciji dejavnosti – SKD 2008:
– 55.10 – Dejavnost hotelov in drugih podobnih nastanitvenih obratov,
– 55.20 – Dejavnost počitniških domov in podobnih nastanitvenih obratov za kratkotrajno bivanje,
– 55.30 – Dejavnost avtokampov, taborov.
(4) Bon se glasi na upravičenca in se unovči do 31. decembra 2020. Bom je neprenosljiv.
(5) Bon se unovči za nastanitev ali za nastanitev z zajtrkom (v nadaljevanju: storitev).
(6) Če upravičenec bona ne unovči do 31. decembra 2020, ne more zahtevati izplačila bona v denarju od Republike Slovenije.
(7) Ponudnik storitve oziroma upravičenec bo od Finančne uprave Republike Slovenije (v nadaljevanju: FURS) prejel sredstva v višini unovčenega bona. Način unovčitve bona preko informacijskega sistema FURS in povračila sredstev s strani FURS predpiše Vlada Republike Slovenije z uredbo v 8 dneh po uveljavitvi tega zakona.
(8) Sredstva za izplačilo bona za spodbujanje domače potrošnje zagotavlja Republika Slovenija iz proračuna Republike Slovenije.
(9) Ne glede na zakon, ki ureja dohodnino, se od bona ne plača dohodnina.
(11) Bon se ne upošteva za ugotavljanja materialnega položaja vlagatelja in oseb, ki se upoštevajo poleg vlagatelja, v skladu z Zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (Uradni list RS, št. 62/10, 40/11, 40/12 – ZUJF, 57/12 – ZPCP-2D, 14/13, 56/13 – ZŠtip-1, 99/13, 14/15 – ZUUJFO, 57/15, 90/15, 38/16 – odl. US, 51/16 – odl. US, 88/16, 61/17 – ZUPŠ, 75/17, 77/18 in 47/19).
(12) Za namen izvajanja tega člena FURS pridobi podatke pridobi podatke iz registra nastanitvenih obratov o gostih in prenočitvah iz knjige gostov iz baze podatkov eTurizem Agencije Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve:
 zaporedno številko prijave gosta,
 podatke o gostu, in sicer ime in priimek gosta, datum rojstva gosta, spol gosta, državljanstvo gosta in številko in vrsto identifikacijskega dokumenta gosta,
 datum prihoda in odhoda gosta,
 uro prihoda in odhoda gosta,
 datum prijave in odjave gosta,
 podatke o gostitelju, in sicer ime in priimek oziroma naziv gostitelja, matično številko gostitelja oziroma EMŠO gostitelja, ki ni zavezan k vpisu v register nastanitvenih obratov skladno z zakonom, ki ureja gostinsko dejavnost, ter naslov oziroma sedež in poslovni naslov gostitelja,
 podatke o nastanitvenem objektu oziroma obratu, in sicer naziv, naslov ter identifikacijsko številko nastanitvenega obrata iz registra nastanitvenih obratov, če je gostitelj zavezan k vpisu v register nastanitvenih obratov skladno z zakonom, ki ureja gostinsko dejavnost.
 AJPES podatke zagotavlja FURS z neposrednim prevzemom podatkov.
(13) Nadzor nad ponudnikom storitev iz tega člena izvaja Tržni inšpektorat Republike Slovenije v skladu s predpisi, ki urejajo inšpekcijski nadzor. Finančna uprava Republike Slovenije Tržnemu inšpektoratu Republike Slovenije na zahtevo zagotavlja potrebne podatke za izvajanje nadzora:
 podatke o ponudniku storitev: matična številka zasebnika ali pravne osebe in davčna številka;
 podatke o osebi, ki je unovčila bon – upravičencu do bona (gosta): osebno ime upravičenca do bona, davčna številka;
 datum prihoda in odhoda gosta.

20.5.2020: Testiranje za Covid-19 v UKC Ljubljana za 93, v Celju za 94 in v Novem mestu za 99 evrov

Od jutri naprej se bo v Ljubljani mogoče samoplačniško testirati na okužbo s koronavirusom. V kliničnem centru vas bo to prišlo 93 evrov, na testiranje pa se boste morali prijaviti prek spleta. Izvid za vstop v njihove države trenutno zahteva kar nekaj držav (npr. Avstrija). Zaradi izboljšanega epidemiološkega stanja bodo v UKC-ju sicer ukinili poseben korona vhod za urgentno obravnavo bolnikov. Že od prejšnjega tedna se je testirati mogoče v Splošni bolnišnici Celje, kjer boste za to odšteli 94 evrov. V Splošni bolnišnici Novo mesto je testiranje možno od 11.5., vaša denarnica pa bo v tem primeru lažja za 99 evrov.

20.5.2020: Air France 24. junija s prvim letom z Brnika v Pariz 

Letalska družba Air France z zadnjim tednom junija načrtuje ponovno vzpostavitev letov z ljubljanskega letališča. V Pariz bo z Letališča Jožeta Pučnika dvakrat na teden letelo letalo Embraer 190. V sredo, 24. junija, bo iz Ljubljane proti Parizu poletelo ob 12:25 in v Parizu pristalo ob 14:25, v soboto, 27. junija, pa ob 17:55 in v Parizu pristalo ob 19:55. Tisti, ki bodo želeli iz Pariza leteti v Ljubljano, pa bodo s pariškega letališča Charles De Gaulle (CDG) v sredo vzleteli ob 9:50 in v Ljubljani pristali ob 11:40, v soboto pa ob 15:20 in pristali ob 17:10. Pri Air France varnost potnikov in letalskega osebja postavljajo na prvo mesto, zato bodo zanjo poskrbeli s sprejetimi strogimi zaščitnimi ukrepi. Več si preberite v tukajšnjem ČLANKU. Aktualno tabelo prvih letov z Brnika lahko spremljate TUKAJ.

Z Air France se bo v Pariz z Brnika znova letelo 24. junija

20.5.2020: Srbija s petkom odpira vse svoje meje

Srbska vlada bo danes sprejela ukrepe za odpravo vseh omejitev vstopa in zahtev za domačine in tuje državljane, uvedenih med pandemijo s Covid-19, in sicer od petka, 22. maja naprej. Za vstop v Srbijo od petka potrdilo o negativnem testu za koronavirus ne bo več potrebno, odpravljena pa bo tudi karantena ali samoizolacija. Tujim državljanom ne bo več treba pridobiti niti posebnega dovoljenja za vstop v državo. Ta ponedeljek se je za komercialni promet ponovno odprlo letališče v Beogradu. Air Serbia bo jutri nadaljevala komercialne operacije z uvedbo letov v Frankfurt in Zürich. Sprva je nacionalni prevoznik lete načrtoval enkrat na teden, a zaradi povečanega povpraševanja bodo jutri dodali še dva leta do Züricha in dodatnega v Frankfurt. Slovenski državljani bodo lahko v Srbijo vstopili preko Hrvaške ali pa z našega največjega letališča, ko bodo letala v Beograd spet letela. Prvi let v prestolnico Srbije je z Brnika planiran 29. maja.

Beograd

20.5.2020: Meje med ZDA s Kanado in Mehiko bodo zaprte vsaj do 21. junija

Meje med ZDA in Kanado ter ZDA in Mehiko bodo ostale zaprte vsaj še en mesec, dovoljene pa so le nujne poti ter tovorni promet. Ameriški predsednik Donald Trump je dejal, da upajo, da se bodo razmere kmalu normalizirale, njegov kanadski kolega Justin Trudeau je dejal, da je podaljšanje zaprtja meje prebivalcem pomembno zaradi občutka varnosti. Povsem možno je seveda podaljšanje datuma odprtja, ki se lahko zamakne tudi globoko v julij, vse bo odvisno od epidemiološke slike v prihodnjih tednih.

Med ZDA in Kanado še nekaj časa ne bo mogoče prosto prehajati (na sliki most med obema državama z Detroita)

20.5.2020: V Španiji z maskami starejši od šestih let, Japonska aprila brez turistov

V Španiji že velja obvezno nošenje mask za potnike na javnem prometu, prav vsi pa bodo morali od jutri naprej v javnosti nositi maske. S španske vlade so sporočili, da bo to veljalo za vse starejše od šestih let in samo tam, kjer varnostne razdalje ne bo mogoče držati. Iz ZDA poročajo, da so se izpusti toplogrednih plinov v ozračje zaradi pandemije s Covid-19 precej zmanjšali, a na žalost bo to le kratkotrajno, saj izpusti spet naraščajo. V deželi vzhajajočega sonca pa so zabeležili kar 99,99-odstotni upad tujih turistov, na Japonsko je aprila prišlo zgolj slabih 3000 turistov.

Japonsko je v letošnjem aprilu obiskalo le 2900 turistov

19.5.2020: Turistični boni tudi za mladoletne

Vlada je potrdila predloge tretjega “koronapaketa”. Vsi polnoletni državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji bodo po napovedih prejeli vavčer za 200 evrov, katerega bodo lahko porabili v slovenskih hotelih ali kampih. Na plan je prišlo, da bodo bone prijeli tudi otroci, ki v letu 2020 še ne bodo stari 18 let, in sicer za 50 evrov. Štiričlanska družina z dvema otrokoma bo tako od države za dopust prejela 500 evrov. Ekonomist Matej Lahovnik je za TV Slovenija povedal, da verjame, da bodo po njihovih ocenah dodatno potrošili še polovico toliko. Iz tega naslova pričakujejo tudi do 5 milijonov nočitev.

19.5.2020: Boni bodo prenosljivi med ožjimi družinskimi člani

Po zadnjih podatkih naj bi bon za 200 evrov namenjen za prenočitve v domačih nastanitvenih obratih prejeli vsi polnoletni državljani s stalnim prebivališčem v Sloveniji (in tisti, ki bodo letos dopolnili 18 let). Kot poroča Radio Slovenija, naj bi bil bon prenosljiv med ožjimi družinskimi člani (med brati, sestrami, starši in otroki). Vavčer naj ne bi bil v fizični obliki, temveč bo Furs pridobil podatke z registra nastanitev. Bon bo mogoče uporabiti tudi za nočitve z zajtrkom, seveda pa ne bo vplival na regres za letni dopust.

Vrednotnice naj bi bile prenosljive med družinskimi člani

19.5.2020: Avstrija, Češka in Slovaška naj bi skupne meje odprli 15. junija

Sredi junija se v osrednji Evropi obeta nekak “mini šengensko območje”, Slovenije pa na žalost (še) ni zraven. V pogovoru so bili zunanji ministri Avstrije, Češke in Slovaške, k temu naj bi povabili tudi Madžarsko, Slovenije pa niso omenjali. Točno odločitev o odprtju meja bi lahko sprejeli prihodnji teden, ko naj bi tudi določili konkretni datum odprtja meja. Avstrija je do sedaj dogovor o ponovnem odprtju meja dosegla z Nemčijo in Švico. Ob vstopu v Španijo še vedno velja 14-dnevna karantena, turisti pa bodo njihove otoke lahko obiskali šele proti koncu junija. V Franciji razmišljajo o odprtju mej v sredini junija, trenutno pa lahko meje med Francijo in drugimi državami prehajajo samo obmejni prebivalci ter tisti z družinskimi razlogi.

19.5.2020: Kibernetski napad na družbo EasyJet 

Nizkocenovni prevoznik EasyJet je razkril, da so v zelo izpopolnjenem kibernetskem napadu na njihovo družbo, prišli do dostopa do osebnih podatkov kar 9 milijonov strank. Letalska družba se je že opravičila, potem ko so ukradli podatke o kreditnih karticah približno 2200-tim potnikom. Družba je v torek sporočila, da so hekerji lahko videli e-poštne naslove potnikov in podrobnosti o potovanjih ter da bodo prizadete stranke kontaktirali. Podatkov o potnih listih ni bilo odkritih.

Kakšne bodo posledice hekerskih napadov na družbo?

19.5.2020: Finnair z Brnika ne bo letel v letu 2020!

Letalska družba Finnair je zaradi pandemije s Covid-19 prekinila sezonske lete med Helsinki in Ljubljano vse do leta 2020. Prizadevajo si, da bi od 1. julija začeli izvajati storitve v ključnih mestih po Evropi in Aziji, a leti v Ljubljano naj bi se nadaljevali šele 29. marca 2021. V Dubrovnik in Split bodo s Helsinki leteli od 1. avgusta letos, skupno pa se bo raven storitev Finnaira v juliju dvignila na približno 30% običajne zmogljivosti. Kmalu načrtujejo tudi dalje lete v ključne azijske destinacije, nato pa bodo mesečno dodajali nove poti in povečevali frenvenco letov, odvisno od povpraševanja.

19.5.2020: Wizz Air s super akcijo: Svoje počitnice si po norih cenah rezervirate z možnostjo vaše odpovedi!

Super priložnost, da si z boljšim občutkom varnosti rezervirate lete za svoj dopust! Nizkocenovnik Wizz Air danes praznuje 16. rojstni dan, tako da so vse karte znižali za 16%, obenem pa je danes FLEX opcija na voljo za samo 1 evro! Wizz vam z Dunaja in bližnjih letališč ponuja povratne vozovnice po res izjemnih cenah: Izrael 20€, Danska 20€, Norveška 20€, Grčija 28, €Moldavija 30€, Švedska 32€, S. Makedonija 32€, Poljska 32€, Armenija 40€, Ciper 44€, Francija 45€, Portugalska 53€, Islandija 60€, Gruzija 75€, Sicilija 87€, Tenerife 105€ in Kazahstan 109€ so le ene izmed opcij. Preverite povezave in si poiščite svojo sanjsko destinacijo po res norih cenah! Kaj pomeni FLEX opcija in kako lahko brezplačno odpoveš svoj let do 3 ure pred poletom? Vse to in še bolj nore cene letalskih kart si najdeš TUKAJ.

Letošnje počitnice si rezervirajte s FLEX opcijo za 1€ in sami boste lahko brezplačno prestavili datum (in po možnosti tudi destinacijo) do tri ure pred predvidenim letom

19.5.2020: Hrvati lahko znova vstopijo v Slovenijo brez omejitev 

Vlada je včeraj na dopisni seji na seznam držav za prehajanje državne meje brez omejitev uvrstila Hrvaško. Vlada se je na seji seznanila z epidemiološkim stanjem v Republiki Hrvaški, ki ga je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Iz poročila izhaja, da je tveganje za širjenje okužbe Covid-19 v obeh državah primerljivo in posebne omejitve gibanja med obema državama trenutno niso potrebne. Prav tako ni potrebe po izvajanju karantene ali samoizolacije pri prečkanju državne meje.

18.5.2020: Ryanair naj bi že v maju zaprl bazo podružnice Laudamotion na Dunaju

Avstrijska podružnica Laudamotion skupine Ryanair se sooča z “eksistenčno krizo”, njena glavna baza na Dunaju pa naj bi se zaprla pred koncem meseca, je opozoril izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary. Drastični ukrep bi se zgodil 30. maja, če ne bo mogoče doseči dogovora o zmanjšanju stroškov. O’Leary je napovedal, da bo letalska družba krizo Covid-19 preživela le z globokim prestrukturiranjem baze. “Dunajska baza se bo zaprla konec maja, če se avstrijski sindikati ne bodo strinjali z novo kolektivno pogodbo CLA z znižanjem plač in povečanjem produktivnosti pilotov in kabinskega osebja,” je dejal O’Leary. V tem primeru bi brez dela ostalo približno 300 zaposlenih. O’Leary je priznal, da je malo verjetno, da bi sindikati pristali na spremembe, a dejal, da bi lahko dunajska reforma, kjer domuje polovica Laudinih Airbusov, “preživela in uspevala”, če bo dogovor le dosežen.

Usoda nizkocenovnika Lauda je zelo negotova

Ostale baze v Düsseldorfu, Stuttgartu ter Palma de Mallorca bodo še naprej odprte. Laudo je ustanovila legenda motošporta Niki Lauda, kot Laudamotion v začetku leta 2018 po propadu nekdanje podružnice Air Berlin NIKI. Ryanair je sprva prevzel 24,9-odstotni delež, preden je januarja 2019 prevzel polno lastništvo. Načrti družbe pred krizo s Covid-19 so bili visokoleteči: Lauda je nameravala v poletni sezoni 2020 opravljati lete na 73 destinacij iz Dunaja in ponuditi 1,7 milijona odhodnih sedežev.

18.5.2020: Nemci na Mallorci (še) ne morejo do svojih nepremičnin

Čisto drugačna slika, kot pri slovenskih lastnikih nepremičnin na Hrvaškem, je v Španiji, kjer Nemci ne morejo do svojih počitniških hiš ali apartmajev. Mallorca je eden izmed najpriljubljenejših ciljev nemških turistov, lani jih je na otoku počitnikovalo kar 4,5 milijona. Španske oblasti za njih nimajo posluha, ne pomagata pa niti jeza in moledovanje Nemcev. Slednji so ogorčeni, kajti po njihovem mnenju bi jih morali obravnavati drugače, kot ostale turiste, saj že leta plačujejo nepremičninske davke na Balearih. Najbolj glasni menijo, da lahko taka politika marsikoga odvrne od nadaljnjih naložb v otok in opozarjajo, da bo Mallorca revnejša, če turistom ne bodo omogočili dostopa. Španske oblasti je strah pred drugim valom epidemije, zato niso naklonjene hitremu popuščanju ukrepov. Vsak vstop v Španijo prinaša 14-dnevno karanteno, ki bo ostala v veljavi, dokler je v Španiji razglašeno izredno stanje – predvidoma do zadnjih dni junija.

Mallorca je raj za Nemce, a trenutno zelo oddaljen raj

18.5.2020: Ukrepe rahljajo tudi na Irskem

Irska vlada je danes začela vsaj malo rahljati ukrepe za zajezitev Covid-19. V prvi fazi so na delo spet odšli tisti, ki si kruh služijo zunaj, znova pa so se odprle nekatere trgovine, tržnice, vrtni centri in zunanja športna igrišča. Ljudje se lahko po novem zunaj v manjših skupinah srečujejo z ljudmi iz različnih gospodinjstev. Omejitve naj bi postopno odpravljali do avgusta, do druge faze rahljanja pa bodo minili vsaj trije tedni.

18.5.2020: Thai Airways v prisilno poravnavo

Reuters poroča, da nametava tajska vlada na stečajno sodišče predložiti sanacijski načrt za svojega nacionalnega prevoznika, Thai Airways International, namesto da bi že nadaljevala predhodno načrtovano reševanje. Tu gre sedaj za nekako prisilno poravnavo iziroma prestrukturiranje dolgov. Postopek nadomešča prejšnji načrt reševanja, v katerem letalska družba išče 58,1 milijarde batov (1,66 milijarde evrov) posojila, ki bi ga zagotovila vlada.

18.5.2020: Ministri so za odprtje mej

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na pobudo nemškega zunanjega ministra Heika Maasa udeležil videokonference na temo dvigovanja omejitvenih ukrepov na državnih mejah zaradi turističnih potovanj. Na videokonferenci so sodelovali še zunanji ministri Avstrije, Bolgarije, Cipra, Grčije, Hrvaške, Italije, Malte, Portugalske in Španije, kjer državljani Nemčije največ dopustujejo. Ministri so sprejeli skupno izjavo, v kateri so pozdravili priporočila Evropske komisije z dne 13.5.2020 o koordiniranem pristopu za vzpostavitev svobode gibanja in odpravo notranjih mejnih kontrol, ponoven postopni zagon prometnega servisa in turistične dejavnosti ter vzpostavitev zdravstvenih protokolov. Zavzeli so se za tesno sodelovanje in usklajevanje pri rahljanju ukrepov za vzpostavitev prostega gibanja med državami članicami EU. Izpostavili so, da je potrebno poleg svobode gibanja državljanom Evropske unije zagotoviti tudi varno vrnitev domov, zato je potrebno delati na skupnem razumevanju zdravstvenih standardov in postopkov.

Ministri so za odprtje mej. Že kmalu bomo lahko odšli v številne države (npr. na Malto, CIper ali Bolgarijo)

Logar je na konferenci poudaril, da je epidemiološka slika v Sloveniji ugodna in da smo dobro pripravljeni na sprejem turistov v prihodnjih tednih. Maas je v izjavi za Reuters dejal, da upa, da bodo poletne počitnice možne, a na ustrezen in varen način. “15. junija ne bo dan za začetek počitnic, ampak datum, ko se bomo odločali, ali umakniti opozorilo pred potovanji po svetu in ga zamenjati z navodili za potovanja,” je pojasnil Maas in poudaril, da poletni dopust ne bo takšen, kot je bil pred pandemijo novega koronavirusa.

18.5.2020: Boni za 200 evrov tudi študentom in upokojencem?

Slovenski premier Janez Janša je preko svojega Twitter računa sporočil, da ni nikoli nihče rekel, da naj bi upokojenci in študentje ostali brez turističnih bonov. Vlada naj bi zakon sprejela v tem tednu., tako da bomo odgovor na to dobili kaj kmalu. Premier sprašuje državljane ali je bolje, da 300 milijonov evrov vlada nameni za plačilo nadomestil za (ne)zaposlene v turizmu, ki od doma opazujejo hiranje svoje panoge ali da se ista vsota razdeli državljanom, ki nato plačajo storitve v panogi, katera se postavlja na noge in pripravlja na poln zagon. V drugem primeru bi ljudje sami odločali, kje v turizmu se bo porabil denar. Kot smo poročali naj bi bilo bone treba porabiti v Sloveniji, veljavni pa naj bi bili do 31. decembra 2020 ali pa do 28. februarja 2021.

18.5.2020: Ryanair: 14-dnevna karantena je idiotski ukrep

Letalske družbe niso dobro sprejele odločitve britanske vlade, da mora vsaj tujec ob obisku v obvezno 14-dnevno karanteno. Še posebej kritičen je bil izvršni direktor nizkocenovnika Ryanair Michael O’Leary, ki je tovrstno odločitev označil kar za idiotsko in nepredstavljivo. Po njegovem mnenju se vlada s krizo ne spopada najbolje. Britanci so se čez vikend sicer spet lahko podali v parke in zadihali ob svežem zraku in pomladanskem soncu.

14-dnevna karantena v VB moti letalske družbe

18.5.2020: Grki, Francozi in Italijani se spet lahko sprehajajo po plažah

V Italiji so spet lahko odprte vse restavracije, kavarne, trgovine in frizerski saloni, medtem ko se telovadnice, bazeni, kina in gledališča odprejo čez en teden. V Vatikanu so za 200 obiskovalcev na enkrat odprli Baziliko sv. Petra. Znova so se naši zahodni sosedje lahko podali na sprehode, prav tako tudi v Franciji in Grčiji, kjer se je zaradi vročinskega vala na deset tisoče domačinov odpravilo na eno izmed več kot 500 odprtih javnih plaž. V Nemčiji so čez vikend na račun prišli ljubitelji nogometa, ki so si vsaj po TV sprejemnikih znova lahko pogledali tekme svojega priljubljenega kluba v Bundesligi. Tribune so seveda žalostno samevale.

V Grćijo so temperature ta vikend presegle celo 40 stopinj Celzija

18.5.2020: Letalske družbe spet povezujejo Evropo, Afriko in Bližnji vzhod

Glavne letalske družbe, ki delujejo na relacijah med Bližnjim vzhodom, Afriko in Evropo ponovno zaganjajo svoja letala. Katar, Etiopija in ZAE so že v pogovorih z Italijo in Kenijo glede vzpostavitve povezav, glavno vprašanje pa je, kdaj bo kenijska vlada ponovno odprla zračni prostor. Njihova uprava za civilno letalstvo o tem že razmišlja, prav tako pa tudi o odprtju vseh mednarodnih letališč v Keniji (odprla se ne bodo vsaj do 26. maja). Pri družbi Ethiopian Airines so že z jutrišnjim dnem pripravljeni zagnati let do Milana iz Adis Abebe, karte so tako že v prodaji. V to italijansko mesto bi od 24. maja naprej z Dohe lahko leteli tudi pri Qatar Airways, ki sicer nikoli niso prekinili povezave z Rimom. Junija pri družbi razmišljajo o povezavi med Doho in Nairobijem, glavnim mestom Kenije.

18.5.2020: Odpirajo se manjši nastanitveni obrati, kampi in planinske koče

V zaključni fazi je priprava tretjega protikoronskega zakona, kjer bodo posebno pozornost namenili turizmu in gostinstvu z izdajo posebnih bonov, ki jih bo mogoče koristiti pri slovenskih turističnih ponudnikih. Posebni delovni skupini bosta danes po pričakovanjih uskladili ukrepe, vlada pa naj bi zakone potrdila jutri. Podjetjem iz vseh panog bo na voljo subvencioniranje skrajšanega delovnega časa oziroma do polovice delovnega časa posameznega delavca, to bo financirano iz evropskih sredstev. Od danes se lahko odprejo čisto vse trgovine in manjši nastanitveni obrati, kampi in planinske koče, prav tako pa gostinci lahko strežejo gostom v notranjostih lokalov. Delovati bodo lahko začele tudi turistične agencije, turistični vodniki in številni drugi ponudniki turističnih produktov. Približno polovica predšolskih otrok se vrača v vrtec, šole pa odpirajo vrata učencem prvih treh razredov. Dijaki zaključnih letnikov srednjih šol se lahko od danes z učitelji pripravljajo na zaključne in maturitetne izpite v razredu. Vsi bodo sicer morali delovati v skladu s strogimi higienskimi standardi.

Od danes so spet lahko odprte planinske koče

Na javnih krajih je od danes z novim odlokom dovoljeno zbiranje do 50 ljudi, če je med njimi mogoče zagotoviti ustrezno razdaljo v skladu z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Spoštovanje ukrepov mora zagotoviti organizator prireditve. Še vedno pa so začasno prepovedana zbiranja na javnih krajih, pri katerih ni mogoče preprečiti minimalnih stikov ter zagotoviti izvajanja ukrepov. Tako so še vedno prepovedane npr. veselice in koncerti, na katerih ljudje sodelujejo s plesom, so pojasnili na vladi. Prav tako z drugimi odloki ostajajo prepovedana zbiranja v diskotekah in aktivnosti na vodi, prepovedana ostaja prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih.

Znova se odprejo tudi notranji prostori lokalov 

17.5.2020: Le še danes po 23. uri imajo zdravstveni delavci možnost, da dobijo letalske karte 

Letalska družba Qatar Airways se želi z zares lepo gesto zahvaliti številnim zdravstvenim delavcem, ki so v času pandemije s Covid-19 skrbeli za vse okužene. V zahvalo od 12. maja zaposlenim v zdravstvu delijo kode za kar 100.000 povratnih letalskih kart z njihovo družbo. Najhitrejši bodo lahko prejeli do dve povratni letalski karti v ekonomskem razredu zase in za spremljevalca, tako da bodo lahko odšli na zaslužen dopust. Zadnja možnost za pridobitev kode boste imeli danes na njihovi spletni strani od 23.01 po slovenskem času naprej! Vse kar morate storiti je, da se registrirate in z nekaj sreče boste prejeli svojo ekskluzivno promocijsko kodo. Do promocijske ponudbe so upravičeni zdravniki, medicinske sestre, laboratorijski tehniki, klinični raziskovalci in farmacevti. Ob odhodu boste morali na letališču predložiti izvirno zdravstveno identifikacijo. Ne pozabite, da takse niso vštete v ponudbo, tako da brez stroškov ne boste (cena takse je v veliko primerih približno polovica cene letalske karte), a brez skrbi. Ob prejetju kode stroškov ni, svojo izbrano destinacijo pa boste lahko izbrali kasneje (do 28.11.2020 za potovanja do 10.12.2020). Vse pogoje in podrobnosti si preberite TUKAJ. Samo še danes torej od 23-ih naprej na spletni strani letalske družbe Qatar Airways!

Število kod na posamezno državo je dnevno omejenih, očitno pa so kvote za Slovenijo zelo nizke, tako da je podvig uspel res redkim – vsaj tako gre soditi po številnih komentarjih na naši Facebook strani. Spodaj vam za malo optimizma prilagamo primer uspešno sprejete vloge. Poskusite, kajti razen nekaj minut vašega časa, nimate ničesar za izgubiti.

Edit 18.5.2020: Poteklo (Za Slovenijo so vse kvote že izpolnjene)


Pages: 1 2 3 4


comments
Leave a reply »

 
 • abc
  11/05/2020 at 12:53

  montenegro AIRLINES

  Reply

 • Kornelija Toth
  21/05/2020 at 06:09

  Ali se bon od 200 € mora porabiti na enem mestu ali lahko na večih mestih in z različnimi datumi? Torej, tako, da delaš izlete in za en vikend prespiš na enem mestu, drugi vikend pa na nekem drugem.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav.

  Reply

  • Miha Posvetu
   21/05/2020 at 11:39

   Zdravo. Žal samo na enem mestu. Se bo pa verjetno dalo narediti tako, da na eni lokaciji plača en član družini, na naslednji lokaciji pa drugi član družine itd.
   LP

   Reply

 • ana
  01/06/2020 at 15:45

  To za Maldive ne drzi!! Prosim ce ze pisete, se najprej pozanimajte!

  Reply

  • Miha Posvetu
   02/06/2020 at 00:15

   Hvala Ana. Smo popravili v novejši novici. So bile informacije objavljene v nekaterih tujih medijih, ki so povzemali neuradne podatke skličujoč se na vire s strani ministrstva za turizem. LP

   Reply

 • gapas
  01/06/2020 at 17:10

  Zdravo!
  Se že kaj ve glede Turčije, kdaj odprejo meje za turiste? In če Turkish Airlines res planira let iz brnika 13.6? Kako je potem z menjavo kart za drug termin, če meje še niso odprte. Karta je bila kupljena preko skyscannerja pri enem izmed ponudnikov na tej strani. So hoteli že odprti?
  Lahko tudi za druge objavite kakšno novico glede Turčije in razmer tam zaradi koronavirusa na vaši strani?

  Reply

  • Miha Posvetu
   02/06/2020 at 11:58

   Pozdravljeni. Bomo objavili za Turčijo v novicah, takoj ko bo znana kaka uradna informacija. LP

   Reply

   • Sergio Strelec
    16/06/2020 at 13:40

    Zdravo,

    imate kakšne nove, posodobljene informacije glede vstopa SLO državljanov v Turčijo??

    Iščem informacije in je tako težko priti do verodostojnih podatkov glede vstopa v to deželo. Tudi na SLO in HR izpostavi THY, še pred par dnevi niso vedeli nič, razen tega da do začetka julija zagotovo ne bodo leteli v Carigrad?!

    Zanimivo je to, da iz Nemčije, VB, Nizozemske že letijo v Istanbul, ampak ne morem do informacij ali so na teh letih lahko tudi Slovenci??

    Hvala

    Reply

 • Peter
  02/06/2020 at 23:08

  Pozdravljeni.
  V začetku marca smo preko španske turistične agencije plačali letalske karte iz Benetk na Sejšele z QWatar Airways. Datum odhoda iz Benetk je bil predviden 9.7.2020, povratek iz Sejšelov pa 23.7.2020.
  Pred pribljižno 14 dnevi je Qatar Airways z urnikov odhodov letal umaknil lete na relaciji Benteke-Doha- Sejšeli. V španski agenciji so nedoseglivi za pojasnila.
  Ali nam lahko posredujete kakšno inforamcijo glede ptevoznika Qatar Airways – ali je relno pričakovati, da bi z začetkom meseca julija ponovno vzpostavili lete na relaciji Benetke-Doha-Sejšeli?
  Kako pa je z odprtjem meje za turiste naSejšelih?

  V napej hvala za pomoč in odgovore.

  Reply

 • Alenka
  09/06/2020 at 13:39

  Živijo,
  a se že ve kako je s potovanjem na Kanarske otoke? Po naših info naj bi Španija odprla mejo s 1.7 ampak se ob prihodu domov bojimo,
  da bo treba v karanteno. Se že ve kaj o tem? Mi palniramo it tja 10.7, za 14 dni.

  Reply

 • Veronique
  23/01/2023 at 02:29

  Dobro jutro ! Moje ime je Veronique Zorzutti. Sem vdova francoskega rodu in nisem imela priložnosti roditi svojega pokojnega moža. Od leta 2010 trpim za možganskim tumorjem. Trenutno umiram in bi rad del svojega premoženja v višini 680.000,00 evrov podaril zaupanja vredni in dobri osebi, ki zna dobro upravljati s sredstvi. Če vas zanima, mi prosim odgovorite za več podrobnosti.
  E-pošta: veroniquezorzutti4@gmail.com

  Reply

Leave a Response