Znova dovoljena turistična potovanja, ukinitev kontrolnih točk na notranjih Schengenskih mejah!

by

17.5.2020: Turistični boni za 200€ samo zaposlenim in samozaposlenim

STA poroča, da osnutek tretjega protikoronskega paketa predvideva bone za spodbujanje potrošnje v turizmu, ki bi jih država v višini 200 evrov izplačala redno zaposlenim in samozaposlenim (in ne vsem polnoletnim državljanom, kot se je poročalo sprva). Bone bi bilo seveda treba porabiti v Sloveniji, veljavni pa naj bi bili do 31. decembra 2020 ali pa do 28. februarja 2021. Ukrep naj bi bil težak do 200 milijonov evrov. Kot nosilni ukrep tega zakona naj bi bila sicer shema skrajšanega delovnega časa, težka do milijarde evrov. Subvencionirano naj bi bilo delo, skrajšano na 20 do 36 ur tedensko, in sicer od 1. junija do najdlje 30. novembra. Med predvidenimi ukrepi so tudi pomoč žičničarjem, rešitve za odpadno embalažo in hitrejše pridobivanje gradbenih dovoljenj. V tej luči se obetajo nove omejitve za nevladne organizacije. O sprejetju tretjega pritikoronskega paketa bo vlada odločala v prihodnjem tednu.

Kje boste odkrivali lepote Slovenije? (na sliki reka Soča)

17.5.2020: Na Hrvaško še ne smemo na enodnevni izlet

Včerajšnje napovedi glede popolno svobodnega prehajanja mej med Slovenijo in Hrvaško niso bile čisto točne. Napovedi obeh notranjih ministrov sta povzročili kar veliko zmede. Za RTV so na mejnem prehodu Dragonja hrvaški policisti povedali, da izvajajo enak poostren nadzor kot včeraj, torej brez sprememb. Mejo smejo prečkati le ljudje iz poslovnih razlogov, tisti, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine oz plovilo – vsi z ustreznim dokumentom. Čez hrvaško mejo spuščajo tudi tiste, ki imajo rezervacijo v hotelih ali apartmajih, a to morajo dokazati. Krajši izleti pa trenutno tako še ne pridejo v poštev.

17.5.2020: Croatia Airlines bo od 25. maja naprej Zagreb povezala z Amsterdamom

Hrvaški letalski prevoznik bo od 25. maja razširil svojo mednarodno mrežo z nadaljevanjem dnevnih letov med Zagrebom in Amsterdamom, pa tudi z uvedbo drugega dnevnega prevoza do Frankfurta – enkrat na dan so leteli tudi v času največje epidemije. Pri Croatia Airlines so v tem tednu znova obudili nekaj notranjih letov z dvema dnevnima linijama iz Zagreba proti Dubrovniku in Splitu. Zaradi manjšega povpraševanja po letalskih potovanjih.so zdaj svoje operacije spremenili, namesto dveh povezav je tako nastal nekak trikotnik: Zagreb – Split – Dubrovnik – Zagreb. Letalska družba Austrian Airlines pa se je odločila, da bo prepoved letalskih operacij podaljšala vsaj še za en teden, in sicer iz 31. maja na 7. junij 2020.

V Amsterdam se lahko po zares super cenah odpravite tudi z Brnika

16.5.2020: Na Hrvaško gremo lahko že ob rezervaciji turistične nastanitve!

Slovenski državljani lahko sedaj prosto vstopajo tudi v sosednjo Hrvaško, pri tem pa ni potrebno, da imate tam nepremičnino ali plovilo. Dovolj je že obisk Hrvaške zaradi turističnega namena, seveda ob pogojih, ki jih je predpisala naša južna soseda. Prehajanje slovensko-hrvaške meje je še vedno mogoče le na trenutno odprtih mejnih prehodih. Vsi pa bodo morali hrvaškim oblastem predati svoje kontakte, da lahko v primeru izbruha novega žarišča koronavirusa ustrezno in hitro ukrepajo. V ta namen na Hrvaškem razvijajo aplikacijo, v katero bi lahko ljudje vnesli svoje kontakte, še preden pridejo na mejni prehod in tako sprostili vrste na mejnih prehodih, kjer je bila včeraj zaradi preverjanja podatkov ogromna gneča. Zadovoljivi razlogi za vstop na Hrvaško so po besedah hrvaškega notranjega ministra Darka Božinovića lahko osebne ali gospodarske narave, torej da imajo ljudje tam svojce, nepremično ali rezervacijo v turistični namestitvi. Kot je bilo razumeti, za to ne potrebujejo kakšnega potrdila.

(EDIT 17.5.2020: Mejo smejo prečkati le ljudje iz poslovnih razlogov, tisti, ki imajo na Hrvaškem nepremičnine oz plovilo – vsi z ustreznim dokumentom. Čez hrvaško mejo spuščajo tudi tiste, ki imajo rezervacijo v hotelih ali apartmajih, a to morajo dokazati.

Hrvaška je ponovno odprta za vse slovenske državljane

16.5.2020: Italija s 3. junijem odpira meje za državljane EU

Država, ki jo je epidemija s koronavirusom najbolj prizadela bo svoje meje odprla 3. junija. A le za tiste, ki prihajajo iz držav članic Evropske unije. V Italija, ki je dobra dva meseca preživela v karanteni se ukrepi v zadnjih dneh rahljajo. V začetku maja so znova odprli nekatere tovarne in parke, v začetku tedna se odpirajo restavracije, odprli pa bodo tudi nekatere za življenje ne nujno potrebne trgovine. Od 3. junija naprej bo znova možen obisk žepnih državic San Marina in Vatikana.

Italija svoje meje odpre 3. junija

16.5.2020: Avstrija bo 15. junija odprla meje s Češko, Slovaško in Madžarsko

Avstrija bo 15. junija odprla svoje meje z vsemi sosednjimi državami, razen s Slovenijo in Italijo. Že v petek so avstrijci napovedali, da bodo 15. junija odprli mejo z Nemčijo, Liechtensteinom in Švico, danes pa so v napoved dodali še na Češko, Slovaško in Madžarsko. Slovenija je že izrazila, da iz našega vidika za odprtje obstaja velik interes. Na prehodih bodo čez en mesec izvajali le še naključne preglede. Glede na naš odlok je trenutno med Slovenijo in Avstrijo odprtih 19 cestnih mejnih prehodov, a za prečkanje meje je potrebno dokazilo o neokuženosti s Covid-19 (razen za delavce, tranzitni promet in osebe, ki imajo v Avstriji svojce). Največje vprašanje se torej glasi, kdaj bo spet možno prehajanje meja pred potrebnih dokazil?

15.5.2020: Vsak polnoletni državljan naj bi letos prejel bon za 200 evrov!

Kot poroča časnik Finance naj bi po njihovih neuradnih informacijah na ministrstvu za gospodarstvo razmišljali o vrednotnicah, ki bi jih brezplačno prejel vsak polnoletni državljan Slovenije! Ni še točno znano kakšna bi bila višina bona, neuradno pa se govori o 200 evrih, ki bi jih lahko uporabili v slovenskih turističnih zmogljivostih. Na ministrstvu naj bi zagotavljali, da vavčerji ne bodo nadomestilo za del regresa za letni dopust! O tem, da naj bi dobili vrednotnice, so med drugim pisali tudi STA in Delo.

V kateri konec Slovenije bi šli na dopust, če bi prejeli bon za 200€?

15.5.2020: S ponedeljkom bo na javnih krajih dovoljeno zbiranje do 50 ljudi

Seveda ob upoštevanju ustrezne razdalje, še vedno pa so prepovedani koncerti in zbiranja, na katerih ni mogoče držati razdalje. Prisotnost gledalcev na športnih tekmovanjih ni dovoljena z odlokom o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti. Prav tako so prepovedana vsa zbiranja na javnih krajih in mestih, če se zbira več kot 50 ljudi. Strokovno utemeljenost ukrepov bo vlada ugotavljala vsakih sedem dni, kot ji je to naložilo ustavno sodišče in ob upoštevanju strokovnih razlogov odločila, če se ti ukrepi uporabljajo še naprej.

15.5.2020: Nemčija je omilila karanteno, Baltske države danes odprle meje

O tako imenovanem potovalnem mehurčku smo poročali že pred dnevi, danes so tako Baltske države znova odprle medsebojne meje. V skladu z novimi pravili lahko prosto v drugo baltsko državo potujejo tisti, ki v zadnjih dveh tednih niso bili v tretji državi, niso okuženi s Covid-19 in niso bili v stiku z okuženim človekom. V Latvijo so z “mehurčkom” izjemno zadovoljni, kajti Estonija in Litva sta njuni največji ekonomski partnerici. Nemčije pa bo omilila karantenska pravila za potnike iz EU-ja, šengenskega območja in Velike Britanije. Oblasti bodo prišlekom predlagale samoosamitev le, če prihajajo iz držav z večjim številom okužb. Kot v ostalih državah bo obvezna 14-dnevna karantena za osebe, ki niso iz držav EU. Italija bo od 3. junija naprej spet dovolila potovanja po celi deželi. Potovanja znotraj regij v naši zahodni sosedi bodo dovoljena od ponedeljka naprej.

V Baltskih državah so zadovoljni z uvedbo t.i. “potovalnega mehurška” (na sliki glavno mesto Latvije Riga)

15.5.2020: Grčija v soboto odpira plaže, v ponedeljek ji sledi Italija

Grčija je danes napovedala, da se bo po državi v soboto odprlo 515 plaž, seveda pa bodo na njih veljali strogi ukrepi. V Grčiji bo na 1000 kvadratnih metrih plaže lahko hkrati največ 40 ljudi, na plažah pa ne bodo stregli pijač. Sončniki bodo morali stati štiri metre narazen, ležalnike pa bodo po vsaki uporabi razkužili. Tuji turisti bodo v Grčijo lahko prišli od 1. julija naprej.

Italijanska vlada je dala zeleno luč za odprtje plaž s ponedeljkom. Na plažah bodo sicer veljala stroga pravila za zajezitev širjenja virusa Covid-19. Senčniki bodo morali biti oddaljeni najmanj 4,5 metra, med vrstami ležalnikov pa bo moralo biti pet metrov prostora. Kopalci bodo morali do svojega ležalnika nositi zaščitno masko. Tuše in stranišča na plažah bodo morali temeljito razkuževati, šport in skupinske igre na plaži pa bodo prepovedani. Bazeni do nadaljnjega ostajajo zaprti.

V Italiji utopljencev ne bodo več smeli oživljati z dihanjem usta na usta. Italijanski mediji zato sarkastično že pišejo o “prepovedi utopitve” v letošnjem poletju

V Franciji so se odprle plaže ponekod ob atlantski obali, a so na njih dovoljene le športne aktivnosti, kot je plavanje, tek ali vodni športi, medtem ko sončenje in pikniki ostajajo prepovedani. Odločitev o odprtju plaž je sicer v pristojnosti regionalnih oblasti – plaž na južni obali Francije tako recimo ne bi odprli pred 25. majem.

15.5.2020: Z Air Serbia povratne letalske karte že od 58€ naprej!

Seveda z našega največjega letališča! S sproščanjem ukrepov in umiritvijo pandemije so prevozniki začeli napovedovati ponovne vzpostavitve letov. Prevoznik Air Serbia je tako napoved pospremil z eno najboljših akcij do sedaj! Povratne karte na različne evropske destinacije (Skopje, Podgorica, Kopenhagen, Amsterdam, Sarajevo, Zürich, Moskva, Pariz, Beograd, Atene itd.) so iz Ljubljane na voljo že od 58€ naprej! Odlične cene so na voljo tudi za poznejša potovanja (first minute, vse do marca 2021). Več o akciji si preberite TUKAJ.

15.5.2020: Interventni ukrepi se iztečejo 31. maja

Slovenija je včeraj pozno zvečer preklicala epidemijo s Covid-19, a nekateri ukrepi še vedno veljajo, saj nevarnost širjenja okužbe ostaja. Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja koronavirusa, ne pa še njihove odprave v celoti. V trgovine in druge zaprte javne prostore bomo tako še naprej vstopali z maskami, prav tako še ni konca razkuževanja rok. Veljavna ostajajo vsa navodila šolam pred vrnitvijo učencev v šole. Trenutno ostaja tudi ukrep o prepovedi zbiranja na javnih mestih do 50 ljudi, a to naj bi se že kmalu spremenilo. Odlok o preklicu epidemije, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek, začne veljati danes, uporablja pa se od 31. maja.


V zaprte prostore bomo očitno še nekaj časa vstopali z maskami, pred vstopom pa si bomo razkužili roke

15.5.2020: Vlada je že preklicala epidemijo Covid-19, ki je bila razglašena 12. marca

Vlada Republike Slovenije je na 40. dopisni seji preklicala epidemijo nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19), ki je bila razglašena 12. marca 2020. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je ocenil, da vsi kazalniki kažejo na umirjanje širjenja virusa SARS-CoV-2 v populaciji. Ker pa še vedno ostaja nevarnost širjenja nalezljive bolezni COVID-19, se – ob strokovni utemeljenosti – še vedno uporabljajo splošni in posebni ukrepi, sprejeti na podlagi Sklepa o uporabi ukrepov, ki jih določa Zakon o nalezljivih boleznih, pri epidemiji COVID-19. Trenutna epidemiološka situacija omogoča sproščanje ukrepov, ki so bili nujni zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ne pa še njihove odprave v celoti. Prvi potrjen primer okužbe s SARS-CoV-2 smo v Sloveniji zabeležili 4. marca 2020, do vključno 13. maja pa smo zabeležili 1464 potrjenih primerov okužbe. Kumulativna 14-dnevna incidenca je 35 primerov, efektivna reproduktivna številka pa je trenutno <1. NIJZ v svoji oceni izpostavlja, da so med ukrepi, namenjenimi omejitvi širjenja okužbe, še posebno pomembni testiranje obolelih, izolacija bolnih, iskanje kontaktov, karantena za visoko rizične tesne kontakte, higiena rok in kašlja ter spoštovanje fizične distance. Sodelovanje in odgovorno ravnanje prebivalstva pri upoštevanju ukrepov ter skrb za lastno zdravje in zdravje skupnosti sta omogočila omejitev širjenja bolezni. Poleg tega je tudi v bodoče potrebna usmerjena zdravstvena vzgoja in svetovanje kot ukrep za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Zakaj je vlada z odločitvijo o koncu epidemije tako pohitela? Po informacijah bi se ukrepi in pomoči iz zakonov o protikoronskih paketih avtomatsko podaljšali še za 30 dni, če epidemija ne bi bila preklicana pred 15.5.2020. Nekateri so mnenja, da gre tu tako za povsem politično odločitev vlade, v medicinskem smislu pa epidemije še ni konec.

15.5.2020: Ob prehodih zunanje meje in na kontrolnih točkah na notranjih mejah nič več karantene

Vlada je na četrtkovi dopisni seji sprejela Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov, povezanih s preprečevanjem širjenja COVID-19, na mejnih prehodih na zunanji meji ter na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Na več kontrolnih točkah na cestnih povezavah z Avstrijo, Italijo in Madžarsko bo tako možen prehod meje. Kontrolne točke na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet so Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana, Letališče Edvarda Rusjana Maribor in Letališče Portorož. Čas odprtja posamezne kontrolne točke bo določila in objavila policija v soglasju z Ministrstvom za zunanje zadeve in v dogovoru z varnostnimi organi sosednjih držav ter v soglasju z upravljalcem letališča. Sedemdnevna karantena je tako odpravljena, z izjemo oseb, ki nimajo stalnega ali začasnega bivališča v Evropski uniji in v Slovenijo prihajajo iz tretjih držav. Za njih bo obvezna 14-dnevna karanteno, a z nekaj izjemami, kot npr. udeležba na pogrebu ali izvajanje nujnih storitev.


Poicija bo določila in objavila, kdaj se posamezne kontrolne točke odprejo (na sliki mejni prehod Korensko sedlo)

STAREJŠE NOVICE (klikni za razširitev):

Kot smo pred dnevi že poročali, se želi letalska družba Qatar Airways z zares lepo gesto zahvaliti številnim zdravstvenim delavcem, ki so v času pandemije s Covid-19 skrbeli za vse okužene. V zahvalo bodo zaposlenim v medicini podelili kar 100.000 povratnih letalskih kart z njihovo letalsko družbo. Najhitrejši bodo lahko prejeli do dve povratni letalski karti v ekonomskem razredu zase in za spremljevalca, tako da bodo lahko odšli na zaslužen dopust. V njihovih Duty Free prodajalnah na mednarodnem letališču v Dohi boste obenem deležni še 35% popusta na celotni nakup! Pohitite, ker bo naval zagotovo ogromen! Kdaj? Vsak dan (do 18. maja) ob 00.01 na njihovi spletni strani, oziroma od 23.01 po slovenskem času naprej! Vse kar morate storiti je, da se registrirate in prejeli boste svojo ekskluzivno promocijsko kodo. Število kod na posamezno državo je dnevno omejenih, tako da imate novo priložnost ponovno uro pred polnočjo. Do promocijske ponudbe so upravičeni zdravniki, medicinske sestre, laboratorijski tehniki, klinični raziskovalci in farmacevti. Ob odhodu boste morali na letališču predložiti izvirno zdravstveno identifikacijo. Ne pozabite, da takse niso vštete v ponudbo, tako da brez stroškov ne boste (cena takse je v veliko primerih približno polovica cene letalske karte), a brez skrbi. Ob prejetju kode stroškov ni, svojo izbrano destinacijo pa boste lahko izbrali kasneje (do 28.11.2020 za potovanja do 10.12.2020). Vse pogoje in podrobnosti si preberite TUKAJ. Zdravstveni delavci ne pozabite! Od 23-ih naprej na spletni strani letalske družbe Qatar Airways! (če vam ne uspe, s srečo poskusite naslednji dan)

EDIT: 15.5.2020: Očitno so kvote za Slovenijo zelo nizke, tako da je podvig uspel res redkim.

Za tiste najbolj vztrajne pa velja: srečno ob novih poskusih!

Slovenski premier Janez Janša je danes v uvodu izredne seje DZ povedal da je Slovenija v teh dveh mesecih epidemijo ukrotila ter ima najboljšo epidemiološko sliko v Evropi. To omogoča tudi preklic splošne epidemije, kar se bo verjetno pokrilo z datumom, s katerim se iztekata tudi prva dva “korona” paketa (31. maja). Poudaril je, da se bo to zgodilo le, če se epidemiološka slika do takrat ne bo bistveno pokvarila. Nekateri ukrepi bodo sicer ostali v veljavi tudi v mesecu juniju.

Turistično najbolj prepoznavni španski otoki od vlade zahtevajo odprtje mej za turiste. Kanarski in Balearski otoki so pozvali Madrid, naj kmalu odpre meje za turistična potovanja. Poslanka Ana Oramas je pozvala vlado, da bodo ljudje pahnjeni v revščino, če pravočasno ne zaženejo turizma. Zavzela se je za vzpostavitev varnih turističnih koridorjev med Kanarskimi otroki in državami, ki nimajo več veliko težav s Covid-19. Po njenem mnenju je precej bolj varno, če na primer na Kanarskih otokih pristane letalo s Skandinavci ali Avstrijci, kot pa če pridejo k nam ljudje iz dveh največjih španskih mest. Uradni Madrid, ki s petkom za tujce uvaja obvezno 14-dnevno karanteno, zaenkrat poudarja, da izjem za tujce ne bo.


Ni še čisto znano, kdaj bodo letos turisti lahko obiskali Kanarske otoke

Vlada je 13. maja izdala novelo Odloka o začasnih pogojih za izvajanje športne dejavnosti, ki prinaša sproščanje ukrepov na področju športa. Državni sekretar Marjan Dolinšek je na novinarski konferenci v četrtek, 14. maja, predstavil, kaj prinaša odlok. Tako od ponedeljka, 18. maja, velja, da se dovoli: prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, izvajanje javnoveljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu in uporaba športnih objektov in površin za šport v naravi v okviru vzgojno-izobraževalnih zavodov. Teden dni kasneje, 23. maja, pa se dovolijo: prostočasna športna vzgoja otrok in mladine, športna vzgoja otrok in mladine usmerjenih v kakovostni šport, kakovostni in vrhunski šport, šport invalidov, športna rekreacija, šport študentov in šport starejših. Vadba bo lahko za vse potekala tako v notranjih, kot v zunanjih športnih objektih ter površinah za šport v naravi, tudi v šolskih telovadnicah. Odlok dovoljuje stik med udeleženci vadbe in tekmovanj. Nadaljuje pa se lahko tudi z usposabljanji v športu. Državni sekretar je poudaril, da se bodo vse telovadnice, tudi šolske, odprle s 23. majem. V njih se bodo lahko odvijale vse športne aktivnosti, pri tem pa bo potrebno upoštevati priporočila NIJZ. Tudi rekreacija na področju moštvenega športa se lahko prične 23. maja.


Spet bomo lahko igrali košarko in nogomet, odprte bodo tudi šolske telovadnice

Letalske družbe objavljajo datume prvih poletov in na svojih straneh spreminjajo datume, ko bodo mogoči prvi poleti z našega največjega mednarodnega letališča. Lufthansa bi prvič morala leteti 1. junija, toda na njihovi spletni strani lahko karte za prvi direktni let z Brnika do Frankfurta kupite šele za 15. junij, do Münchna pa dan kasneje. Objavili so še seznam, kam vse bodo leteli do 14. junija. Kar nekaj negotovosti je bilo ob omembi Air Serbia, kjer so imeli sprva karte v prodaji že od sredine maja. Nato so povedali, da se bo z Ljubljane najprej letelo v začetku junija, kasneje pa šele v njegovi drugi polovici. Na njihovi spletni strani je sedaj na voljo podatek, da bo prvi let med prestolnicama Slovenije in Srbije 29. maja. Aktualne prve odhode z Brnika še vedno lahko spremljate na strani Letim z Brnika.

Po neuradnih informacijah, naj bi vlada že danes oziroma še v tem tednu sprejela nove odločitve glede omejitev.Na mizi je tako tudi predlog o vnovični možnosti druženja oziroma zbiranja do 50 ljudi. V kratkem lahko pričakujemo še, da bodo sprostili obisk kinodvoran in gledališč. Vlada je včeraj sprejela odlok, da bo do 30. junija podaljšala veljavnost vozniških dovoljenj, ki zaradi dosedanje prepovedi potečejo od 18. marca do 17. maja.

Letalski prevoznik Emirates bo že od 21. maja naprej ponovno povezal Dubaj z devetimi mesti. 21. maja bodo prvi Boeningi 777-300ER potnike odpeljali v London, Milano ter Melbourne, dan kasneje pa bodo sledili prvi leti v Madrid, Pariz, Sidney in Toronto. 23. maja nato sledita še liniji v Frankfurt in Chicago.


Od 21. maja naprej bo Emirates vzpostavil 9 povezav

Evropska komisija je naredila prvi korak v pravnih postopkih proti državam, ki kršijo zakonodajo EU, saj vztraja, da podjetja strankam zaradi odpovedanih potovanj ali počitnic zaradi pandemije Covid-19 zagotavljajo denarna povračila. Izvršna podpredsednica Evropske komisije Margrethe Vestager je na tiskovni konferenci povedala, da bi potovalna podjetja, vključno z letalskimi prevozniki, lahko spodbudila ljudi k sprejemanju bonov, vendar morajo imeti državljani EU pravico do povračila, če tako želijo. Objavili so skupni pravilnik o prostovoljnih potovalnih bonih. Zakon EU zagotavlja potnikom popolno nadomestilo za odpovedana potovanja, kar je letalskim družbam povzročalo glavobole. A komisija je vztrajala pri tem, da pravila ne bodo spremenjena in da bodo nadomestila ostala le varnostna mreža za potnike. Izvršni organ EU bo namesto tega izdal smernice o tem, kako lahko letalske družbe in druga podjetja naredijo bone bolj privlačne. Kuponi bi morali biti prostovoljni, prenosljivi in časovno omejeni na največ 12 mesecev. Komisija tudi predlaga, da bi družbe lahko ponudila vrednotnice, ki so vredni več kot prvotni stroški potovanja, da bi ohranili zaupanje potrošnikov – ideja, ki jo v evropskem parlamentu zagovarja liberalna politična skupina Renew Europe.


Evropska komisija je za vračilo denarja ali za bolj privlačne bone

Evropska komisija je zatrdila da t.i. koronskega ali imunskega potnega lista na podlagi obveznega testiranja pred potovanjem ne bomo imeli. V podporo takemu ukrepu naj ne bi bilo zadostnih znanstvenih dokazov, opozarjajo pa na nezanesljivost testov in dostopnih informacij o imunosti ter zlorabah, ki bi se lahko zgodile, ko bi osebe tak potni list pridobile. Evropska komisija ne priporoča niti uvedbe pravila praznih sedežev na letalih, češ da imajo letala ustrezne zmogljivosti prezračevanja. S tem se strinja tudi večina letalskih družb, komisija pa priporoča uporabo maske na letalih. V pripravi je interaktivni zemljevid, ki naj bi turistom in popotnikom pomagal pri načrtovanju potovanj s svežimi informacijami o epidemiološkem položaju in veljavnih ukrepih. Ta zemljevid naj bi bil na voljo pred začetkom poletne sezone.

Vlada je na današnji seji sprejela vrsto odločitev, s katerimi se v ponedeljek 18. maja sproščajo številni ukrepi, ki so veljali zaradi epidemije. Tako bodo lahko vrata odprle vse trgovine, gostinci bodo lahko stregli tudi v notranjih prostorih. Odpirajo se nastanitvene kapacitete do 30 gostov, ne pa še planinski domovi in večji hoteli ali hostli. Vlada je odločila, da se preneha z razkuževanjem skupnih prostorov v večstanovanjskih stavbah, s ponedeljkom pa se bodo po dveh mesecih spet odprle tudi avtošole. Sprejeli so tudi odločitev, da se odprejo vrtci in osnovne šole za prvo triado, poklicne šole in domovi za dijake. Od 23.5. bodo možna tudi športna tekmovanja v ekipnih športih na državni ravni.


Od ponedeljka naprej bodo gostinski objekti spet lahko odprli svoje notranje prostore

Ukrajinski Windrose Airlines bo tako v Kijev z Brnika prvič letel šele 2. julija, namesto 4. junija. Transavia pa je danes objavila, da je odpovedala vse lete v in na Nizozemsko do 3. junija, tako da je najhitrejši možni datum za let iz Ljubljane v Amsterdam 4. junij. Tudi Air Serbia ne bo letela pred 15. junijem, čeprav je sprva napovedovala začetek s prvim junijskim dnem. Časovnico prvih letov z Brnika lahko spremljate TUKAJ.

Poročali smo, da bo Avstrija 15. junija v celoti odprla mejo z Nemčijo, njihova vlada pa si želi, da bi kmalu podobne dogovore sklenili tudi z drugimi sosednjimi državami. Vstop so v njihovo državo od sredine marca izjemoma dovolili le tistim z dokazilom o neokuženosti. Vmes so ukrepe omilili za obiske svojcev in dnevne migrante. Zdaj, ko se razmere počasi umirjajo in se bliža turistična sezona, skušajo
podobne dogovore o postopnem odpiranju mej skleniti tudi s preostalimi sosednjimi državami, pod pogojem, da imajo epidemijo glede Covid-19 pod nadzorom. Avstrijci izpostavljajo, da je med avstrijskimi sosedami epidemiološka slika najboljša na Slovaškem in v Sloveniji, saj dnevno zaznavata po manj kot deset primerov.

Kdaj bomo lahko leteli z našega največjega letališča? Letalske družbe bodo v naslednjih dnevih in tednih začele objavljati urnike ter končne destinacije, ki jih bomo z Brnika lahko dosegli. Spremljajte stanje iz dneva v dan TUKAJ.


Točni datumi prvih letov z Brnika še niso znani

Generalni direktor Ryanair Holdings Michael O’Leary je za Reuters spregovoril o načrtih za bližnjo prihodnost. Odpovedali bodo pogodbe za 30 letal Airbus A320 njihove hčerinske družbe Laudamotion, da bi jih nadomestil z Boeingom 737, potem ko pogajanja z Airbusom niso uspela. Irski nizkocenovnik je že dolgo glavni kupec Boeingovih 737 letal, ki predstavljajo kar 80% vse flote, po drugi strani pa je Lauda uporabljala Arbusova letala. Od konca aprila je O’Leary zagrozil, da bodo zaprli bazo na Dunaju in vse “slote” prenesli v Ryanair, pri čemer bi odpustili 580 zaposlenih ter bazo uporabili z letali družb Ryanair, Buzz in Malta Air. Sindikat Laudamotion mora podpisati sporazum do 20. maja, sicer bi glavna baza letalske družbe na Dunaju preprosto izginila. RyanAir je v vsakem primeru nameraval znatno zmanjšati obseg njihove flote in tako je prihodnost avstrijske letalske družbe v zadnjih tednih postala še bolj negotova.


Je to bridki konec nizkocenovnika Laudamotion?

Po dveh mesecih prisilnega počitka zaradi pandemije s Covid-19 se ponovno odpre najvišje ležeče slovensko smučišče. Žičnice bodo na Kaninu ponovno zagnali že v četrtek, če težav ne bo povzročal veter. Snega imajo ogromno, vse tja do 10 metrov, tako da bo smuka mogoča ob koncih tedna (četrtek – nedelja). Ker bosta delovali samo napravi Sedlo in Prevala, bodo vozovnice na voljo po nižjih cenah (25 evrov za odraslega), imetniki sezonskih vozovnic pa bodo deležni popusta pri nakupu (sezonske vozovnice ne bodo veljale). Ne pozabite, da smo že sredi maja, tako da bo tisto čisto pravo smučanje mogoče le v zgodnjih jutranjih urah. Ideja za celodnevni obisk doline ob Soči s popoldansko ohladitvijo v Nadiži, ki je imela štiri dni nazaj 17 stopinj celzija?


Sredi maja ponovno na smuči?

Ameriški proizvajalec letal Boeing aprila ni dobil nobenega novega naročila letal, kupci pa so odpovedali 108 že naročenih letal. Letos je Boeing strankam dostavil le 56 letal, od tega šest v aprilu. Konkurenčni Airbus je na drugi strani v aprilu dobil devet naročil in dostavil 14 letal. Boeing se je spopadal s težavami še pred izbruhom pandemije v ZDA konec marca, saj ima še vedno prizemljena vsa letala 737 MAX zaradi dveh velikih nesreč v Indoneziji in Etiopiji.

Evropska komisija svetuje, da države s podobnimi epidemiološkimi profili glede koronavirusa, odprejo svoje meje v okviru načrta za krepitev prizadete turistične industrije, o katerem razpravljajo v Bruslju. Guardian poroča, da je omejitve potovanja najprej treba odpraviti na območjih s primerljivimi razmerami in kjer je na voljo dovolj zmogljivosti glede bolnišnic, testiranja, nadzora in sledenja stikov. Izvršni organ EU je že prej izrazil nelagodje glede t.i. “turističnih koridorjev”, v okviru katerih države članice sklenejo dvostranske sporazume, da se odprejo turistom, a zdaj se zdi, da so takšen dogovor pripravljeni sprejeti. Avstrijski kancler Sebastian Kurz je tako prejšnji teden sporočil, da namerava odpreti meje za obiskovalce iz varnih držav, kot sta Nemčija in Češka, kot del prizadevanj za zaščito turistične panoge te alpske države. Na meji z Nemčijo bodo tako že od petka dalje izvajali le še posamezne naključne preglede, avstrijska vlada pa si želi, da bi kmalu podobne dogovore sklenili tudi z ostalimi sosednjimi državami.

Estonija, Litva in Latvija bodo od 15. maja naprej ponovno odprle svoje meje in ustvarile nekak baltski “potovalni mehurček”. Grčija je predlagala, da se turistični ministri sestanejo in razpravljajo o ideji glede potovalnih koridorjev. Predlagajo t.i. PCR teste, s katerimi bi določili zdravstveni status osebe, npr. 72 ur pred potovanjem. Upajo, da bodo turistični sektor znova zagnali 15 junija, država pa se bo tujim turistom odprla 1. julija. Boris Johnson in Emmanuel Macron sta se ločeno dogovorila, da bosta sodelovala pri “ustreznih mejnih ukrepih”. Tiskovni predstavnik vlade Združenega kraljestva ni niti potrdil, niti zanikal poročila časopisa Sun, da voditelja Velike Britanije in Francije načrtujeta potovalni koridor, ki bo omogočil britanskim turistom, da poleti obiščejo Francijo in obratno. Britanska vlada je sicer popotnike iz Francije oprostila 14-dnevne karanteno, ki velja za večino mednarodnih obiskovalcev.

Na vladni mizi so danes predlogi za nadaljnje rahljanje ukrepov ob epidemiji, ko naj bi sprejeli končno odločitev o ponovnem odprtju vrtcev in šol, ki je predvideno za ponedeljek in za katero so že pripravljena številna priporočila in smernice. Med bolj pričakovanimi je tudi odločitev o režimu na meji, in sicer predvsem na meji s Hrvaško. Po navedbah vladnega govorca Jelka Kacina so pristojni na slovenski in hrvaški strani te dni ocenjevali tveganje za ponovno širjenje okužb v primeru odprtja mej. Trenutno mora vsak, ki pride s tujine v Slovenijo v sedemdnevno karanteno. Bodo danes ta ukrep odpravili?

Prvi turisti bodo lahko obiskali ta biser med Škotsko in Grenlandijo že od 15. junija naprej, a le pod določenimi pogoji. S seboj boste morali imeti potrdilo, da ste Covid-19 negativni ter si na telefon namestiti posebno aplikacijo. Če testa s seboj ne boste imeli, boste morali oditi v dvotedensko karanteno ali pa se testirati na otoku. Lokalni turistični delavci se sicer že vneto pripravljajo na letošnjo turistično sezono, a se osredotočajo predvsem na pozni poletni in jesenski čas.


Islandija – na roko ji gredo tudi ugodne cene letalskih povezav

Predsednik Odbora za turizem združenja egiptovskih turističnih agencij Mohamed Farouk je v torek dejal, da bi bila obnova domačega turizma v Egiptu z uporabo “varnih poti” korak k vrnitvi turizma po izbruhu koronavirusa. Vzpostaviti se morajo zdravstveni standardi in smernice za sprejem in prevoz turistov ter določiti varnostne standarde za namestitvene objekte. Farouk je dodal, da se tuji turizem v polni zmogljivosti verjetno ne bo nadaljeval še nekaj časa in da bo trajalo vsaj še dve leti, da bo vse spet tako, kot je bilo pred začetkom pandemije s Covid-19.

Od danes so na našem največjem letališču znova dovoljeni mednarodni leti, a vsaj nekaj časa z Brnika še ne bomo leteli. Včeraj je vlada storila prvi korak, in sicer je umaknila prepoved letenja, sedaj pa so na potezi letalske družbe, ki bodo kaj kmalu naznanile svoje urnike. Za TV Slovenija je Brigita Zorec s Fraporta pojasnila, da odločitev vlade pozdravljajo, saj je ključnega pomena predvsem za letalske prevoznike, da lahko operativno planirajo letenje. Dodala je še, da so si za to v preteklih dneh prizadevali in bili ves čas v stikih z infrastrukturnim ministrstvom. Z vračanjem prometa se bodo na svoja delovna mesta vračali tudi njihovi zaposleni – polovica jih je trenutno na čakanju. Dodala je, da so se v preteklih dneh pospešeno pripravljali na vse ukrepe ter pričakuje, da se bodo ukrepi pri prestopanju meja do konca maja že zrahljali. Trenutno je namreč treba ob prihodu v Slovenijo v sedemdnevno karanteno.

Letalske družbe, ki letijo v Ljubljano, trenutno še pripravljajo svoj vozni red. Lufthansa naj bi storitve v slovenski prestolnici ponovno začela opravljati prihodnji mesec, Air Serbia pa bo junija ponovno uvedla lete med Beogradom in Ljubljano, a z zmanjšano frekvenco. Nizkocenovnik EasyJet bo svoje linije postopoma obujal v naslednjem mesecu, Turkish Airlines prav tako. Finnair je v juniju ne bo letel med Helsinki in Ljubljano, medtem ko je British Airways preložila lete v London (Heathrow) z 22. maja na 1. julij. V juniju se pročakuje tudi lete z družbami Swiss International Air Lines (Zürich), Brussels Airlines (Bruselj) in Wizz Air (Chatleroi). Fraport je v pogovoru z vsemi družbami, ki so pred začetkom epidemije letele z Brnika, njihove odgovore pa pričakujejo najkasneje v tednu ali dveh.

Hrvaška letalska družba Croatia Airlines je včeraj znova vzpostavila potniški promet in Zagreb povezala z Dubrovnikom in Splitom. Lete bo prevoznik opravljal dvakrat dnevno. Na prvem letu do Dubrovnika je bilo na letalu približno 60 potnikov, prav vsi pa so morali nositi maske za obraz. Croatia Airlines napoveduje, da bodo kmalu dodali nekatere nove destinacije.


Dubrovnik

Eden izmed največjih ponudnikov za najem avtomobilov Hertz bi lahko po poročanju Bloomberga v nekaj tednih bankrotiral. Podjetje, ki ima samo v ZDA okrog 560.000 avtomobilov, če ne štejemo tistih po ostalem svetu, je že nekaj časa v rdečih številkah. Do 22. maja bi morali zbrati približno 400 milijonov ameriških dolarjev (370 milijonov evrov) za pokritje bančnih garancij, a jim je slednje preprečila kriza zaradi situacije s Covid-19 in samo v aprilu so imeli za 70% manj prometa, kot ponavadi. Banki Deutsche Bank AG in Barclays Pic se bosta v naslednjih dveh tednih odločili ali naj Hertzu pustita zbrati denar z delno odprodajo njegovih avtomobilov ali pa ga bosta pustili v stečaj. Nobena od možnosti ni najboljša, a trenutno je v igri še veliko neznank. Bankrot bi lahko preplavil trg rabljenih avtomobilov z nekaj sto tisoč avtomobili, kjer so aprilske cene v povprečju padle za dobrih 10 odstotkov.


Pri najemu avtomobila bodite v tem obdobju še posebej pazljivi. Ponudnik Hertz je na robu bankrota

Letalske družbe so objavile majske in junijske načrte svojih letov. Celotne urnike si poglejte s klikom na izbrano družbo. Od 1. junija naprej nameravajo pri British Airways trikrat tedensko leteti z Londona v Zagreb, medtem ko v Ljubljano ne bodo leteli vsaj pred 1. julijem. Lufthansa bo od 24. maja naprej povezala Dunaj s Frankfurtom dvakrat dnevno, KLM pa bo od 1. junija naprej povezala Benetke z Amsterdamom. Pri Eurowings bodo od 24. maja naprej Köln povezali z Zagrebom (dvakrat tedensko), teden kasneje pa še Stuttgart s Splitom.

Irski nizkocenovni letalski prevoznik bo z julijem ponovno vzpostavil 40 odstotkov letov, kar pomeni okoli 1000 letov dnevno. Na približno 80-ih letališčih po celi Evropi bodo vzpostavili 90 odstotkov vseh linij na katerih so leteli pred izbruhom novega koronavirusa. Včeraj smo poročali, da bodo morali potniki med poletom nositi zaščitne maske, pred vstopom na letalo pa jim bodo izmerili temperaturo. Plačevanje za storitve z denarjem ne bo več mogoče, kot včasih v šoli pa boste morali vprašati za dovoljenje pri obisku stranišča. V letalski družbi so objavili spodnji video, kjer predstavijo vse varnostne protokole.

Qatar Airways se želijo z zares lepo gesto zahvaliti številnim zdravstvenim delavcem, ki so v času pandemije s Covid-19 skrbeli za vse okužene. V zahvalo bodo zaposlenim v medicini podelili kar 100.000 povratnih letalskih kart z njihovo letalsko družbo. Najhitrejši bodo lahko prejeli do dve povratni letalski karti v ekonomskem razredu zase in za spremljevalca, tako da bodo lahko odšli na zaslužen dopust. V njihovih Duty Free prodajalnah na mednarodnem letališču v Dohi boste obenem deležni še 35% popusta na celotni nakup! Pohitite, ker bo naval zagotovo ogromen! Kdaj? 12. maja ob 00.01 na njihovi spletni strani, oziroma danes ob 23.01 po slovenskem času! Vse kar morate storiti je, da se registrirate in prejeli boste svojo ekskluzivno promocijsko kodo. Število kod na posamezno državo bo dnevno omejenih. Do promocijske ponudbe so upravičeni zdravniki, medicinske sestre, laboratorijski tehniki, klinični raziskovalci in farmacevti. Ob odhodu boste morali na letališču predložiti izvirno zdravstveno identifikacijo. Ne pozabite, da takse niso vštete v ponudbo, tako da brez stroškov ne boste (cena takse je v veliko primerih približno polovica cene letalske karte), a brez skrbi. Ob prejetju kode stroškov ni, svojo izbrano destinacijo pa boste lahko izbrali kasneje (do konca leta). Vse pogoje in podrobnosti si preberite TUKAJ. Zdravstveni delavci ne pozabite! Danes od 23-ih naprej na spletni strani letalske družbe Qatar Airways!

Od jutri, 12.5.2020 bo ponovno dovoljen letalski potniški promet tako iz držav EU, kot iz tretjih držav na mednarodna letališča v Sloveniji. Prepoved mednarodnega rednega in čarterskega prevoza potnikov je veljala od 17. marca. Kot pojasnjuje vlada, so bili od takrat na področju opravljanja mednarodnih zračnih prevozov potnikov sprejeti številni ukrepi tako za upravljalce letališč in za letalske prevoznike kot za osebe po povratku iz tujine in za tujce, ki pridejo v posamezno državo.

Več o ukrepu lahko izveste TUKAJ.

Naš komentar: zaradi omejitev glede prehodov državne meje v naslednjih tednih še ne pričakujemo tudi dejanskega začetka poletov iz Brnika, po optimističnih napovedih naj bi bili prvi leti na voljo v zacetku junija, kot možne destonacije pa se omenjajo Frankfurt, Bruselj in Beograd.

Od danes spet lahko obratujejo žičniške naprave. Super seveda za spomladanski in poletni turizem, pohodništvo in gorsko kolesarjenje. Kaj pa pravite na smučanje? S Kanina sporočajo, da imajo pripravljenih več metrov snega ter da bodo v naslednjih dnevih zagnali svoje naprave. Smučarski navdušenci torej le hitro preglejte svojo opremo, kajti kmalu bo znano, kdaj točno boste spet lahko vijugali med gorami.


Razmišljajte že o morju? No, najprej pa na smučanje (Kanin)

S klikom na SPODNJI ČLANEK lahko pogledate kam in kako se bo letos lahko potovalo ter kako bo z vračilom denarja številnih letalskih družb.

EVROPA: Od države do države – kam lahko potujemo?

Dobili smo vsaj delni odgovor, kdaj bo letališče Ljubljana spet začelo obratovati. Kot poročajo Finance, se po mnenju Zmaga Skobirja s Fraporta, ki letališče upravlja, to v maju verjetno še ne bo zgodilo. Najprej mora biti konec prepovedi o omejitvi potniškega letenja, potem pa so na vrsti prevozniki, kateri so praktično vsi za maj že odpovedali polete. Izjemi sta Air Serbia in Montenegro Airlines, ki naj bi spet letela 16. oziroma 17. maja. Prvi let družbe Turkish Airlines je napovedan za 27. maj, let s Transavio v Amsterdam pa za 28. maj, a seveda obstaja možnost, da bodo tudi ti leti odpovedani. Odločitev o letih je seveda stvar prevoznikov. Če bo prepoved potniškega letalskega prometa danes podaljšana, se bodo redne linije odprle še kasneje.


Kdaj bomo spet lahko leteli z Brnika? Bo to maj, junij?

Nizkocenovnik je objavil pravila, ki jih bodo morali na njihovih letalih upoštevati potniki. Nujne bodo maske za obraz, vsem bodo izmerili temperaturo, plačevanje storitev pa bo izrecno brezgotovinsko. Sedežev v družbi ne nameravajo pustiti praznih.  Največji nizkocenovni letalski prevoznik v Evropi se sooča z ogromno krizo, saj so morali odpustiti številne delavce, večini pa so plače znižali za 20 odstotkov. Po mnenju izvršnega direktorja družbe Eddia Wilsona ni pošteno, da so številne vlade vložile skupaj 30 milijard evrov v letalske družbe (Lufthansa, Air France, KLM, Alitalia, Finnair, …), ki imajo sedaj pred njimi ogromno in nepošteno prednost. Povedal je še, da je za njih ključno, da se čim prej vrnejo spet na delo.

Po Evropi se nadaljuje sproščanje ukrepov proti Covidu-19. V Španiji bo ugodnosti tako občutila dobra polovica od 46 milijonov ljudi, v Franciji pa bodo zopet dovoljene posamične športne aktivnosti na prostem, odprte bodo set tudi skoraj vse trgovine, frizerski in kozmetični saloni, knjižnice in manjši muzeji. Trgovine se odpiroma tudi v Belgiji in deloma v Grčiji. V več drugih državah so spet odprli šole (npr. na Nizozemskem in v Švici), medtem ko so na Hrvaškem in v Srbiji odprli tudi vrtce.

Včerajšnje obvestilo hrvaškega zavoda za javno zdravje, da tuji lastniki nepremičnin in plovil, spet lahko odidejo na Hrvaško, je močno presenetilo vse slovenske institucije. Protokoli tako med obema stranema še niso usklajeni, kar pomeni, da bo moral slovenski državljan po vrnitvi iz Hrvaške v sedemdnevno karanteno. Na ministrstvu za notranje zadeve so sporočili, da o tem v Sloveniji odloča ministrstvo za zdravje, slovenska in hrvaška stran pa naj bi protokole uredili v prihodnjih dneh in tako omogočili bolj sproščeno prehajanje med državama. Lastniki nepremičnin si bodo morali redno meriti temperaturo, le-ta pa ne bo smela preseči 37,2 stopinje Celzija.

Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, lahko že od danes prečkajo mejo ter odidejo do svoje lastnine, seveda ob upoštevanju vseh epidemioloških ukrepov. Hrvaški zavod za javno zdravje je včeraj objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov.
Kot pogoj za vstop morajo državljani EU predložiti ali dokumentacijo o lastništvu nepremičnine oziroma plovila ali pa povabilo poslovnega subjekta. Policistom pa bodo morali povedati, kam so namenjeni, kje bodo bivali, koliko dni nameravajo ostati in jim pustiti telefonsko številko. Po poročanju STA v okviru rahljanja ukrepov ni več predvidena 14-dnevna obvezna karantena.

Na Kanarskih otokih bodo prvič po dveh mesecih odprli bare, restavracije, trgovine, fitnes centre in hotele, ki lahko zapolnijo celotne kapacitete. Vse to seveda ob spoštovanju higienskih ukrepov. Turizem v naravi bo dovoljen za skupine do deset ljudi. V Španiji bodo sicer v ponedeljek ukrepe zrahljali v pokrajinah, kjer je epidemiološka slika pod kontrolo, kar v številkah pomeni, da se bo polovica Špancev (približno 23 milijonov) lahko odpravila na terase barov oz. restavracij. To seveda ne velja za največji mesti Madrid in Barcelono, kjer situacija sproščanja ukrepov še ne dovoljuje.


Tenerife

Britanska vlada je letalske družbe obvestila, da bo uvedla 14-dnevno karanteno za potnike, ki prihajajo iz tujine (tudi za Britance). Upravljavci letalskih družb so ocenili, da bo imela ta odločitev lahko poguben vpliv na letalsko industrijo in širše gospodarstvo, a v vladi ostajajo prepričani, da bodo ti ukrepi odločilni pri ustavitvi prenašanja virusa. V Veliki Britaniji bodo zaradi upoštevanja vseh zdravstvenih ukrepov javni prevoz skrčili na samo 10% od običajnega pred epidemijo, vlada pa bo namenila kar 250 milijonov funtov za večjo varnost pešcev in kolesarjev. Več bo tudi točk za polnjenje električnih avtomobilov, številna mesta pa bodo opremili z električnimi skiroji. Po mnenju številnih bo moralo več ljudi na delo sedaj hoditi peš ali kolesariti.

Vlada sprošča ukrepe na področju omejevanja javnega potniškega prometa v Sloveniji. Kot smo že omenili, bo ponovno izvajanje javnega potniškega prometa omogočeno z 11. majem 2020. Odlok omogoča izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov, posebnih linijskih prevozov potnikov, stalnega izvenlinijskega prevoza potnikov, občasnega prevoza potnikov, prevoza potnikov z žičniškimi napravami za prevoz oseb, prevoza s taksiji ter javnega železniškega prevoza potnikov v notranjem prometu od 11. maja 2020 dalje. Izvajalci morajo upoštevati priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki zagotavljajo ustrezne pogoje za varovanje izvajalcev in potnikov. Z odlokom se dovoli ponovno obratovanje žičniških naprav za prevoz oseb, tako bo lahko spet zaživel poletni (spomladanski) turizem na nekaterih naših smučiščih in planinah.


Pohorska vzpenjača

V majhnem mestecu Canet d’en Berenguer blizu Valencie so v času epidemije prišli na idejo, kako obiskovalcem omogočiti, kar se da največjo stopnjo varnosti. Dostop do mestne plaže bodo dnevno omejili zgolj na 5000 obiskovalcev, kaj je približno polovica glede na pretekla leta. Plažo bodo razdelili na kvadratne odseke med katerimi bo razdalja približno 2 metra, obiskovalci pa si jo bodo morali rezervirati preko posebne aplikacije. Omogočena bosta le dva termina – dopoldanski in popoldanski. Kako bo stvar zaživela v praksi, si poglejte v spodnjem videu.

Neverjetne številke madžarske nizkocenovne letalske družbe v teh za turizem težkih časih. Res da je to 75% od zelo zmanjšanega števila letov, kot bi to moralo biti v normalnem stanju, ampak še vedno je to zelo impresivna statistika. Družba je od takrat nadaljevala nekatere lete, kljub številnim omejitvam. Ustanovitelj Wizza in njegov izvršni direktor József Váradi je za BBC povedal, da je frustriran zaradi pomanjkanja skupnih mednarodnih standardov glede varnostnih vprašanj kar se tiče koronavirusa. Od 45-ih držav, kamor letijo, niti dve državi ne uporabljata enakih standardov, še pravi in upa, da se bo to kmalu spremenilo. V starejših novicah smo že poročali o številnih novih linijah družbe.

Hrvaška bo omogočila vstop v državo državljanom Evropske unije zaradi poslovnih razlogov ali drugih gospodarskih interesov, kot tudi zaradi nujnih osebnih razlogov, je danes potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović. Po vstopu na Hrvaško bo treba spoštovati vse epidemiološke ukrepe, med katerimi ni več obvezne 15-dnevne samoizolacije. Ocenil je, da bosta odprtje meje in ugodna epidemiološka situacija olajšala tudi meddržavne dogovore o vnovičnem zagonu turizma. Potovanja čez mejo bodo od slej omogočili vsem Hrvaškim državljanom, tudi tistim, ki imajo bivališče v drugih državah. EU je vsem članicam pripravila priporočila, naj državljani tretjih držav ne prihajajo v Evropo do 15. junija. Tega se bo držala tudi Hrvaška, je dejal minister. “A ko gre za potovanja iz poslovnih razlogov, bomo vstop v državo omogočili tudi državljanom tretjih držav.” Medtem pa so karanteno razglasili na Braču, kjer je gibanje po otoku možno samo z dovolilnico.

Air Serbia bo 18. maja nadaljevala operacije z beograjskega letališča Nikola Tesla do Frankfurta, Londona (Heathrow), Dunaja in Züricha. Prevoznik bo od 1. junija začel z bolj izčrpnim voznim redom. Zaradi predvidenega povpraševanja bodo leti do določenih destinacij potekali po načrtih, drugi se bodo izvajali z zmanjšanimi frekvencami, medtem ko bodo nekateri leti začasno zaustavljeni. Povratne linije v Podgorici, Zürichu, Dunaju, Parizu, Tirani, Zagrebu, Skopju, Bukarešti, Londonu, Sarajevu, Sofiji, Frankfurtu, Bruslju, Kijevu, Krasnodarju, Zadru in Nici ostajajo večinoma nedotaknjene, medtem ko bodo v Ljubljani in v ostalih mestih optimatizirane.

Naša severna soseda naj bi mejo z Nemčijo odprla še pred poletjem. Vsaj tako pričakuje njihov kancler Sebastian Kurz, ki je dodal, da je avstrijska vlada vsak dan v stiku z nemškimi kolegi. Po njegovem mnenju odprtje meje ni pomembno le zaradi turizma, temveč tudi za delovne migrante in družine, ki imajo sorodstvene vezi v obeh državah. Nadzor bodo na vseh mejah Avstrijci opravljali vsaj do 31. maja.

Zaradi pandemije s Covid-19 letalske družbe odlašajo z uvedbo novih poti do mest na prostorih nekdanje Jugoslavije, ki naj bi se začele med marcem in julijem. Kar 23 načrtovanih povezav je ukinjenih, med drugim tudi leti na Luton (London) z Brnika družbe EasyJet. Podatke o starih in morebitnih novih datumih najdete v spodnji tabeli.

Gruzija bo ponovno odprta za domači turizem od 15. junija, za mednarodni turizem pa od 1. julija, je v četrtek dejal gruzijski premier Giorgi Gakharia. To bodo storili z ustvarjanjem varnega koridorja na kopenskih mejah s sosednjimi državami, pa tudi z dvostranskimi pogajanji z državami, ki so jim zanimive v smislu turizma. Ta pogajanja so se že začela. Gruzija bo ena izmed prvih držav, ki bo odprla svoje meje in turistično infrastrukturo ter sprejemala goste iz tujine.


V Gruzijo boste lahko že letos poleti in jeseni po zelo ugodnih cenah odleteli z Dunaja

Daleč največji afriški letalski prevoznik Ethiopian Airlines je javno izjavil, da je pripravljen rešiti druge letalske družbe ter obenem začeti pogovore o oživitvi letalske družbe South African Airways. Generalni direktor Tewolde GebreMariam želi rešiti Air Mauritius, v teku so tako že pogovori z vlado Mavricija, čeprav se seveda tudi Etiopijci spopadajo s posledicami krize zaradi koronavirusa. Z vlado Južne Afrike trenutno niso v pogovorih, a mediji poročajo, da naj bi bili Etiopijci odprti za morebitne pogovore v zvezi z njihovim nacionalnim prevoznikom, ki je na robu bankrota. Po mnenju GebreMariama bi Etiopijci z njimi radi začeli razpravo o novi letalski družbi, ki bi zrasla na krilih stare. Glede Kenye Airways, ene izmed večjih letalskih družb v Afriki, v Etiopiji vsaj trenutno ni bilo govora, Kenijci naj bi zaenkrat preživeli zaradi tovornega prometa.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je povedal, da je trenutno je NJIZ v usklajevanju protokola za letališča. Gre za enakovreden protokol, kot pri prečkanju meje sosednjih držav. Uvajali bi ga na letališčih na Brniku, Portorožu in Mariboru, želi pa si, da bi to bilo čim prej. Povedal je, da bo to mogoče že v sredini maja. Pohvalil je učinkovitost vlada, ki si ne vzame več kot teden dni časa za uveljavitev ukrepov. Kmalu se bodo začeli pogovarjati o terminih voženj: “Smo ena redkih držav, ki smo potniški promet popolnoma zaprli, drugi imajo odprtega z omejitvami. Zdaj želimo tudi mi odpreti letališča, usklajevanje je odvisno od prevoznikov in lastnikov letališč.” Avtobusni in železniško promet se s sosedami ne bo odprl pred 1. junijem, po njegovem mnenju se morajo uskladiti med resorji in stroko. Sprejeta je bila tudi uredba o prehodu meje za poslovna potovanja, ki pa jo mora ministrstvo še odobriti, šlo pa bo le za nujne primere.

Turkish Airlines je zaenkrat, kot ukrep zaradi pandemije s Covid-19,.do 28. maja prekinil vse domače ali mednarodne lete. A sedaj so Turki pripravili načrte letov od junija naprej. Sprva bodo obnovili notranje lete, kasneje pa bodo dodajali še mednarodne. Po trimesečnem načrtu letov bo Turkish Airlines letel na 22 destinacij v 19-ih državah, med njimi v Kanado, Kazahstan, Afganistan, Japonsko, Kitajsko, Južno Korejo, Singapur, Dansko, Švedsko, Nemčijo, Norveško, Avstrijo, Nizozemsko, Belgijo, Belorusijo, Izrael, Kuvajt, Gruzijo in Libanon. Tedensko bo letalska družba opravila približno 75 letov, predvideva pa se, da bo 60% vseh letov domačih, julija in avgusta pa bodo dodali še več destinacij.

Kdaj bo Turkish Airlines takole poletel v Ljubljano, še ni znano

Prihodnji teden bo znova stekel javni promet. Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je povedal, da bodo na avtobuse potniki lahko vstopali samo pri zadnjih vratih, prevozniki pa bodo morali po vožnji vse površine razkužiti in vozila prezračiti. Pri uporabi javnega potniškega prometa bo treba upoštevati navodila zdravstvene stroke. Za zaščito potnikov so predvidene fizične pregrade, ki bodo varovale voznike pred okužbo. Minister priporoča, da naj bo razdalja med potniki 1,5 metra..Vsi potniki bodo morali uporabljati tudi masko. Vozila bo treba na koncu vožnje oz. proge prezračiti ter obenem razkužiti vse površine. Na avtobusih bo moralo biti nameščeno razkužilo, ki ga bodo morali potniki uporabiti ob vstopu in izstopu. Dokler se na avtobusih ne namestijo fizične pregrade, na njih ne bo potekala prodaja vozovnic.


Priporočena razdalja med potniki bo 1,5 metra

Za železniški promet pa minister priporoča nakup po spletu ali okencih. Vozni red bo vlakov bo prilagojen in okrnjen, število sedežev pa omejeno. Na slovenskih železnicah pa potnike prosijo, naj upoštevajo tudi oznake na sedežih, ki zagotavljajo ustrezno varnostno razdaljo. V času trajanja ukrepov bodo na postajah zaprte čakalnice in javna stranišča, omogočen bo le prehod skozi čakalnice, kjer poteka prodaja vozovnic.


Vozni red vlakov bo okrnjen in prilagojen

Ministrstvo vzpostavlja tudi enotno telefonsko številka za razreševanje vseh vprašanj in dilem: 01-478-85-12. Minister Vrtovec spodbuja vse, da v mejah možnosti še naprej uporabljamo trajnostne in prijazne oblike prevoza

Po opozorilu gostincev, da je bilo predhodni ukrep glede sedenja ljudi iz drugih gospodinjstev zelo težko izpolnjevati, je NIJZ posodobili priporočila. Odpravili so prepoved sedenja za isto mizo osebam, ki niso člani istega gospodinjstva, še vedno pa mora biti razdalja med njimi 1,5 metra. Po mnenju obrtno-podjetniške zbornice Slovenije se npr. delavci iz istega podjetja primer pripeljejo do gostilne v istem avtomobilu, potem pa so morali sedeti 1,5 metra narazen, kar je nesmiselno oz. neživljenjsko. Podobno velja za prijatelje. To vnaša med gostince veliko negotovost, zato se jih polovica še vedno ne odloči za odprtje dejavnosti. NA OZS predlagajo, naj Slovenija sprejme takšne ukrepe za gostince, kot veljajo v Avstriji, predlagajo pa zgolj metrsko razdaljo med mizami.

Turistično panogo je epidemija prizadela na najbolj drastičen način. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je mnenja, da turizem ni na kolenih, ampak je na tleh. V tretjem protikoronskem svežnju bo več ukrepov, s katerimi želijo ohraniti delovna mesta v turizmu in zadržati kakovostne kadre ter zlasti manjšim ponudnikom pomagati preživeti mrtve dele leta. Ukrepi so štirje, in sicer uvedba skrajšanega delovnega časa, kjer bi država pokrila določen odstotek plače delavca in zagotovila večjo fleksibilnost pri vračanju delavcev s čakanja na delo. Drugi ukrep je podaljšanje veljavnosti ukrepov iz prvega in drugega protikoronskega svežnja še za štiri mesece po končani epidemiji. Kot tretji ukrep se omenjajo posojila preko Slovenskega podjetniškega sklada, in sicer za mala, mikro- in deloma srednja podjetja. Predvidena višina posojila je od 5.000 do 40.000 evrov. Četrti ukrep bodo nepovratna sredstva za lažji ponovni zagon. Nepovratna evropska sredstva bodo v vrednosti 16 milijonov evrov, predmet sofinanciranja pa stroški obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti. Počivalšek je opozoril, da bo okrevanje v turizmu lahko trajalo tudi do pet let.

Sredozemska država je hitro odredila strogo karanteno in tako omogočila hiter ponovni zagon turizma. Grški premier Kiriakos Micotakis pravi, da turistična izkušnja to poletje bo verjetno rahlo drugačna od tiste, ki ste jo izkušali v preteklih letih. Po njegovem mnenju vsi bari morda ne bodo odprti, morda ne bo množic, a še vedno boste v Grčiji deležni fantastične izkušnje – seveda, če bo pandemija v upadu. Odpiranje turizmu pomeni tudi odpiranje države morebitnim prenašalcem virusa, a Micotakis upa, da bodo aktualni režim testiranja lahko še okrepili in tako zmanjšali tveganje. Trenutno vsakega prišleka iz tujine ob prihodu v Atene testirajo. Premier meni, da se bodo v tem času vzpostavili evropski standardi glede protokolov v turizmu, pri čemer ima v mislih testiranja pred vkrcanjem na letala.


Zakintos

Na Hrvaškem bodo v ponedeljek  ponovno lahko obratovali gostinski lokali, tudi tisti, ki nimajo teras. Zopet bodo odprti vrtci in nižji razredi osnovnih šol a po napovedih bodo otroke v šolo poslali le redki starši. Obratovalni čas gostinskih lokalov bo med 6. in 23. uro. Število gostov bo omejeno glede na površino lokala, v katerem bodo morali zagotoviti, da bodo mize med seboj oddaljene najmanj meter in pol. Podobna razdalja je priporočena tudi med skupinami gostov, ki bodo za mizo. Glede na priporočila bo osebje jedilni pribor na mizo prineslo šele, ko se bodo gostje usedli. Na mizah ne bo dovoljeno puščati soli, popra, olja, kisa in drugih začimb. Od ponedeljka znova zagnali javni promet med županijami. Ukinili so tudi obvezno 15-dnevno samoizolacijo in karanteno za hrvaške voznike tovornjakov v mednarodnem prometu. Vrata bodo lahko odprle tudi avtošole.

Vlada je danes z odlokom spremenila in dopolnila ukrepe na mejnih prehodih. Zaradi lažjega zagona gospodarskih aktivnosti na obeh straneh slovensko-italijanske meje se na cestnih povezavah na mejnem območju z Italijo odprejo dodatne kontrolne točke. Prehod meje na kontrolnih točkah Predel – Predil, Nova Gorica (Erjavčeva ulica) ‒ Gorizia (Via San Gabriele) in Neblo ‒ Vallico di Venco bo dovoljen samo dnevnim delovnim migrantom in drugim osebam na podlagi potrdila lokalne skupnosti, ki upravičuje nujnost prestopa državne meje zaradi nujnega izvajanja gospodarskih in kmetijskih čezmejnih dejavnosti ter za obisk ožjih družinskih članov. Prav tako se doda nova kontrolna točka na železniški povezavi na mejnem območju z Republiko Avstrijo, in sicer Šentilj ‒ Spielfeld (Eisenbahn). Železniška povezava je odprta ves dan, izvaja pa se prevoze t. i. oprtnega vlaka (s tovornimi vozili in vozniki tovornih vozil) v in iz Slovenijo. Situacija glede odpiralnega časa kontrolnih točk s sosednjimi državami tako na strani Republike Slovenije kot na strani sosednjih držav se dnevno spreminja. Policija čas odprtja kontrolnih točk objavlja na svojih spletnih straneh in v sredstvih javnega obveščanja.

Hrvaški minister za turizem Gari Cappelli je v pogovoru za HRT povedal, da bodo s Slovenijo zagotovo odprli meje, vprašanje je le, ali bo to teden dni prej ali kasneje. O podrobnostih se še pogovarjajo, je pa prepričan, da bodo do 1. junija odprli mejo s Slovenijo. Cappelli je pojasnil, da bo dvostransko odpiranje meje najprej mogoče z državami, ki imajo dobro epidemiološko sliko, to velja predvsem za Slovenijo in Avstrijo. Minister pričakuje, da bodo na Hrvaško prišli Slovenci, ki imajo tam nepremičnine ter tisti gostje iz Slovenije, ki so že prej rezervirali namestitve ob hrvaški obali in niso odpovedali rezervacij. Povedal je še, da se pogovarjajo tudi s Čehi in Nemci. Gostje iz drugih držav bi na Hrvaško lahko vstopili od približno 15. junija naprej.

Po mnenju direktorja islandskega turističnega združenja Jóhannesa Þór Skúlasona, so bodo številne destinacije v srednji Evropi ter nordijske države v prihodnjih mesecih odprle turnizmu. Glede svoje države je povedal, da se njihova pozornost osredotoča predvsem na turiste, ki so rezervirali potovanja na Islandijo za konec avgusta in jeseni ter še niso odpovedali. Eden od dejavnikov je določitev evropskih pravil glede sprejema turistov v teh okoliščinah. Razpravljali so o tako imenovanem karantenskem turizmu, kjer bi imele skupine turistov med potovanjem omejene stike z drugimi. Skúlason še navaja, da najverjetneje pri vsem ne bo šlo za nobeno posebno islandsko rešitev, ampak za dvostranski sporazum z drugimi državami. Avgust je poleg septembra v zadnjih letih priljubljen čas za obisk Islandije.


Islandija bo letos za turiste zagotovo ena izmed bolj varnih destinacij

Otoška državica je sicer kljubovala napovedim epidemiologov in se bo že po šestih tednih odpravila karanteno. Čeprav je na Islandiji število prebivalcev majhno (360.000 ljudi), se hitro rahljanje ukrepov in nizka smrtnost pripisujeta številčnosti testiranj za Covid-19. Na Islandiji so se farmacevtska podjetja združila z vlado in šestih tednih so testirali več kot 13 odstotkov svojega prebivalstva (približno 50.000 ljudi), kar je največji delež katere koli države na svetu. Zaradi strogih testiranj so “Vikingi” lahko nadaljevali življenje brez popolne gospodarske zaustavitve. Samo ljudje, ki so bili pozitivni na Covid-19 in njihovi bližnji znanci so morali ostati v karanteni. Ta teden je Islandija začela odpravljati omejitve in zdaj se lahko že zbirajo skupine do 50 ljudi, frizerski saloni in druga podobna podjetja pa se lahko ponovno odprejo. Le telovadnice, bari in nočni klubi ostajajo zaprti.

Sprva se je za odprtje kampov in postajališč za avtodome omenjal datum 12. maj, kar je potrdilo tudi gospodarsko ministrstvo. Tam so takrat sicer opozorili, da mora biti predlog sprejet tudi na vladi, dodatna navodila pa bi morala pripraviti NIJZ ter ministrstvo za zdravje. Zakaj je prišlo do odložitve odprtja, v tem trenutku ni znano, so pa na ministrstvu za gospodarstvo potrdili, da bodo kampi in hoteli odprti od 1. junija narej, razen v primeru poslabšanja epidemiološke slike. Kot smo že poročali, bodo manjši nastanitveni objekti z manj kot 30-imi sobami lahko odprli svoja vrata že v sredini maja, večji hoteli pa s 1. junijem. Kot kaže bodo tudi kampi na Hrvaškem svoja vrata odprli šele v začetku junija (sprva se je sicer omenjalo 11. maj).


Želite za 3 dni oditi z avtodomom po Sloveniji? Nagradna igra še vedno poteka! Več TUKAJ.

V Mariboru je za 20 evrov na voljo samoplačniški test na protitelesa IGM in IGG, ki so pokazatelj, da ste morebiti preboleli okužbo s Covid-19. Rezultat dobite še isti dan, uporabljajo pa jih že delavci, ki si kruh služijo v Avstriji. Za njih je v tem času to nujno potrebni dokument, da sploh lahko gre čez mejo. V Mariboru so sicer do sedaj testirali skoraj 3500 oseb, pozitiven pa je bil vsak 35. test.

Naša severna soseda je zaradi pandemije novega koronavirusa nadzor na vseh mejah podaljšala do 31. maja, vstop pa je
dovoljen le na določenih mejnih prehodih. Vsi potniki morajo ob vstopu v državo predložiti zdravniško potrdilo, da niso okuženi s Covid-19, le-to ne sme biti starejše od štirih dni. Tujci, ki so v Avstriji zaposleni morajo poleg osebnega dokumenta predložiti še dokazilo o zaposlitvi. Za državljane Avstrije in druge prebivalce je mogoča tudi 14-dnevna domača karantena, še vedno pa sta dovoljena prečkanje države brez ustavljanja in prevoz tovora. Kakšno je stanje na mejnih prehodih med Avstrijo in Slovenijo ter na ostalih naših mejah z Italijo, Hrvaško in Madžarsko? Vsakodnevne slike map dobite TUKAJ.

Super novice prihajajo s strani madžarskega nizkocenovnika! Wizz Air je namreč naznanil, da bo odprl kar 8 novih povezav iz avstrijske prestolnice, 7 od njih že v začetku julija. V Maroko se bo z Dunaja prvič lahko letelo 27. oktobra. Cene bodo, kot smo pri Wizzu že navajeni, zelo ugodne, začele se bodo pri slabem dvajsetaku. Za še boljše cene predlagajo včlanitev v njihov klub s popusti (WCD), ki se po naših izkušnjah obrestuje že pri drugem povratnem potovanju (ali celo pri prvem, če letita dve osebi).

Letalska družba KLM je danes spet začela z leti in povezala številne evropske destinacije. Dnevno bodo potnike prevažali iz Amsterdama v Barcelono, Madrid, Rim, Milano, Budimpešto, Prago, Varšavo in Helsinke. Na vse letih je obvezna maska, ki si jo morajo potniki zagotoviti sami. Prevoznik upa, da se bo število letov v maju povečalo na približno 15% glede na običajni urnik iz časov pred epidemijo.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je dejal, da je malo verjetno, da se bodo Francozi letos poleti lahko opravili na večja potovanja v tujino. Pri tem bo morda treba omejiti celo potovanja po Evropi, da bi zmanjšali tveganje ponovne epidemije s Covid-19. Več o letošnji situaciji bo verjetno znano na začetku junija. Kot smo že poročali, bodo Francozi od 11. maja naprej lahko odšli na pot do 100 kilometrov od svojega prebivališča.


Večina Francozov bo letošnje poletne počitnice preživela doma

Letalska družba AirAsia bo že v tem mesecu vzpostavila nekatere lete iz Kuala Lumpurja. Od 21. maja naprej bo možno leteti v Kualanamu, dva dni kasneje pa še v Semarang in Yogykarto. Spremembe datumov so zelo verjetne, vseeno pa so to pokazatelji, da se bo ponekod letalska industrija začela prebujati že ta mesec.

Francija bo naslednji teden začela rahljati ukrepe glede koronavirusa, tako bo v Parizu nekaj ​​najprometnejših cest rezervirano za kolesarje, v želji po omejitvi množice v javnem prometu. Kar 50 kilometrov cest bo zaprtih za promet in bo rezerviranih samo za kolesa, dodatnih 30 ulic pa bo namenjenim pešcem. Številna pariška predmestja so predstavila načrte za nove kolesarske steze, v upanju, da bodo zmanjšali pritisk na močno preobremenjene mestne vlake in avtobuse ter tudi na metro, kjer bo zdaj zaradi varnostne razdalje veliko sedežev ostalo praznih. Po ocenah je četrtina prebivalcev Pariza zaradi karantene odpotovalo na svoje druge domove na podeželje oz. izven glavnega mesta. Županja Anne Hidalgo je povedala, da bi lahko nekatere zapore ulic postale trajne tudi po preteku krize, saj si večina Parižanov ne želi vrnitve avtomobilov in onesnaženja. Francoska vlada je predstavila paket v višini 20 milijonov evrov za spodbudo kolesarjenja v teh negotovih časih.


Se Parizu obeta manjše onesnaženje tudi v času po epidemiji?

Poročali smo že, da je kar 12 članic Evropske unije pozvalo Evropsko komisijo naj začasno razveljavi pravila, ki obubožanim letalskim družbam nalagajo, da potnikom za odpovedane lete vrnejo denar namesto vrednotnic. Ministri za promet Belgije, Bolgarije, Cipra, Češke, Francije, Grčije, Irske, Latvije, Malte, Nizozemske, Poljske in Portugalske so Evropsko komisijo zaprosili za začasno spremembo pravil. V skupni izjavi, objavljeni pred srečanjem ministrov, so zapisali, da bi morali prisiliti potrošnike, da sprejmejo bone oz. vrednotnice namesto povračil. Ministri so dejali tudi, da bi morali biti boni veljavni za določeno obdobje, obenem pa bi morali vključevati pravico do povrnitve kupnine, če se ne porabijo do konca tega vnaprej določenega obdobja. S tem naj bi ugodili tako pravicam potrošnikov, kot letalskim družbam. A na srečanju so nekatere vlade članic EU nasprotovale spremembam aktualnih pravil, da ne bi razburili upravičeno nezadovoljnih potnikov. Odločitve o spremembi zaenkrat niso sprejeli. Pred dnevi je evropska komisarka za promet Adina-Ioana Vălean dejala, da morajo letalske družbe ponuditi povračila za odpovedane polete, bone oz. vavčerje pa lahko ponudijo zgolj, če jih potniki sprejmejo.

Najbrž ne. Tako pravi Mišo Mrvaljević z Gospodarske zbornice Slovenije, ki je v oddaji Svet povedal, da sam misli, da bodo cene ostale približno takšne, kot so: “V Sloveniji se nekateri celo veselijo izrednih situacij, z mislijo, da bo zdaj ceneje, a verjetno ne bo. Skoraj zagotovo pa se bodo ponudniki potrudili, da se stvari ne bodo podražile. Kapacitete, ki bodo letos na voljo, ne bodo enake kot vsako leto. Marsikdo se bo verjetno odločil, da mu je ceneje počakati in ne vsega zagnati, to pa pomeni tudi manj ponudbe”


Po mnenju Mrvaljevića letos v Sloveniji ne bomo prišli čez dopust ceneje, kot v preteklih letih

Da bo država priskočila turizmu na pomoč, je danes zagotovil minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek. Po njegovem mnenju je potreben investicijski zagon v obliki sklada za nepovratna sredstva in ugodne kredite. Vladi je danes predlagal podaljšanje ukrepov pomoči za turistično panogo, kot je denimo sofinanciranje čakanja na delo. Ukrep bi lahko podaljšali za nekaj mesecev ali do konca leta. Meni, da imamo v slovenskem turizmu že nekatere prednosti in smo že doslej sloneli na butičnosti, na aktivni, zeleni in zdravi Sloveniji, obenem pa verjame, da bo to temelj za razvoj turizma tudi v bodoče.

Danes je na Brdu pri Kranju zasedal novoustanovljeni strokovni svet za turizem. Glavni temi sta bili pomoč gostinski in turistični panogi v času okrevanja po epidemiji korona virusa ter standardi, ki bodo veljali po ponovnem odprtju lokalov in hotelov. Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je povedal, da bi prihodnji teden vrata lahko odprli manjši ponudniki turističnih nastanitev, standarde njihovega obratovanja pa bo določila ožja delovna skupina, ki bo prvič sestankovala v tem tednu. Sprva bi se torej odprli objekti, ki imajo do 30 sob, proti koncu maja pa še kampi. Večji hoteli pa bi lahko obratovali od 1. junija naprej. Kdaj bi lahko odprli kopališča? Po mnenju Zajca pred 1. julijem to ne bo mogoče.


Manjši objekti bi bili lahko odprti že pred 15. majem, medtem ko bi se kampi lahko odprli proti koncu meseca

Letalski prevoznik Norwegian Air Shuttle je potrdil program prestrukturiranja družbe zaradi situacije s Covid-19. Na nujnem sestanku se je v ponedeljek soočil z glasovanjem delničarjev o načrtu približno 1,1 milijarde evrov za pretvorbo dolga v lastniški kapital. Norwegian Air je sredi marca prizemljil 95% svoje flote in opozoril, da bi ji lahko zmanjkalo gotovine do sredine meseca, če ne bo spodbudil svojega načrta za reševanje. Načrt je večinsko lastništvo predal upnikom letalske družbe in sedanje delničarje pustil s samo 5,2% družbe. Izvršni direktor Jacob Schram je dejal, da druge možnosti ni bilo. Brez da [od delničarjev] bi bilo po njegovem mnenju igre kmalu konec.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je obiskal župane nekaterih severnoprimorskih občin in se skupaj z njihovimi kolegi na italijanski strani pogovarjal o odprtju dveh novih nadzornih točk. Po napovedih ministra naj bi kmalu tako odprli prehoda na Erjavčevi ulici v Novi Gorici in v Goriških Brdih, meja z Italijo pa še dolgo ne bo odprta, kot je bila pred razglasitvijo epidemije.

Z reškega letališča so sporočili plane prvih letov – že maja nameravajo leteti v Frankfurt, London, Pariz, München in Eindhoven. Urnik letov je bil sestavljen na podlagi trenutno veljavnih informacij letalskih prevoznikov in v skladu s prodajo vozovnic. Ko bodo določeni prevozniki v naslednjih dveh oz. tednih prilagodili svoje urnike, se bodo leti spremenili v skladu z nadaljnjim razvojem razmer glede Covid-19. Razpored letov kaže, da letalski prevozniki načrtujejo začetek letov po naslednjem urniku:

Evropska komisija je dala Franciji zeleno luč za državno pomoč letalski družbi Air France v vrednosti 7 milijard evrov. Kot je dejala evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager, bo ta pomoč ublažila gospodarski šok zaradi pandemije. V primeru Air France je pomoč sestavljena iz 4 milijarde evrov bančnih posojil in 3 milijarde evrov neposrednih državnih posojil, v zameno za katera se je letalska družba zavezala, da bo izboljšala svojo dobičkonosnost in zmanjšala emisije plinov. Izvršni organ EU je sredi marca razbremenil svoja pravila o državnih subvencijah, da bi državam članicam olajšala pomoč podjetjem v finančnih težavah zaradi pandemije Covid-19. Po mnenju komisije, je Francija dokazala, da so vsa druga potencialna sredstva za pridobitev likvidnosti na trgih že raziskana in izčrpana. Če ne bi bilo izdane pomoči, bi se Air France verjetno soočil s tveganjem bankrota zaradi nenadnega izpada poslovanja. To bi verjetno povzročilo hudo škodo francoskemu gospodarstvu. Francija in Nizozemska imata v lasti približno 14 odstotkov skupine Air France-KLM. Nizozemska vlada načrtuje, da bo KLM v obliki posojil in garancij dodelila 2 – 4 milijarde evrov državne pomoči.

Super novice s strani madžarske nizkocenovne letalske družbe. Wizz Air bo zagnal 5 novih linij do priljubljenega Abu Dhabija, tudi iz ne preveč oddaljene Budimpešte. Iz Madžarske prestolnice bodo začeli leteti od 3. junija naprej, prav tako iz Bukarešte. Leti iz Sofije, Katowic in Cluja v prestolnico Združenih Arabskih Emiratov bodo na voljo od 15. oz. 16. septembra.

Češka vlada razmišlja, da bi meje države znova odprla julija. Njihov zunanji minister Tomas Petriček je povedal, da bi julija zeloi radi odprli meje z Nemčijo, Avstrijo, Poljsko in Slovaško. Medtem, ko pogovori s Slovaško in Avstrijo napredujejo, pa se s Poljsko zapletajo. Če se bo situacija glede korona virusa močno izboljšala, bi bilo meje mogoče odpreti že prej. Za zdaj nadzor na mejah sicer ostaja najmanj do 14. maja.

Od ponedeljka naprej bodo potnikom na dunajskem letališču nudili možnost hitrega testiranja na Covid-19. S tako imenovanim molekularno-biološkim testom  bo rezultat znan po dveh do treh urah, zanj pa bo treba odšteti 190 evrov. Pred tem so morali potniki s seboj prinesti laboratorijsko potrdilo, ki ni smelo biti starejše od štirih dni in ki dokazuje, da so negativni na Covid-19, ali pa so morali v karanteno.

Letošnja turistična sezona bo po poročanju angleškega časopisa The Guardian zelo negotova. V nekaterih državah so celo domača potovanja še vedno močno omejena. Italijanski premier Giuseppe Conte je dejal, da bi morali Italijani počitnikovati doma, vsaj sprva pa ne bodo smeli potovati med regijami, jutri se namreč začnejo rahljati nekatere omejitve. Francoski državljani bodo od 11. maja dalje omejeni na 100 km razdalje od svojih domov. Načrt EU za promet in turizem kaže, da bi bilo treba omejitve potovanja najprej določiti na območja s primerljivo nizkim kroženjem virusa, predlagajo koridorje do obale Jadrana. Turiste bi lahko spremljal skupni “potni list Covid-19”, testiranja bi morali opraviti pred potovanjem ali pa se testirati ob prihodu v končno destinacijo.

Nekateri hoteli in restavracije še vedno računajo, da se bodo lahko ponovno odprli, a vodja turističnega poslovnega združenja Algarve (jug Portugalske) Elidérico Viegas je dejal, da se mnogi ne bodo. Meni, da se bodo tuji obiskovalci verjetno vrnili šele aprila prihodnje leto. V Španiji upajo, da bi lahko mednarodni turisti od konca julija obiskali Mallorco in Ibizo. Regionalni uradnik za otoke Iago Negueruela pravi, da želijo pripraviti vse, da bi turisti čim prej prišli. Izziv bo najti ravnovesje med atrakcijami, kot so diskoteke na Ibizi, in novo realnostjo, ki jo zahteva Covid-19. Nekateri sektorji bodo imeli pomembnejše prilagoditve.


Mallorca

Grčija si podobno kot Ciper prizadeva, da bi se EU dogovorila o skupni poti naprej. Za obe državi je vprašanje eksistencialno. V sektorju je zaposlenih več kot petina delovne sile, kar je skoraj dvakrat več od povprečja EU, turizem pa največ prispeva k njihovim gospodarstvom. Namestnik ciprskega turističnega ministra Savvas Perdios je povedal, da je zdaj najvažnejši skupni potovalni protokol ter da se izognejo zmedi, ker imajo države različna pravila. Grčija predvideva začetek sezone v juliju, zaradi nizke stopnje z okužbami pa se bodo predstavili kot varna destinacija. Turistični kraji na severni državi si prizadevajo za povečanje zasedenosti iz sosednjih balkanskih držav, ki so tudi dobro obvladale pandemijo. Romunija, Bolgarija, Srbija in S. Makedonija imajo skupaj 40 milijonov prebivalcev in ljudje lahko do nas pridejo z avtomobilom


Se bo letos turistična sezona v Grčiji začela julija?

Italijanski minister za turizem Dario Franceschini je dejal, da si država močno prizadeva za vzpostavitev ravnovesja med varnostnimi pomisleki in ponovnim odprtjem turističnih zmogljivosti. Dejal je, da to ne bo enostavno, vendar bodo videli. Ponudniki turističnih storitev sicer eksperimentirajo s štirimetrskimi ograjami iz pleksi stekla na plažah, vendar vsi vedo, da se bo vpliv na turizem čutil še v prihodnjih letih.

Oboje seveda v letošnjem letu. V vmesnem času bo v nemški prestolnici tako delovalo le eno letališče (Schönefeld), vsi pa seveda težko pričakujejo odprtje novega – Brandenburg, katerega gradnja se je močno zavlekla in bila povezana s številnimi škandali. Tegel, ki je trenutno največje letališče v Berlinu, naj bi zaprli zgolj začasno. Schönefeld, ki bo v vmesnem obdobju edini odprt, običajno uporabljajo nizkocenovni prevozniki, vse letalske družbe pa bodo prisiljene na jug Berlina preseliti svoje dejavnosti. Brandenburg (načeloma nekakšen večji podaljšek letališča Schönefeld) z odprtjem zamuja približno 9 let, gradnja pa je stala 4 milijarde EUR več, kot so sprva načrtovali.

Letališče Brandenburg se po dolgi zamudi z gradnjo odpre 31. oktobra

V pripravi so ukrepi, da bi od 11. maja naprej v Sloveniji znova lahko začel delovati javni potniški promet, ki je bil ustavljen od začetku razglasitve pandemije. Še vedno velja prepoved zbiranja in gibanja na javnih krajih, notranji minister Aleš Hojs pa je državljane pozval naj se v drugo občino odpravijo le v nujnih primerih.


11. maja znova z avtobusom oziroma vlakom v službo?

Britanska letalska družba bi morala sprva povezati londonski Heathrow.z Brnikom že 22. maja, a se je zaradi situacije s pandemijo vse skupaj podaljšalo na 1. julij. Leti bodo potekali 4x tedensko, izvajali pa bi se kot predvideno do 15. septembra. Nove tedenske povezave med Londonom ter Podgorico in Prištino bodo normalno potekale od 4. julija najprej – kot je bilo predvideno takoj na začetku.

Južna Koreja prvič po februarju ne beleži nobenih novih domačih primerov Covid-19. Število primerov v državi se v zadnjih tednih upočasnjuje, potem ko so med februarjem in začetkom marca vsak dan zabeležili na stotine novih primerov. To so dobri obeti za ta del Azije, vsi skupaj pa upajmo, da se bo situacija še izboljša in bodo mednarodni leti kmalu spet mogoči.

Na Hrvaško bodo v maju najverjetneje lahko odpotovali le lastniki nepremičnin in plovil. Verjetno šele proti koncu meseca, v drugi polovici junija pa še vsi preostali. Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v Zagrebu srečal s hrvaškim ministrom za turizem Garijem Cappellijem, kjer sta razpravljala o ukrepih in načrtih za turizem v teh za turizem težkih časih. Oba sta se strinjala, da bo mejo najprej treba odpreti za 110.000 slovenskih lastnikov nepremičnin (in plovil) v naši južni sosedi, v drugi polovici junija pa bi sprostili vsa turistična potovanja. Tako rešitev bosta predlagala obema vladama.


Mejo bodo sprva lahko prestopili samo lastniki nepremičnin in plovil na Hrvaškem

Zanimiv poskus kitajske družbe Air Changan, ki je del skupine Hainan, da bi potnikom ponudila še večje zaupanje v varnost. Za 28$ lahko pri njih stranke dokupijo dodatni prazen sedež zraven sebe, tako da se potniki potem bolje počutijo na varni razdalji. Omogočajo nakup treh celih vrst, tako bodo lahko bolj premožni Kitajci za 8 prostih sedežev denarnico olajšali za dodatnih 224$. Občutek varnosti in varnostna razdalja je torej na Kitajskem oz. na njihovih letalih dobila svojo ceno.


Premožni in pazljivi Kitajci bodo svoj osebni prostor lahko zavarovali z osmimi sedeži okrog sebe

Slovenija bo jutri odpravila splošno omejitev gibanja na občine! Ukrep, ki je razjezil mnoge državljane, bo sedaj končno odpravljen. Na vladi opozarjajo, da virusa še nismo premagali, zato moramo upoštevati številne zdravstvene in varnostne ukrepe.

Ryanair v sodelovanju z vladami EU poskuša z obratovanjem nekaterih rednih linij, njihov namen pa je zagotoviti redne povezave zaradi različnih nujnih razlogov. Pri družbi so zagotovili, da upoštevajo vse zdravstvene in varnostne predpise. Povezave (prikazane na sliki spodaj) izvajajo dnevno ali tedensko, tak omejeni razpored pa bo veljal do 14. maja.

Madžarski nizkocenovni prevoznik Wizz Air je sprejel nekatere zdravstvene in varnostne ukrepe. Letala bodo čistili in razkuževali vsak dan, potniki bodo dobili sanitarijske robčke, najbolj zanimiva pa je napoved, da bodo morali vsi potniki na letalu nositi zaščitne maske. Te ukrepi bodo prišli v poštev pri prvih letih iz Londona in Dunaja 1. maja in bodo veljali do preklica.


Maska bo pri kar nekaj prevoznikih obvezna oprema. Tudi pri Lufthansi, kjer nameravajo zapolniti vse vmesne (srednje) sedeže

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se bo vlada v kratkem odločila za možnost, ki bo najbolj ustrezala epidemiološki sliki v Sloveniji, ki po celotni državi ni enaka. Obstaja opcija, da bo gibanje sprva omejeno na uprave enote, teh imamo v Sloveniji 58. Možnost je, da bo gibanje omejeno na t. i. regije oz. pokrajine ali pa bo prepoved v celoti ukinjena. Kdaj bi to lahko bilo, še ni jasno, verjetno pa bo odločitev padla v naslednjih dneh, po prvomajskih praznikih ali pa šele po 11. maju. V primeru, da bi se to zgodilo npr. z jutrišnjim dnem, bi javnost obvestili dan prej.

Da se letalske družbe s podporo devetih držav članic EU ne strinjajo z evropskimi zakoni glede vračila denarja za odpovedane lete, smo pretekli teden na naših straneh že poročali. Danes pa Euronews poroča, da naj bi 12 držav članic EU po videokonferenci z Brusljem razpravljalo o (začasni) ukinitvi zakona, ki določa, da morajo letalske družbe potnikom ob odpovedi letov na njihov račun vrniti denar. Številni potniki se z letalskimi družbami seveda ne strinjajo, sprememba zakona pa bi dala letalskim družbam vsaj nekaj časa, da se po teh težkih razmerah opomorejo.

Poljska bo s 4. majem odprla hotele in trgovine, razmišljajo pa celo o odprtju vrtcev 6. maja. Že aprila so odprli parke ter omilili ukrepe za vstop v nekatere trgovine. V nakupovalnih centrih ostajajo sicer zaprti fitnes centri in rekreacijski prostori (npr. igrišča), prav tako pa v centrih ne bodo smele obratovati restavracije. Hoteli bodo lahko obratovali samo pod posebnimi varnostnimi pravili: telovadnice, sejne sobe in hotelski bazeni bodo morali ostati zaprti, hotelske restavracijo pa bodo hrano gostom lahko prinesli le v njihove hotelske sobe.

Emirates zagotovo v nebo ne bo poslala svojih letal do 1. julija, najverjetneje pa še do kasnejšega datuma. ZAE so konec marca popolnoma prepovedale lete, z izjemo tistih, ki tujce prevažajo v svoje domovine. Do nedavnega naj bi Emirates znova začel leteti v sredini maja, a to sedaj ne pride v poštev. Medtem je verjetno globalno najbolj prepoznavna letalska družba Turkish Airlines sporočila, da ostajajo prizemljeni vsaj do 28. maja (predhodno do 20. maja). Datuma obeh velikih družb sta zagotovo dober pokazatelj, kdaj se bo situacija glede letenja izboljšala. V maju tako mednarodnih letov praktično ne moremo pričakovati.


Letala družbe Turkish Airlines bodo prizemljena vsaj do 28. maja

Trenutna situacija ja zagotovo najbolj zaznamovala številne letalske družbe. Britanski prevoznik British Airways tako namerava odpustiti kar 12.000 od 42.000 zaposlenih (na čakanju je nadaljnjih 23.000 ljudi), skandinavski prevoznik SAS do 5000 ljudi (40%), islandski Icelandair pa okoli 2000.  Pri American Airlines je okoli 4800 pilotov privolilo v znižanje plač in status čakanja na delo, več kot 700 se jih bo predčasno upokojilo. Na čakanje so pri Air Canada dali okoli 12.500 zaposlenih, pri avstralskem Quantasu pa kar 20.000 delavcev. Medtem v Norwegian Airu opozarjajo, da bi jim lahko sredi maja zmanjkalo finančnih sredstev. Easyjet je za dva meseca dal na čakanje 4.000 zaposlenih v Združenem kraljestvu, družba pa je vlado pozvala k posojilu do 500 milijonov funtov (okoli 574 milijonov evrov)

Nemška vlada bo opozorilo o potovanjih v tujino za njihove državljane podaljšala najmanj do 14. junija. Kabinet ministrov naj bi ukrep sporočil še danes. Ostanimo v Nemčiji – premierji nemških zveznih dežel so predlagali, da bi se vsi šoloobvezni otroci pred poletjem vsaj delno vrnili v šolske klopi. Medtem nekatere zvezne dežele že izvajajo zaključne izpite.

NOVO: Državni zbor je sprejel zakon, ki turističnim agencijam dovoljuje vračilo v vrednotnicah (t.i. prenosljivih vaučerjih oz. bonih), ki veljajo 24 mesecev, potem lahko potrošnik zahteva izplačilo v denarju. Če se potrošnik s tem ne strinja lahko zahteva izplačilo v denarju 12 mesecev po razglasitvi konca epidemije. To velja za potovanja/pakete – za letalske karte in nočitve še vedno velja kot doslej – po pogojih končnega ponudnika. Celoten tekst zakona vam je na voljo na tejle povezavi, celotni člen 101a (stran 26) pa na priloženi sliki spodaj. Članek lahko komentirate tudi na naši FB strani.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs v Odmevih povedal, da bo vse odvisno od epidemiološke stroke. Odprava omejitve gibanja med občinami bi torej lahko padla v naslednjih dneh ali pa po prvomajskih praznikih.

Minister o ponovnem odpiranju mej za turizem: Mislim, da bo precej več znanega po prvomajskih praznikih, oz. po času, ko bo večina držav EU-ja naredila dokončne analize. V današnjem razgovoru je bilo razbrati, da so nekateri ukrepi ali pa rahljanje nekaterih ukrepov prisotni pravzaprav povsod po evropskih državah, kar je posledica drugačne epidemiološke slike koronavirusa po vsaki posamezni državi. Je pa bilo jasno povedano vsaj s strani nekaterih držav, naj omenim recimo Češko, Nemčijo pa tudi Avstrijo, da zaenkrat ne morejo govoriti o kakšnem prostem sproščanju pretoka turistov, torej prostega gibanja v turistične namene.

Minister o t.i. korona potnem listu in odpiranju mej s Hrvaško: O korona potnem listu se nismo pogovarjali. Zaenkrat rešitve v neki posebni propustnici ali dokumentu, ki bi izkazoval da nismo bolani ali okuženi v tem trenutku ni na mizi. Moram reči, da je Hrvaška, tako kot Slovenija, na samem vrhu uspešnosti držav EU-ja v boju proti koronavirusu. Oboji smo med državami z najmanjšim številom umrlih na milijon prebivalcev. To daje upanje, da bi morda na bilateralni ravni ali širše odprli prehode tako hrvaške kot slovenske meje. Potrebno je opozoriti na to, da so vsi notranji ministri izkazali veliko mero previdnosti, kajti vsi se zavedamo, da je vendarle potrebno spremljati tudi epidemiološko sliko in različno obravnavati dele Evrope, ki so bili bolj ogroženi od tistih, ki so ali smo v tem mesecu in pol bolj uspešno omejili koronavirus. Odkriti moramo biti in javno povedati, da je interes Hrvaške, glede na to, da da jim turizem prinaša izjemno velik prihodek v državno blagajno, se turistična sezona v večji ali manjši meri izpelje. Ena od idej je postopno sproščanje možnost dostopa za lastnike nepremičnin in zemljišč na Hrvaškem. Kar posledično pomeni, da so v veliki meri posledično vključeni mnogi Slovenci, ki nepremičnine in druge lastnine na Hrvaškem imajo. Po moji oceni bodo v poletnih mesecih tudi če bodo meje v večji meri odprte, bo v zelo veliki meri poskrbljeno za zelo veliko mero zaščito. Govorim o tem, da se bodo hotelirji, ponudniki na plažah, gostinski lokali in vsi ostali morali prilagoditi na zaščitne ukrepe, vse v duhu tega, da se v največji meri zajezi eventuelna pandemija številka dva, ki je seveda latentno vedno lahko prisotna.


Tudi letos bo veliko Slovencev obiskalo Hrvaško

Minister o slovenskih turistih, ki se bodo vračai iz Italije: Kar se tiče slovenskih potnikov ni nobenih razlik. Vemo, da so vsi, ki se vračajo od koderkoli, ne samo iz Italije, podvrženi 7-dnevni karanteni, ki jo lahko preživljajo na svojem domu. Po drugi strani ne gre za to, da bi kogarkoli radi diskreditirali ali diferencirali, vendar se moramo soočiti z epidemiološko sliko. Gotovo je tveganje tistih, ki prihajajo iz območij, kot je severna Italija, večje, kot pa pri tistih, ki v tem trenutku prihajajo iz Hrvaške. Nikakor pa ne bo šla rešitev v to smer, da bi kogarkoli želeli narediti manj vrednega, ampak bo šlo za to, da bomo v čim večji meri za vse, ki potujejo v ali iz naše domovine skušali obravnavati uravnoteženo oz. čimbolj enakomerno, čim bolj enakovredno.

Minister o aplikaciji, s katero bi tudi v Evropi sledili okuženim: Evropske rešitve tu ni. Pri nas nekega napredka v tej smeri ni. Sami lahko spremljate v zadnjih dnevih in tednih afront boj proti kakršnikoli rešitvi v tej smeri. Jaz tega boja ne razumem, moram povedati, da so danes celo Nemci, ena najpomembnejših evropskih držav, napovedali, da bodo to aplikacijo uvedli. Ta aplikacija je trenutno že uvedena na Poljskem in na Češkem. Vsi so poudarjali, da takšno aplikacijo želijo uvesti. Vsi so poudarjali drugi ključno dejstvo – da bo aplikacija delovala na prostovoljni bazi. Sam moram odkrito povedati, da je prostovoljna baza v tem primeru lahko tudi cokla, neka prevara. Kajti v kolikor se v to prostovoljno bazo aplikacije ne bi vpisovali tisti, ki bi morali biti v njej prvi – okuženi in bolni -, taka aplikacija zdravim ne bo pomagala. Taka rešitev bi bila po moji oceni v veliki meri invalidna. Bi se pa ta invalidnost lahko odpravila z ozaveščanjem ljudi, s tem, da ljudje sami prepoznajo nujnost prostovoljnega vpisa, kjer pa lahko zelo veliko pomagate prav vi, spoštovani mediji.


Aplikacijo za sledenje so že uvedli na Poljskem in Češkem, Nemci bodo naslednji (slika je simbolična)

Na včerajšnji dopisni seji je vlada dopolnila seznam izjem, za katere ne velja več prepoved ponujanja in prodaje blaga in stritev. Danes bodo tako lahko začeli delati dimnikarji in nepremičninski posredniki, odpirajo pa se tudi knjižnice, galerije in muzeji.

4. junija bo z ukrajinskim prevoznikom v Kijev mogoče leteti direktno z Brnika. Cene za povratni let se začnejo pri dobrih dvestotih evrih, v ceno pa je vključena prtljaga do 23 kg. O tem smo na naši strani že poročali, poleti se bo letelo 2x na teden. Z Zagreba se bo dalo leteti že 2 dni prej, in sicer bodo leti med prestolnicama Ukrajine in Hrvaške na voljo 3x tedensko.

Naši severni sosedi bodo po skoraj sedmih tednih karantene spet omogočili gibanje na prostem. S prvim dnem v maju bo varnostna razdalja med državljani, ki niso člani istega gospodinjstva le še 1 meter. Odprli bodo tudi vse trgovine in večino storitev. Bare in restavracije bo Avstrija odprla sredi maja, hotele pa proti koncu meseca. Lokali bodo bili lahko odprti samo do 23. ure, za eno mizo pa bodo lahko sedeli največ štirje odrasli s svojimi otroki. Minimalna razdalja med mizami bo morala biti en meter, natakarji pa bodo morali nositi maske (za goste lokalov bo nujna od obisku stranišča in ob gibanju po lokalu).

Vlada ter Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport razmišljata o ponovnem odprtju vrtcev in šol, a podali niso še nobenega datuma. Zagotovo to ne bo 11. maj, ki ga je kot morebitni začetek omenjala šolska ministrica Simona Kustec. Možno je tudi, da se bo letošnje šolsko leto zaključilo ob šolanju na daljavo, poleti pa šolarji v vsakem primeru ne bodo sedeli v šolskih klopeh in bodo imeli kar se da normalne počitnice.


Učilnice bodo poleti zagotovo samevale. Kako pa bo v drugi polovici maja in v juniju?

Notranji minister Aleš Hojs je optimističen glede sproščanja ukrepov na meji s Hrvaško v drugi polovici maja. Možno je torej, da bo meja odprta že po 15. maju. Razmere v Italiji niso vzpodbudne, tako da bo Slovenija glede meje z našimi zahodnimi sosedi bila zelo previdna in premišljena. Avstrije se je odločila za podaljšanje nadzora na meji s Slovenijo in pri tem minister Hojs ne vidi težav.

Norveška letalska družba je sporočila, da bo večina njihove flote verjetno ostala prizemljena kar naslednjih 12 mesecev in da do popolnega okrevanja ne bo prišlo pred letom 2022. Vsa letala nameravajo poslati v nebo šele aprila 2021, do takrat pa bo zgolj v norveškem zračnem prostoru letelo le 7 njihovih letal.


Norwegian AIr Shuttle bo v naslednjih 12-ih mesecih letel le še po norveškem nebu

Končala se je današnja videokonferenca ministrov za turizem držav članic EU in Evropske komisije. Slovenski minister Zdravko Počivalšek je zmeren optimist, da bo mogoče v turizmu zagotoviti dobre in usklajene korona standarde in da ne bo nikogar strah iti na dopust. Izpostavil je, da bo treba vzpostaviti protokol za prehajanje meja. Kar 110.000 Slovencev je lastnikov nepremičnin na Hrvaškem in Počivalšek je napovedal, da se bo v sredo pogovoril s hrvaškim ministrom za turizem Garijem Cappellijem. Slednji je po video konferenci dejal, da bi moral na ravni EU obstajati skupen načrt za reševanje krize, ki jo povzroča pandemija koronavirusa, ki bi med drugim vključeval sprejetje skupnega potovalnega protokola oziroma celo neke vrste “potnega lista COVID -19”.

Številni prebivalci EU se sprašujejo, če se bodo letos sploh lahko odpravili na počitnice. Zaradi krize s pandemijo koronavirusa po vsem svetu, so organizatorji odpovedali vsa potovanja do 3. maja. Nemci čakajo na odločitev ali bo njihova vlada ukrepe podaljšala, to pa zagotovo ne bo jasno pred 30. aprilom. Vsekakor bo za potovanja znova potrebno odpreti meje počitniških držav, a to se pred 15. majem v Evropi ne bo zgodilo, kajti 17 držav v šengenskem območju je do takrat uvedlo prepoved vstopa. Navsezadnje bo vse odvisno od tega, kako se bodo razvijale razmere na glavnih turističnih destinacijah, nekatere od teh so v državah, ki jih je pandemija s Covid-19 najbolj prizadela (Italija, Španija, Francija).

Slovenija: Nemci naše države specifično ne omenjajo, zagotovo pa bo letos kar nekaj Slovencev počitnikovalo doma.

Italija, Španija in Francija: Nemci napovedujejo, da bodo nekatere priljubljene destinacije v omenjenih treh državah letos verjetno odpadle, kot možnost preživljanja počitnic.

Severna Evropa: po mnenju Nemcev morda celo najbolj varna destinacija v poletju. Kje lahko bolje vzdržujejo socialno distanco, kot pa ravno v redko poseljeni Skandinaviji? Hoteli in kampi so normalno odprti in v bistvu bi lahko že sedaj odšli na sever, seveda če bi bile meje odprte. Najbolj stroge mejne kontrole vas bodo čakale na Švedskem, kjer vas bodo ob vstopu čakali nujni zdravstveni pregledi.


Skandinavija bo letos morda ena izmed turistično najbolj priljubljenih destinacij.

Hrvaška: napovedujejo ji dobre možnosti, saj bo bila naša južna soseda pripravljena na prihod turistov. Po mnenju Nemcev so Hrvati pravočasno sprejeli zelo stroge ukrepe za zajezitev virusa in to se jim bo lahko zdaj obrestovalo. Nemci predlagajo svojim državljanom naj se na Hrvaško odpravijo z avtomobilom čez Avstrijo in Slovenijo, za dopustovanje v Dubrovniku pa naj si izberejo letalo. Slovenci bodo tudi letos množično odpotovali na jug.

Grčija: napovedi so optimistične, saj bodo v začetku maja začeli z odpravo omejitev prepovedi. To se bo dogajalo postopoma, veliki hoteli pa bodo zadnji, ki jih bodo odprli. Grki menijo, da bodo junija pripravljeni.

Tunizija: Nemci jo omenjajo, kot zelo verjetno destinacijo za poletne počitnice 2020. Je ena izmed prvih držav, ki je zaprla meje in začela s karanteno. Razmišljajo celo o povečanju turističnih zmogljivosti za 40%, za varnost pa bo skrbelo medicinsko osebje, ki bo bilo nastanjeno v hotelih


Letos za lepo število turistev v poštev mogoče pride Tunizija?

Avstrija, Švica in Islandija: tudi te države Nemci letos priporočajo svojim državljanom. Kaj pa vi? Boste letos ostali v Sloveniji ali boste vseeno pokukali čez mejo?

O trenutnih razmerah v letalski industriji bodo ministri za promet držav članic EU in Evropska komisijo razpravljali na video sestanku proti koncu prihodnjega tedna. Nizozemski prevoznik KLM je dejal, da devet držav članic EU, vključno z Nizozemsko, podpira vsaj omejeno opustitev izvrševanja zakonov o nadomestilih za letenje.

Nizozemski letalski prevoznik KLM je potrdil, da potnikom, ki so rezervirali letalske vozovnice z datumom odhoda pred 31. majem, ne bodo vrnili denarja. Številne stranke so jezne na družbo, ker si zaradi lastnih finančnih težav izleta v prihodnje ne bodo mogli privoščiti. Namesto povračila so potnikom ponudili bone, enake vrednosti, kot cena prvotne vozovnice. Vrednotnice veljajo eno leto in jih je mogoče uporabiti v zameno za prihodnje lete s KLM in njihovimi partnerji, vključno z družbami Air France, Delta Airlines in Virgin Atlantic. Potniki se lahko odločijo, da bodo datum potovanja prilagodili ali pa v celoti spremenili cilj, oboje seveda brezplačno. Boni, ki ostanejo neuporabljeni, se lahko zamenjajo za gotovino po izteku 12-mesečnega obdobja, navaja letalska družba.


KLM svojim strankam denarja takoj ne bo povrnil. Gotovino boste dobili šele, ko vam poteče vrednotnica.

Nizkocenovni prevoznik Wizz Air je prestavil svoje načrte za ponovni zagon letov v srbsko prestolnico. Letalska družba je sporočila, da bo začela z omejenimi leti iz Lutona (London) v Beograd 1. maja. Leti bodo do 11. maja na voljo 3x na teden, kasneje pa 4x. Če bo šlo vse po sreči, nameravajo 1. junija Beograd spet povezati z ostalimi destinacijami, ki so bile aktualne pred izbruhom pandemije.

Pogovarjali se bodo o enotnih turističnih pravilih za celotno Evropo, na plano pa bodo prišli še pogovori o zdravstvenih in varnostnih ukrepih ter Covid-19 spričevalu. Pogovarjali se bodo tudi o možnosti, da naj bi potniki pred letom morali na odvzem krvi, zmerili pa bi jim temperaturo.

Grški minister za turizem Harry Theoharis je povedal, da bo treba letos uvesti nova pravila, če bomo hoteli razmišljati o možnosti potovanja v letošnjem letu. Grčijo, kjer turizem predstavlja 20% GPD, je situacija s pandemijo zelo prizadela. Lani jo je obiskalo kar 33 milijonov turistov, letos pa bo sezona precej klavrna. Theoharis je dodal, da morajo imeti nova pravila za hotele, plaže, bazene, nova pravila za bife za zajtrk in turistične avtobuse, prizadeval pa si bo za dogovor o skupnem nizu pravil za celotno EU na ponedeljkovem sestanku ministrov.


Letošnja turistična sezona bo tudi v Grčiji močno okrnjena

V ponedeljek bosta Srbija in Hrvaška nadaljevali z rahljanjem ukrepov. Pri naših sosedih bodo odprli bodo muzeje, galerije, knjigarne in knjižnice, pri čemer bo omejeno število obiskovalcev, obvezno pa bo tudi redno razkuževanje prostorov, medtem ko bodo za zaposlene veljali strogi higienski pogoji z enournim premorom med izmenami. V Srbiji, kjer se v ponedeljek ob petih zjutraj konča t.i. policijska ura, bodo znova odprli fitnese, telovadnice, frizerske in kozmetične salone ter tržnice. Očitno se bojijo druženje množic za prvomajske praznike, tako da bo policijska ura med prazniki trajala kar celih 83 ur! Javni prevoz naj bi v Beogradu začel delovati spet 4. maja, vsi državljani Srbije pa lahko zaprosijo za 100€ pomoči.

Madžarski nizkocenovec je sporočil, da bo 1. maja ponovno uvedel nekatere lete z Dunaja in Londona, ki so bile začasno prekinjeni zaradi pandemije s Covid-19. Z Dunaja se bo med drugim dalo leteti v Milano, Valencio in Tel Aviv, iz letališča Luton v Londonu pa se bo dalo leteti v različna romunska mesta, Budimpešto, Lizbono in Tenerife. Prevoznik bo zagotovil ustrezne sanitarne pogoje, tako da bodo stranke varne – člani posadke bodo med letom morali nositi maske in rokavice, vsem potnikom bodo razdelili sanitarne robčke, letalo pa bodo pred letom dezinfekticirali.

Naši južni sosedi so zavihali rokave in se začeli pogovarjati o pravilih obnašanja turistov v hotelih, na bazenih in na plažah v letošnjem poletju. 11. maja bo Hrvaška odprla gostinske objekte, a le za uporabnike nastanitev. Direktor Hrvaške turistične zveze (HUT) Veljko Ostojić je pojasnil, kakšne ukrepe bodo morali sprejeti njihovi turistični ponudniki in kaj lahko gostje pričakujejo poleti. Ponuditi jim bodo morali pravi občutek varnostni, največje spremembe pa pričakuje v restavracijah, na recepciji ter v barih hotelov. Gostje tako ne bodo več mogli sami brskati po solatah in sladicah, ampak bodo le te pripravili uslužbenci hotelov v za to predvideni embalaži. Ležalniki na hotelskih plažah bodo razkuženi, treba bo paziti tudi na varnostno razdaljo, vsak hotel pa bo moral določiti pravila obnašanja. Za razkuževanje ležalnikov in nadzor ljudi na plažah bo treba zaposliti več ljudi, čakajo pa še na navodila epidemiologa, kako bo s povečanjem klora v bazenih. Ostojić je povedal še, da nihče trenutno ne ve kakšno bo zares stanje na morju v juliju in avgustu, ko bo turistična sezona na vrhuncu. Ostaja optimističen in upa, da bodo ljudje čimprej lahko spet potovali po Evropi.

Neverjetna akcija s katero želi letos prelepi italijanski otok privabiti turiste: regionalna vlada bo tujim turistom sofinancirala počitnice in bo za to namenila kar 50 milijonov evrov. Kaj to pomeni v praksi? Vrednotnice bodo na voljo na njihovi turistični strani, obiskovalci pa bodo dobili povrnjeno kar polovico denarja vplačanega za letalsko vozovnico in tretjino njihovega računa za hotel. Vsem gostom Sicilije bodo ponudili tudi brezplačne vstopnice za muzeje. Več TUKAJ.


Že letos morda kavica v Palermu, kopanje na sanjskih plažah v bližini Catanie in pohod na Etno?

Ryanair je tako kot večina letalskih družb sprva potnikom izdajal vrednotnice in hkrati ponudil možnost vračila denarja. Ker so potniki začeli množično izbirati drugo opcijo, so pri nizkocenovniku izbrali podobno pot, kot večina večjih družb in kupci letalskih kart so lahko prejeli le še bone za potovanje v prihodnosti. Ta poteza kupcem seveda ni bila všeč, kljub prepričanju družbe, da bodo lete nadaljevali v juniju. V intervjuju z nemškim Handelsblattom je izvršni direktor Ryanaira Michael O’Leary svoje stranke skušal pomiriti z obljubo, da bodo denar vrnili v nekaj tednih ali mesecih, obenem pa je lastnike vozovnic spodbudil naj vseeno raje izkoristijo vrednotnice.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je napovedal postopni zagon turistične dejavnosti. Skupaj s predstavniki gospodarstva in Nacionalnega instituta za javno zdravje bodo oblikovali t.i. protokole za posamezne vrste turizma, da se bodo tako gostje kot delavci počutili varno. Lansko leto je bilo okrog 70% turistov v Sloveniji tujcev in po mnenju ministra bo treba tuje goste najprej prepričati, da je na področju turizma v Sloveniji varno, to pa je tudi pogoj za razmišljanje o odpiranju mej. Prvi koraki na tem področju bi morali priti v mesecu maju. Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da ni več daleč trenutek, ko se bo lahko odprlo lokale, kjer strežejo na prostem.

 

  Novice o rahljanju ukrepov prihajajo tudi iz Češke, katere državljani bodo lahko spet potovali v tujino. Ob vrnitvi bodo morali pokazati negativno potrdilo za Covid-19, v nasprotnem primeru jih čaka dvotedenska karantena. V državo bodo lahko vstopili tudi nekateri tujci, in sicer gostujoči študentje in poslovneži iz držav članic EU. Po novem bo znova dovoljenje druženje večjih skupin ljudi (do 10), odprli pa bodo številne trgovine, knjižnice in fitnes centre. Večji nakupovalni centri bodo znova lahko obratovali 11. maja, hoteli, bari, restavracije in večina drugih storitev pa od 25. maja naprej. Od tega datuma bodo lahko vsi gostinski objekti stregli svojim strankam tudi v notranjosti, med 11. in 25. majem pa samo na zunanjih terasah.

Malezijski nizkocenovnik namerava že 29. aprila zagnati notranje lete v Maleziji. Po načrtih bi 1. maja sledili Tajska in Filipini, 4. maja Indija, 7. maja pa Indonezija, če bodo dobili odobritev posameznih vlad. Sprva bodo leteli med večjimi mesti v posameznih državah, postopoma pa bodo dodajali nove povezave. Mednarodni leti bodo spet aktualni, ko se bodo razmere izboljšale in bodo meje spet odprte.

Hrvaška letalska družba bo 11. maja nadaljevala z notranjimi operacijami, kot je povedal hrvaški premier Andrej Plenković. Natančen urnik še ni čisto jasen, prav tako število letov, najverjetneje pa se bodo najprej začeli leti iz Zagreba proti Splitu in Dubrovniku, kasneje pa tudi na druge destinacije. Croatia Airlines je sredi marca prekinila lete po Hrvaški.Skoraj vsa letališča v naši južni sosedi so še vedno odprta, vendar se le Zagreb ponaša s komercialnimi leti, od koder Croatia Airlines dnevno leti do Frankfurta. Njihovo edino letališče, katero je trenutno zaprto, je Dubrovnik, potem ko je bilo več njihovih uslužbencev pozitivnih na Covid-19. V “Kraljevem pristanku” planirajo s ponovnim odprtjem 2. maja.


Dubrovnik

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je predlagala, da se v času prvomajskih praznikov dovoli odprtje nekaterih turističnih kapacitet (npr. glampinga in zasebnih apartmajev), kjer ni velikega števila ljudi in se lahko zagotovi zadostno varnost in zaščito ljudi.Predlagajo tudi odprtje nastanitev, predvsem zasebnih sob in apartmajev, kjer so po vseh predpisanih pogojih zagotovljene tudi gostinske storitve. Prizadevajo si tudi za čimprejšnje odprtje gostinskih lokalov, sprva na terasah in vrtovih (najkasneje 15. maja).

Irski nizkocenovnik, k je lani po nebu pripeljal več kot 150 milijonov potnikov, se ne strinja s politiko njihove vlade, da bi med potniki zagotovili varno razdaljo in sredinske sedeže pustile prazne. Po mnenju izvršnega direktorja Ryanaira so taka pravila “idiotska” in bi uničila njihov poslovni model s katerim so ponavadi letala napolnili do zadnjega kotička, obenem pa potnikom ne bi več mogli zagotoviti tako privlačnih cen. Morda pa bi bila za njih prava rešitev namestitev pleksi stekel med sedeži (objavili smo jo nekaj novic navzdol).

Kdaj bo to, zaenkrat še ni znano, je pa njihov minister za turizem Gari Cappelli sporočil, da bodo namestitve verjetno lahko zagotovili tudi nekateri hoteli, ki imajo pogoje za izvajanje vseh varnostnih ukrepov. Hrvaški premier Andrej Plenković je bil zadnje dni tako v pogovoru s slovenskim, madžarskim in češkim premierjem ter nemško kanclerko o možnostih ponovnega zagona turizma. Hrvati pričakujejo letos samo približno 25% turistov glede na lansko zelo uspešno sezono. Nadaljnje informacije zagotovo najbolj pričakujejo slovenski lastniki nepremičnin v naši južni sosedi.

Družba Emirates obvešča svoje stranke o novi politiki glede situacije s koronavirusom, ki velja za vozovnice izdane do 30.6.2020 in imajo vsaj en let v obdobju do 30.11.2020. Vsem potnikom, katerih let bo odpovedan (ali bo država prepovedala oz. odsvetovala le-tega ali pa potnik ne bo mogel doseči letališča zaradi zaprtja mej) bo na voljo originalna letalska karta, ki bo veljala še 760 dni od datuma nakupa. Ko se odločite za novi datum, si vozovnico naložite v svojem sistemu in karta se vam bo ponovno izdala. Neuporabljeni del letalske karte vam bo v celoti povrnjen po 12-ih mesecih od prvotnega datuma izdaje, če novi let ni bil rezerviran pred tem datumom. Še informacije o vračilu denarja: načeloma je povračilo možno, in sicer preko njihove aplikacije. Če ste svojo vozovnico rezervirali pri potovalnem agentu, se lahko odločite, da obdržite prvotno vozovnico ali pa zahtevate vračilo v skladu s pravilnikom Emirates. Če želite to urediti, se obrnite na svojega turističnega agenta. Več informacij na njihovi spletni strani. Spodaj prilagamo še original prejetega sporočila preko e-naslova (sliko si lahko s klikom nanjo povečate za boljšo vidljivost besedila).

Italijanski dizajnerji Avionteriors so predstavili njihov koncept sedežev, ki bi potnike v ekonomskem razredu zaščitil pred morebitnim širjenjem koronavirusa. V prvi različici so med potniki (in sedeži) nameščena posebna pleksi stekelca, ki preprečujejo medsebojni stik, še bolj pa v oči bode njihov koncept z obrnjenim vmesnim sedežem obdanim s pleksi steklom. Večina letalskih družb bo sicer ob ponovni vzpostavitvi letov sprejela ukrepe o prostem t.i. vmesnim oz. srednjim sedežem.

Če gre verjeti odboroma DZ za zdravstvo in za notranje zadeve, potem že kaj kmalu. Včeraj sta na skupni seji razpravljala o ukrepu, ki prepoveduje prehajanje med občinami v času epidemije. Pohvalili so zdajšnji ukrep zapiranja občin, ki naj bi bistveno pripomogel k ustavitvi epidemije, minister za zdravje Tomaž Gantar pa je dodal, da se pogovarjajo o odpravi ukrepa, še prej pa čakajo na rezultate vzorčnega testiranja. In kakšni so ti rezultati? Vsaj delni so vzpodbudni, kajti včeraj nihče izmed približno 200-tih udeležencev raziskave ni bil pozitiven na Covid-19. Če bo šlo tako tudi naprej, bomo že kmalu lahko brez problema prestopili občinske meje.
Na obisku v Postojni in v Ilirski Bistrici je bil včeraj minister za obrambo Matej Tonin in napovedal, da bosta Primorska in Notranjska prvi pokrajini, v katerih bodo razrahljali omejitev nepotrebnih prehajanj občinskih meja. Župani tamkajšnjih občin so ga ob tem opozorili, da bi prehitro odpiranje meje z Italijo lahko prineslo nove okužbe tudi v Slovenijo.

Medtem, ko smo Slovenci še vedno omejeni na lastne občine pa so naši severni sosedi odprli še nekaj dodatnih mejnih prehodov. Mejni prehod Šentilj (avtocesta) je bil že sedaj odprt 24 ur na dan, prehod Trate pa vsak dan med 5. in 21. uro. Na novo so avstrijski varnostni organi znova odprli tudi stari mejni prehod Šentilj (magistrala), ki bo obratoval 24 ur na dan, mejni prehod Svečina pa bo odprt med 5. in 21. uro. Zaprt ostaja mejni prehod Jurij.

Pred kratkim je prevoznik pošiljal vavčerje vsem, ki so zaprosili za refundacijo in refundacije še niso prejeli. Refundacijo je še vedno možno zahtevati na njihovem pogovoru oz. chatu (v primeru, da čakate predolgo predlagamo, da pustite v chatu svoj e-mail naslov, kamor vam bodo poslali odgovor na vaš zahtevek). Ker bodo refundacije lahko trajale zelo dolgo, bo vaš trenutni vavčer (ki ste ga prejeli na e-mail) ta čas še vedno ostal veljaven. Tako da lahko v primeru izboljšanja razmer in ob želji za potovanje vavčer izkoristite, v nasprotnem primeru pa počakate na refundacijo. Zahtevek za povračilo denarja oddajte v Ryanair chatu:https://www.ryanair.com/gb/en/useful-info/contact-us

Sekcija za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije vlado poziva, da se čim prej zažene tudi gostinsko dejavnost ob hkratnem upoštevanju protokolov in navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Predlagajo, da bi po vzoru Avstrije lahko začeli delati že 15. maja. Ljubljanski župan Zoran Janković je medtem predlagal, da bi lokali lahko odprli svoje terase, zavzema pa se tudi za odprtje živalskega vrta in vsaj delne vzpostavitve javnega prevoza.


Bomo ob malo večjih razdaljah med mizami lahko kofetkali že 15. maja?

Poljaki bodo v okviru druge faze sproščanja ukrepov odprli tudi hotele. O tem bodo odločali v maju, tudi o odprtju hotelov ob morju, so sporočili iz poljske vlade.

Festival bi moral potekati med 17. in 19. aprilom. Najprej je bilo rečeno, da največjega čokoladnega dogodka letos ne bo, na pobudo čokoladnic pa so se odločili, da festival izpeljejo na spletu, in sicer od 24. do 30. aprila. Ali bodo obiskovalcem preko spleta pošiljali tudi vzorčne primere, tega na žalost nismo zasledili.

Španci so izredno stanje zaradi pandemije podaljšali do 9. maja, postopoma pa bodo začeli popuščati z izjemno strogo karanteno, in sicer v drugi polovici maja.

Označbe: Covid-19, koronavirus, korona, kdaj bomo spet potovali, kdaj bomo spet leteli, kje bomo lahko počitnikovali, turistične informacije, Slovenija, Hrvaška, Avstrija, Italija, Španija, Evropa, svet, Egipt, Turčija, počitnice, letalske karte, letalske družbe, povračilo denarja, vračilo denarja


Pages: 1 2 3 4