Znova dovoljena turistična potovanja, ukinitev kontrolnih točk na notranjih Schengenskih mejah!

by

11.2.2021: Nič več omejitev na občine in regije. Znova so dovoljena turistična potovanja, ukinitev kontrolnih točk na notranjih Schengenskih mejah!

Slovenija je prišla v t.i. oranžno fazo, kar pomeni, da se s ponedeljkom 15.2. ukinja omejitev gibanja na občine oziroma regije, dovoljeno pa bo tudi zbiranje do 10 ljudi. Ostaja še policijska ura, ki se odpravi ob prihodu v rumeno fazo. Kar nas še posebej veseli je to, da se bomo sedaj lahko povsem legalno odpravili v tujino, tudi v turistične namene in ne samo službene, kot je bila možnost do sedaj. Že v soboto 13.2. pa stopi v veljavo novi odlok o prehajanju notranje Schengenske meje, brez problemov bomo torej lahko prišli v Avstrijo, Italijo in na Madžarsko, ukinjajo pa se kontrolne točke. Vstop v Slovenijo bo brez samoizolacije mogoč za tiste, ki so Covid-19 že preboleli ali pa so se že cepili, za njih negativni test ne bo potreben. Več informacij (1, 2, 3).

Ste morda za Last minute počitnice?

Morda kar čez šolske zimske počitnice? Pišite nam na rezervacije@posvetu.si ali oddajte povpraševanje TUKAJ.

V času zimskih šolskih počitnic priporočamo potovanja na naslednje destinacije:

Brez vstopnih omejitev:

Zanzibar (Tanzanija)

Kostarika

Mehika

Dominikanska republika

Negativni PCR test, a brez karantene:

Egipt (PCR test lahko napravite tudi na letališču ob pristanku – 30 USD)

Združeni arabski Emirati (Dubaj)

Maldivi

Kanarski otoki

Kenija.

Več info glede pogojev za vstop in stanje v posameznih državah v naslednjih dneh ali na rezervacije@posvetu.si

Starejše novice:

11.7.2020: Aktualni seznam držav, kamor lahko Slovenci varno potujemo

Vas zanima, kam lahko varno odpotujete v naslednjih 10-ih dnevih in vam ni potrebno skrbeti za samoizolacijo ob povratku? Koliko okužb mora imeti posamezna država, da pride na slovensko rdečo listo in koliko jih ima v tem trenutku, ter koliko jih bo imela po naših predvidevanjih čez 4 in 10 dni? Poglejte si posebno spletno stran z aktualnimi podatki okužb za Evropo, našo napovedjo razvoja nadaljnjega razvoja in naš seznam varnih držav za potovanja! Klinki TUKAJ.

1.7.2020: Tunizija je Slovenijo uvrstila na njihov zeleni seznam

Tunizijska vlada je objavila navodila za ponovno odprtje vseh kopenskih, zračnih in morskih meja. Države so razdelili na tri cone (rdečo, oranžno in zeleno) glede na število primerov in epidemiološke razmere v vsaki državi. Prebivalci držav iz zelenega seznama lahko v Tunizijo vstopijo brez kakršnih koli problemov, na njem pa je tudi Slovenija (vir 1 in vir 2). Od sedaj lahko torej Slovenci varno odpotujemo v to čudovito državo. Na voljo so vam All Inclusive paketi z odhodom iz Ljubljane že od 349 evrov naprej, na račun pa bodo prišli tudi ljubitelji safarija.

Del seznama:

30.6.2020: Hrvaška ostaja na zelenem seznamu, od jutri se Evropska Unija odpira 14-im državam

Hrvaška navkljub napovedim ostaja “varna” država, saj jo je Slovenija pustila v t.i. zelenem seznamu. V Dubrovnik in ostale turistične bisere lahko odpotujete brez skrbi – tudi ob morebitni uvrstitvi na rumeni seznam, ne bi za Slovence spremenilo veliko. Bolj zanimiva je odločitev sveta EU, ki je uradno priporočil odpravo omejitev potovanja za 15 držav, potem ko se zunanje meje jutri ponovno odprejo. Seznam je že sprožil polemiko, potem ko so viri razkrili, da ZDA ni na seznamu odobrenih držav. Kitajska je na seznamu, vendar le v primeru, da bodo vanjo lahko potovali tudi državljani EU. Končni seznam držav, za katere bodo evropske meje odprte, ne vključuje tudi Brazilije in Rusije. Celoten seznam držav, katerih državljani bodo lahko vstopili v Evropo, je naslednji: Alžirija, Avstralija, Črna gora, Gruzija, Japonska, Južna Koreja, Kanada, Maroko, Nova Zelandija, Ruanda, Srbija, Tajska, Tunizija in Urugvaj.

29.6.2020: Hrvaška bo najverjetneje umaknjena z zelenega seznama!

Hrvaška bo najverjetneje umaknjena z zelenega seznama! A brez panike! To še ne pomeni karantene za Slovence, ker sta obe državi v Evropski Uniji. Če bodo na Hrvaškem jutri presegli deset okužb na 100.000 prebivalcev, jo bo morala Slovenija umakniti s seznama varnih držav. Katere države so na zelenem, katere na vmesnem rumenem in katere na rdečem seznamu, na koncu odloča vlada, za vstop na rdeči seznam pa je potrebnih 4x več aktivnih okužb, kot sedaj.

16.6.2020: Evropa: Kam lahko potujemo?

Se sprašujete kam lahko že v tem trenutku potujete iz Slovenije? Vas zanima interaktivna mapa, kjer s klikom na določeno državo izveste vse o prehajanju meja? Hitro kliknite na spodnji članek in izvedeli boste vse!

EVROPA: Od države do države – kam lahko potujemo?

16.6.2020: Michelinove zvezdice tudi v Sloveniji! Ena restavracija z dvema in pet restavracij s po eno zvezdico

Prvič sploh je Michelin podeljeval zvezdice tudi v Sloveniji in najbolj razveselil Hišo Franko, ki pod taktirko Ane Roš ustvarja kulinarične dobrote v Kobaridu. Kot edini so prejeli dve zvezdici (od treh možnih), pet restavracij pa je prejelo eno. To so Hiša Denk (Kungota, kuharski mojster Gregor Vračko), Pri Lojzetu (Vipava, kuharski mojster Tomaž Kavčič), Vila Podvin (Radovljica, kuharski mojster Uroš Štefelin), Dam (Nova Gorica, kuharski mojster Uroš Fakuč) in Atelje (Ljubljana, kuharski mojster Jorg Zupan). Devet slovenskih restavracij je dobilo priznanje Bib Gourmand, ki ponazarja dobro razmerje med ceno in kvalitet, nagrado The Plate Michelin (sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok) pa je dobilo 37 restavracij.

15.6.2020: Booking vsakemu podarja 10 evrov bonusa!

Samo obiščite njihovo mobilno aplikacijo in všečkajte tri nastanitve (opcija “save” s srčkom). V nekaj sekundah boste prejeli bonus, ki ga lahko porabite ob rezervaciji prek portala. Bonus poteče šele po več kot enem letu.

11.6.2020: V poletnih mesecih brezplačno z ladjo po slovenski obali!

Od konca junija do konca septembra bo ob vikendih slovenska mesta Ankaran, Koper, Izola in Piran povezoval brezplačni ladijski prevoz. Odlična obogatitev slovenske turistične ponudbe je po poročanju portala Ekopercapodistria del projekta CROSSMOBY, program sodelovanja Interreg V-A Italija-Slovenija 2014–2020, glavni partner je Regionalni razvojni center Koper. Vkrcanje na ladjo bo v Ankaranu možno na pomolu pri kampu v resortu Adria Ankaran, v Kopru na zunanji obali ob parkirišču na Ukmarjevem trgu, v Izoli na pomolu pred hotelom Marina in v Piranu na pristanišču na pomolu pri rdečem svetilniku. Število mest na ladji je omejeno, zato je priporočen prihod dovolj zgodaj.
ladja urnik Koper

11.6.2020: Minuli teden v Avstriji najbolj iskana beseda … Slovenija!

Se našim turističnim delavcem letos obeta naval avstrijskih gostov? Kaže že tako. Po poročanju Kronen Zeitunga je bila v Avstriji minuli teden na Googlu najbolj iskana beseda prav Slovenija. Sledili sta besedi delnice in Black Lives Matter. Največkrat uporabljene besede ob Sloveniji pri iskanju so bile sicer kampiranje, cena goriva in vremenska napoved. Poglavitni dejavnik za porast zanimanja je bilo seveda odprtje meja.

11. 6. 2020: Od ponedeljka iz Slovenije dovoljen mednarodni potniški promet!

Odločitev o začetku voženj avtobusov in vlakov je sicer v rokah prevoznikov. Upajmo, da se bo promet zagnal čim prej. Poleg tega je Vlada RS sprejela tudi povečala največje število oseb na javnih druženjih z 200 na 500, po besedah Jelka Kacina se tako lahko za obiskovalce odprejo športne prireditve, kar bo še posebej razveselilo nogometne navdušence, Prva liga je namreč že v teku.

11.6.2020: Z Brnika v Amsterdam uradno od prihodnjega četrtka.

Nizkocenovna podružnica nizozemskega nacionalnega prevoznika KLM bo prvič v Amsterdam z Brnika letela v četrtek, 18. junija ob 9.20. Za junij, julij in avgust so zaenkrat napovedani trije tedenski leti. Nizozemske sicer še ni na seznamu varnih držav NIJZ-ja, tako da je ob vrnitvi v Sloveniji obvezna 14-dnevna karantena.

11 6.2020: Dan odlične akcije Wizz Aira!

Madžarski nizkocenovni prevoznik je z Dunaja danes ponudil kar 200.000 letalskih vozovnic po 10€, v številna mesta ste tako lahko kupili povratne vozovnice za samo dvajset evrov. Na voljo je bila večina njihovih destinacij iz avstrijske prestolnice širom cele Evrope, večina je sicer že razprodanih, nekaj pa se jih še vedno da najti. Termini so na voljo vse do poletja 2021, ko računamo, da bodo potovanja že povsem varna. Več o akciji najdete TUKAJ.

9.6.2020: Preobrat! Baza Laudamotion na Dunaju ostaja!

Pravi preobrat se je zgodil na relaciji Ryanair in Dunaj, saj bil končno dosežen dogovor o plačah pri nizkocenovcu Laudamotion. Dogovor o kolektivnih plačah, ki se je zgodil v zadnjem trenutku, je izjemnega pomena, saj je prihranil več kot 300 delovnih mest v svoji bazi na Dunaju. Prejšnji mesec je družba Laudamotion sporočila, da zapira svoje dunajsko vozlišče, ker niso podpisali dogovora o znižanju plač. Celo vodstvo matične družbe Ryanair je potrdilo, da bo ukinilo dunajsko bazo, ker zaposleni v Laudamotion niso sprejeli znižanja plač. Pretekli teden je bil presenetljivo podpisan dogovor med sindikatom, ki zastopa delavce v prometni in storitveni industriji v Avstriji ter avstrijsko gospodarsko zbornico, s čimer so se končala dolgotrajna pogajanja med vsemi stranmi. Kljub temu, da je bil dogovor uspešen, je vodstvo podjetja Laudamotion navedlo, da bodo izgubljena nekatera delovna mesta in se da bo flota letal v dunajski bazi zmanjšala na 10 letal od zdajšnjih 16, saj želi enota zmanjšati stroške.

Baza na Dunaju ostaja!

9.6.2020: Bone bomo lahko porabili v več delih!

Znani so vsi podatki glede turističnih bonov, najprijetnejša novica pa je ta, da nam ne bo celotnega zneska treba porabiti naenkrat. Vse informacije, pogosta vprašanja, celotno zakonodajo in uredbo ter vse priloge dobite na spletni strani, kjer so objavljeni tudi ponudniki namestitev (pod Splošne informacije, Pogosta vprašanja in Zakonodaja). Poglejte si še ponudnike nastanitev na strani MountVacation, kjer si boste počitnice v Sloveniji (tudi na bone) in v tujini rezervirali kar sami v njihovem iskalniku.

8.6.2020: Turkish Airlines bo 100.000 zdravstvenim delavcem ponudil 40-odstotni popust na letalske karte!

Tudi največji mednarodni letalski prevoznik Turkish Airlines se želi zahvaliti zdravstvenim delavcev za njihov prispevek k boju proti Covid-19: “Da bi izkazali veliko hvaležnost, ponujamo 40-odstotni popust na lete za naše predane zdravstvene delavce in ljubljene, ki jih spremljajo. Z registracijo s svojo člansko številko Miles & Smiles lahko prejmete promocijsko kodo, ki zagotavlja 40% popust na vse lete v ekonomskem ali poslovnem razredu.” Če boste želeli izkoristiti popust boste najprej morali postati član Miles & Smiles kluba, zato bo sprva potrebna brezplačna registracija. Potek: klinite na “Register to Campaign”  in na dnu strani označite možnost “New Feedback”. Na dnu tega razdelka boste našli obrazec: “Exclusive for Healthcare Professionals”, kjer vpišete svoje podatke v obrazec za registracijo in v sistem naložite vašo službeno ID številko.V treh dneh po odobritvi vaših podatkov bo promocijska koda poslana na elektronsko pošto, registrirano na vaš članski račun za Miles & Smiles. Ko kupite svojo vozovnico preko njihovih spletnih kanalov, bo popust uveljavljen med plačilnim postopkom z vnosom promocijske kode v ustrezen razdelek. Registracijo lahko opravite TUKAJ.

Pozor: popust je mišljen samo za letalske karte brez raznih taks in pristojbin, tako da to dejansko ne pomeni -40% od celotnega zneska pri nakupi vozovnice!

ČASOVNICA AKCIJE:
Obdobje registracije: 8. junij 2020 – 18. julij 2020
Obdobje vstopnic: 8. junij 2020 – 1. avgust 2020
Potovalno obdobje: 8. junij 2020 – 31. maj 2021
Super popusti za zdravstvene delavce s Turkish Airlines

Pogoje in pravila si lahko preberete na njihovi spletni strani.

8.6.2020: Turistični boni naj bi bili unovčljivi od 19. junija dalje!

Na voljo so nekateri novi podatki glede koriščenja turističnih bonov:

ℹ️ Vlada naj bi danes sprejela podrobnosti glede koriščenja bonov
ℹ️ Turistični bon je dobroimetje v informacijskem sistemu Finančne uprave eDavki
ℹ️ Na recepciji bo potrebno izpolniti poseben obrazec, potrebni bodo osebni dokumenti vseh, ki bodo bone koristili
ℹ️ Bon se ne bo prenašal med brati, bratranci, strici, prijatelji itd.
ℹ️ Na voljo bo klicni center za turistične bone
ℹ️ Vaš otrok bo lahko letoval na vaše bone tudi ob vaši odsotnosti ob podpisani posebni izjavi (npr. z babico, sosedom, raznimi klubi)
ℹ️ Ponudniki storitev bodo lahko začeli s testiranjem sistema eDavki za unovčitev bonov od 15.6. dalje
ℹ️ Več na: https://bon.posvetu.si/ s klikom na Splošne informacije oz Pogostavprašanja (vir: FURS).

EDIT: Tu gre za neuradne informacije, kajti FURS naj bi podatke pomotoma objavil na svoji spletni strani, kot poroča 24ur.

Verjetno bomo že danes izvedeli ali datum 19. junij resnično drži (foto: zajem zdaj že izbrisanega zapisa iz strani FURS-a)

6.6.2020: Meje so odprte! Življenje v Italiji se počasi vrača v stare tirnice

Preverili smo, kako izgleda prehajanje meje s sosednjo Italijo. Na mejnem prehodu niso pregledovali niti dokumentov in ob pogledu na skupinico desetih v črno barvo močno zamaskiranih policistov, smo brez problema in ustavljanja zapustili Slovenijo. Italija kar kipi od življenja – ulice Trsta so bile preplavljene z domačini, ki so uživali v sončnem sobotnem dopoldnevu. Maske so nosili predvsem starejši domačini, ni pa bilo opaziti kakega pretiravanja z ogromno varnostno razdaljo. Odprtih je bila večina lokalov (pribori so bili zaščiteni in zaprti v posebnih papirnatih vrečkah) in trgovin, pred nekaterimi so ljudje potrpežljivo čakali v vrsti. Ob vstopu nazaj v Slovenijo gneče ni bilo, policistu pa je bilo potrebno pokazati osebni dokument (slike si lahko pogledate na naši Facebook strani Po Svetu).

Trst (6.6.2020)

Občutek varnosti je torej v naši zahodni sosedi močno prisoten, prosto odprta pa je tudi pot do priljubljenih letališč  (Trst, Benetke, …) v severni Italiji. V preteklih dneh smo tako poročali o številnih akcijah in super cenah letalskih kart iz Trsta, Benetk, Bergama itd. Najdete jih na spodnjih povezavah:
✈️Egipt v jesenskih počitnicah že od 249€ naprej (povratni let + All Inclusive hotel)
✈️
Julij na Sardiniji: letalske v Olbio (iz Trsta) + 7 noči že za 271€/osebo
✈️
Letos v Grčijo!?! Varna država in super cene – povratne povezave že od 38€ naprej!
✈️Jordanija iz Benetk le 44€ (let + 7 nočitev samo 105€), Ibiza 52€ itd.
✈️
Iz Benetk v Ekvador (Guayaquil ali Quito) že za samo 423€
✈️Gran Canaria septembra: letalo + 7 nočitev že za 192€/osebo

5.6.2020: NBA se bo nadaljevala 31. julija z 22 ekipami

Ameriška profesionalna košarkarska liga bo konec meseca julija prekinila dolg premor zaradi pandemije koronavirusa. Lastniki devetindvajsetih moštev so glasovali za nadaljevanje lige, proti naj bi bil le Portland. Vse tekme se bodo odigrale v nekakšnem mehurčku v bližini Orlanda (Disney World), ESPN pa poroča, da bo sezono nadaljevalo le 22 moštev (tudi Dallas Luke Dončića, Miami Gorana Dragića in Denver Vlatka Čančarja). Vse ekipe, ki naj bi na Florido prišle okrog 7. julija, bodo odigrale še po osem tekem, nato pa se bo začela končnica s po osmimi moštvi iz vsake konference. Še pred začetkom pa bo verjetno sledil mini Play-Off med 8. in 9. ekipo konference, če bo slednja zaostajala za osmo za štiri zmage ali manj. Izzivalna ekipa (na 9. mestu) bo morala za preboj v končnico dobiti obe tekmi. Zaključek letošnje sezone bo torej zares nekaj posebnega, seveda na žalost brez gledalcev v Orlandu. Naslednja sezona naj bi se po številnih govoricah začela šele v decembru, mi pa upamo, da tudi z gledalci in nadaljevanjem naših dogodivščin iz Miamija letos in lansko leto. 
Množičen prihod Slovencev v Miami (marec 2019)

4.6.2020: Slovenci gremo danes lahko k vsemi sosedami, k nam od jutri tudi Avstrijci

Danes je svoje meje za prebivalce Slovenije odprla Avstrija, že včeraj pa je to storila Italija. Slovenci torej lahko obiščemo vse svoje sosede. Že prej smo lahko prosto brez vseh dokazil potovali na Hrvaško ali Madžarsko. Od jutri bodo k nam lahko pripotovali tudi Avstrijci, medtem ko bodo Italijani edini, ki v deželico na sončni strani Alp ne bodo mogli vstopati prosto. Možne so sicer izjeme (17 različnih), npr. tisti, ki imajo pri nas v lasti nepremičnino ali pa rezervirano nočitev, dnevni migranti itd.

4.6.2020: Železnica do Brnika? To je napoved ministra za infrastrukturo

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je razkril načrte, da se bodo po najhitrejšem možnem postopku lotili širjenja pomembnih avtocestnih delov med Domžalami in Ljubljano ter Vrhniko in Ljubljano, za nas pa je najbolj zanimiva novica, da naj bi Ljubljano in letališče na Brniku povezovala železniška proga. Ta zgodba se sicer vleče že kar nekaj časa in vprašanje, kdaj (če sploh) se bo dejansko z vlakom iz centra Ljubljane mogoče pripeljati direktno na naše največje letališče. Trasa naj bi potekala na relaciji Brnik – Komenda – Kamnik – Ljubljana. Minister je omenil tudi avtomobilskega prevoznika Uber in dopustil možnost, da bi lahko prevozniki s takim načinom organiziranja in plačevanja prevozov delovale tudi v Sloveniji. Po nekaterih informacijah naj bi bil odgovor Uberja v tem trenutku tak, da naj sedaj ne bi imeli načrtov za širjenje na naš trg.

Bo Brnik in Ljubljano (kmalu) povezovala železnica?


Pages: 1 2 3 4