Covid-19 novice: Tudi Slovenci v Grčijo že s 15. junijem!

by

Za vas bomo sproti objavljali najnovejše novice o trenutni situaciji glede koronavirusa. Spremljali bomo dogajanje v Sloveniji, spremembe pri letalskih družbah, objavljali pa bomo tudi ostale informacije glede turističnih storitev po celi Evropi in svetu. Informacije se spreminjajo iz minute v minuto, obenem pa za vsako ne moremo 100% garantirati, da resnično drži. Svoje predloge, popravke in vprašanja lahko oddate v komentarjih pod to novico ali pod zadnjim prispevkom na naši Facebook strani, kjer bomo novičke objavljali dnevno. Vse o turističnih bonih lahko izveste v novi Facebook skupini ter v članku!

29.5.2020: Maske obvezne vsaj še do ponedeljka

V nasprotju z napovedjo direktorja Nacionalnega instituta za javno zdravje Milana Kreka, bodo maske v javnih prostorih obvezne vsaj še do ponedeljka. Tako je danes sporočil javni vladni govorec Jelko Kacin, ki se zaveda vznemirjenosti zaradi Krekovih izjav. Napovedal je tudi, da bo uporaba mask še naprej obvezna v javnem prometu in prireditvah v zaprtih prostorih. Minister za zdravje Tomaž Gantar pravi, a bo več jasno v ponedeljek.

V trgovine bomo morali z maskami vsaj še do zaključka tega vikenda

29.5.2020: Obvezna karantena pri prihodih iz tretjih držav tudi za Slovence

Vlada Republike Slovenije je brez predhodne najave oziroma brez kakršnega koli obvestila dobesedno čez noč spremenila odlok o vstopu slovenskih državljanov, ki se vračajo iz tako imenovanih tretjih držav. Še do včeraj je veljalo, da obvezna 14-dnevna karantena ne velja za državljane Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem pri nas. Številni državljani, ki so se vračali iz Bosne in Hercegovine so tako morali v obvezno 14-dnevno karanteno, po informacijah pa je bilo nekaj podobnih primerov tudi na prvem poletu letala Air Serbia iz Beograda ob pristanku na Brnik. Do spremembe je prišlo nedavno, uveljavljena pa je bila danes. Zares nenavadna odločitev vlade, ki bo (je) zagotovo povzročila kar nekaj nejevolje.

Vlada RS je z nenadno spremembo glede karantene povzročila kar nekaj preglavic (na sliki: prihod potnikov danes na Brnik)

29.5.2020: Boni bodo mogoče začeli veljati že kmalu po potrditvi zakona v DZ

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je danes napovedal, da bo turistične bone mogoče začeti uporabljati zelo kmalu po potrditvi zakona v državnem zboru. Kot smo včeraj že poročali, naj bi neuradno Slovenija iz Bruslja že dobila zeleno luč za to zares privlačno turistično akcijo oziroma državno pomoč turizmu, od katere bomo imeli korist vsi s stalnim prebivališčem v Sloveniji. To torej pomen, da bomo po vsej verjetnosti bone lahko začeli koristiti že precej pred napovedanim 1. julijem. Počivalšek je poudaril še, da bodo ponudnike, ki bodo zlorabljali storitve glede bonov, kaznovali kar potrošniki sami, ker bodo preprosto šli drugam. Uradni nadzor naj bi sicer izvajala tržna inšpekcija ob podpori FURS-a. Minister je ponudnikom zagotovil, da bodo skušali zagotoviti čim hitrejšo refundacijo bonov (rok za plačilo FURS-a je sicer 30 dni).

Lepote Slovenije bomo verjetno lahko s turističnimi boni odkrivali že pred 1. julijem (na sliki slap Virje / Foto: Jaka Škrlep)

29.5.2020: Estonske meje odprte spet 1. junija, gruzijske pa mesec kasneje

Estonska vlada je potrdila odločitev o ponovnem odprtju meja Estonije od 1. junija za potnike brez simptomov, ki prihajajo iz Evropske unije, šengenskega območja ali Velike Britanije in Severne Irske. V Gruziji pa vlada in lokalne oblasti po vsej državi aktivno delajo na ustvarjanju varnih koridorjev, da bi preprečili nadaljnje širjenje virusa. Prve turiste v tej državi pričakujejo že 1. julija.

Talin

29.5.2020: Koroški Slovenci se zavzemajo za odprtje meje med Avstrijo in Slovenijo

Na avstrijskem Koroškem so vse glasnejši pozivi k odprtju meje med Avstrijo in Slovenijo, tako se je za odprtje odločno zavzelo Društvo slovenskih koroških pravnikov. Opozorili so, da je zavlačevanje pri odpiranju meja protiustavno in da bi si Slovenija zaslužila boljšo obravnavo, sploh zaradi odlične epidemiološke slike. Njihov predsednik Rudi Vouk je mnenja, da je neupravičena omejitev potovanj v Slovenijo med drugim tudi kršitev manjšinske zakonodaje. Za odprtje meje so tudi nekateri avstrijski gospodarstveniki, ki pravijo, da ni več razlogov za zaprtje meje.

29.5.2020: Tudi Slovenci na uradnem grškem seznamu! Na dopust lahko že od 15. junija

V nasprotju z neuradnimi informacijami je na uradnem seznamu držav, katerih prebivalci bodo v Grčijo lahko stopili že 15. junija, tudi Slovenija! Celoten seznam vseh 29-ih držav je naslednji: Albanija, Avstralija, Avstrija, Bolgarija, Ciper, Češka, Črna Gora, Danska, Estonija, Finska, Hrvaška, Izrael, Japonska, Južna Koreja, Kitajska, Latvija, Libanon, Litva, Madžarska, Malta, Nemčija, Norveška, Nova Zelandija, Romunija, Severna Makedonija, Slovaška, Slovenija, Srbija in Švica. Več TUKAJ.

Na neuradnem seznamu sprva ni bilo Slovenije, po uradnem seznamu pa bomo sredi junija že lahko odšli na Rodos (na sliki), Kreto itd.

29.5.2020: Na Brniku je danes po dolgem času stekel potniški promet

Na ljubljanskem letališču je ob 9.04 pristalo letalo prevoznika Air Serbia z devetindvajsetimi (po nekaterih informacijah štiriindvajsetimi) potniki na krovu. Po približno dveh mesecih in pol zatišja je tako znova stekel redni letalski potniški promet na našem največjem letališču. Po besedah direktorja Fraporta Zmaga Skobirja bodo s prvimi leti kmalu sledile še druge letalske družbe, veliko pa bo odvisno tudi od odpiranja meja. Aktualni status prvih letov z Brnika lahko spremljate TUKAJ. Gradnja novega potniškega terminala zaenkrat nadaljuje. Več si lahko preberete v članku na strani Letim z Brnika. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi se zaradi predvidene karantene nekaj potnikov z letom ob 10. uri odpravilo takoj nazaj v Srbijo.

Prvi prihod potniškega letala na Brnik po dolgem času

28.5.2020: Boni potrjeni tudi s strani Evropske komisije

Slovenski premier Janez Janša je danes na Twitterju sporočil, da je Evropska komisija prižgala zeleno luč za načrte slovenske vlade in turističnih bonov. S twittom je odgovorij na SIOL-ov članek, da so boni pod drobnogledom Bruslja: “Nič več. Dana zelena luč 👍”. Uradnega potrdila s strani Evropske komisije sicer še ni bilo, a to lahko pričakujemo kaj kmalu. Državni zbor bo tretji protikoronski sveženj obravnaval jutri, vse podrobnosti glede bonov pa bo vlada pojasnila v uredbi čez nekaj dni.

28.5.2020: Slovenija in Madžarska odpravili omejitev prehajanja meje

Slovenija in Madžarska sta po srečanju zunanjih ministrov Anžeta Logarja in Pétra Szijjártaa skupaj odpravili omejitev prehajanja meje za državljane obeh držav. Od danes so odpravljene omejitve na štirih mejnih prehodih, ki so bili odprti že sedaj (Hodoš – Bajansenye, Dolga vas – Redics, Pince (avtocesta) – Torniyszentmiklos (Orszagut) in Pince (lokalna cesta) – Torniyszentmiklos). Ostale prehode bodo naj bi po napovedih odprli v torek. Po drugi strani pa Avstrija še ne želi odpreti meje s Slovenijo in Italijo in požela kar nekaj kritik tako z naše, kot z italijanske strani.

Budimpešta

27.5.2020: 1. junija se odprejo bazeni in vodni parki, možno bo javno zbiranje do 200 ljudi

Vladni govorec Jelko Kacin je povedal, da se bodo s 1. junijem lahko poleg vseh hotelov, fitnes in wellness centrov odprli tudi bazeni in vodni parki. Vlada bo 1. junijem omogočila tudi združevanje na javnih mestih in krajih do 200 ljudi, trgovine pa ob nedeljah ostajajo zaprte, tako kot tudi diskoteke in nočni klubi. Kacin zagotavlja, da vlada ne bo trpela diskriminacije pri uporabi turističnih bonov, nekomu, ki bi torej rad prišel na počitnice na podlagi bona, ni mogoče zaračunati več in drugače kot običajno.

Od 1. junija dalje bomo že lahko skočili v bazen

28.5.2020: Wizz Air napovedal novi bazi v Larnaki in Milanu, Ciper z nenavadno ponudbo

Madžarski nizkocenovni prevoznik je danes hkrati napovedal novi bazi v Milanu in na Cipru ter nekaj novih poti iz svojega vozlišča v Londonu (Luton). Wizz naj bi kmalu ustanovil tudi svojo novo podružnico v Abu Dabiju. Nova baza v Larnaki bo že 28. (29.) baza letalskega prevoznika, od julija pa bosta na letališču na otoku pristala dva Airbusa A320. Za nas je ta novica posebej zanimiva zaradi tega, ker povezuje Ciper z bližnjim letališčem v Salzburgu. S Cipra prihaja še ena zanimivost, turiste namreč skušajo privabiti z nenavadno ponudbo. Če se turist s Covid-19 okuži na Cipru, mu bo država (in njegovi družini) plačala vse, razen vožnje do letališča ter letalske karte. V tem primeru bi bili zastonj prenočišče, hrana in zdravila.

Ciper je bil v zadnjih tednih omenjen pogostokrat, verjetno tudi zaradi njihovega seznama in naših akcij.

28.5.2020: Iberia letos ne bo letela z Brnika, Lufthansa in hčerinske družbe objavili poti

Letalski prevoznik Iberia, ki je poleti Ljubljano nameraval povezati z Madridom, z Brnika v letu 2020 ne bo letel. Do Španije bo tako treba priti s prestopanjem ali pa iz bližnjih letališč. Kot smo že napovedali, bo letalski prevoznik Austrian Airlines po skoraj treh mesecih prizemljitve vseh letal, znova poletel 15. junija. Svoje poti so predstavili tudi pri Lufthansi in vseh hčerinskih družbah. Urnike si lahko pogledate TUKAJ, aktualne povezave prvih letov z Brnika pa so vam na voljo TUKAJ.

Ljubljana in Madrid letos ne bosta povezana direktno

28.5.2020: Končno: maske niso več obvezne, so priporočene

Direktor Nacionalnega instituta za javno zdravje Milan Krek je sporočil, da maske niso več obvezne, so pa priporočene, če ni mogoče držati varnostne razdalje. Po njegovih besedah nihče ne bo kaznovan zaradi nenošenja, priporoča pa, da si jih nadenete, ko greste v trgovino in s tem zaščitite sebe in druge. Nihče pa za vami ne bo tekel, vam grozil ali pa kaznoval, kaznoval vas bo lahko le virus, še pravi Krek.

Sprostitev ukrepa bo razveselila mnoge Slovence

28.5.2020: Hrvaška sprošča ukrepe: ni več potrebno navesti razloga za vstop v državo

Hrvaška je danes sprostila nekatere ukrepe za prehod meje za državljane desetih članic Evropske unije, poleg Slovenije tudi za Avstrijce, Čehe, Estonce, Latvijce, Litvance, Madžare, Nemce, Poljake in Slovake. Z današnjim dnem torej ne bo več treba navesti razloga za vstop v državo. Po besedah hrvaškega premierja Plenkovića, se tako država odpira za turiste, napovedal pa je, da bodo ta seznam kmalu še razširili. Njihov notranji minister je pojasnil da od sedaj ne bo več potrebno navesti razloga za vstop v državo, še vedno pa bo potrebno sporočiti naslov bivanja v državi, telefonsko številko in elektronski naslov.

28.5.2020: V ponedeljek v šole učenci 4. in 5. razredov OŠ, v sredo preostali razredi, dijaki ostajajo doma!

S prvim junijem se v osnovne šole vračajo učenci 4. in 5. razredov, dva dni kasneje pa še učenci 6., 7. in 8. razredov. Prvi trije razredi in 9. so v šoli sicer spet od 18. oziroma 25. maja. Dijaki bodo ostali doma in nadaljevali s šolanjem na daljavo, razen dijakov zaključnih letnikov srednjih šol, ki imajo pouk od 18. maja naprej. Tako je po predlogu ministrice za šolstvo Simone Kustec danes odločila vlada. V šolo bodo lahko prišli izključno zdravi učenci, mask pa učencem v istem razredu ne bo potrebno nositi. Tako pravi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, ki je dodal, da naj učitelji maske nosijo zaradi lastne zaščite. Ravnatelji vseh šol so že dobili okrožnico z vsemi navodili, ki jih bodo posredovali naprej učiteljem, učencem in staršem, skrčenih razredov pa po novem ne bo več. S ponedeljkom ob upoštevanju vseh ukrepov skrčenih skupin ne bo niti v vrtcih, staršem, ki otrok ne bodo v vrtce vrnili v mesecu juniju, bo stroške krila država (tretji korona paket).

Nekateri šolarji že komaj čakajo ponovno snidenje s sošolci

27.5.2020: Japonska bo subvencionirala počitnice s kar 168 evri na dan

Japonska bo subvencionirala počitnice popotnikom v prizadevanju za oživitev turizma in sicer do kar 20.000 jenov (slabih 169 evrov) na dan v obliki ogromnih popustov in bonov, ki jih bo mogoče uporabiti v lokalnih trgovinah in restavracijah. Subvencija bi v veljavo lahko stopila že konec julija, ko se omilijo potovanja zaradi pandemije s koronavirusom, veljala pa bo za turiste, ki bodo potovanja rezervirali pri japonskih turističnih agencijah, neposredno v hotelih in pa v tradicionalnih gostilnah. Program bo namenjen tudi tujim turistom, subvencije pa ne bodo veljale za potne stroške obiskovalcem iz tujine. Kot smo že poročali, se je število turistov v aprilu zmanjšalo za kar 99,9%. Kako najceneje na Japonsko? S klikom TUKAJ, kjer smo za vas objavili najugodnejše povratne povezave.

Japonci si prizadevajo privabiti čim več turistov

27.5.2020: Znanih nekaj novih informacij glede turističnih bonov

Odbor DZ za delo je na današnji nočni seji potrdil naslednja dopolnila zakona, in sicer natančnejšo opredelitev nastanitvenih obratov, kjer se bo bon lahko koristil: hoteli, počitniški domovi, turistične kmetije, zasebne sobe, planinski domovi, mladinska prenočišča, kampi in druge nastanitve za krajši čas. Prenosljivost bonov bo lahko do drugega kolena: boni bodo prenosljivi med sorodniki v ravni vrsti do drugega kolena, torej od starih staršev prek otrok do vnukov, med zakonci oziroma zunajzakonskimi partnerji ter med otroki in njihovimi zakonitimi zastopniki. Vse informacije so vam dostopne v članku TUKAJ. Vse koristnike bonov in ponudnike nastanitev vabimo, da se nam pridružite v skupini 🇸🇮🇸🇮🇸🇮 z BONOM po SLOVENIJI 🇸🇮🇸🇮🇸🇮

Vsak dan je znanih več informacij o turističnih vrednotnicah

27.5.2020: Tudi Islandija s turističnimi boni

Islandija bo, kot Slovenija, svojim državljanom ponudila turistične bone. Res da v precej manjši vrednosti, a vseeno so Islandci z gesto njihove vlade zadovoljni. Vsaka polnoletna oseba bo prejela bon za 5.000 ISK (približno 33 evrov), ki ga bo lahko porabila za domači turizem. Vavčerji bodo veljavni od začetka junija do 31. decembra 2020, unovčljivi pa bodo v turističnih podjetjih vključno z restavracijami, zabavnimi prizorišči, podjetji za izposojo avtomobilov, hoteli, muzeji, savnami, zasebnimi bazeni in kampi. Vlada je za ta ukrep namenila 1,25 milijarde ISK oziroma 8,27 milijona evrov.

Boni bodo prenosljivi, vlada pa bo kmalu zagnala aplikacijo, prek katere bodo Islandci lahko zahtevali svoj kupon, seveda za starejše od 18 let in če imajo islandsko identifikacijsko številko. Turističnim podjetjem, ki delujejo na Islandiji, bo dovoljeno sprejeti največ 20.000 bonov, kar ustreza 100 milijonov ISK (660.000 evrov). Turistični minister Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir je priznal, da je to v prvi vrsti bolj simbolična gesta. Islandcem želi omogočiti potovanje po svoji državi, zlasti glede na to, da bo poletje verjetno precej tišje kot običajno. Upa tudi, da bo ukrep na neki način podpiral manjša turistična podjetja in jih spodbudil, da uvedejo posebne ponudbe za uporabnike bonov.

27.5.2020: Letališče Portorož: V stikih z letalskimi prevozniki

V našem obalnem letališči bodo v četrtek ob 11. uri objavili promocijski video z naslovom “Pristanek v raju”, ki bo predstavil slovensko obalo ter dejavnosti s katerim se bodo lahko turisti ukvarjali. Lani je letališče naštelo rekordnih 29.000 potnikov, letos pa seveda sezono kroji koronavirus. Letališče bi nujno potrebovalo povečanje in obnovo zastarele infrastrukture, posebno so nujni podaljški na stezi, ki bi povečali varnost poletov. Trenutno so v stikih z različnimi prevozniki, ki bi bili pripravljeni leteti na letališče blizu solin.

Se za Aerodrom Portorož obetajo lepši časi?

27.5.2020: Negotova prihodnost letalske družbe Brussels Airlines

Načrt belgijske vlade za reševanje Brussels Airlines bi bil v nasprotju s strogimi pravili v EU o državni pomoči industriji, poroča njihov časopis De Tijd. V samo nekaj dneh bo, glede na lastne izračune, prevozniku Brussels Airlines zmanjkalo denarja. Vsi leti so začasno odpovedani, osebje pa na čakanju, seveda kot posledica pandemije s Covid-19. Letalska družba je k vladi priskočila na pomoč s paketom ukrepov, ki bi stal 290 milijonov evrov, a položaj je zapleten zaradi dejstva, da je Bruselj Airlines del skupine Lufthansa, ki vključuje letalske družbe v Nemčiji, Švici in Avstriji. Belgijska vlada državne pomoči družbi Brussels Airlines noče ponuditi brez jasnih zagotovil, da bi bil denar namenjen samo njim in ne bi izginil v velikanski kotel Lufthanse. Kot rešitev v zameno za pomoč, naj bi vlada našla tako, da bi dobila sedež v odboru Brussels Airlines. To bi vladi zagotovilo veto na vsak načrt, ki bi bil v nasprotju z belgijskimi interesi. Predsednik uprave Lufthanse Carsten Spohr je nakazal, da takemu pogoju ne bo nasprotoval. Lufthansa je z nemško vlado ravno dosegla dogovor, da bo iz Berlina prejela 9 milijard evrov pomoči.
Bo Gargamel ujel Smr… Brussels Airlines?

Tak dogovor pa ne ustreza Evropski uniji. Vztrajajo, da pravila o državni pomoči letalski industriji zahtevajo, da so kakršni koli ukrepi pomoči začasni in ne smejo moteče vplivati ​​na trg. To pomeni, da vlada morda ne bo vskočila na pomoč, poleg tega pa mora sicer vsak načrt pomoči vključevati strategijo izstopa iz tega paketa, ki se bo iztekel v največ šestih letih. Berlinski paket za Lufthanso po drugi strani vključuje 9 milijard evrov pomoči brez glasovalnih pravic. Vlada se bo še naprej pogovarjala s Komisijo, da bi ugotovila, kaj je mogoče. Obeti pa so žal taki, da lahko družba Brussels Airlines v kratkem bankrotira ali pa ji bo na pomoč vsaj kratkočasno priskočila kar Lufthansa.

26.5.2020: Otroci od 4. do 8. razreda OŠ k pouku 1. ali 8. junija

Danes je na ministrstvu za izobraževanje potekal sestanek glede vrnitve vseh osnovnošolcev ter dijakov v šole, a le-ta ni prinesel končne odločitve. Predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan je povedal, da naj bi to odločitev vlada sprejela v četrtek. Včeraj so se v šole sicer vrnili devetošolci, ki so se pridružili učencem od prvega do tretjega razreda.

Vsi osnovnošolci nazaj v šoli že ta ponedeljek?

26.5.2020: Bazenski kompleksi in zdravilišča mogoče odprti že v prihodnjem tednu?

Številna zdravilišča in bazenski kompleksi se pripravljajo na odprtje v začetku junija, a čisto mogoče je, da bodo morali na to počakati kar to 1. julija. Vsaj tako je nekaj dni nazaj izjavil vladni govorec Jelko Kacin. Odgovor je prišel s strani gospodarskega ministrstva, kjer pravijo, da delajo vse kar je v njihovi moči, da bi se zdravilišča in bazeni odprli že v prihodnjem tednu.

Terme Topolšica

26.5.2020: Srbski ukrep: Prepoved pristajanja črnogorskih letal na Beograjskem letališču

Maščevanje Srbije Črni gori, ker jih ni bilo na njihovem odmevnem seznamu (preberi še starejše novice) se nadaljuje! Srbski mediji so grobo napadli črnogorsko vlado, premierka Ana Brnabić pa je odločitev Podgorice obsodila in državljane Srbije pozvala, naj letos ne hodijo k njim na dopust, če pač niso zaželjeni. Užaljeni so očitno tudi na srbskem direktoratu civilnega letalstva, kjer naj bi sprejeli ukrep, da letala družbe Montenegro Airlines od jutri ne bodo več smela pristajati na beograjskem letališču.

Od jutri naj bi Srbi prepovedali pristajanje letalom družbe Montenegro Airlines

26.5.2020: Od 1. junija naprej se bodo lahko odprli vsi hoteli, fitnes in wellness centri

Vladni govorec Jelko Kacin je napovedal, da se bodo v ponedeljek 1. junija odprli čisto vsi hoteli (do sedaj zgolj tisti z manj kot 30 sobami), ponovno pa bodo lahko obratovali fitnes in wellness centri. Nekatere omejitve bodo veljale tudi po koncu epidemije. Trenutno pa še ni jasno, kaj bo z bazeni, vodnimi parki, toplicami in podobnimi kompleksi.

Od 1. junija naprej boste znova lahko odšli v fitnes center

26.5.2020: Srbska premierka jezna na sosede: “Srbi, letos ne hodite v Črno goro”

Srbska premierka Ana Brnabić je pozvala svoje rojake, naj letos ne dopustujejo v Črni gori, saj da tam niso zaželjeni. Premierka je jezna na sosede potem, ko Srbije ni bilo med državami, za katere je Črna gora včeraj napovedala odprtje svojih meja v začetku junija. Črnogorc so včeraj sporočili, da bodo meje odprli za države z odlično epidemiološko sliko. Izpolnjevati bodo morale merila črnogorskega Inštituta za javno zdravje, kar pomeni 25 ali manj obolelih s koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Kot glavnega krivca za to odločitev so Srbi sicer izpostavili predsednika Črne gore Mila Đukanovića in odločitev predstavili, kot napad na Srbijo.

Srbski vrh je zameril Črnogorcem, da njihove države ni na seznamu in svojim prebivalcem tako odsvetujejo počitnikovanje v Črni gori

26.5.2020: Nemčija poziva k odprtju notranjih meja EU do 15. junija

Nemška vlada bo kmalu glasovala o tem, ali bo opozorila o potovanju za 31 evropskih držav odpravila do 15. junija. Seznam vključuje 26 držav v Evropski uniji, skupaj s štirimi državami šengenskega območja, ki niso članice EU (Islandijo, Norveško, Švico in Liechstenstein). Nemčija želi odpraviti svoje opozorilo o potovanju v 31 evropskih držav do 15. junija, če bo to omogočala epidemiološka slika. Zunanji minister Heiko Maas je 17. marca izdal globalno opozorilo o potovanjih, razveljavitev opozorila pa bo predvidoma prišlo še pravočasno v sezoni, da se omogočijo čezmejne poletne počitnice v Evropi. Opozorilo bo nadomeščeno s posameznimi potovalnimi nasveti, možno odpravo omejitev potovanja pa je pozdravilo tudi nemško potovalno združenje. Italijanski zunanji minister je dejal, da bo dan, ko se meje ponovno odprejo, podoben še enemu “dnevu D” za evropski turizem.

26.5.2020: Znane naj bi bile kazni za ponudnike namestitev, ki bodo kršili zakone glede bonov

Po poročanju SIOL-a naj bi predlog zakona predvideval, da je do bona v vrednosti 200 evrov upravičena polnoletna oseba oziroma oseba, ki bo v letu 2020 dopolnila 18 let, s stalnim prebivališčem v Sloveniji na dan 13. marca 2020. Vsi mlajši bodo upravičeni do bona v vrednosti 50 evrov. Po predlogu zakona slovenski državljani s stalnim prebivališčem v tujini do bona ne bodo upravičeni.
Od bona se seveda ne bo plačala dohodnina.

Vlada si je želela, da bi lahko ukrepi iz tretjega svežnja začeli veljati že 1. junija, a s bo to zamaknilo za (slab) mesec. Po sprejemu v državnem zboru mora vlada v osmih dneh pripraviti uredbo, ki bo natančno določila, na kak način bodo boni dodeljeni in kako jih bo mogoče uporabiti. To pa bo morala potrditi še Evropska komisija. Odbor Državnega zbora za delo bo ukrepe obravnaval danes ob polnoči, DZ pa v petek. Znane naj bi bil tudi kazni za ponudnike namestitev, ki bodo kršili zakone glede turističnih bonov – če bodo npr. unovčili bone za storitve, ki niso nočitev ali nočitev z zajtrkom. Pravne osebe bodo lahko kaznovane z globo od treh do 40 tisoč evrov, samostojni podjetniki z globo od 1.500 do 20 tisoč evrov, posameznik, ki dejavnost opravlja samostojno pa z globo od 1.200 do 4.000 evrov. Nadzor bo izvajal tržni inšpektorat .

25.5.2020: Prebivalci Evropske Unije ob vstopu v Slovenijo v 14-dnevno karanteno!

Vlada je danes na dopisni seji izdala novi Odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COovid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije. Poglejmo kaj piše v 9. členu (Ukrepi ob vstopu v Slovenijo):

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima stalno ali začasno prebivališče v državah članicah EU ali drugih državah schengenskega območja, ki niso na seznamu seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za obdobje 14 dni.

To ne velja za državljane Republike Slovenije in tujce s stalnim ali začasnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, za ostale pa se odpravlja postopoma, upoštevaje epidemiološko stanje v državah EU in schengenskega območja in na podlagi dvostranskih tehničnih dogovorov s temi državami ali v okviru splošnega dogovora na ravni EU, če bo ta dosežen hitreje. Vlada s sklepom določi in spreminja seznam držav, iz katerih osebe vstopajo v Republiko Slovenijo. Seznam in njegove spremembe se ažurno objavljajo na spletnih straneh NIJZ in Ministrstva za zunanje zadeve. Na podlagi ocene NIJZ o epidemiološki situaciji in obvestila Ministrstva za notranje zadeve o doseženih dvostranskih tehničnih dogovorih s posamičnimi državami lahko vlada s sklepom seznam dopolni.

Vstop v Republiko Slovenijo se ne dovoli tujemu državljanu, ki nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji in ob prehodu meje pove, da je pozitiven na SARS-CoV-2 (COVID-19) ali izkazuje očitne bolezenske znake, značilne za okužbo z virusom SARS-CoV-2 (povišana telesna temperatura, kašelj, težko dihanje). Po navodilu epidemiološke službe NIJZ na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije zdravstvena služba preverja zdravstveno stanje oseb, ki prehajajo mejo.

Na seznam z državami, ki imajo prost vstop je bila do sedaj uvrščena zgolj Hrvaška. izjeme, ki so objavljene v 17-ih točkah so npr. delovni migranti ali osebe, ki imajo v Sloveniji nepremičnino ter osebe, ki imajo pri nas rezervirano nočitev. Vse izjeme in celoten članek si preberite TUKAJ.

25.5.2020: Luč na koncu tunela za Laudamotion?

Približno 50 zaposlenih iz letalskega prevoznika Laudamotion je danes zjutraj pred sindikatom demonstriralo glede novih ukrepov in zaprtje baze na Dunaju. Nova pogodba naj bi zagotavljala osnovno plačo v višini zgolj 1000 evrov bruto za stevardese, kar je v povprečju 848 evrov neto – seveda precej manj od zajamčene minimalne plače v Avstriji.  Vodstvo Laude je nato zaposlene presenetilo s pisnim obvestilom, da bo zaprtje dunajske baze razveljavljeno, če bo sindikat pogodbo podpisal do četrtka, 28. maja. Izvršna direktorja Laudamotiona in Ryanaira Andreas Gruber in David O’Brien sindikat obtožujeta, da so podatki, ki so jih posredovali medijem lažni. Najnižja osnovna plača za mlajše stevardese zagotavlja zajamčenih 1200 evrov bruto na mesec (brez ur letenja), kar je več kot 1020 evrov neto. Beseda “zajamčeno” je v sporočilu poudarjena z velikimi črkami. Je to mogoče luč na koncu tunela za avstrijskega nizkocenovca?

Bo baza na Dunaju vendarle obstala?

25.5.2020: Uradno: SP v poletih bo v Planici med 11. in 13. decembrom

Na videokonferenci je svet Mednarodne smučarske zveze potrdil, da bo svetovno prvenstvo v poletih v Planici med 11. in 13. decembrom. Po prvotnem načrtu bi moralo prvenstvo potekati v letošnjem marcu, a je bilo takrat odpovedano zaradi pandemije koronavirusa. Omenjal se je tudi datum pred božičem, a so pri FIS očitno popustili pritiskom Švicarjev, ki se z Engelbergom niso hoteli odpovedati tradicionalnemu terminu pred novoletno turnejo.

V sezoni 2020/21 bo Planica na sporedu kar dvakrat. Svetovno prvenstvo v decembru, marca pa še tradicionalni zaključek Svetovnega pokala

25.5.2020: Slovenci gremo v Črno goro lahko že v začetku junija

Črna gora je sporočila, da bo v začetku junija odprla meje za nekatere države, tudi za Slovenijo. Njihov premier Duško Marković je povedal, da bodo meje odprli za države z odlično epidemiološko sliko. Izpolnjevati bodo morale merila črnogorskega Inštituta za javno zdravje, kar pomeni 25 ali manj obolelih s koronavirusom na 100.000 prebivalcev. Poleg Slovenije bo Črna gora meje odprla še za Albanijo, Avstrijo, Češko, Grčijo, Hrvaško, Madžarsko, Nemčijo in Poljsko, Srbije ni na tem seznamu. Točnega datuma še niso razkrili. Veselijo nas tudi ugodne cene povezav direktno z Brnika do Podgorice oziroma Tivata. Kdaj bomo lahko odleteli iz našega največjega letališča, si preberite TUKAJ. Let z Brnika + 8 nočitev za 180 evrov?!? Sliši se super, mar ne?

Boka Kotorska

25.5.2020: Brussels Airlines predstavil 59 poletnih povezav, Austrian Airlines preklicali vse lete do 14. junija

Belgijski prevoznik je na svoji spletni strani objavil 59 destinacij, ki jih bodo poleti povezali. Med njimi je seveda tudi Ljubljana. Prva letala se bodo med oblake podala 15. junija. Tudi avstrijska letalska družba Austrian Airlines bo prvič poletela v sredini junija, kajti spet so svoje prve lete prestavili za dva tedna. To je posledica trenutnega zaprtja meja držav EU za ljudi zunaj EU. Če je ne bodo podaljšali bi morala biti ta odpoved zadnja.

25.5.2020: Zakaj Avstrija ne odpre meje s Slovenijo?

Slovenski notranji minister Aleš Hojs se je danes po telefonu pogovarjal z avstrijskim kolegom Karlom Nehammerjem, ki je navedel dva razloga zakaj Avstrijci meje s Slovenijo še ne bodo odprli. Skrbi ga, da bi državljani Italije prišli v Avstrijo prek Slovenije, obenem pa se boji nezakonitih migracij. No, mi imamo v mislih še tretji razlog, in sicer naj bi Avstrijci letos skušali svoje turistične zmogljivosti napolniti predvsem z domačimi gosti in jim preprečiti pot na jug.

Avstrijci naj bi letos večinoma počitnikovali doma

25.5.2020: Air Serbia je objavila urnik prvih letov

Srbski nacionalni prevoznik je potrdil, da bo ponovno vzpostavil operacije od Beograda do Aten, Barcelone, Berlina, Bruslja, Bukarešte, Dusseldorfa, Kopenhagna, Istanbula, Larnake, Milana, Stockholma, Sofije, Stuttgarta, Prage, Rima, Tel Aviva, Soluna, Tirane in Zagreba med 15. in 21. junijem. Ti bodo dopolnili štiri poti, ki jih je Air Serbia nadaljevala prejšnji teden, ko je Beograd povezal s Frankfurtom, Dunajem, London (Heathrow) in Zürichom ter cilji, ki bodo ponovno dosegljivi v naslednjih dveh tednih. Med njimi so Amsterdam, Pariz, Ljubljana, Banja Luka, Sarajevo, Skopje, Podgorica, Tivat in New York. Celotni urnik prvih letov objavljamo spodaj. 29. maja bosta Beograd in Brnik ponovno povezana.

25.5.2020: Mongolija v karanteni, dokler ne najdejo cepiva za Covid-19

V ponedeljek je njihov premier Ukhnaagiin Khürelsükh dejal, da naj bi Mongolija ostala v karanteni, dokler ne najdejo cepivo za koronavirus. Država v osrčju Azije med Rusijo in Kitajsko, je bila ena prvih, ki je zaprla svoje meje, da bi se zaščitila pred pandemijo. Drugi ukrepi za omejitev širjenja virusa vključujejo prepoved otrokom mlajšim od 12 let obisk trgovskih centrov in restavracij, obvezne maske za obraz v javnosti ter zaprtje univerz, šol in celotnega izobraževanja do septembra. “Država bo držala pravila o karanteni, dokler cepivo ne bo na voljo,” je premier dejal novinarjem v državnem parlamentu. Na tisoče Mongolcev še vedno ostaja nasedlo v tujini, potem ko je država dejala, da se lahko vrnejo samo ranljive skupine (nosečnice, starejši, otroki s starši in tisti z resnimi zdravstvenimi težavami).

Mongolija ostaja v karanteni

Južno od Mongolije pa se življenje ponovno vrača v stare tirnice. Na Kitajskem so se ponovno odprli nekateri nočni klubi, v Šanghaju so lahko obiskovalci kluba znova plesali in se družili brez kakršne koli omejitve distanciranja, zaposleni pa so še vedno morali nositi maske.

25.5.2020: Uradno: Španija bo od 1. julija ukinila karantene za tuje državljane

Španija bo odpravila karanteno za tiste, ki vstopajo v državo s 1. julijem. To je pravkar potrdila njihova vlada. Trenutno morajo popotniki iz tujine ob prihodu opraviti 14-dnevno samoizolacijo. V soboto je premier Pedro Sánchez dejal, da se bo država ponovno odprla za turiste od julija.

Očitno bo torej obisk otokov in celinske Španije res mogoč že od 1. julija naprej

25.5.2020: Je to konec družbe GoOpti? Bodo stranke ostale brez denarja? Objavljamo pismo bivših zaposlenih

V preteklih novicah smo že pisali o družbi GoOpti, ki naj bi odpovedala vse skupinske prevoze v letošnjem letu. Zasledil smo tudi objave jeznih strank na družbenih omrežjih, da ne bodo dobili vračila denarja za celotne nakupe preko različnih kod s popusti. Kot kaže se bo najverjetneje odvil najslabši možni scenarij in se družbi morda obeta celo bridki konec? Kot poroča Požarreport.si, naj stranke takoj zahtevajo celotni znesek nakupa nazaj, preden bo prepozno! Prejeli so namreč pismo razočaranih bivših zaposlenih pri prevozniku, ki se ga zagotovo splača prebrati v celotu. Objavljamo ga TUKAJ, spodaj pa še izvleček.

Bodo stranke ostale brez vrnjenega denarja? Sprva so jim obljubili vrednotnice za potovanja v prihodnjih letih

Direktor Marko Guček je za časnik Finance povedal, da naj bi danes novi investitorji kupili družbo, po informacijah naj bi šlo za irskega državljana, ki že nekaj časa živi v Sloveniji in ima res podjetje s solastništvom v Omanu.

24.5.2020: Francozi državljanom priporočajo dopustovanje doma

Francozi še vedno lahko odpotujejo zgolj 100 kilometrov od svojega doma, vlada pa bo prihodnji teden oznanila ali bodo to prepoved omilili. Na nekaterih ministrstvih so mnenja, da naj letos državljani Francije dopustujejo doma, rezervacije na tujem naj ne bi priporočali. V Italiji pa oblasti kritizirajo vedenje mladih, ki naj ne bi upoštevali varnostnih razdalj ter se zbirali na prostem navkljub prepovedim. V nekaterih mestih so zato odredili zaprtje lokalov že ob 21.30.

Francozi so letos pozvani k dopustovanju doma

24.5.2020: Turisti gredo od 9. junija znova lahko na Ciper, od 20. junija brez potrdila

Ciper je objavil seznam 19 držav, katerih državljani bodo lahko od 9. junija z letalom pripotovali v to državo v sredozemskem morju. Na seznamu je za razliko od grškega tudi Slovenija. A za vstop bodo vsi turisti potrebovali več tri dni staro potrdilo o negativnosti s koronavirusom. Od 20. junija naprej to potrdilo ne bo več potrebno. Hoteli se bodo odprli 1. junija.

Po 20. juniju bomo brez omejitev lahko odšli na Ciper

24.5.2020: Portugalska vrata so odprta za turiste

“Portugalska vrata so odprta za turiste.” Tako je v petek dejal zunanji minister Augusto Santos Silva in dodal, da so turisti na Portugalskem dobrodošli. Na letališčih bodo uvedli nekaj zdravstvenih pregledov, a za tiste, ki letijo, ne bo obvezne karantene. Komentarji ministra so se pojavile dan zatem, ko je britanska nizkocenovna letalska družba EasyJet, ki deluje v različnih portugalskih mestih, dejala, da bo prihodnji mesec znova zagnala manjše število letov. V začetku maja je portugalski nacionalni prevoznik TAP nadaljeval z nekaterimi mednarodnimi povezavami v London in Pariz. Poleti v Evropsko unijo in zunaj nje so še vedno začasno prekinjeni do 15. junija, s par izjemami, kot so nekatere povratne poti iz portugalsko govorečih držav, kot je npr. Brazilija. Špansko-portugalska kopenska meja je od marca za turiste zaprta, tako pa bo ostalo vsaj do sredine junija.
 


Pages: 1 2 3 4