Kam in kako bomo poleti lahko potovali?

by

Za vas smo pripravili povzetek trenutne situacije v izbranih turističnih destinacijah in informacije glede letalskih družb. Vse se spreminja iz dneva v dan, tako da so spodnji podatki veljavni na današnji datum (10.5.). Vse novice glede Covid-19 in turističnih storitev v Sloveniji in po svetu lahko dnevno spremljate TUKAJ.

Priporočilo vsem tistim, ki boste v tem obdobju kupovali letalske karte: zaradi negotovih razmer v prihodnjih tednih in mesecih svetujemo previdnost pri nakupih turističnih storitev. Ob nakupu kart si dobro preberite vse pogoje letalskih družb, katere vam bodo v primeru odpovedi leta najverjetneje ponudile vrednotnico ali pa že v začetku možnost spremembe leta. Če je le opcija, si za odhod izberite bližnje letališče, letalsko karto si kupite direktno preko spletne strani prevoznika, pred odhodom pa si preberite nasvete lokalnih organov in vlad. Z avtomobili, avtodomi in letali bomo spet lahko potovali, ko se odprejo meje in letališča, države pa bodo določile vse pogoje za vstop.

STANJE PO SVETU:

BOLGARIJA: Izredne razmere veljajo do 13. maja 2020. Do nadaljnjega tujci ne smejo vstopati v Bolgarijo, razen če imajo veljavno dovoljenje za dolgoročno ali stalno prebivanje.

EGIPT: Od 19. marca so vsi mednarodni leti prekinjeni. Pričakovati je, da se bo Egipt poleti odprl za turiste, vse pa bo seveda odvisno od situacije s Covid-19.

FRANCIJA: Od 17. marca in do 11. maja je bila Francija podvržena strogi karanteni. Trenutno lahko domačini potujejo 100 km od svojega doma, kako pa bo s tujimi gosti, trenutno še ni znano.

GRČIJA: Trenutno so leti do Grčije prekinjeni, in sicer vsaj do 15. maja. Že od 1. julija naprej pa bodo Grčijo lahko obiskali tudi turisti.

GRUZIJA: Domačini bodo lahko dopustovali od 15. junija naprej, vse bolj priljubljena destinacija pa bo turistom spet dostopna v juliju.

HRVAŠKA: S situacijo glede Covid-19 v naši južni sosedi ste redno seznanjeni v naših Covid-19 novicah. Hrvaško naj bi lahko obiskali od 1. junija naprej, lastniki nepremičnin in plovil pa že od danes naprej!ISLANDIJA: Prvi turisti bodo lahko obiskali ta biser med Škotsko in Grenlandijo že od 15. junija naprej, a pod določenimi pogoji. S seboj boste morali imeti potrdilo, da ste Covid-19 negativni in si na telefon namestiti posebno aplikacijo. Vseeno pa se lokalni turistični delavci osredotočajo predvsem na pozni poletni in jesenski čas.

ITALIJA: Država, ki jo je vsaj na severu koronavirus najbolj prizadel, je ponovno odprla letališči v Rimu in Firencah. Vprašanje, kdaj jo bodo turisti spet lahko obiskali, tako ostaja. Na jugu države in na Siciliji so optimistični in upajo, da se bodo za turizem odprli že poleti.

JAPONSKA: Evropejci trenutno na Japonsko ne morejo potovati, razen ob izrednih okoliščinah. Ni še znano, kdaj bodo turisti lahko obiskali deželo vzhajajočega sonca.

POLJSKA: 4, maja so se ponovno odprli hoteli in trgovine, mednarodni leti pa so prekinjeni vsaj do 23. maja.

ŠPANIJA: Španija je 14. marca razglasila izredno stanje, trenutno pa rahljajo številne omejitve. Še vedno lahko v Španijo vstopijo le njeni državljani, kmalu pa se bodo lahko v dele države, ki niso bila najbolj prizadeta s koronavirusom, lahko odpravili turist.

TAJSKA: Mednarodni potniški leti na Tajsko so do 31. maja prekinjeni. Tujcem je trenutno prepovedan tranzit ali vstop v državo, razen v nekaterih omejenih okoliščinah.

TURČIJA: Tujci do preklica v Turčijo ne morejo, ni pa še jasno, kdaj se bo to spremenilo.

ZAE: Od 19. marca lahko v Združene Arabske Emirate vstopajo samo državljani ZAE. Tudi odhodni leti iz Dubaja so trenutno močno omejeni.

ZDA: Zaradi koronavirusa je potovanje v ZDA močno omejeno. Vsem, ki so v zadnjih 14 dneh obiskali Evropo, je prepovedan vstop v državo, ukrepi pa trenutno veljajo vsaj do 20. maja.

LETALSKE DRUŽBE:

Številne države so zaradi izbruha koronavirusa uvedle omejitve potovanja. Mnoge letalske družbe so začasno prizemljile svojo floto, številna letališča pa so še vedno zaprta. Informacije o spremembah v letalskih industriji redno objavljamo TUKAJ.

RYANAIR: Več kot 99% letov je prizemljenih do 28. maja. Če je vaš let odpovedan zaradi koronavirusa, boste o tem obveščeni po e-pošti in SMS-ju. Lahko zahtevate vračilo denarja, vašo vozovnico prestavite na nov datum ali pa dobite vrednotnico. Ko se odpre večina letališč pri RyanAiru planirajo leteti s približno 50% kapaciteto.

EASYJET: Vsi leti so do nadaljnjega prizemljeni. Če imate že obstoječo rezervacijo, vas bo letalski prevoznik poklical in z vami govoril o različnih možnostih. Trenutno lahko vaše vozovnice zamenjate brezplačno na drugi datum in celo za drugo destinacijo (z doplačilom, če je nova karta dražja).

WIZZ AIR: Madžarski nizkocenovnik je nekatere lete napovedal že za zgodnje termine, uvedel pa je tudi številne nove linije. Njihova Wizz Flex opcija je za 1 evro potnikom omogočala samodejno odpoved leta in ob dobropisu nakup nove letalske karte v naslednjih treh mesecih. Tudi vas bo v primeru odpovedi zaradi koronavirusa, družba kontaktirala sama.

EMIRATES: Emirates trenutno izvaja omejene potniške lete do 30. junija. Če je bil vaš let preklican zaradi potovalnih omejitev s Covid-19, lahko izpolnite obrazec za zahtevek za potovalni bon in ponovno rezervirate let do 24 mesecev pozneje.

TURKISH AIRLINES: Turkish Airlines je zaenkrat, kot ukrep zaradi pandemije s Covid-19,.do 28. maja prekinil vse domače ali mednarodne lete. A sedaj so Turki pripravili načrte letov od junija naprej. Sprva bodo obnovili notranje lete, kasneje pa bodo dodajali še mednarodne.

NORWEGIAN AIRLINES: Norveška letalska družba do nadaljnjega izvaja omejen urnik letov. Če bo vaš let odpovedan, boste prejeli potrditev preko SMS-a in e-pošte. Zahtevate lahko vračilo neuporabljene vozovnice ali se odločite za dobroimetje ter pridobite dodatnih 20% za prihodnje potovanje.

LUFTHANSA: Od junija naprej družba načrtuje, da bodo leteli s 160 potniškimi letali, kar je približno 21% od celotne njihove flote. Več bo znano v prihodnjem tednu.

KLM: Rezervacije, ki bodo predvidene za odhod pred 3. julijem 2020, je mogoče brezplačno prestaviti. V nasprotnem primeru lahko zahtevate vračilo v obliki potovalnega bona za kasnejšo uporabo na letu. Ko vrednotnica poteče, lahko nazaj zahtevate denar. V letu 2021 pričakujejo, da ne bodo leteli z več kot 80% njihove kapacitete.


AIR FRANCE V letu 2021 pričakujejo, da ne bodo leteli z več kot 80% njihove kapacitete, vseeno pa nameravajo leteti na podobni frekvenci, kot njihovi tekmeci. Kot KLM tudi AF ne bo potnikom takoj ponudil vračila denarja, temveč zgolj vrednotnice. Po izteku 12-mesečnega obdobja se boni, ki ostanejo neuporabljeni, lahko zamenjajo za gotovino.

VUELING AIRLINES: Če vam letalska družba prekliče let, boste prejeli e-mail s podatki, kje boste lahko spremenili vaš let oziroma zahtevali vračilo denarja.

BRITISH AIRWAYS: Če je vaš let odpovedan, lahko zahtevate vrednosti bon, ki bo veljaven do 30. aprila 2022 in ga boste lahko uporabili kot plačilo ali delno plačilo za prihodnjo rezervacijo.

FINNAIR: Rezervacije do 30. junija 2020 je mogoče brezplačno prestaviti. Če je vaš let odpovedan, ga lahko odložite ali zahtevate vračilo.

JET2: Vsi leti in počitnice so začasno prekinjeni do 17. junija 2020. Če imate rezervacijo za odpovedani let, lahko novi datum brezplačno rezervirate na njihovi strani. Njihove stranke bodo o možnostih obveščene s strani tehnične podpore.

Novice glede Covid-19 in turističnih storitev lahko dnevno prebirate TUKAJ.