EVROPA: Od države do države – kam lahko potujemo?

by

Bruselj je od vlad Evropske Unije zahteval, da so od ponedeljka ponovno omogočila potovanja – vendar to še ne pomeni, da so meje EU v celotni odprte za vse.

Območje prostega potovanja v EU se je marca ustavilo, ko so države kaotično uvedle mejne omejitve, da bi preprečile širjenje koronavirusa. Evropska komisija je želela, da bi bilo ponovno odprtje veliko bolj urejena zadeva, vendar vse ne teče tako gladko. Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je v četrtek dejala, da morajo ukiniti evropske meje na notranjih mejah, da bodo pripravljene na skupni pristop k ponovnemu zagonu potovanj zunaj EU 1. julija v novem krogu zapiranja meja. Johanssonova je dejala, da se je koronavirus v Evropi umaknil in da je zdravstvena agencija EU svetovala, da mejne omejitve znotraj EU in šengenskega območja trenutno niso učinkovit način za reševanje pandemije. Priznala pa je, da imajo lahko države članice težave pri izpolnjevanju tega roka.

?? Avstrija

Ali so meje odprte? Da, od 4. junija naprej lahko prosto potujejo samo popotniki, ki so dva tedna pred prihodom ostali v Nemčiji, Lihtenštajnu, Švici, Slovaški, Sloveniji, na Češkem in Madžarskem. Avstrija bo danes (torek) to razširila na 31 držav (ne pa na Portugalsko, Švedsko, Španijo ali Združeno kraljestvo).

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Da, odvisno od tega, od kod prihajajo ljudje: od danes (torka) bodo morali popotniki iz Portugalske, Švedske, Španije in Združenega kraljestva še dva tedna v karanteno ali opraviti test.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne

Kaj pa popotniki izven Evrope? Vstop je dovoljen samo za posebne kategorije, kot so diplomati, potniki v tranzitu in delavci v mednarodnih organizacijah, zdravstvu ali tovornem prometu.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Belgija

Ali so meje odprte? Da. Od ponedeljka je Belgija odpravlila omejitve za potovanja znotraj Evropske unije ter iz Združenega kraljestva, Švice, Norveške, Islandije in Lihtenštajna.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Zaenkrat jih ne morejo obiskati.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Bolgarija

Ali so meje odprte? Od ponedeljka do 30. junija je Bolgarija odprta za državljane EU, Britance, Bosance, Srbe in Črnogorce, za skupine, kot so sezonski delavci, zdravstveno osebje in ljudem, ki so zaposleni na ključnih infrastrukturnih projektih, obstajajo tudi druge izjeme.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ljudje, ki prihajajo iz Belgije, Portugalske, Švedske, Nizozemske, Združenega kraljestva in katere koli tretje države, se srečujejo z 14-dnevno karanteno. Tranzitni vozniki tovornjakov in avtobusov so oproščeni. Karantena je tudi za prihode čez mejo s Severno Makedonijo.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ljudje, ki potujejo po državi ali so izvzeti iz karantene, morajo podpisati izjavo, da razumejo pravila.

Kaj pa popotniki izven Evrope? vstop je prepovedan, razen nekaterih izjem, kot so diplomati, transportno osebje in medicinski specialisti.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Ciper

Ali so meje odprte? Večina evropskih držav spada v dve skupini, ki morata upoštevati različna pravila. Poleti iz 19 držav so dovoljeni od 9. junija pod pogojem, da potniki pokažejo negativen test na koronavirus iz zadnjih 72 ur. Od 20. junija se omejitve potovanja v celoti odpravijo za te potnike, medtem ko tiste iz druge skupine držav – trenutno le Izraela, Poljske in Romunije – potrebujejo zdravstveno spričevalo. Oba seznama se nenehno pregledujeta. Belgija, Združeno kraljestvo, Švedska in Nizozemska so trenutno izključene iz seznama..

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Če obiskovalci iz dovoljenih držav ne morejo opraviti preizkusa pred vkrcanjem, lahko opravijo test na Cipru (približno 60 evrov) in se samoizolirajo v svoji predhodno rezervirani namestitvi, dokler rezultat ne bo na voljo.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Pred vkrcanjem je treba zaprositi potniško izjavo Covid-19, ki jo lahko izpolnite na spletu ali na letališčih za prijavo na letališče. Vlada je vzpostavila spletni portal v angleščini z vsemi informacijami.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Norveška, Švica in Izrael so edine države, ki niso članice EU in so na  seznamu. Potovanje od drugod je dovoljeno le v izjemnih okoliščinah in po prejemu odobritve, tudi za tranzit.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Češka

Ali so meje odprte? Po novih pravilih, ki so začela veljati v ponedeljek, je Češka uvedla semafor. Ljudje iz varnih držav, ki so označeni z zeleno, bodo lahko potovali v državo, toda turistom iz oranžnih (srednje tveganih) in rdečih (z visokim tveganjem) držav bo prepovedan vstop, saj ne bodo nekatere izjeme. Češki državljani, ki se vračajo iz zelenih ali oranžnih držav, lahko potujejo nazaj brez omejitev.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne, če prihajajo iz držav z nižjim tveganjem.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Čehi, ki se vračajo s Švedske ali Portugalske morajo opraviti test ali karanteno; to velja tudi za oproščene tujce iz oranžnih ali rdečih držav .

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne.

Stanje: previdno

Več:tukaj

?? Danska

Ali so meje odprte? Ne. Meja bo ostala zaprta vsaj 1. septembra, razen turistov iz Nemčije, Norveške in Islandije.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Pri prepovedi potovanja je veliko izjem. Dovoljeni so partnerji Dancev iz vseh držav EU (pod pogojem, da izpolnijo policijski obrazec), pa tudi Finci in Švedi, ki imajo na Danskem poletni dom.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne, tudi meje so zaprte.

Stanje: zaprto

Več: tukaj

?? Estonija

Ali so meje odprte? Da. Estonija je s 1. junijem znova začela potovati iz držav EU in šengna, pa tudi iz Združenega kraljestva, pod pogojem, da popotniki ne kažejo nobenih simptomov Covid-19.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Popotniki, ki so pred odhodom v državo z več kot 15 okužbami na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh preživeli vsaj 14 dni pred odhodom, morajo v karanteno za dva tedna po prihodu. Seznam se posodablja vsak petek in začne veljati naslednji ponedeljek.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ljudje, ki niso izvzeti, lahko v izjemnih okoliščinah vložijo zahtevo za prehod meje.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne, potovanje ostaja omejeno.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Finska

Ali so meje odprte? Delno. Finska se je v četrtek odločila opustiti mejne preglede z Norveško, Dansko, Islandijo, Estonijo, Latvijo in Litvo od ponedeljka, vendar so omejitve za druge države, vključno s Švedsko, podaljšane do 14. julija (čeprav naj bi jih bilo mogoče pregledati že prej). Vlada pravi, da bodo neomejena potovanja s Švedsko dovoljena, takoj ko bodo epidemiološke razmere to dopuščale.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Za prihod iz držav, za katere Finska ni odpravila omejitev, je priporočljiva dvotedenska karantena.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Zaenkrat jih ne morejo obiskati.

Stanje: zaprto

Več: tukaj

?? Francija

Ali so meje odprte? Da. Francija je od ponedeljka odpravlila omejitve na evropskih mejah .

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne. Popotniki iz večine držav EU, držav EFTA (Islandija, Lihtenštajn, Norveška in Švica), pa tudi Monako, San Marino, Vatikan in Andora ne bodo mogli potovati v Francijo po kopnem, zraku ali morju, ne da bi morali v karanteno ali pa je treba pokazati certifikate, ki dokazujejo, da niso Covid-19 pozitivni. Ukrepi za potnike iz Španije bodo uvedeni 21. junija, ko bodo španske oblasti povedale, da bodo umaknile svoje lastne omejitve. Popotnikom iz Združenega kraljestva bo dovoljen vstop v Francijo, vendar bodo morali izpolniti 14-dnevno karanteno, kot odgovor na karantensko nalogo Združenega kraljestva.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Notranje ministrstvo je sporočilo, da bo 1. julija začelo olajševati potovanja iz držav zunaj EU v skladu s priporočili Evropske komisije. Študentje na univerzi bodo imeli prednost pri vpisu, ne glede na državo izvora.

Stanje: odprto

Več : tukaj

?? Grčija

Ali so meje odprte? Grčija od ponedeljka nadaljuje z letenjem v večino držav, razen tistih, ki navajajo visoko tveganje prenosa agencije Evropske letalske varnosti EASA. Mednarodni leti bodo mogoči le v Atene in Solun, neposredni leti na regionalna letališča pa se začnejo 1. julija.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Popotniki z letališč na seznamu EASA – tudi v Franciji, Veliki Britaniji, ZDA in Belgiji – se soočajo z obveznimi testi in karantenami. Za druge ni nobenih zahtev, čeprav bo izvedeno naključno testiranje.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Prihodi na kopno iz meja iz Bolgarije so odprti od ponedeljka, obiskovalci pa bodo predmet naključnega testiranja. Prihodi s kopnega čez mejo iz Severne Makedonije in Albanije se bodo nadaljevali 1. julija, ponovno ocenjevanje Turčije pa bo izvedeno do 30. junija. Prihodi po morju bodo dovoljeni s 1. julijem.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Spremenljiva je, saj grške omejitve temeljijo na seznamu EASA. Nekatere države so dobrodošle, druge pa omejene.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Hrvaška

Ali so meje odprte? Da. V želji, da bi se turistični sektor spet premaknil, so potniki iz Avstrije, Češke, Estonije, Nemčije, Madžarske, Latvije, Litve, Poljske, Slovaške in Slovenije dovoljeni brez pogojev, čeprav vlada pravi, da bo zbirala kontaktne podatke. Državljani drugih držav EU bodo morali pokazati rezervacijo nastanitve.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne, razen če imajo simptome.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne; za razliko od nekaterih drugih držav Hrvaška ne zahteva negativnega testa.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ni dovoljeno.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Islandija

Ali so meje odprte? Da.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Islandija od potnikov zahteva dva tedna karantene. Toda od ponedeljka se lahko popotniki odločijo za test. A pozor! Rezultati testov iz drugih držav niso sprejeti. Zahteve ne veljajo za otroke, rojene leta 2005 ali pozneje.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Popotniki morajo pred odhodom izpolniti obrazec za predregistracijo. Prav tako se priporoča, da naložijo aplikacijo za sledenje stikov Rakning C-19.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Irska

Ali so meje odprte? Da – nikoli se niso zaprli.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Da, razen če prihajate iz Severne Irske ali ste nujni delavec ali diplomat. Vsi ostali morajo izpolniti obrazec in za 14 dni oditi karanteno,. Globe za neupoštevanje segajo do 2.500 evrov.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Irska je zunaj šengna in nikoli ni izvajala prepovedi zunanjih potovanj EU, kar pomeni, da ne razlikuje med evropskimi in svetovnimi prihodi.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Italija

Ali so meje odprte? Da, od 3. junija za vse, ki prihajajo iz EU, Združenega kraljestva in šengenskega območja.

Ali morajo prihodi v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Popotniki, ki prihajajo iz dovoljene države, vendar so bili v dveh tednih pred vstopom v Italijo zunaj območja, morajo v karanteno za 14 dni.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Za zdaj ne. Italijanski zdravstveni minister Roberto Speranza je dejal: “Še vedno ni zagotovil glede odprtja za države zunaj šengenskega območja.”

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Latvija

Ali so meje odprte? Da.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Latvija je opustila dvotedensko karanteno za potnike, ki prihajajo iz države, kjer je stopnja okužbe ostala pod 14-dnevnim številom 15 primerov na 100.000 prebivalcev. Izvzeti so tudi ljudje, ki so pred prihodom preživeli najmanj 14 dni v Latviji ali Litvi. Seznam se posodablja vsak petek.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Latvija še ni znova zagnala povezav z državami s skupnim številom okužb nad 25 na 100.000 potnikov. Tiste, ki kljub temu prispejo v Latvijo, morajo izolirati.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne. Omejitve potovanja ostajajo.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Litva

Ali so meje odprte? Da, vendar samo za evropske države, v katerih stopnja pojavnosti koronavirusa v zadnjih 14 dneh ni presegla 25 primerov na 100.000. To izključuje Švedsko, Združeno kraljestvo in Portugalsko. Seznam je na voljo tukaj .

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Kdor prihaja iz držav s stopnjo primerovb Covid-19 nad 15 na 100.000 prebivalcev se mora izolirati za dva tedna (zajema Belgijo).

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Popotniki, ki prihajajo s trajektom s Švedske, se srečujejo z dvotedensko karanteno, tudi če Švedska ni bi bila njihova odhodna točka.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne, potovanje ostaja omejeno.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Luksemburg

Ali so meje odprte? Da. Luksemburg ni nikoli zaprl meja s sosednjimi državami, ves čas krize pa je pozval k odprtim mejam in dobro delujočemu šengenskemu območju, ki je bistvenega pomena za gospodarstvo države.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? To je prepovedano v skladu s priporočilom EU, da zunanje meje ostanejo zaprte. Vlada želi usklajeno strategijo EU za odpravo omejitev potovanja po zunanjih mejah.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Madžarska

Ali so meje odprte? Ne v celoti. V državo lahko poleg Madžarov vstopijo le državljani Avstrije, Češke, Nemčije, Slovaške, Srbije, Slovenije in Hrvaške.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ljudje iz teh sedmih držav se ne soočajo s karanteno, a Madžari ali stalni prebivalci, ki se vračajo od drugod (kot tudi tisti, ki dobijo posebna dovoljenja) morajo v karanteno 14 dni.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Madžarske zunanje meje so zaprte, z nekaj izjemami, kot so poslovni potniki iz Južne Koreje in Japonske. Ukrajinski državljani lahko vstopijo ob opravljanju kmetijskih del.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Malta

Ali so meje odprte? Ne. Meje se odprejo 1. julija za Avstrijo, Ciper, Češko, Dansko, Estonijo, Finsko, Nemčijo, Madžarsko, Irsko, Latvijo, Litvo, Luksemburg in Slovaško ter za otoke Sardinijo in Sicilijo.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne, razen če morate na Malto nujno potovati zunaj njenega “varnega seznama”, v tem primeru je obvezna 14-dnevna karantena.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Popotniki morajo podpisati izjavo, da so zadnjih 30 dni preživeli v državi na “varnem seznamu.”

Kaj pa popotniki izven Evrope? Islandija, Izrael, Norveška in Švica so na seznamu držav, ki jim je dovoljeno potovati na Malto. Sicer pa ne.

Stanje: zaprto

Več: tukaj

?? Nemčija

Ali so meje odprte? Da. Potem ko je marca zaprla večino svojih meja, se je Nemčija počasi premikala k ponovnemu odpiranju meja za vsak primer posebej. Od ponedeljka je spet odprtih vseh devet meja države.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne – toda šestnajst zveznih držav Nemčije ima zadnjo besedo glede ukrepov za zapiranje in je včasih izvajalo različno politiko.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Za zdaj ni dovoljeno.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Nizozemska

Ali so meje odprte? Da, Nizozemska ni nikoli zaprla svojih meja s sosednjimi državami (čeprav je Belgija mejo z Nizozemsko zaprla). Lahko jo obiščejo turisti iz EU in šengenskih držav, razen Švedske in Velike Britanije.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Turisti morajo dokazati, da imajo rezervirano nočitev.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Zaenkrat niso dovoljeni.

Stanje : Odprto

Več: tukaj

?? Norveška

Ali so meje odprte? Ne (le delno). Potovanje na Norveško je še vedno močno omejeno, saj država omejuje čezmejni promet iz EU na posebne kategorije, na primer zaradi dela ali družine. Od ponedeljka je omogočilo neomejeno potovanje iz nordijskih držav pod pogojem, da okužbe tam ostanejo nizke: Danska, Islandija, Finska, Ferski otoki in Grenlandija izpolnjujejo ta merila, vendar večina Švedske (razen otoka Gotland) ne. Potovanje iz drugih evropskih držav bo morda dovoljeno od 20. julija.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Da, ob prihodu je potrebno v karanteno za 10 dni. Od ponedeljka to ne velja več za prišleke iz nordijskih držav (razen Švedske).

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Za zdaj ni mogoče.

Stanje: zaprto

Več: tukaj

?? Poljska

Ali so meje odprte? Da. V soboto, 13. junija, je Poljska odprla svoje meje za državljane EU. Od danes (torka) se mednarodni letalski promet znova zažene.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Portugalska

Ali so meje odprte? Kopenska meja s Španijo ostaja zaprta do 1. julija, zračni promet pa je dovoljen od ponedeljka dalje.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne na celini, vendar se bodo po prihodu testiralo popotnike z Azorov in Madeire.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Portugalska je ohranila letalske povezave z Združenim kraljestvom, ZDA, skupnostjo Lusophone, Kanado, Venezuelo in Južno Afriko. Sledila bo EU smernicam pri ponovnem odpiranju v tujino.

Stanje: odprto
Več: tukaj

?? Romunija

Ali so meje odprte? Da: V Romunijo lahko vstopijo popotniki iz EU, pa tudi iz Švice, Lihtenštajna, Islandije in Norveške.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Da. Vlada od novih prišlekov zahteva, da gredo v samoizolacijo ali pa jo opravijo kar v posebnem vladnem centru.Od ponedeljka to ne velja več za potnike, ki prihajajo iz Avstrije, Bolgarije, Češke, Cipra, Hrvaške, Švice, Nemčije, Grčije, Islandije, Latvije, Lihtenštajna, Litve, Malte, Norveške, Slovaške, Slovenije in Madžarske.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Za zdaj za njih vstop ni dovoljen, vendar obstajajo izjeme za določene popotnike, kot so diplomati ali delavci.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Slovaška

Ali so meje odprte? Na splošno da. Vstopijo lahko državljani Avstrije, Bolgarije, Cipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Grčije, Hrvaške, Madžarske, Islandije, Lihtenštajna, Litve, Latvije, Madžarske, Malte, Nemčije, Norveške, Slovenije in Švice. Meja s Poljsko nad gorami Tatre je delno zaprta.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Da, za dva tedna, razen če pokažejo negativni test.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Prihodi, ki so bili v prejšnjih 14-ih dnevih v državo, za katero velja, da ni varna, lahko prav tako pokažejo negativne rezultate preskusa s Covid-19, ki niso starejši od 96 ur. V nasprotnem primeru se lahko testirajo tudi v karanteni.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ne, to je prepovedano.

Stanje: previdno

Več: tukaj

?? Slovenija

Ali so meje odprte? Da; Slovenija je 15. maja odpravila mejne omejitve.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Za večino državljanov EU to ni potrebno, razen če imajo simptome. Toda od 13. junija dalje je za nekaj drugih držav, ki niso članice EU, vključno z Rusijo, Andoro in Gibraltarjem, potrebna 14-dnevna karantena za vse, ki prispejo iz Švedske in Združenega kraljestva.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Ljudje, ki prihajajo zunaj bloka, se spopadajo z obvezno 14-dnevno karanteno, vključno s prebivalci, ki so zunaj EU že dva tedna.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Španija

Ali so meje odprte? Ne. Španija bo znova odprla svoje meje z večino drugih držav EU 21. junija, je v nedeljo dejal premier Pedro Sánchez. Izjema je meja države s Portugalsko, ki se bo na zahtevo Lizbone ponovno odprla 1. julija.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Od 15. maja so vsi, ki prispejo v Španijo, dva tedna zakonsko zavezani k karanteni, Madrid navaja, da potnikom, ki prispejo po 21. juniju, ne bo določena karantena.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Na kopnem ne. Popotniki, ki prihajajo na Kanarske otoke in ki ne morejo dokazati svojega statusa Covid-19, pa bodo testirani ob prihodu.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Španija pričakuje, da bo 1. julija odprla meje z državami, ki niso članice EU, čeprav je Sánchez v nedeljo izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočega števila primerov koronavirusa v ZDA in Rusiji.

Stanje: zaprto

Več: tukaj

?? Švedska

Ali so meje odprte? Da; za potnike iz EU, Švice, Norveške, Lihtenštajna, Islandije in Velike Britanije ni vstopnih omejitev. To je del švedske nekonvencionalne strategije.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Nebistvena potovanja iz drugih držav niso dovoljena.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Švica in Lihtenštajn

Ali so meje odprte? Da. Švica od ponedeljka odpravlja preostale omejitve potovanja za države EU, pa tudi Norveško, Islandijo, Lihtenštajn in Združeno kraljestvo. Lihtenštajn je v carinski in valutni uniji s Švico, zato upošteva Bernov pristop k meji.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Ne.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Ne.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Za zdaj ni mogoče.

Stanje: odprto

Več: tukaj

?? Združeno kraljestvo

Ali so meje odprte? Da – nikoli se niso zaprli.

Ali morajo obiskovalci ob prihodu v karanteno? Da. Po pritiskih javnosti, da bi uvedla neke oblike nadzora, je vlada na koncu pripravila načrte za karantenske prihode od 8. junija naprej.

Ali obstajajo še kakšne druge zahteve za vstop? Karantena pomeni, da morajo ljudje navesti podatke o potovanju in kontaktne podatke, če pa bodo kršili pravila, bi lahko plačali do 3200 funtov kazni. Letališče Heathrow na nekaterih terminalih preizkuša temperaturne preglede.

Kaj pa popotniki izven Evrope? Združeno kraljestvo ne razlikuje med evropskimi in svetovnimi prihodi.

Stanje: previdno

Več: tukaj

>>> EVROPSKA UNIJA <<<

Na posebni mapi lahko s klikom na izbrano državo izveste vse informacije:

>>> OSTALE DRŽAVE <<<

Vir: tukaj

Starejše novice glede odpiranja mej (klikni za razširitev):

Za vas smo pripravili povzetek trenutne situacije v izbranih turističnih destinacijah in informacije glede letalskih družb. Vse se spreminja iz dneva v dan, tako da so spodnji podatki veljavni na današnji datum (10.5.). Vse novice glede Covid-19 in turističnih storitev v Sloveniji in po svetu lahko dnevno spremljate TUKAJ.

Priporočilo vsem tistim, ki boste v tem obdobju kupovali letalske karte: zaradi negotovih razmer v prihodnjih tednih in mesecih svetujemo previdnost pri nakupih turističnih storitev. Ob nakupu kart si dobro preberite vse pogoje letalskih družb, katere vam bodo v primeru odpovedi leta najverjetneje ponudile vrednotnico ali pa že v začetku možnost spremembe leta. Če je le opcija, si za odhod izberite bližnje letališče, letalsko karto si kupite direktno preko spletne strani prevoznika, pred odhodom pa si preberite nasvete lokalnih organov in vlad. Z avtomobili, avtodomi in letali bomo spet lahko potovali, ko se odprejo meje in letališča, države pa bodo določile vse pogoje za vstop.

STANJE PO SVETU:

BOLGARIJA: Izredne razmere veljajo do 13. maja 2020. Do nadaljnjega tujci ne smejo vstopati v Bolgarijo, razen če imajo veljavno dovoljenje za dolgoročno ali stalno prebivanje.

EGIPT: Od 19. marca so vsi mednarodni leti prekinjeni. Pričakovati je, da se bo Egipt poleti odprl za turiste, vse pa bo seveda odvisno od situacije s Covid-19.

FRANCIJA: Od 17. marca in do 11. maja je bila Francija podvržena strogi karanteni. Trenutno lahko domačini potujejo 100 km od svojega doma, kako pa bo s tujimi gosti, trenutno še ni znano.

GRČIJA: Trenutno so leti do Grčije prekinjeni, in sicer vsaj do 15. maja. Že od 1. julija naprej pa bodo Grčijo lahko obiskali tudi turisti.

GRUZIJA: Domačini bodo lahko dopustovali od 15. junija naprej, vse bolj priljubljena destinacija pa bo turistom spet dostopna v juliju.

HRVAŠKA: S situacijo glede Covid-19 v naši južni sosedi ste redno seznanjeni v naših Covid-19 novicah. Hrvaško naj bi lahko obiskali od 1. junija naprej, lastniki nepremičnin in plovil pa že od danes naprej!ISLANDIJA: Prvi turisti bodo lahko obiskali ta biser med Škotsko in Grenlandijo že od 15. junija naprej, a pod določenimi pogoji. S seboj boste morali imeti potrdilo, da ste Covid-19 negativni in si na telefon namestiti posebno aplikacijo. Vseeno pa se lokalni turistični delavci osredotočajo predvsem na pozni poletni in jesenski čas.

ITALIJA: Država, ki jo je vsaj na severu koronavirus najbolj prizadel, je ponovno odprla letališči v Rimu in Firencah. Vprašanje, kdaj jo bodo turisti spet lahko obiskali, tako ostaja. Na jugu države in na Siciliji so optimistični in upajo, da se bodo za turizem odprli že poleti.

JAPONSKA: Evropejci trenutno na Japonsko ne morejo potovati, razen ob izrednih okoliščinah. Ni še znano, kdaj bodo turisti lahko obiskali deželo vzhajajočega sonca.

POLJSKA: 4, maja so se ponovno odprli hoteli in trgovine, mednarodni leti pa so prekinjeni vsaj do 23. maja.

ŠPANIJA: Španija je 14. marca razglasila izredno stanje, trenutno pa rahljajo številne omejitve. Še vedno lahko v Španijo vstopijo le njeni državljani, kmalu pa se bodo lahko v dele države, ki niso bila najbolj prizadeta s koronavirusom, lahko odpravili turist.

TAJSKA: Mednarodni potniški leti na Tajsko so do 31. maja prekinjeni. Tujcem je trenutno prepovedan tranzit ali vstop v državo, razen v nekaterih omejenih okoliščinah.

TURČIJA: Tujci do preklica v Turčijo ne morejo, ni pa še jasno, kdaj se bo to spremenilo.

ZAE: Od 19. marca lahko v Združene Arabske Emirate vstopajo samo državljani ZAE. Tudi odhodni leti iz Dubaja so trenutno močno omejeni.

ZDA: Zaradi koronavirusa je potovanje v ZDA močno omejeno. Vsem, ki so v zadnjih 14 dneh obiskali Evropo, je prepovedan vstop v državo, ukrepi pa trenutno veljajo vsaj do 20. maja.

LETALSKE DRUŽBE:

Številne države so zaradi izbruha koronavirusa uvedle omejitve potovanja. Mnoge letalske družbe so začasno prizemljile svojo floto, številna letališča pa so še vedno zaprta. Informacije o spremembah v letalskih industriji redno objavljamo TUKAJ.

RYANAIR: Več kot 99% letov je prizemljenih do 28. maja. Če je vaš let odpovedan zaradi koronavirusa, boste o tem obveščeni po e-pošti in SMS-ju. Lahko zahtevate vračilo denarja, vašo vozovnico prestavite na nov datum ali pa dobite vrednotnico. Ko se odpre večina letališč pri RyanAiru planirajo leteti s približno 50% kapaciteto.

EASYJET: Vsi leti so do nadaljnjega prizemljeni. Če imate že obstoječo rezervacijo, vas bo letalski prevoznik poklical in z vami govoril o različnih možnostih. Trenutno lahko vaše vozovnice zamenjate brezplačno na drugi datum in celo za drugo destinacijo (z doplačilom, če je nova karta dražja).

WIZZ AIR: Madžarski nizkocenovnik je nekatere lete napovedal že za zgodnje termine, uvedel pa je tudi številne nove linije. Njihova Wizz Flex opcija je za 1 evro potnikom omogočala samodejno odpoved leta in ob dobropisu nakup nove letalske karte v naslednjih treh mesecih. Tudi vas bo v primeru odpovedi zaradi koronavirusa, družba kontaktirala sama.

EMIRATES: Emirates trenutno izvaja omejene potniške lete do 30. junija. Če je bil vaš let preklican zaradi potovalnih omejitev s Covid-19, lahko izpolnite obrazec za zahtevek za potovalni bon in ponovno rezervirate let do 24 mesecev pozneje.

TURKISH AIRLINES: Turkish Airlines je zaenkrat, kot ukrep zaradi pandemije s Covid-19,.do 28. maja prekinil vse domače ali mednarodne lete. A sedaj so Turki pripravili načrte letov od junija naprej. Sprva bodo obnovili notranje lete, kasneje pa bodo dodajali še mednarodne.

NORWEGIAN AIRLINES: Norveška letalska družba do nadaljnjega izvaja omejen urnik letov. Če bo vaš let odpovedan, boste prejeli potrditev preko SMS-a in e-pošte. Zahtevate lahko vračilo neuporabljene vozovnice ali se odločite za dobroimetje ter pridobite dodatnih 20% za prihodnje potovanje.

LUFTHANSA: Od junija naprej družba načrtuje, da bodo leteli s 160 potniškimi letali, kar je približno 21% od celotne njihove flote. Več bo znano v prihodnjem tednu.

KLM: Rezervacije, ki bodo predvidene za odhod pred 3. julijem 2020, je mogoče brezplačno prestaviti. V nasprotnem primeru lahko zahtevate vračilo v obliki potovalnega bona za kasnejšo uporabo na letu. Ko vrednotnica poteče, lahko nazaj zahtevate denar. V letu 2021 pričakujejo, da ne bodo leteli z več kot 80% njihove kapacitete.


AIR FRANCE V letu 2021 pričakujejo, da ne bodo leteli z več kot 80% njihove kapacitete, vseeno pa nameravajo leteti na podobni frekvenci, kot njihovi tekmeci. Kot KLM tudi AF ne bo potnikom takoj ponudil vračila denarja, temveč zgolj vrednotnice. Po izteku 12-mesečnega obdobja se boni, ki ostanejo neuporabljeni, lahko zamenjajo za gotovino.

VUELING AIRLINES: Če vam letalska družba prekliče let, boste prejeli e-mail s podatki, kje boste lahko spremenili vaš let oziroma zahtevali vračilo denarja.

BRITISH AIRWAYS: Če je vaš let odpovedan, lahko zahtevate vrednosti bon, ki bo veljaven do 30. aprila 2022 in ga boste lahko uporabili kot plačilo ali delno plačilo za prihodnjo rezervacijo.

FINNAIR: Rezervacije do 30. junija 2020 je mogoče brezplačno prestaviti. Če je vaš let odpovedan, ga lahko odložite ali zahtevate vračilo.

JET2: Vsi leti in počitnice so začasno prekinjeni do 17. junija 2020. Če imate rezervacijo za odpovedani let, lahko novi datum brezplačno rezervirate na njihovi strani. Njihove stranke bodo o možnostih obveščene s strani tehnične podpore.

Novice glede Covid-19 in turističnih storitev lahko dnevno prebirate TUKAJ.