Najem avtomobila v ZDA – splošne informacije

by

Get your kicks on Route 66 je že leta 1946 pel legendarni Nat King Cole, za njim pa še drugi legendarni izvajalci kot so Chuck Barry, The Rolling Stones in Depeche Mode. Ker svojega avtomobila verjetno ne boste peljali zraven je najem avta ob ugodnih cenah najboljša izbira. Da pa vas ob vsej izbiri in drobnem tisku ne bo bolela glava in da boste na vašem dopustu uživali pa si oglejte spodnji vodič po NAJEMU AVTA v ZDA.

Kje najeti – pri evropskih posrednikih ali evropskih izpostavah ameriških agencij, ki ponujajo ugodne pakete najema z vsemi potrebnimi zavarovanji za le malenkost višjo ceno, kot bi jo direktno pri ameriških agencijah plačali le za najem avta. Več v posebnem članku.
Zavarovanja – bodite pozorni, da vaš najem vključuje razširjeno osnovno zavarovanje (ki se skriva pod kraticami SLI(Supplemental Liability Insurance), LIS, LP, EP (extended protection)) in krije povzročeno škodo do enega ali dveh milijonov USD in kasko zavarovanje, ki vključuje tudi zavarovanje proti kraji, ter se skriva za kraticami LDW (Loss Damage Waiver) ali CDW (Collision Damage Waive), priporočljivo brez odbitne framšize (no excess). Več o zavarovanjih pa v posebnem prispevku Zavarovanja pri najemu avta v ZDA
GPS – če GPS naprava ni vključena v kakšnem posebno ugodnem paketu se najem za daljše obdobje ne izplača, saj stane običajno več kot 10$ na dan, za 70$ pa lahko v Wal-martih že kupite osnovnega Garmina. – DoOpolnjeno 2016: priporočamo kar uporabo Google Zemljevidov, le doma si prednaložite področje, po katerem boste potovali in navigacija vam bo delovala tudi brez uporabe mobilnih podatkov!!
Avtosedeži – velja podobno kot za GPS, pri najemu nad 14 dni se bolj izplača kupiti nov avtosedež (izposojeni so lahko pogosto tudi v bolj slabem stanju), doplačilo znaša običajno 5$ na dan.
Dodatni voznik – običajno potrebno doplačati, izjema Kalifornija. Več v posebnem članku
Doplačilo za enosmerni najem vozila – več v posebnem članku.
Poln tank goriva – več v posebnem članku….
Mlad voznik

Dodatno:

Kalifornija dodatni vozniki (smo uspešno testirali maja 2015, ko se nas je brezplačno na polico vpisalo vseh pet potnikov na turi okoli sveta):

This is regulated by California State Law. Actually, the specific law …findlaw.com/cacode/CIV/5/d3/4/5/1/s1936 says

(3) “Authorized driver” means (A) the renter, (B) the renter’s spouse if that person is a licensed driver and satisfies the rental company’s minimum age requirement, (C) the renter’s employer or coworker if he or she is engaged in business activity with the renter, is a licensed driver, and satisfies the rental company’s minimum age requirement, and (D) a person expressly listed by the rental company on the renter’s contract as an authorized driver.

(3) A rental company shall not charge a fee for authorized drivers in addition to the rental charge for an individual renter