Po svetu okoli sveta – Layover Abu Dhabi

by

prejšnji prispevek: Odhod

2. dan, petek, 1.maj 2015

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dirkališče Formule 1

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

FerrariWorld

Skupaj s soncem smo prispeli v Abu Dhabi, kar nam je med pristankom omogočilo še lep razgled na atrakcije otoka YAS. Let je imel manjšo zamudo, ki se je še stopnjevala v vrsti za imigracijo. Ta nam je vzela skoraj celo uro, tako da smo bili že tik pred tem, da odpovemo naš načrtovani hitri ogled mesta. Druga možnost je bila, da se zapeljemo le do bližnje veličastne mošeje Šejka Zayeda (ker smo bili v Abu Dhabiju ravno v petek zjutraj, ko so v njej glavne molitve, si je na žalost nismo smeli ogledati od znotraj (kar smo popravili naslednje leto, več TUKAJ), v drugih dnevih je ogled možen med 9 in 20h), a prazne ceste večpasovnih vpadnic v mesto so nam dale upanje, da nam bo vseeno uspelo. Svoje je dodal še naš šofer, ki se ni oziral ne na omejitev na cesti (100 km/h) ne na armaturni plošči (120 km/h), ampak je s polnim plinom drvel po širokih avenijah. Razlog nam je kljub ne preveč dobri angleščini hitro zaupal: njegova služba se je namreč uradno zaključila že nekje na sredi naše ture, zato se mu je mudilo domov. Sori Miško, prepozno, sedaj nas boš kar lepo moral odpeljati nazaj na letališče.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mošeja šejka Zayeda

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Prvi postanek je bil pri veličastni mošeji, ki navduši tako s svojo pojavnostjo kot ogromnostjo (sprejme preko 40.000 vernikov in naj bi bila največja mošeja za tistima v Meki in Medini). Naš voznik nas je kljub petku poskušal zapeljati kar do glavnega vhoda, a je bil hitro in precej ostro poučen s strani varnostnikov, kateri dan v tednu je in kaj si misli, da vozi nevernike v mošejo v času molitev. Tudi na stranskem vhodu nas je hitro prestregel varnostnik, a je po manjšem nesporazumu hotel le, da voznik avto ne pusti ravno pred vrati, dodatno pa se je omehčal, ko je na podlagi časopisnega članka videl, da ima stik s “celebrities” 🙂 in je hitro zaprosil za skupno sliko 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Po ogledu mošeje od zunaj nas je naš Fitipaldi še samoiniciativno zapeljal na polotok Al Marina, od koder je lep razgled na promenado mesta (t.i. Corniche) ter najnovejši kompleks nebotičnikov Etihad Towers (še delno v gradnji), nato pa po tej isti promenadi in čez otok Al Jubail do otoka Yas, na katerem je dirkališče Formule 1, zabaviščni park FerrariWorld on ogromen vodni park. Po dobrih dveh urah hitrega ogleda (in še hitrejše vožnje) nas dostavi nazaj pred terminal, kjer v le nekaj minutah opravimo vse varnostne kontrole in pritečemo na naš »gate« še kar nekaj minut pred načrtovanim začetkom “boardinga”. Tam pa izvemo, da naše letalo zamuja in da ne bomo vzleteli še vsaj nekaj ur… ah ja, kaj češ, so pa nam vsaj brezplačno ponudili »pingo« sokec :), Bert pa je prosti čas izkoristil za pripravo objave ugodnih letalskih kart za našo spletno stran.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Etihad Towers Abu Dhabi

Etihad Towers Abu Dhabi

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAabuDhabiZemljevid

Sledi: Singapur

Stroški:

  • taksi Abu Dhabi – kombi Mercedes Vito za 5 oseb za 2h po taksimetru: 200 AED/48€ (za 5 oseb, na osebo 9,6€)
  • letalska karta Abu Dhabi – Singapur 66€ (¼ od 264€)

————————————————————————-

Prevožena razdalja:

  • avto: taksi Abu Dhabi 92 km (skupaj 322 km)
  • letalo: Abu Dhabi – Singapur 5886 km (skupaj 10319 km)

letVCEAUHSIN

————————————————————————-

Tabela stroškov:

Datum Kraj prevoz nočitev hrana&pijača ogledi SKUPAJ luksuz
30.4. Lj-Benetke 72,18€ 0 0 0 72,18€ 0
1.5. Abu Dhabi 75,60€ 0 0 0 75,60€ 0
2.5.
SKUPAJ 147,78€ 0 0 0 147,78€ 0

Opomba: Stroške bom vodil za sebe osebno, skupne stroške (npr. nočitev v večposteljni sobi, skupni prevoz, ..) bom delil glede na število oseb. Na ta način bom zagotovo nekaj privarčeval, a tudi za solo popotnika strošek ne bi smel biti večji za več kot 100€. Upošteval bom javne cene za vse storitve, ki jih bomo mogoče dobili s popustom na račun promocije na naši strani, tako da bo končni znesek primerljiv s stroškom vsakega od vas. V celotni strošek ne bom upošteval stroška zabave (npr. alkohola, ki je v nekaterih državah precej drag, vstopnin v nočne lokale, iger na srečo, dragih adrenalinskih aktivnosti in drugih ekscesov, ki si jih bom mogoče privoščil na poti, a niso del osnovne turistične ponudbe) ter stroška nakupov (npr. spominkov, oblek, tehnike, …), bom pa dodatno vodil tudi to statistiko.