Kandy, vonj po vaniliji in ognju – potopis Šri Lanka, 2. del

by

Iz Sigiriye smo se odpravili na pot poti mestu Kandy. Če dobro pomislim, je bil to dan posebnih dišav – dišav v čudovitem parku začimb in dišav v različnih templjih, ki smo jih danes obiskali.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na poti smo se ustavili pri glavnem templju v Dambulli in občudovali prvi ogromen kip Bude. Ker je bil ravno Poya dan, praznik polne lune, je bilo ob templju veliko domačinov, ki so častili Budo in mu nosili darovanja.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nekaj minut pozneje smo že občudovali barviti hindujski tempelj, ki je namenjen tukaj živečim Tamilcem. Tempelj je bil žal zaprt, vendar je že od zunaj prava umetnina. V njegovi bližini je osnovna šola, tako da je mimo hodilo veliko majhnih šolarjev, oblečenih v pisana indijska oblačila. In kot se nam zadnje čase velikokrat dogaja na potovanjih po svetu, se nam je tudi tukaj zgodilo to, da smo bili mi za njih večja zanimivost kot oni za nas, še posebej otroka, oba svetlopolta in svetlolasa. Tako so z našo 8-letnico naredili pravo šolsko fotografijo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Naš naslednji postanek je bil v vrtu začimb, ki me je pozitivno presenetil. V lepo urejenem vrtu se lahko prosto sprehajaš med drevesi cimeta, vanilje, kave, popra, jackfruita, mandeljna in še veliko drugimi. Videli smo tudi, kako rastejo ananas, aloe vera in  ingver. Še najbolj zanimiv pa je bil kakavovec, kjer smo videli tudi prerezana kakavova zrna in že sanjali o slastni čokoladi. Vse te začimbe in dišave rastejo na Šri Lanki, še posebej cimet pa naj bi bil ravno tisti tapravi in najbolj kvaliteten. Nekaj paketkov smo kupili še za domov in se odpeljali v Kandy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kandy je prijetno mesto ob jezeru, tu pa se nahaja eden najbolj svetih templjev Bude na svetu, kjer je shranjen pravi Budin zob. Pred vhodom v tempelj smo se morali sezuti in vstopiti bosi. Na stojnici smo kupili lokvanjeve in jasminove cvetove in jih v templju po navadi domačinov darovali Budi. Ker je bila ravno nedelja in dela prost dan tudi na Šri Lanki, je bilo domačinov ogromno, turistov pa zelo malo. Notranjost je svetleča, polna pravega zlata in polna cvetja. Povsod prižigajo močno dišeče palčke, ki imajo poseben, res zelo močen vonj. Domačini povsod v templju sedijo na tleh, večinoma oblečeni v belo in molijo. In seveda vsi upoštevajo osnovno pravilo – Budi se ne sme pokazati hrbta.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dan smo zaključili z obiskom prireditve prikaza tradicionalnih šrilanških plesov. Plesalci in plesalke oblečeni v tradicionalna oblačila so izvajali različne, zelo ritmične plese in prikazali neverjetno gibljivost rok, dlani in prstov. Videli smo tudi salte, premete in trike z vrtenjem krožnikov in to vse ob spremljavi bobnov v živo. Za konec pa posebna poslastica – plesalci z ognjem in hoja po ognju in žerjavici. Noro. Le kako si upajo?

V nadaljevanju pa nekaj o najboljšem čaju in največjih kopenskih živalih.

Vse slike in filmi so narejeni s fotoaparatoma Olympus OM-D EM-1 in TG3, ki ju je posodilo podjetje Avtera.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA