Vikend v Abu Dhabiju in Dubaju

by

Letošnje zimske počitnice smo malce podaljšali in si jih obogatili s potepanjem po Filipinih. Dobili smo smešno poceni letalske karte in enkrat za spremembo pot začeli kar na Brniku, torej skoraj doma. Štartali smo v petek zvečer, presedali v Beogradu in se v soboto zjutraj že zbudili v Abu Dhabiju. Že ob 8h zjutraj smo prevzeli rezerviran avto na letališču in si pričarali super vikend paket na Bližnjem Vzhodu. Let za Manilo smo imeli namreč iz Dubaja, v nedeljo zvečer.

Pa začnimo. Abu Dhabi. Le nekaj kilometrov stran od letališča je čudovita, verjetno najlepša mošeja na svetu, Mošeja šejka Zayeda. Bela lepotica, ki se sveti v zlatu, z milijon stebri, ki se odsevajo in bleščijo v vodnih bazenih ob njej. Stebri in notranjost so porisani z motivi rož vseh barv in oblik. Udeležili smo se brezplačne vodene ture po mošeji, kjer te peljejo čez dele, ki so za turiste drugače zaprti. Izvedeli smo veliko o zgodovini mošeje, kako so jo gradili. Molilnice so ločene za moške in za ženske, v notranjosti je na tleh največja preproga na svetu v enem kosu, lestenci na stropu pa so iz tisočev kristalov in res mogočni.

Abu Dhabi

Abu Dhabi - mošeja Al Zayed

Abu Dhabi – Mošeja šejka Zayeda

Po ogledu mošeje smo naredili še krajši postanek na otoku Yas. Zaradi drage vstopnine se nismo odločili za obisk zabaviščnega parka Ferrari World, smo si pa z zanimanjem ogledali bližnjo dirkalno stezo formule 1, tribune in bokse za formule. Na kosilo smo šli v “food quarter” v sosednjem nakupovalnem središču, kjer je vse sterilno čisto in zelo urejeno. Nato smo se odpeljali dobro uro stran v puščavo, do peščenih sipin. Splezali smo na vrh ene sipine, nato še ene in sipinam kar ni bilo videti konca. To je bilo veselje za otroka. Že plezanje gor je zabavno, kaj šele smučanje dol po čevljih. Na poti mimo sipin smo srečali tudi kamele, ki so hodile ob cesti. Ne samo nekaj, vedno več jih je bilo in videli smo cele kamelje farme. Pokrajina pa prava puščava – nikjer nič, samo suh pesek, sipine, tu in ta kakšna palma in to je to.PosvetuDubai022-OLY10182

Abu DhabiZato smo se odločili, da poiščemo oazo. Zapeljati smo se morali čisto do glavnega gorovja Abu Dhabija, Jabel Hafet, ki se dviga naravnost iz ravninske puščave. Tik pod njim teče reka, ki spremeni izgled in utrip cele pokrajine. Naenkrat je tu več palm, zelenih travnikov, urejenih piknik prostorov in veliko igral za otroke. Domačini, oblečeni v tradicionalna oblačila in celo bolj topla, saj je tu februarja najbolj mrzlo obdobje leta (toda še vedno zelo toplo za naše razmere), si tu pripravijo piknike in na travnikih celo kampirajo v šotorih.

Abu Dhabi

Abu DhabiPozno popoldne smo poiskali še staro tradicionalno postojanko za puščavske karavane (trdnjava AL Jahili) in si v njej ogledali majhen muzej, posvečen raziskovanjem puščav in Bližnjega Vzhoda. Vse v peščenih puščavskih barvah, razen pisanih arabskih pregrinjal na stolih.

Abu Dhabi

trdnjava Al Jahili

Od tu smo imeli še dobro uro vožnje do Dubaja in se v mesto mega stolpnic pripeljali ravno ob sončnem zahodu. Ko se mestu približuješ po avtocesti, je pogled res čudovit. Stolpnica ob stolpnici,  vse velike, ogromne, večina od njih višje kot vse stolpnice v Evropi. Toda ko zagledaš najvišjo, Burj Khalifa, izgledajo vse ostale prav otročje nizke v primerjavi z njo.Dubai

Tole najvišjo si lahko greš tudi ogledati. Vstopnice za čas ob sončnem zahodu imajo posebno ceno, dvakrat dražjo kot običajno. Mi smo se odločili za nočni ogled in kupili karto za ob 22h. Najprej smo si spodaj pod stolpnico ogledali šov vodometov, igro barv in glasbe. Potem pa hoja skozi ogromen kompleks trgovin in vhod v dvigalo za Burj Khalifo. Dvigalo te v dobrih desetih sekundah dvigne na 124.nadstropje, še eno višje pa se vzpneš po stopnicah. Razgled od tu je res veličasten. Vse ostale stolpnice izgledajo tako majhne, povsod naokrog milijoni lučk, avtomobili pa kot majhne mravljice.

Dubai Burj Kalifa

Naslednji dan smo si želeli najti plažo in preizkusiti morje v Dubaju. Peljali smo se do znanega hotela v obliki jadra, Burj Al Arab. Tik ob njem je javna plaža, parkirišče prosto in sredi dneva zastonj. Vlegli smo se na plažo, osvobodili prste na nogah in preizkusili morje. To je kopanje s posebnim arabskim čarom – z razgledom na prekrasni hotel na eni strani, lepo mošejo na drugi strani in celim Dubajem, stolpnicami ter celo Burj Khalifo v ozadju.

Dubai

Na kosilo smo se peljali v center in poiskali znano indijsko restavracijo Ravi, v kateri smo bili edini turisti, naročili hrano, ki smo jo že pogrešali iz Šri Lanke in se za 14€ vsi štirje odlično najedli. Večer pa smo preživeli v starem delu Dubaja. Sprehajali smo se ob reki, ob starih trdnjavah, raziskovali stare ostanke mesta, ki jih je res bolj malo, si ogledali kulturno vasico, kjer so prikazovali način življenja v puščavi včasih, kurili ogenj, starke pa so pekle nekakšne palačinke in miške s sezamom. Peljali smo se tudi s tradicionalno barkačo čez reko, se na drugi strani sprehodili čez arabsko tržnico polno začimb, kašmirja, majic in zlata. Kakšno ulico izven glavne turistične pa naletiš na polno majhnih trgovinic, kjer prodajajo vse mogoče od posod, lestencev, otroških igrač, hrane do vsega kar potrebuješ za življenje. Način življenja, ko nakupovalnih centrov še ni bilo in si na tržnici kupil in dobil vse…

Dubai

DubaiDubai

DubaiOkoli 20h smo naš vikend paket zaključili z odhodom na letališče. Komaj dva dni na poti in že polni vtisov in dogodivščin. Res neverjetno, kaj vse lahko takole doživiš samo v enem vikendu. Ja, mogoče prej nikoli ne bi pomislila, toda podaljšan vikend paket v Dubaju in okolici v bistvu sploh ni slaba ideja.

Od tu naprej pa na Filipine – za le dobrih 60€ (povratna) v eni ob občasnih akcij letalske družbe Cebu pacific, več o teh promocijah TUKAJ. Tudi če pa imate v Abu Dhabiju na voljo le nekaj ur (pogosto ob povezavah letalske družbe Etihad/Air Serbia/Alitalia) se vam vsekakor splača skočiti vsaj do veličastne mošeje, kar smo todi mi naredili le leto pred tem – več TUKAJ.

Ugodne lete do Abu Dhabija ali Dubaja iz Ljubljane in bližnjih letališč dobite že od 200€ naprej (v povprečju pa med 300-350€) – več TUKAJ. Kot običajno smo si avto najeli preko posrednika Billiger-Mietwagen, spali pa v zasebnem apartmaju, ki smo ga rezervirali preko storitve AirBnB . Hotele najlažje najdete preko iskalnika Trivago ali agencije Booking.