Dominikanska Republika, 4.del – polotok Samana, destilarna ruma in tovarna cigar

by

Polotok Samana je rajski kotiček Dominikanske republike, kjer najdeš vse tisto, kar naj bi sanjski Karibi predstavljali: palme, peščene plaže in toplo morje.

Takoj prvi dan smo obiskali plažo Coson, ki je raj za surferje in raj za kulinarične gurmane. V tradicionalni restavraciji Luis smo sredi plaže jedli najboljše kosilo na potovanju (ribe in hobotnico), razgled na palme in morje pa doživetju doda še tisto piko na i.

Na polotoku Samana sicer velja za najlepšo plažo Playa Rincon, do katere pa mi nismo prišli. Priznam, popolnoma nas je očarala majhna, privlačna Playa Playita, kjer smo bili na plaži skorajda sami. Očarljive palme, ki se skoraj nagibajo v morje in na plaži preprosta restavracija z lokalno hrano in odlično pinacolado postreženo v ananasu. Dovolj razlogov, da se nam kam drugam ni dalo premakniti. Morje pa super za kopanje, nizka voda in celo nekaj koral v morju, da smo lahko skorklali in celo plavali z želvami.

Če Samano obiščete z avtomobilom, so visoke cestnine nekaj, čemur se ne morete izogniti. Ceste so res lepo urejene in razgledne, cestnino pa plačaš tako na eni kot na drugi strani polotoka.

Za mesto prenočitve smo si preko AirBnB izbrali preprosto hiško skorajda na plaži, v mestecu Flechas, ki ima tudi prav poseben zgodovinski pomen. Ravno na obali Las Flechas naj bi leta 1493 Krištof Kolumb prvič pristal na Dominikanski republiki. Nastanitev toplo priporočamo, saj je mesto idealno za raziskovanje polotoka, jutranji sprehod po privatni plaži pa čudovit.

Preden smo zapustili polotok, smo se sprehodili še po mestecu Samana – lepo obmorsko mesto, z urejenim sprehajalnim delom in čudovitimi pisanimi hiškami, vredno postanka.

Na poti nazaj do Punta Cane smo obiskali še dve zanimivi točki, ki sta poskrbeli za prav posebno doživetje:

  1. Destilarna ruma Ron Barcelo – privat vodena tura brez vnaprejšnje najave, cena = 15 USD/odraslega, otroci zastonj. Tura te vodi skozi skladišče sodov, kjer se rum stara, proizvodnjo in muzej, vključuje pa tudi degustacijski koktejl in degustacijo različnih vrst ruma. Seveda lahko izdelke na koncu tudi kupiš po tovarniški ceni.
  2. Tovarna cigar Romana – privat vodena tura brez vnaprejšnje najave, cena = 5 USD/odraslega, otroci zastonj. Tura te vodi skozi muzej in proizvodnjo, kjer vidiš, kako cigare zavijajo, kontrolirajo in pakirajo. Seveda lahko izdelke na koncu tudi kupiš po tovarniški ceni.