Santo Domingo – Dominikanska Republika, 2.del

by

Santo Domingo je glavno mesto Dominikanske republike. Ko doma bereš o tem mestu, so mnenja deljena in velikokrat zmaga mnenje, da je mesto nevarno, da z avtom sploh ne rinit tja, da vlada kriminal in nered. Za nas je bil Santo Domingo veliko lepo presenečenje. Res, da je prometni kaos velik, vendar se tudi to da rešiti z dobrim planom. Pomaga hotel na dobri lokaciji, z lastnim varovanim parkiriščem – naš preizkušeni predlog Hotel Discovery, nočitev za 4 os. 36€, na robu peš cone in vhoda v staro mesto – Zone Colonial, ki jo je najbolje raziskati peš. Ulice naenkrat zaživijo v barvah stojnic, slik s karibskimi motivi, izza vogala pa že zadišijo cigare (Dominikanska republika je največja svetovna izdelovalka cigar). Cona Colonial je res lepo urejena. Stare zgradbe še iz časov, ko je Krištof Kolumb tu postavil prvo katedralo in utrdbo v novem svetu, danes krasijo center mesta. Med njimi pa so lepo urejeni parki s klopcami in kipi v spomin nekdaj pomembnim osebam Dominikanske republike.

spomenik Krištofu Kolumbu, v ozadju prva katedrala v Amerikah

Ko smo se takole sprehajali po peš coni in še naprej po starem delu mesta, smo se počutili popolnoma varne. Večkrat smo zavili v različne lokalne trgovinice »colmado«, kjer se dogaja na polno. Tu lahko dobiš hrano kot tudi pijačo, kozarček lokalne pijače mamajuana, zmešajo pa ti tudi Cuba Libre. Neka mešanica med trgovino in barom, kjer poteka družabno življenje, spet glasni ritmi merenge, zunaj pa moški na mizah igrajo nekakšne družabne igre. Zelo zabavno.

tipičen “colmado” – trgovina, bar in center lokalnega življenja

Zvečer smo se zadržali na trgu Plaza Espania, kjer so imeli nastop v živo in smo skorajda še sami zaplesali ob zvokih in ritmih merenge. Nad nastopom glasbenikov in plesalcev smo bili čisto navdušeni. Kako hitro to plešejo! Komaj verjameš očem in to plesalci všeh starosti, tudi več ne tako rosno mladi.

Santo Domingo je bil res doživetje za en velik plus. Od tu naprej pa v notranjost Domikanske republike, proti Jarabacoa in slapu Salto Jimenoa.

trg v Zona Colonial

Več o naših vtisih o Dominikanski republike na naslednji povezavi: http://www.posvetu.si/blog/category/potopisi/dominikanska-republika/