Indonezija 2019 – Lombok, rajske plaže na jugu otoka

by

Na Lombok smo prileteli iz Balija – več o našem celem potovanju tukaj. Lombok je miren rajski otok vzhodno od Balija. No ja, če rečem miren, mogoče ni ravno prava beseda, saj se otok zaradi aktivnega vulkana Rinjani velikokrat zatrese. Največji potres je bil na otoku ravno poleti 2018. Potres je zelo prizadel severni del otoka in od takrat naprej se je turizem na otoku skorajda ustavil. Počasi počasi se turisti vračajo na otok, toda še vedno tu ni množic kot na Baliju. Tu lahko začutite pristnost ljudi in narave ter še vedno najdete prave rajske plaže.

Poročna povorka

Za Lombok smo imeli samo slabe 3 dni, tako smo si ogledali samo južni del otoka. Baje je sever tisti bolj azijski, z vulkanom Rinjani v osrčju in pravimi zelenimi barvami. Mi smo izbrali jug predvsem z željo, da najdemo tiste lepe sanjske plaže. Najeli smo avtomobil in kar sami raziskovali otok. Ceste so ozke, ovinkaste in hribovite, pa še skuterji so vsepovsod, tako da smo za slabih 50km potrebovali kar uro in pol. Drugače pa je najem avtomobila praktična in enostavna rešitev za Lombok, priporočamo.

Osrednji del Lomboka zahodno od letališča je tiste tipične zelene barve, kjer se prepletajo riževa polja, palme in tu in tam kakšen utrip džungle. Jug Lomboka pa je hribovit in suh, brez džungle in dreves, le suha trava in grmičevje. Tudi na vseh belih rajskih plažah skorajda ni palm.  Drugače, kot si predstavljamo Azijo.

Največja avantura se je zgodila že takoj na začetku. Naš prvi cilj je bil Belongas Bay in baje sanjska plaža ob zalivu. Sledili smo GPS-u in pogumno zapeljali na makadam, ki je postajal vedno bolj ozek in luknjast. Vztrajali smo in vozili naprej – sicer pa, saj tudi obrniti nismo imeli kje. Pa smo na koncu namesto do sanjske plaže prišli do vasice. Kup otrok nas je obkrožil, ko smo stopili iz avta in usta so bila nasmejana do ušes, ko sta jim najina otroka razdelila bonbone. Semkaj verjetno turisti le redno zaidejo. Plaža ni bila nič posebnega, tako da smo kmalu obrnili in šli iskat novo lokacijo. Zaliv Belongas Bay je sicer lep, s čudovitimi razgledi iz strme ceste, toda kakšne sanjske plaže tu res nismo našli.

Nato smo se odpeljali do plaže Selong Blanac. Tu nismo bili edini turisti, tako da smo hitro videli, kako to gre na uradni plaži. Ob celi plaži so postavljeni ležalniki, ki ga “moraš” najeti in plačati. Pri vsakem ponudniku ležalnika pa lahko tudi ješ, povsod skuhajo nasi goreng ali mea goreng in pripravijo sveže sadne sokove. Vse plaže, ki smo jih obiskali, so zelo velike, skoraj neskončne. Zunaj bela mivka, morje pa mlečno turkizno, da je plavanje pravi užitek. Nasploh je Lombok raj za surfarje, saj so na vseh plažah valovi. Mi smo izbirali takšne, ki so še najbolj primerne za plavanje, pa so bili tudi tu valovi. Selong Blanac Pantai ima nizke a močne valove tik ob obali, tako da je primerna za začetnike učenja surfanja ter tudi za otroke, da desko prvič preizkusijo.

Pantai Tanjung Aan, ki smo jo obiskali naslednje dopoldne, je prav tako neskončna bela plaža s turkizno mlečnim morjem. Tu je raj za že izkušene surfarje, saj te s čolnom peljejo ven na idealne valove za surfanje. Videti je bilo prav idilično. V času našega obiska je tu zelo pihalo, tako da dolgo nismo zdržali na tej plaži.

Obiskali smo še Pantai Mawun, ki naj bi bila od vseh blizu Kute najbolj primerna za kopanje. Presenetilo nas je, da smo bili tu skorajda edini turisti, pa še nihče se ni kopal. Valovi so izgledali kar visoki, tako da smo previdno stopili v morje, vendar je bilo kopanje super. Ko je pozno popoldne nastopila oseka, smo opazili, da je morje polno skal ali koral, ki so pokukale ven. Domačini so začeli hoditi po njih in nekaj iskali, verjetno kakšne rakce ali školjke. Ribiči pa so v vodo porinili pisane ribiške čolne in šli na lov. Vso srečo.

Za konec še nekaj besed namenim tudi Kuti, kjer smo spali. To ni tista slavna Kuta na Baliju, temveč Kuta na jugu Lomboka. Trenutno še nekako preprosta, polna nočitev, penzionov različnih standardov, restavracij in barov, kjer se dolgo v noč kaj dogaja. Vendar bo verjetno že čez nekaj let polna turistov in rezortov. Plažo se že zgradili v cel kompleks nekih zgradb, slačilnic ter tušev in z avtom sploh ne moreš več blizu. Izgleda, kot da bo tu nekoč lepa promenade, ki pa danes še sameva in nismo dobili občutka, da sploh komu služi. Verjetno posledica potresa pred letom dni in turisti potrebujejo nekaj časa, da se sem spet vrnejo.

Zadnji dan smo Lombok zapustili z ladjo agencije Wanua Adventure in se podali na 4-dnevno turo do Floresa. O tem pa več v naslednjem članku.