Indonezija 2019 – dva dni na otoku Bali

by

Bali sam je zelo zanimiv, nam pa je letos služil bolj kot izhodišče za obisk Lomboka in Floresa – več o tem delu potovanja v prejšnjih člankih. S hitro povezavo Turkish Airlines preko Istanbula smo bili že v slabih štirinajstih urah na Baliju. Tam smo samo prespali in že naslednje jutro leteli na Lombok. Na Bali pa smo se ponovno vrnili za zadnje dva dni potovanja. Najeli smo avto in uživali v samostojnem raziskovanju otoka. Za nočitev smo si izbrali Ubud, kjer se da ugodno dobiti tudi bolj luksuzno sobo v hotelu z bazenom. Naša želja je bila, da malce spoznamo Bali, večji del časa pa tudi uživamo v sproščanju ob bazenu in kakšni masaži. Tako nismo veliko planirali, ter se bolj prepustili sprotni improvizaciji in se držali bližine Ubud-a.

Kaj vse smo si ogledali na Baliju?

  • Slap Wisata Air Terjun Kanto Lampo

Ta slap smo izbrali kar po zemljevidu, ker smo se vozili tam mimo. Lepo urejen, s parkiriščem in le nekaj stopnic hoje. Bili smo zjutraj, ko še ni bilo veliko obiskovalcev. Kopali se nismo, bi se pa lahko.

Vhod do slapu je iz lepe vasice, kjer je (kot običajno na Baliju) veliko pisanih templjev. V enem so se ženske pripravljale na praznovanje in spletale vence iz rož in pisanih vrvic. Pozdravili smo jih in z veseljem so nam pokazale, kako poteka njihovo delo.

  • Obiska templjev Besakih

Kompleks templjev Besakih je star več kot tisoč let in je znan kot “mati vseh templjev Balija”. 22 templjev leži na pobočju vulkana Agung, ki se ponosno šopiri v ozadju. Obiskali smo glavni tempelj Pora Penataran Agung. V ceno vstopnice je vključena tudi vožnja s skuterjem, saj je do vznožja templja kar strma pot. Imeli smo jasen dan, brez oblačka, tako da je bil sprehod med templji tik pod vulkanom kot v pravljici.

  • Vožnja mimo vulkana Batur in razgled na jezero Danau Batur

Pot nas je vodila naprej proti severu Balija. Bližali smo se vulkanu Batur in se ustavili ob jezeru Danau Batur. Na vrhu razgleda smo si izbrali restavracijo, kjer smo pojedli kosilo in preprosto uživali v razgledu.

  • Riževe terase Tegalalang pri Ubud-u

Narava južno pod vulkanom Batur je zelo rodovitna in stojnice ob cesti se kar šibijo pod težo sadja, ki ga tu pridelujejo (pomaranče, mandarine, pasijonka, banane). Okolica severno od Ubud-a pa je polna riževih polj in teras. Riževe terase Tegalalang so čudovite za popoldanski sprehod. Privoščite pa si lahko tudi ogromne gugalnice, s katerimi se lahko zanihate nad riževimi terasami.

  • Tradicionalni Bali Dance

Ogled predstave tradicionalnega plesa je bila ena boljših doživetij na Baliju. Izbrali smo si predstavo v templju Pura Dalem, kjer imajo ob torkih zvečer predstavo plesa Legong. Plesalke so bile očarljive in neverjetno gibčne, glasbeniki na tradicionalnih indonezijskih inštrumentih pa tudi neverjetni, s kako hitrostjo tolčejo po tolkalih. Glasba in gibi, ki te kar začarajo.

  • Ubud – tradicionalna tržnica

Ko se peš sprehajaš po mestu, Ubud sploh ni več majhen. Mesto je polno templjev na vseh straneh. Glavna zanimivost v centru pa je tradicionalna tržnica, ki je celo v več nadstropjih. Tam lahko kupite res vse, od spominkov, kipcev, lesenih izdelkov do oblek, začimb, sadja in druge hrane. Seveda se splača barantati oziroma je to kar nujno potrebno.

  • Obisk plaže Sanur

Plaža Sanur je bila še naša zadnja postojanka pred odhodom na letališče. Želeli smo še nekaj zadnjih ur potovanja preživeti na tropski plaži in v toplem morju. Mivko smo sicer imeli, morje pa nam je ukradla oseka, ki je bila res neverjetno velika. Plaže na Baliju pač niso ravno raj. Tako smo se odpeljali naprej prej, kot smo mislili, in rajši poiskali plažo direktno na zahod ter oči sprostili še na zadnjem sončnem zahodu na našem potovanju.

Indonezija je res prekrasna. Hvala ti za vse čudovite trenutke. Zagotovo se še vidimo.