Indonezija 2019 – z ladjo Wanua Adventure od Lomboka do Floresa

by

Na Lomboku smo preživeli slabe tri dni – več o tem delu potovanja tukaj. Zadnji dan pa smo se zjutraj že dobili v Mataramu, na sedežu agencije Wanua adventure. Wanua adventure smo izbrali na podlagi ocen popotnikov na internetu, so pa tudi cenovno ugodni. Ponujajo 4-dnevno turo z ladjo od Lomboka do Floresa in obratno. Bili smo v dilemi, ali naj se odločimo za to turo ali pa na Flores preprosteje odletimo z letalom in od tam vzamemo krajši izlet z ladjo. Odločili smo se za ladjo, za avanturo in željo, da poskusimo nekaj drugačnega.

Potovanje s to ladjo ni luksuz. Na ladji smo kot večina ostalih popotnikov potovali kot palubni potniki. Dobiš blazino kot v šolski telovadnici, vzglavnik in odejo ter spiš na kar tako na palubi.

Najlepši del križarjenja so seveda izleti in obiski otokov ter snorklanje, še posebej v področju narodnega parka Komodo. Prva dva dneva sta naporna. Pot, ki jo mora ladjo prepluti, je dolga, morje je valovito ne glede na letni čas in slabo je verjetno vsakomur, tudi tistim, ki so odporni na morsko bolezen. Ampak sta tretji in četrti dan nagradna dneva, ko hitro pozabiš prvi del in uživaš v sanjski naravi.

Spodaj bom opisala turo in vse izlete, ki smo jih naredili.  Po zaključku ture z ladjico smo v naši družini določili vsak svojih top-3 dogodivščin, pa jih kar zapišem za boljši občutek:

Tadej (9-let):     3. Slap Moyo     2. Komodo Isl.   1. Rinca Island

Vesna (13-let):    3. Zvezde        2. Snorklanje    1. Padar view

Miha (ati):        3. Rinca Island  2. Manta point   1. Padar view

Nadja (mami):      3. Zvezde        2. Pink beach    1. Padar view

Zdaj pa spodaj najdite svoje top-3 🙂 

Dan1: Kanawa Island

To je bil prvi postanek. Popoldne, ravno pred sončnim zahodom smo prispeli do otoka Kanawa. Povzpeli smo se na vrh otoka. Špičasti majhni vulkanski otok, kjer je veliko več kot samo sanjska bela plaža in razgledni vrh. Idealno mesto za opazovanje sončnega zahoda.

Dan2: Moyo Island – slap in snorklanje

Rekreacija za dobro jutro. S čolnom do plaže, potem na sprehod skozi gozd, slabe pol ure hoje preko več potočkov in prišli smo do slapa. Trenutno je suho obdobje, tako da vode ni bilo veliko, vendar je bilo vseeno užitek in prava dogodivščina plezati čez slap. Skale so idealne, prav nič drseče in vsi smo uživali v kopanju in namakanju. Ko smo se vrnili na plažo, smo hitro poiskali maske in skok v morje. Prvo snorklanje na tem potovanju ni razočaralo. Pisane korale, polno lepih ribic in enostavno snorklanje.

Idealen uvod v težek dan, ki je bil pred nami. Čakalo nas je 18 ur skakanja čez valove in guncanja na ladji. Naporno, ampak zvečer, ko pade tema, nastopijo tudi ob gunganju ladje čarobni trenutki, ko se vležeš na palubo in pogled obrneš naravnost navzgor. Oči se ti ustavijo na milijonih zvezd. Namesto zvezde Severnice najdeš Južni križ, namesto Venere in Merkurja občuduješ Jupiter in Saturn, utrinki pa prinašajo upanje za še tako skrite želje. Čudoviti trenutki miru in spokojnosti.

Zjutraj tretji dan smo pripluli do otokov narodnega parka Komodo. Čudovita pokrajina, ki ti preprosto umiri pogled.

Dan3: Manta point

Mante se rade zadržujejo na mestu, ki ima zdaj celo ime Manta point. Tu v bližini je bilo zjutraj kakšnih 20 ladij kot naša. Vse so počasi krožile naokrog z željo, da zagledajo manto. Vse pa ni tako enostavno. Voda je globoka, v morju pa močan tok, tako da ko si enkrat skočil v vodo, te je kar neslo in je bilo nazaj na ladjo skorajda nemogoče oziroma zelo težko priti. Prvi znak “manta” je bil lažni alarm, ob katerem smo se že dobro naplavali. Ob drugem pa smo imeli srečo. Bila je tam, na dnu morja, mirno plavala in se hranila. Mogočna in velika žival, sploh ko zaplava in zamahne s svojimi plavutmi. Lepo jo je opazovati, le težko ji je slediti. Sploh, ker je plavala v smeri kontra toku.

Dan3: Pink beach in snorklanje

Priznam, da prej nisem verjela, da je ta plaža res roza. Toda zdaj vem, da je res. Sicer izgleda bolj roza pod določenim kotom. Vendar ko mivko primeš med prste, vidiš v njej drobne rdeče korale, ki delajo celotno obalo roza. Plaža je preprosto čudovita. In ne samo to, tudi snorklanje tu je lepo, polno koral in ribic.

Dan3: Komodo island in komodoški varani

Otok Komodo je za veliko turistov glavni cilj potovanja v ta del sveta. Zakaj? Ker komodoški zmaji živijo samo tu. To so veliki varani, ki so zelo krvoločna bitja. Ker nimajo naravnih sovražnikov, se jejo med sabo, tudi mame svoje mladiče in nimajo prav nobenega materinskega nagona. Otok Komodo je del nacionalnega parka, ki je lepo urejen s sprehajalnimi potmi, na katerih skupino spremlja več rangerjev, ki obiskovalce varujejo z veliko palico. Nihče pri obisku ne sme zaostajati oziroma ostati sam, saj so varani zares nevarni in se je že zgodilo, da so napadli tudi človeka. Če imaš srečo, jih lahko iz varne razdalje opazuješ. V vročini so bolj leni in se komaj premaknejo. Vendar pozor, če si zaželijo hitre malice, se lahko še kako hitri.

Mi smo imeli ob obisku še posebno srečo – videli smo tudi kakaduja, divje svinje in eno najbolj strupenih kač na svetu zeleno mambo. Čisto majhna skrita v listju dreves nas je opazovala. Brez ostrih oči rangerja je sami nikoli ne bi opazili. Otok Komodo je res nekaj posebnega, kar ne vidiš drugje.

Dan4: Razgled z otoka Padar

Vstali smo ob 4:30 zjutraj. Zunaj je bila še trda tema, ko smo z dingijem pristali ob pomolu otoka Padar. Čas je bil za uresničitev mojih največjih sanj – to je videti razgled iz vrha otoka Padar. Hodili smo še v čisti temi, tako da smo si pri hoji pomagali s svetilkami. Zakaj tako zgodaj? Da pridemo na vrh še pred sončnih vzhodom, uživamo v razgledih in se prebujamo skupaj s soncem. Do vrha smo potrebovali slabo uro. Najprej po urejenih betoniranih stopnicah, tik proti vrhu pa po malce bolj strmi naravni poti. Počasi se je dan prebujal in ko smo dosegli vrh, se je začel tudi sončni vzhod. Barve in svetloba so postajale čarobne, razgled pa vedno bolj čudovit. In ko smo mislili, da ne more biti več lepše, nas je razveselilo tudi sonce, ki je kot okrogla rumena žoga vstalo nad morjem in pričaralo nov dan. Nepozabni trenutki, ki nam bodo večno ostali v spominu.

Dan4: Rinca island in komodoški varani

Rinca je še drugi otok, kjer živijo komodoški varani. Rinca je bolj divja od otoka Komodo. Tudi tu je narodni park, vendar ne tako zelo urejen in kontroliran. Kot skupino so nas še vedno spremljali in varovali domačini, fantje in dekleta s palicami. Videli smo še več varanov kot na Komodu. Na Rinci pa živijo tudi opice, ki so tekale vsepovsod. Otok izgleda divji in strm, ko hodiš po njemu. Tudi obala je divja in polna mangrov ob morju. In tudi varani tu so bolj divji in aktivni. Sem zaide manj turistov in v bistvu nam je bila Rinca bolj všeč kot Komodo.

Dan4: Kemping in snorklanje

Še zadnje snorklanje ob sanjski koralni plaži, iskanje ribic Nemo v morju in modrih morskih zvezd, potem pa vožnja v Labuan Bajo.

Čudovito 4-dnevno doživetje, ki nam bo zagotovo ostalo v spominu. Če ste za avanturo in je v vas še nekaj tiste študentske mladostne razigranosti, izlet z ladjo Wanua Adventures vsekakor priporočamo.