Avstralija & Vanuatu 2020 – otok Tanna, Yasur Village, kanibali in življenje v plemenu

by

Letošnje zimske počitnice smo preživeli na drugi strani sveta – več o celem potovanju tukaj. Na Vanuatu, na otoku Tanna smo preživeli pet dni. Glavna atrakcija otoka Tanna je aktivni vulkan Yasur, ki je najlažje dostopen aktiven vulkan na svetu, ki ga lahko obiščete – več v prejšnjem članku. Vendar pa Tanna ponuja še veliko več. Mi smo pet dni živeli v hiški na drevesu pri lokalni družini v Yasur VIllage tik pod vulkanom. Tako smo dodobra spoznali življenje domačinov na otoku. Ker javnega prevoza na otoku ni, si nekako odvisen od dogovora z lastnikom in mi smo se z našim Robertom super ujeli. En dan je preživel z nami cel dan in poskrbel za prevoz ter organiziral vse aktivnosti. Ostale dni pa smo bili prosti in peš raziskovali okolico, kjer smo živeli.

Kaj poleg ogleda vulkana še početi na Tanni in okolici Yasur Village? 

Obisk vasi kanibalov: Vsi poznamo zgodovino človeštva in dejstvo, da je obstajal tudi kanibalizem, ki je bil še do začetka 19.stoletja prisoten tudi na otokih Vanuatu. Danes kanibalizma ni več – no, vsaj upamo, da je tako 🙂 Za turiste pa pripravijo odličen kanibal šov. Skozi korenine mogočnega banyan drevesa je vhod v skrivnostno vasico kanibalov v džungli. Skozi vas te vodi lokalni vodič, ki ti predstavi različne rastline, zdrave in strupene, pasti, ki so jih uporabljali za lovljenje ljudi in živali ter predstavi način življenja plemena. Seveda spoznaš tudi ostale člane plemena, moške, ženske in otroke, ki so oblečeni v oblačila iz listja. Prebivalci tukaj so zelo temne polti, skoraj čisto črni. In spoznavanje s člani plemena poteka na zelo “zanimiv način” – pa naj to ostane skrivnost, ker je odlično presenečenje, če boste kdaj res potovali sem. Za občutek pa poglejte filmček, ki je nastal v hudi akciji, ki je izgledala še kako resnična 🙂  Na koncu šova se glava družine odloči, ali obiskovalce sprejmejo v vas, da se srečajo s poglavarjem ali ne. Na srečo so nas sprejeli. Spoznali smo poglavarja, označil nas je s črno barvo po obrazu. Najprej moške, nato fante, šele na koncu ženske – kot gre hierarhija v plemenski skupnosti na Tanni.

Sprejeti smo bili mednje. Za dobrodošlico so nam zapeli pesem o Tanni, ki ti po vsem doživetju nekaj minut prej v džungli povzroči kurjo polt po telesu. Še fotka za spomin, ki bo tako ostal večen.

Obisk tradicionalne vasi Imajo Village in tradicionalni ples: S 4-kolesnikom smo se peljali skoraj eno uro vožnje stran v notranjost džungle, po poti sredi džungle, ki je na trenutke tudi izginila. Tu smo spoznali novo pleme, kjer so nam ženske, moški in otroci pokazali nekaj tradicionalni plesov v tradicionalnih oblačilih. Glavni trg v vasi je s pogledom na vulkan in predstava je bila preprosto čarobna.  Nekateri prebivalci na Tanni še danes uporabljajo ta tradicionalna oblačila. Večina vasi okoli vulkana še vedno živi brez elektrike, brez vodovoda, v preprostih kolibah. Toda znajo živeti z naravo, si najti hrano v džungli in verujejo v moč vulkana. Če vulkan prosijo za dež, jim bo dal dež. Če vulkan prosijo za oblake, jim bo dal oblake. Narava ima moč in vse, kar človek potrebuje za življenje.

Seveda živijo tudi brez vžigalnika in si naredijo ogenj sami, z vejicami in pihanjem. So nam tudi pokazali, kako (prav tako kot Bušmani v Afriki, kjer smo to že videli). Ponudili so nam še kokos in sladki krompir. Sama pa sem se jim tudi pridružila pri plesu. Plesalka, ki je bila pobarvana po obrazu, je na zanimiv način z dotikom nosa, čela in lic pobarvala tudi mene in Vesno.

Prišla je tudi mamica z z doječim dojenčkom, punčko Liso, ki sem jo lahko pestovala. Trdno je spala v mojem naročju. Ljudje so res zelo prijazni in z nami so takoj navezali stike. Še posebej Vesno so občudovali, kako hodi s protezo in nam hiteli razlagati, kako tudi en fantek v njihovem plemenu nima celo dveh nog, vendar spretno šiba naokrog.

Port Resolution in kopanje na White Sand Beach: Port Resolution je zelo majhen kraj, kjer ni nič, razen nekaj kolib in bungalovov. No, še šola je tu, za otroke starejše od 13-let. Glavna cesta med Yasur Village in Port Resolution, ki je celo narisana na Google Maps, pa je prav tako kot tista do vulkana le speljana pot čez džunglo. Marsikdaj samo gor in dol speljanje kolesnice in nič drugega. Zdaj razumemo, zakaj na Tanni ne deluje izposoja avtomobilov. Bi bilo kar težko voziti, če nisi vajen teh divjih cest.

White Sands Beach je presenetljivo res plaža z belo mivko. Ob našem obisku je bilo morje zelo valovito, vendar je voda nizka, tako da je bilo fajn za kopanje. Prijetna temperatura morja in skakanje skozi valove. Tadej pa se je najbolj zabaval z domačimi fanti in desko za surfanje.

Na levem delu plaže je tudi koralni greben, kjer smo lahko tudi snorklali, vendar ribic ni bilo veliko.

Obisk vasi Yasur Village, pitje kave in nakamal: To je vas, kjer smo živeli. Sicer so Robertove hiške na drevesu Vulcano View Tree House res nasproti vhoda na vulkan, samo čez cesto. Zadaj v džungli pa se skriva vasica, kjer živijo ostali člani družine in plemena Kraisen. Robert ima še dva brata. Starejši Thomas ima še večje hiške na drevesu, tik ob Robertovih, in je poglavar plemena. Mlajši brat Darron Daniel pa si hiške še postavlja in poskuša zaživeti s turizmom. Daniel je bil naš vodič in nam je njihovo vas razkazal. Glavni del vasi je trg nakamal, kjer se zvečer srečujejo samo moški in pijejo kavo. Ženskam vstop takrat ni dovoljen. Kava na Tanni ni kava kot kava, temveč posebna rastlina, ki raste samo na otokih Vanuatu in deluje kot nekakšno poživilo, ko jo spiješ ali pozvečiš. Tako se na nakamalu moški srečujejo vsak večer, ko se stemni, in ob pitju kave rešijo vse probleme. Po tradiciji tudi člani ostalih plemen pristopijo k drugemu plemenu preko nakamala in s tem pokažejo spoštovanje. In tako je še tudi danes. Še vedno živijo v skladu s svojo tradicijo in plemenih. V polovičko kokosovega oreha natočijo kavo, jo skupaj spijejo in rešijo problem. En večer sta se domačinom pridružila tudi naša fanta in tole kavo poizkusila – no, Miha jo je in je preživel 🙂

Domačini živijo v preprostih kolibah, ki jih zgradijo iz lesa in prekrijejo s palmovimi listi. Videli smo tudi posebno hišo namenjeno zaščiti v času ciklona, ki je zgrajena posebej trdno in posebne oblike – kot nekakšno zaklonišče.. Vanjo se ob ciklonu skrije cela družina in ta spodaj na sliki je preživela tudi hud ciklon leta 2015. Ostale hiše seveda niso trdne in se ob ciklonu porušijo.

Odbojka je glavni šport med domačini: Zanimivo, da imajo v vsaki vasi tudi igrišče za odbojko, kjer igrajo odbojko vsako popoldne. Vsi so zelo dobri v odbojki, tako odrasli kot otroci. Enkrat smo se jim pridružili, pa je bila igra zelo resna. Zabavno pa je bilo, da smo bili tudi mi hitro vsi črni kot domačini – sicer od vulkanskega prahu na tleh 🙂

Obisk osnovne šole v Yasur Village: Glede na to, da potujeva z otrokoma, zelo radi po svetu obiščemo tudi kakšno šolo, da otroka vidita, kako izgleda. Obiskali smo osnovno šolo, ki jo obiskuje kar 140 otrok, nekateri tudi iz eno uro hoje oddaljenih vasi. Spoznali smo ravnatelja šole in jim podarili nekaj šolskih potrebščin, ki so jih bili zelo veseli.

Več časa pa smo preživeli  z večjimi otroki in učiteljem Joelom, ki nam je omenil, da se ravno pripravljajo na obisk iz ministrstva, ki bodo odobrili še odprtje dveh dodatnih razredov za starejše otroke od 13-let naprej. Ti otroci morajo v šolo v Port Resolution, ki je oddaljen eno uro vožnje stran, avtomobilov pa nimajo, Tako da mora večina otrok od ponedeljka do petka spati v Port Resolution. No, tukaj imajo v šoli seveda spet igrišče za odbojko in naša otroka sta se jim hitro pridužila pri igri.

Učitelj in otroci so bili najbolj presenečeni,ko sem jim na mobiju pokazala slike iz Slovenije in s Krvavca, kjer smo le dva tedna nazaj smučali na snegu. Nekako smo jim bili čudni, da nimamo vulkana, imamo pa drugačne gore in sneg. In še mi smo tako beli 🙂 Res smo jim bili smešni 🙂

V družbi še dveh prijaznih popotnikov Šveda Tommy-ja in Japonca Joshi-ja ter šestih domačin otrok smo se odpravili še na en lep pohod ob vulkanu in sicer do Hot Springs. Je bila res zabavno tura, ampak o njej več naslednjič.