Lepote zahoda ZDA&Kanade: naravni rezervat Mono Lake

by
Ko preko še poleti zasneženega prelaza Tioga Pass zapustiš narodni park Yosemite, naenkrat sneg izgine, temperatura naraste in vstopiš v puščavo. Pred tabo se odpre pogled na čudovito modro jezero Mono Lake, ki je s svojimi apnenčastimi tufami raj za fotografe. Kristalna voda, stolpiči iz tufe vseh velikosti in oblik, nad jezerom skoraj vedno jasno nebo z belimi sanjskimi oblaki, v ozadju pa s snegom pokrito gorovje Sierra, ki se odseva v vodi.
Mono Lake
Nas je pot tu mimo privedla že trikrat, vedno z drugačnim razlogom in iz druge smeri: enkrat na poti do Doline smrti, drugič ob raziskovanju mesta duhov Bodie in tokrat na poti iz parka Yosemite proti Yellowstonu. V prejšnjih letih smo bili tu v mesecu maju, nazadnje nas je sredi puščave ujela snežna nevihta. Tokrat, julija, snega ni bilo.
MONO LAKE

Mono Lake, maj 2011

Jezero je zbirališče od 1 do 2 milijona ptic, vseh možnih vrst, ki živijo in se hranijo ob jezeru. Staro je več kot milijon let in skozi celo zgodovino so reke iz gorovja Sierra polnile jezero s svežo vodo in mešanico soli in mineralov z gora, tako da je danes jezero dvakrat bolj slano kot ocean in zelo alkalno. Zato ribe v njem ne živijo, hkrati pa jezero tudi pozimi ne zmrzne.

Mono Lake je državni naravni rezervat, ki pa ne šteje med ameriške narodne parke, tako da je vstopnino potrebno še posebej plačati (3$ na osebo, otroci pod 15 let zastonj). Ob področju jezera so urejene sprehajalne poti, kjer lahko uživamo ob opazovanju ptic in fotografiranju. Kopanje je možno na posameznih področjih in je v tej izjemno slani vodi res posebno doživetje. Tudi vožnja s čolnom je mogoča, vendar zaradi zaščite gnezd ptic le v obdobju med 1.aprilom in 1.avgustom.

Mono Lake

Mono Lake

Če imaš čas samo za en postanek, priporočamo ogled South Tufe. Ta najlažje dostopna točka nam nudi spektakularne poglede na stolpiče iz tufe, eno miljo dolga urejena sprehajalna pot pa nam lepo predstavi celotno zgodovino jezera.
Stolpiči tufe so res izjemen primer mogočne roke narave, kaj vse je mogoče narediti samo iz vode polne mešanice kalcija in karbona. Nekateri stolpiči so stari samo 300 let, večina najstarejših pa je starih tudi do 13.000 let.

Koristne povezave:

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.