Lepote zahoda ZDA&Kanade: narodni park Crater Lake

by

Crater Lake je zelo globoko, kristalno čisto vulkansko jezero, temno modre barve, ki ga obkrožajo skoraj dva tisoč metrov visoke pečine. S svojo lepoto navdihuje ljudi že na tisoče let. Nastalo je z eksplozijo vulkana Mazama pred 7.700 leti in je s svojimi 592 metri globine najgloblje ameriško jezero in deveto najgloblje jezero na svetu. Jezero nima rečnih pritokov, temveč se kaldera polni z vodo dežja in snega.

Crater Lake

Crater Lake

CraterLake

Narodni park Crater Lake se nahaja na zahodu ZDA, v južno-centralnem Oregonu. Od lažje dostopnih velikih mest kot so San Francisco, Portland ali Seattle je oddaljen kar nekaj sto kilometrov, vendar ga to verjetno dela še bolj čarobnega. In kljub tej oddaljenosti, smo mi tu že bili, pred štirimi leti. Takrat spomladi, z 1-letnikom in 4-letnico, letos poleti, z 5-letnikom in 8-letnico.

Seveda sem komaj čakala, da vidim, kakšna bo razlika.

Spomladi, bilo je maja 2011, je bil narodni park in vse okoli jezera prekrito z metri snega. Na vrhu ga je bilo okoli 8 metrov in spomnim se, da se hiš sploh ni videlo, samo tu in tam je kakšna streha kukala kot iz tal. Spluženo je bilo le parkirišče za nekaj avtomobilov in v turističnem centru so nam razložili, da se razgledna ploščad v bistvu nahaja pod vsemi temi metri snega. Oblekli smo vse, kar smo jih imeli s sabo, na srečo tudi kape in rokavice, tako da smo uživali v zimskem pogledu na jezero in se kepali.

CraterLake

Crater Lake

Takrat si nisem mislila, da bom še kdaj v življenju tukaj… Toda življenje nas znova in znova preseneča in z velikim pričakovanjem smo se letos spet zapeljali sem. Bil je sanjski, sončen poletni dan in razgledi, ki nam jih je ponujal Crater Lake tokrat, so bili resnično čarobni.

Crater Lake

Crater Lake

Prevozili smo skoraj cel 53 km dolg krog okoli kraterja, se ustavljali na razgledih in šli tudi na krajšo pohodno turo. Na jezeru sta dva otoka: večji Wizard Island in manjši Phantom Ship, tam pa živi kar nekaj različnih kolonij ptic ter raste veliko različnih dreves in divjih rož. Poleti se do otokov lahko zapelješ tudi z ladjico.

Ravno ta dva otočka pa lahko služita za burjenje domišljije otrok in izmišljanje vseh mogočih legend o nastanku, še posebej, če otrokom poveš, da sta to čarovnikov otok in ladja duhov… Mi smo videli vse: čarovnika, ladjo in okamenelega gusarskega kapitana na njej, ki ga je čarovnik začaral 🙂

Crater Lake

Crater Lake

Crater Lake, bilo je čudovito in tokrat bom rekla drugače – mogoče pa se še kdaj vidimo 🙂

Crater Lake

Crater Lake

Nekaj koristnih povezav: http://www.nps.gov/crla/index.htm

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.