Lepote zahoda ZDA&Kanade: narodni park Yosemite

by

Letošnje poletje smo spet potovali po zahodu Amerike. Nekaj naših ciljev je bila ponovitev že prejšnjih potovanj (Yosemite, Yellowstone, Crater Lake, San Francisco), vendar tokrat v drugem letnem času – poleti. Ali jih bomo končno enkrat doživeli brez snega? In verjetno z veliko več turisti? Res me je zanimalo, kako bo in če me bodo ti čudoviti parki tudi v drugo impresionirali.

Tokrat smo prileteli v San Francisco. Ko v ZDA potuješ iz Evrope, časovna razlika deluje v tvojo pomoč. Zbujaš se zelo zelo zgodaj zjutraj, mogoče kar sredi noči.  Mi smo bili ob 3h zjutraj že v Walmartu, nakupili hrano in vodo za prve dni in ob sončnem vzhodu že vstopali v narodni park Yosemite. Na vhodu v park ni bilo še nikogar, toda prehod je odprt. Če vstopnine za park še ne bi imeli, bi jo lahko kupili znotraj parka. Skozi cel dan nas je spremljalo razburljivo mešano vreme: nekaj časa temni oblaki, dež in strele, celo sneg in 0°C na najvišjih prelazih, potem pa sonce in prijetno toplo in zvečer spet dež. Deževne minute smo ob malici prevedrili v avtu, vse ostalo pa ni bila ovira za potepanje po parku.

V parku bi lahko ostali tudi teden dni in zanimivih aktivnosti ne bi zmanjkalo. Mi smo tu preživeli dan in pol. Peljali smo se do Glacier Pointa, se sprehodili do razglednih točk in pogled na Half Dome, El Capitan in celo Yosemite Valley s slapovi je od tu res mogočen.

Yosemite NP, Glacier point

Yosemite NP, Glacier point

Orjaške sekvoje

Narodni park Yosemite je raj za plezalce in ljubitelje hribov, slapov in pristne narave. Za pohodnike je na voljo več kot 1.300 km poti, od lahkotnega sprehoda, do napornih vzponov na gore. Plezalci pa lahko izbirajo med plezalnimi podvigi vseh možnih težavnostih stopenj.

Poleg čudovitih razgledov je park verjetno najbolj poseben tudi zaradi orjaških sekvoj, ki so res veličastne in jih uvrščamo med najstarejše žive organizme na zemlji. Stare so po več kot tisoč let, najstarejša celo 1800 let. Najlažje dostopne so v Mariposa Grove, kjer pa so letos začeli z obnovo sprehajalnih poti, tako da dostop ni bil mogoč.

Za planinski izziv smo si izbrali turo na Sentinel Dome, visok 2.476m, ki sicer zahteva samo dobre pol ure do vrha in je primeren za družine z majhnimi otroki. Hodili smo čez borov gozd, mimo velikanskih iglavcev z ogromnimi storži, potem pa direkt po skali navzgor. Kot da bi hodili po majhnem Half Domu s čudovitim razgledom na vse strani. Na vrhu se odpre pogled na Half Dome in ostale mogočne vrhove, slapove v ozadju in celotno prečudovito lediniško dolino. Idealno mesto za poročne fotografije 🙂

Yosemite NP, Sentinel Dome

DSC05281

Yosemite NP, Sentinel Done

Yosemite NP, Sentinel Dome

In ko se nebo razjasni, je vse še toliko lepše. Spodaj, v dolini, ob reki, skakanje iz kamna na kamen in igranje s svetlobo in fotoaparatom v sončnem zahodu… V ozadju pa mogočen El Capitan, kjer so se plezalci, ki so si v skali postavili šotor in tam tudi prenočili, zdeli kot majhna pikica.

Yosemite NP

Yosemite NP

Prespali smo v šotoru. Vse kar bi lahko z vonjem privabilo blizu medveda, ne samo hrano temveč tudi zobno pasto in otroške flomastre, smo varno pospravili v kovinsko omaro “bear locker”. Na srečo so k nam prišle samo veverice in pisane ptice, smo pa črnega medveda videli ob reki, samo nekaj sto metrov stran od kampa.
Zjutraj smo bili ob sončnem vzhodu že na poti proti Tioga Pass in zdelo se nam je, da se vsa narava prebuja pred našimi očmi. Najprej sta nam pot prečkala mlada jelena, ob robu gozda smo opazovali kojota ob zajtrku, jezera in Yosemite meadows (gorska mokrišča) pa so sijali v jutranji svetlobi.

Koristne povezave:

Več naših vtisov iz potovanja po ZDA in Kanadi si oglejte na tej povezavi.