Ko bookiraš dopust dva dni pred odhodom – Mallorca

by

Imam se za precej spontano dekle, ki zelo rada potuje, a vendar sem tokrat prvič počitnice rezervirala dva dni pred odhodom. V petek me je poklical fant iz službe in mi rekel, da je dobil dopust. “Najdi nama nekaj ugodnega na toplem,” je rekel. Nič lažjega, sem pomislila. In pozabila, da februarja na počitnice odidejo vsi upokojenci in tisti, ki niso vezani na službo in imajo dovolj zime.

Želela sem na Filipine, na Tajsko, v Mehiko – ampak za en teden vse te destinacije ne pridejo v poštev. Egipt? Vse polno. V Maroku sem že bila. Malta? Premrzlo. Tako sem na koncu našla Mallorco.

PetraMallorca02a

Najprej naj povem, da je Mallorca v tem času še precej mrzla, kar pomeni, da so moji načrti, da se bom kopala, splavali po vodi. Sem pa vsaj namočila noge. Ker otok ni prevelik, sva ga lahko obvozila na skuterju. Zahod je zares lep – sicer so mi vsi rekli, naj v gorati predel ne grem, ker tam ni ničesar, vendar niso imeli prav. S skuterjem sva se dvignila na 1500m in občudovala čudovite vasice, ki ležijo med hribi. Nato sva se po vijugasti cesti spustila nazaj do morja, kjer je Sa Calobra – majhen, skrit zaliv. Ko se sprehodiš naprej po cesti, prideš do predora, ki te skozi goro pelje na drugo stran. Vmes par sekund hodiš po čisti temi, popolnoma sem izgubila orientacijo. Ko sem na drugi strani stopila ven, me je pričakal pogled na kanjon, kjer Mallorčani radi plezajo, kljub temu, da je tako nevarno, da se jih je že veliko tam smrtno ponesrečilo. Kanjon se konča s peščeno plažo s turkizno modro vodo. Prav zares paša za oči.

PetraMallorca03a

PetraMallorca05a

PetraMallorca04a

Uf, in kako me je zaradi skuterja bolela rit. Vsakih 20 min sva se ustavljala, se malo sprehodila, da si je moja rit spočila in sva lahko nadaljevala pot. Ogledala sva si tudi vzhod, kjer ni nič drugega kot dolge, peščene plaže. Na poti tja sva se ustavila v vasici, imenovani Petra. Že dolgo časa si želim v Jordanijo, da bi obiskala mesto Petra, a zaradi trenutnih razmer ni prav zares varno. Zato sem sedaj s to nadomestno vasico vsaj malo uresničila svoj cilj – dokler se razmere ne umirijo in obiščem “pravo Petro.”

PetraMallorca06a

Imela sva srečo, da sva bila tam ravno v času pustnih karnevalov in sva ujela njihovo La Ruo, kot ji rečejo – pustni karneval, ko zaprejo glavne ulice mesta in se maske sprehodijo po njih.

Uživala sem, Mallorca je res odlična za nekajdnevni oddih, saj je lepa in mirna. Pa še to – marihuano so kadili kar na ulici. Španci – fiesta in siesta, kaj bi sploh lahko šlo narobe?

PetraMallorca01a

Sem Petra Znoj, diplomirana novinarka in takrat, ko ne raziskujem za medije, raziskujem nove kraje. Potovanja so od nekdaj del mojega življenja in ena mojih največjih ljubezni. Naučila so me, da je v življenju vedno najboljše početi tisto, v čemer uživaš.

PetraMallorca07a