Petrin blog: Veseli december ali vsesplošno sovraštvo do lučk

by

Sem Petra Znoj, diplomirana novinarka in takrat, ko ne raziskujem za medije, raziskujem nove kraje. Potovanja so od nekdaj del mojega življenja in ena mojih največjih ljubezni. Naučila so me, da je v življenju vedno najboljše početi tisto, v čemer uživaš.

Zadnje čase vsepovsod berem, kako je okraševanje kraljicnaprezgodnje, kako je vse kičasto; da nihče ne gre na prižig lučk, ker to je pa ja masovno in brezvezno … Brala sem post na Facebooku ene od moderatork na enem bolj poslušanih radiev, ki se je “razkurila”, češ da ve, da je december, ker jo vsi sprašujejo, kje bo za novo leto in ker so Facebook preplavili filmčki, kaj se je ljudem dogajalo v letu 2016.

Rada bi poudarila, da me žalosti, ker sta negativnost in nastrojenost proti čemurkoli postali in – hit sodobne družbe: kdor ne “pizdi”, je neumen. Tisti, ki na svet gleda pozitivno, je neumen, ker očitno ne vidi, kako je svet slab. In negativnost ter nastrojenost ustvarjata še večji stres, ki potem vodi k še več negativnosti in na koncu do … kako temu rečemo sodobno? Aha, do izgorelosti. Izgorelost in depresija, ki sta posledica tega, da se gonimo do konca, hkrati pa vse vidimo slabo in se cele dneve samo pritožujemo nad nečim.

jspamedoZadnjič sem bila na eni super delavnici, kjer je ženska, ki jo je vodila (popolnoma umirjena, upokojena 60letnica), rekla: “Nihče vas ne razžalosti, nihče vas ne razjezi. To naredite sami.” Sami smo tisti, ki odločimo, kako se bomo odzvali na neko stvar – ali bomo vdihnili in odkorakali proč od nečesa, kar nas dela živčne, ali pa se bomo na sredi Prešernovega trga z megafonom drli, da ne potrebujemo prižiga lučk 25. novembra. Vedno mi je bila všeč metafora o ladji, ki pluje po vodi. Ladja je obdana z vodo, pa voda vseeno ne more v ladjo – zato se ladja ne potopi, ker je trdna. Tako smo ljudje lahko obdani s čimerkoli, tudi negativnostjo; in če smo dovolj trdni, ta negativnost ne more v nas.

Zato je popolnoma preprosto – ali vas bodo objave na Facebooku ali pa prižig lučk živcirali, se odločite sami. Če je prehudo, pač ne glejte teh objav (ker, da se filmček dejansko odvrti, je treba nanj klikniti) in ne hodite v mesto. Meditirajte doma. Pijte pivo in glejte televizijo. Pojdite na sprehod na Rožnik. Nihče vas ne sili. Predvsem pa ne zasipavajte drugih s svojo negativnostjo. Negativnosti je preveč. Pa naredite nekaj drugačnega letos: namesto da bi kupili darila, bodite darilo sebi in ostalim – tako, da namesto da bi bilo vse vedno neumno in narobe, ljudem poveste, da jih imate radi in imate radi tudi sami sebe – potem tudi prižig lučk ne bo več tako grozen; in če boste sprejeli, da je vaše življenje lepo, takrat boste uživali v filmčkih, saj so sestavljeni iz dogodkov, ki so osrečili ljudi, ki jih imamo radi.

petrablog11_1

Tudi jaz sem norela, ko sem slišala, da se bodo lučke tako kmalu prižgale. Ker ne bi bila v trendu, če bi bila navdušena nad lučkami. Vendar sem letos že decembra sprejela novoletno zaobljubo, da se ne bom več podrejala razmišljanju drugih. December in Božič sta bila zame vedno vesela – lepe spomine imam iz otroštva. In ja, rada gledam lučke in pijem kuhano vino; in doma sem že okrasila smrekico, kljub temu, da je začetek decembra; in narisala bom snežinke na okna in pila bom vročo čokolado zavita v deko in šla bom domov na božično večerjo in uživala v njej. In še to – kupila sem si karto za v Avstrijo, da bom kot najbolj klišejski turist šla pogledat avstrijske božične sejme. In v tem bom uživala.